Περιποίηση της βρεφικής επιδερμίδας: Τι πρέπει να αποφεύγετε

Ορισμένα συστατικά σε προϊόντα περιποίησης βρεφικής επιδερμίδας μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα. Είναι σημαντικό για τους γονείς να αναγνωρίζουν ποια συστατικά θα μπορούσαν να βλάψουν το δέρμα των παιδιών τους.
Περιποίηση της βρεφικής επιδερμίδας: Τι πρέπει να αποφεύγετε
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 09 Νοεμβρίου, 2022

Μια υγιεινή και απαλή ρουτίνα φροντίδας είναι απαραίτητη για το δέρμα ενός μωρού. Καθώς είναι τόσο ευαίσθητο, πρέπει να είστε προσεκτικοί στην επιλογή προϊόντων με αβλαβή συστατικά. Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την περιποίηση της βρεφικής επιδερμίδας σε αυτό το άρθρο.

Πριν γεννηθεί το μωρό τους, οι γονείς συνήθως προμηθεύονται σαμπουάν, λοσιόν, κρέμες, σαπούνια, υγρά μαντηλάκια, πάνες, κολόνιες και άλλα. Όμως, όταν αγοράζετε παιδικά καλλυντικά, είναι σημαντικό να ελέγχετε τον τύπο INCI (Διεθνής Ονοματολογία Καλλυντικών Συστατικών), προκειμένου να αποφύγετε βλάβες στο δέρμα.

Οι συνέπειες μιας ακατάλληλης επιλογής μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμούς ή, στη χειρότερη περίπτωση, στην απορρόφηση των συστατικών από τον οργανισμό. Λάβετε υπόψη ότι δεν είναι όλα τα βρεφικά προϊόντα ασφαλή. Ορισμένα αυξάνουν τον κίνδυνο ορμονικής ανισορροπίας, προκαλούν αναπτυξιακές διαταραχές, προκαλούν αλλεργίες και έχουν αντίκτυπο στις διαταραχές του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος.

Επικίνδυνα συστατικά κατά την περιποίηση της βρεφικής επιδερμίδας

Η επιδερμίδα του παιδικού δέρματος είναι λεπτότερη από εκείνη των ενηλίκων και η λειτουργία του προστατευτικού φραγμού της είναι λιγότερο αποτελεσματική. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στα προϊόντα, καθώς μπορεί να περιέχουν τα ακόλουθα επιβλαβή στοιχεία.

Ορυκτέλαια

Τα έλαια παρουσιάζονται συχνά ως τέτοια, αλλά και με την ονομασία βαζελίνη, κηροζίνη ή paraffinum liquidum. Αν και η δράση τους είναι λιπαντική, παρεμβαίνουν στη φυσική αναπνοή του δέρματος, λόγω του ότι φράζουν τους πόρους. Βρίσκονται σε ενυδατικές ή αντιιδρωτικές κρέμες.

Diaper rash.
Ορισμένα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για την πρόληψη του εξανθήματος από την πάνα προκαλούν στην πραγματικότητα ερεθισμό λόγω των συστατικών τους.

Πολυαιθυλενογλυκόλη, από τα επικίνδυνα συστατικά στην περιποίηση της βρεφικής επιδερμίδας

Η PEG, μακρογόλη ή πολυαιθυλενογλυκόλη συγχωνεύει διάφορες χημικές ουσίες που απορροφώνται εύκολα από το δέρμα. Η τοξικότητα της ένωσης εξαρτάται από τα συστατικά του μείγματος και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή ή τσούξιμο.

Προπυλενογλυκόλη

Η προπυλενογλυκόλη είναι ένας τύπος αλκοόλης που είναι χρήσιμη στην παρασκευή αντηλιακών και ενυδατικών προϊόντων, δεδομένης της ικανότητάς της να μαλακώνει το δέρμα. Το πρόβλημα με τις υψηλές συγκεντρώσεις αυτού του προϊόντος είναι ότι μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ιδίως στα παιδιά.

Αρώματα

Σχεδόν όλα τα βρεφικά καλλυντικά περιέχουν αρώματα, αλλά δεν τα ανέχονται όλα τα παιδιά. Ορισμένα εξανθήματα, αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα προκύπτουν από τη χρήση αρωματικών ειδών. Βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα που αγοράζετε δεν είναι περιέχουν αρωματικές ουσίες.

Parabens

Τα parabens είναι συντηρητικά που εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροβίων. Αν διαβάσετε τις ετικέτες των σαπουνιών και των σαμπουάν, μπορείτε να βρείτε parabens, butylparaben ή ethylparaben. Η παρουσία τους συνδέεται μερικές φορές με ορμονικές ή ενδοκρινικές διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος του μωρού.

Φορμαλδεΰδη

Η ουσία εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων. Ωστόσο, η φορμαλδεΰδη τείνει να προκαλεί ερεθισμούς και αλλεργίες. Μια άλλη επιπλοκή που συνδέεται με τη χημική ουσία είναι το άσθμα.

Τα παιδικά υγρά σαπούνια μπορεί να περιέχουν φορμαλδεΰδη. Ενώ οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν χαμηλές δόσεις, είναι η συνεχής και παρατεταμένη χρήση που αυξάνει τον κίνδυνο.

Χημικά αντηλιακά

Σαφώς, το δέρμα των μωρών είναι πολύ πιο ευαίσθητο στα ηλιακά εγκαύματα, αλλά δεν είναι ένα ζήτημα που μπορείτε να λύσετε μόνο με την εφαρμογή αντηλιακού. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) επισημαίνει ότι αυτές οι λοσιόν είναι επικίνδυνες. Ο οργανισμός προτείνει την αναζήτηση φυσικής σκιάς και το κατάλληλο ντύσιμο του παιδιού.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αντηλιακά είναι πάντα επιβλαβή, αλλά τα συστατικά τους μπορεί να διαπεράσουν το δέρμα και να επηρεάσουν την ορμονική δραστηριότητα, χάρη σε ουσίες όπως η ομοσαλάτη, η βενζοφαινόνη, η οκτισαλάτη, η οξυβενζόνη και η αβοβενζόνη.

Φαινοξυαιθανόλη

Η φαινοξυαιθανόλη είναι ένα κοινό συντηρητικό στα παιδικά καλλυντικά, που συνδέεται με αναπαραγωγικές και αναπτυξιακές διαταραχές. Θεωρείται ασφαλές μόνο εάν η μέγιστη συγκέντρωση είναι 1%.

Θειικά άλατα

Τα θειικά άλατα βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα προϊόντα περιποίησης της βρεφικής επιδερμίδας, από σαμπουάν μέχρι σαπούνια. Το θειικό λαουρυλοθειικό νάτριο και το θειικό λαουρεθικό νάτριο είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ζεύγος αλάτων στα παιδικά καλλυντικά.

Αν και δεν προκαλούν σοβαρές βλάβες, σχετίζονται με προσωρινά εξανθήματα, ξηρότητα, ερυθρότητα και κνησμό. Η σύσταση είναι να ελέγχετε αν μετά το μπάνιο το παιδί παρουσιάζει κάποιο από τα συμπτώματα. Εάν ναι, είναι καλύτερο να στραφείτε σε προϊόντα χωρίς θειικά άλατα.

Τι είδους συστατικά συνιστώνται για την περιποίηση της βρεφικής επιδερμίδας;

Τα προϊόντα που επιλέγετε για τη φροντίδα του δέρματος του παιδιού σας πρέπει να είναι εγκεκριμένα από το γιατρό σας και κατά προτίμηση να είναι τα ακόλουθα:

  • Καθαριστικά με ουδέτερο pH: Αναζητήστε συστατικά χωρίς σκληρά πρόσθετα.
  • Ήπια επιφανειοδραστικά: Για την πρόληψη του εξανθήματος της πάνας και άλλων δερματικών παθήσεων.
  • Μαλακτικά με γλυκερίνη: Το βρεφικό δέρμα χάνει περισσότερο νερό από το δέρμα των ενηλίκων και επομένως αφυδατώνεται γρηγορότερα. Χρησιμοποιήστε μαλακτικά που αποκαθιστούν ή διατηρούν τα φυσικά αντιοξειδωτικά.
  • Φυσικά αντηλιακά: Αντί για χημικά αντηλιακά, για τα μωρά άνω των 6 μηνών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά αντηλιακά με οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου.
  • Χωρίς συνθετικές χρωστικές ουσίες: Επίσης, χωρίς κηροζίνες ή παράγωγα πετρελαίου.
Sunscreen for a baby.
Για την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, είναι σημαντικό να μην εκθέτετε το παιδί σας στον ήλιο τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και να επιλέγετε αντηλιακά που δεν είναι επιθετικά για το δέρμα.

Πότε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία;

Από τις πρώτες παιδιατρικές εξετάσεις, μάθετε ποια καλλυντικά είναι κατάλληλα για το μωρό σας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα, είναι σημαντικό να μειώσετε την έκθεσή τους σε χημικές ουσίες.

Διευκρινίστε με τον ειδικό τις περιοχές εφαρμογής, τη συχνότητα χρήσης και τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά, καθώς οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα του προϊόντος. Μόλις παρατηρήσετε δερματικές παθήσεις, συμβουλευτείτε γιατρό.

Αν είναι δυνατόν, ζητήστε ένα εγχειρίδιο που παρέχει οδηγίες για τη φροντίδα του δέρματος.

Σημασία της επισήμανσης στα βρεφικά καλλυντικά

Η προστασία του δέρματος ενός βρέφους είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των λειτουργιών θερμορύθμισης, φραγμού και ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Πρέπει να μάθετε να εξετάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων , προκειμένου να προσδιορίσετε ποια στοιχεία είναι δυνητικά επιβλαβή. Μην τις εμπιστεύεστε αυτόματα, ακόμη και αν οι διαφημίσεις χρησιμοποιούν λέξεις όπως υποαλλεργικό, βιολογικό ή απαλό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.