Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (ΦΝΠ): Συμπτώματα

Είναι πραγματικά σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου (ΦΝΠ) έτσι ώστε να μπορούμε να αναζητήσουμε την κατάλληλη θεραπεία και να αποφύγουμε ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα που μπορεί να μας προκαλέσει αυτή η νόσος, όπως είναι η στειρότητα ή την κύηση υψηλού κινδύνου.
Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (ΦΝΠ): Συμπτώματα
Maricela Jiménez López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maricela Jiménez López.

Τελευταία ενημέρωση: 13 Ιανουαρίου, 2019

Μπορεί να έχετε υπόψη σας τον όρο φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (ΦΝΠ). Η συγκεκριμένη πάθηση είναι ιδιαίτερα κοινή και προκαλείται από κάποια λοίμωξη στη μήτρα, στις σάλπιγγες ή στις ωοθήκες. Σύμπτωμά της είναι ο οξύς πόνος στη λεκάνη ή στους γοφούς.

Τι προκαλεί τη λοίμωξη που οδηγεί σε αυτή τη νόσο; Τα βακτήρια, τα οποία είναι γνωστά και ως ξένα στοιχεία που μολύνουν τα γεννητικά μας όργανα και προκαλούν αυτήν την τόσο κοινή νόσο. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως σε στειρότητα. Αξίζει, λοιπόν, να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να μάθετε ποια είναι τα συμπτώματά της ώστε να μπορέσετε να την προλάβετε και να διασφαλίσετε για τον εαυτό σας την καλή υγεία. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το παρακάτω άρθρο.

1. Τι είναι η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (ΦΝΠ);

Τι είναι η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (ΦΝΠ);

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (ΦΝΠ) είναι μια γυναικολογική νόσος που επηρεάζει τόσο τα γεννητικά όργανα όσο και τους περιβάλλοντες ιστούς. Μπορεί να πάσχετε από κάποια μόλυνση στις σάλπιγγες, στη μήτρα ή στις ωοθήκες και να νιώθετε έναν πόνο, ο οποίος εκτείνεται μέχρι και τους γοφούς. Πολλές γυναίκες, όταν αισθάνονται αυτόν τον πόνο, τον συγχέουν με τον πόνο των αρθρώσεων ή με γενική κόπωση. Επομένως, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

Αυτή η νόσος θεραπεύεται συνήθως με αντιβιοτικά αλλά αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως εκείνα που αναφέραμε παραπάνω: στειρότητα ή ακόμη και κύηση που μπορεί να καταλήξει σε αποβολή.

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (ΦΝΠ) οφείλεται σε ποικίλες αιτίες. Ρίξτε μια ματιά στις κυριότερες:

 • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες: τα βακτήρια από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως για παράδειγμα η λοίμωξη που προκαλείται από τα χλαμύδια, είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες αυτής της νόσου.
 • Ορισμένες μέθοδοι αντισύλληψης μπορεί να είναι ακόμη μια αιτία της ΦΝΠ. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ενδομήτριες συσκευές (ΕΜΣ) είναι περισσότερο πιθανό να προσβληθούν από τη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου σε αντίθεση με τις γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν αυτήν τη μέθοδο αντισύλληψης.
 • Επιπλέον, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές με τις “κολπικές πλύσεις”. Το συγκεκριμένο τμήμα του σώματός σας θα πρέπει να το φροντίζετε με λεπτότητα και ορισμένα είδη καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής, ορισμένες φορές, μπορεί να σας βλάψουν αντί να σας κάνουν καλό.
 • Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια κατάλληλη ρουτίνα υγιεινής κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης καθώς η συγκεκριμένη περίοδος του μήνα μπορεί να αποτελέσει μια σοβαρή πηγή βακτηρίων.
 • Η διαδικασία της γέννας ή ακόμη και μια αποβολή μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αυτής της νόσου.
 • Οι χειρουργικές επεμβάσεις στη μήτρα που πραγματοποιούνται μέσω του κόλπου είναι ακόμη ένας επικίνδυνος παράγοντας που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας.
 • Ορισμένες φορές, οι βλεννογόνοι του τραχήλου της μήτρας μπορεί να γίνουν υπερβολικά αλκαλικοί, με αποτέλεσμα μια σειρά βακτηρίων να κάνουν την εμφάνισή τους και πιθανόν να παρουσιαστεί φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (ΦΝΠ).
 • Επίσης, η παρουσία καλοηθούς όγκου ή πολύποδα είναι πιθανές αιτίες αυτής της νόσου.

Τις αιτίες της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου παρουσιάζει άρθρο της Mayo Clinic.

Δείτε σχετικά: Κολπικές εκκρίσεις και τι κρύβουν για την υγεία μας

Τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου

φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (ΦΝΠ)

Υπάρχει κάτι ακόμη στο οποίο θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή. Oρισμένες φορές αυτή η νόσος μπορεί να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Γι’ αυτόν το λόγο είναι απαραίτητο να κάνετε πάντα τις γυναικολογικές εξετάσεις ρουτίνας καθώς, όπως γνωρίζετε, η ΦΝΠ μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (ΦΝΠ) εμφανίζει συνήθως σαφείς ενδείξεις υπό τη μορφή διαφόρων ενοχλητικών σωματικών αλλαγών.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτή τη λίστα:

 • Πολύ δυνατός πόνος στους γοφούς και στις δυο πλευρές. Είναι οξύς πόνος και μερικές φορές σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένες ή αισθάνεστε την ανάγκη να πάρετε κάποιο αναλγητικό ή μυοχαλαρωτικό.
 • Μπορεί επίσης να αισθανθείτε πόνο στο στομάχι· ένα πολύ ιδιαίτερο και έντονο αίσθημα καύσου.
 • Αυτή η νόσος προέρχεται από λοιμώξεις και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα κοινή σε άτομα που πάσχουν από κάποια λοίμωξη ή έχουν χαμηλό πυρετό. Ακόμη και δυο βαθμοί πάνω από την κανονική σας θερμοκρασία είναι αρκετοί για να επισκεφτείτε το γιατρό σας.
 • Θα πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στις κολπικές σας εκκρίσεις και κυρίως αν έχουν πολύ έντονη και δυσάρεστη οσμή. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό.
 • Επίσης προσέξτε ιδιαίτερα τον κύκλο σας. Μήπως η περίοδός σας δεν είναι  ακριβής; Μήπως ορισμένες φορές έχετε καθυστέρηση; Έχετε παρατηρήσει κηλίδες αίματος μεταξύ των περιόδων; Αν ναι, τότε θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας.
 • Αν αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας. Αυτό είναι ένα σημάδι που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας.
 • Αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης; Αισθάνεστε την ανάγκη να ουρήσετε αλλά όταν επισκέπτεστε την τουαλέτα έχετε μόνο “μερικές σταγόνες”; Αν ναι, τότε κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας.
 • Αν αισθάνεστε ναυτία χωρίς λόγο, αν αισθάνεστε πρησμένες ή ακόμη και τάση εμετού μετά το φαγητό. Πρόκειται για ξεκάθαρα συμπτώματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν πρόκειται για τη ΦΝΠ.

Διαβάστε επίσης: Περίεργες ενοχλήσεις που μπορεί να νιώσετε μετά το σεξ

Πώς μπορώ να προλάβω τη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου;

φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (ΦΝΠ) - πρόληψη

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές με τη μέθοδο αντισύλληψης που επιλέγετε να ακολουθήσετε και φυσικά κατά τις ερωτικές σας συνευρέσεις.

 • Να προσέχετε ιδιαίτερα την προσωπική σας υγιεινή. Ορισμένες φορές το παρακάνουμε με τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για την προσωπική μας υγιεινή με αποτέλεσμα να αλλάζουμε τη φυσική ισορροπία της κολπικής χλωρίδας.
 • Να βρίσκεστε πάντα σε επιφυλακή όσον αφορά στον εμμηνορυσιακό σας κύκλο ή στην κολπική σας ροή. Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ανωμαλία ή πρόβλημα, επισκεφτείτε άμεσα το γιατρό σας.
 • Τσάι φασκόμηλοΑυτό το φαρμακευτικό φυτό έχει μακροχρόνια ιστορία στην προστασία την υγείας των γυναικών. Το φασκόμηλο ρυθμίζει τον εμμηνορυσιακό μας κύκλο, ανακουφίζει από τον πόνο, μας βοηθά να αποφεύγουμε το πρήξιμο, μειώνει το πρήξιμο και προλαμβάνει την κατακράτηση υγρών. Σίγουρα αξίζει να πίνετε μια κούπα την ημέρα.
 • Οι περιοδικές εξετάσεις στο γυναικολόγο σας είναι καθοριστικός παράγοντας για να αποφύγετε την ανάπτυξη αυτής της νόσου. Αν ανιχνευτεί εγκαίρως, θα μπορέσετε να αποφύγετε τυχόν σοβαρότερες επιπλοκές. Γι’ αυτόν το λόγο μην αποφεύγετε αυτά τα ραντεβού ή μη διστάζετε να πάτε. Η υγεία και η ευεξία σας εξαρτώνται από αυτό.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.