Ο Φρουρός Λεμφαδένας (ΛΦ, Sentinel Node): Τι είναι

Ο φρουρός λεμφαδένας είναι ένας πολύ σημαντικός λεμφαδένας στη διάγνωση, τη σταδιοποίηση και τη θεραπεία των καρκίνων, ειδικά του καρκίνου του μαστού. Η σωστή αναγνώρισή του μπορεί να σώσει τον καρκινοπαθή από χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες παρεμβάσεις.
Ο Φρουρός Λεμφαδένας (ΛΦ, Sentinel Node): Τι είναι

Τελευταία ενημέρωση: 06 Απριλίου, 2021

Οι ογκολογικές παθολογίες συχνά οδηγούν στην υπερβολική χρήση διαφορετικών διαδικασιών κατά τη θεραπεία ασθενών. Ο φρουρός λεμφαδένας σώζει μερικά βήματα και αποφεύγει τη χειρουργική επέμβαση που θα ήταν περιττή.

Ο φρουρός λεμφαδένας είναι ο πρώτος κόμβος στον οποίο πηγαίνουν τα καρκινικά κύτταρα όταν διαχωρίζονται από τον πρωτογενή όγκο. Δεν είναι μια μετάσταση με την ευρεία έννοια της λέξης, αλλά ο μηχανισμός είναι παρόμοιος. Από τον εντοπισμένο καρκίνο σε ένα όργανο, τα κακοήθη κύτταρα απομακρύνονται από άλλες περιοχές και μερικά φτάνουν σε έναν κοντινό λεμφαδένα.

Για τον καρκίνο του μαστού, ο φρουρός λεμφαδένας είναι το κλειδί στη σταδιοποίηση, δηλαδή όταν εξετάζουμε την πραγματική έκταση του όγκου στο σώμα. Μέσω βιοψίας του φρουρού λεμφαδένα, οι γιατροί μπορούν να προβλέψουν την εξέλιξη της κατάστασης σε αυτό το άτομο.

Επιπλέον, τα δεδομένα του φρουρού λεμφαδένα βοηθούν στον προγραμματισμό της θεραπείας μετά τη βιοψία. Με βάση την καταγεγραμμένη έκταση του καρκίνου, οι γιατροί μπορούν να αποφασίσουν εάν θα χρησιμοποιήσουν μόνο χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία ή οποιοδήποτε άλλο συνδυασμό.

Φρουρός Λεμφαδένας: Εξελίξεις

Η βιοψία των λεμφαδένων αυτών ήταν μια σημαντική πρόοδος στην ογκολογία. Απλώς σκεφτείτε ότι πριν από αυτήν την τεχνική, μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού υποβαλόταν σε σημαντική χειρουργική επέμβαση όπου μέρος της λεμφικής αλυσίδας αφαιρούνταν από τη μασχάλη που βρίσκεται πλησιέστερα στον πρωτογενή όγκο.

Αυτή δεν είναι μια μικρή παρέμβαση και μία από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι το λεμφοίδημα, το οποίο συνίσταται στην απόφραξη της κυκλοφορίας των λεμφών. Σε αυτήν την περίπτωση, λόγω της έλλειψης κυκλοφορίας, το υγρό διαρρέει στους μαλακούς ιστούς και δημιουργείται φλεγμονή του άνω άκρου.

Η απομάκρυνση ολόκληρης της λεμφικής αλυσίδας είχε δύο στόχους: τη διάγνωση του πεδίου του καρκίνου και τη θεραπεία κάθε μετάστασης που βρίσκεται ήδη εκεί. Το πρόβλημα με αυτήν την τεχνική ήταν ότι, εάν το αποτέλεσμα της επακόλουθης βιοψίας ήταν αρνητικό, τότε ολόκληρη η παρέμβαση ήταν μάταια και η γυναίκα έπρεπε τότε να υποστεί τις δυσμενείς επιπτώσεις.

Η ιδέα της μείωσης του μεγέθους της χειρουργικής επέμβασης είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Θα χρειαστείτε ακόμα παρέμβαση, αλλά η τομή είναι μικρότερη και ο χειρουργός θα αφαιρέσει τον κόμβο μόνο εάν η βιοψία αναφέρει την παρουσία κακοήθων κυττάρων.

λεμφαδένες μασχάλης
Στον καρκίνο του μαστού, ο φρουρός λεμφαδένας βρίσκεται στη μασχάλη που βρίσκεται πλησιέστερα στον όγκο.

Φρουρός Λεμφαδένας: Βιοψία

Η διαδικασία βιοψίας του λεμφαδένα-φρουρού αποτελεί μέρος του πρωτοκόλλου για ορισμένους καρκίνους του μαστού. Έχουν πειραματιστεί οι επιστήμονες για τα μελανώματα αλλά υπάρχει ακόμη συζήτηση για τη χρησιμότητά τους.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, αυτή η βιοψία παίρνει ένα δείγμα από τον πρώτο κόμβο στον οποίο θα έφτανε ο πρωτογενής όγκος, προκειμένου να εντοπίσει κακοήθη κύτταρα. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο όγκος εντοπίζεται και περιέχεται στο όργανο.

Αυτό συνεπάγεται μικρότερη τομή από ό, τι απαιτείται για τη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της λεμφικής αλυσίδας, αλλά μπορεί να έχει παρενέργειες. Οι πιο συχνές είναι η επακόλουθη αιμορραγία από την πληγή και τη λοίμωξη στο σημείο παρακέντησης. Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός.

Πώς ξέρουν ποιος είναι ο φρουρός λεμφαδένας;

εξέταση μαστού
Η καλύτερη μέθοδος για την εύρεση του φρουρού λεμφαδένα εξαρτάται από την ομάδα των επαγγελματιών του ιατρικού τομέα.

Για να εκτελέσουν τη βιοψία, οι γιατροί πρέπει πρώτα να προσδιορίσουν τον κόμβο του φρουρού. Για να γίνει αυτό, οι γιατροί χρησιμοποιούν τεχνικές που καθιστούν αυτόν τον κόμβο εμφανή σε σχέση με τους υπόλοιπους. Με αυτόν τον τρόπο, ο χειρουργός μπορεί να βρει τη σωστή θέση για τη διαδικασία.

Ένας τρόπος για να επισημάνετε τον κόμβο του φρουρού είναι η ραδιενέργεια. Πρώτον, ένα διάλυμα με ισχύ ακτινοβολίας εγχύεται σε περιοχές κοντά στον πρωτογενή όγκο. Αυτό το διάλυμα θα μεταναστεύσει στο λεμφικό σύστημα και θα ενεργοποιήσει ραδιενεργά τον πρώτο κόμβο της αλυσίδας.

Μια άλλη τεχνική είναι αυτή της χρήσης μπλε βαφής. Αντί για ραδιενεργό ουσία, η ένεση φέρει μπλε βαφή, η οποία κάνει το ίδιο ταξίδι, περνώντας από την περιοχή του πρωτογενούς όγκου στον πρώτο κοντινό κόμβο.

Η επιλογή της βέλτιστης μεθόδου εξαρτάται από την ομάδα που αντιμετωπίζει την πάθηση. Και οι δύο είναι αποτελεσματικοί στον εντοπισμό του κόμβου φρουρού και οι αρνητικές επιπτώσεις τους είναι ελάχιστες. Η ραδιενεργή ουσία είναι ασφαλής και δεν προκαλεί εσωτερικά προβλήματα ακτινοβολίας στα κύτταρα. Από την άλλη πλευρά, η μπλε βαφή μπορεί να προκαλέσει μπλε αποχρωματισμό των ούρων για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της βιοψίας;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να προχωρήσετε μετά τη βιοψία κόμβου. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, αυτό σημαίνει ότι δεν ανιχνεύτηκαν κακοήθη κύτταρα, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί θα αξιολογήσουν την κατάσταση του ασθενούς και θα ξεκινήσουν την αντίστοιχη θεραπεία.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, η χειρουργική επέμβαση πρέπει να διευρυνθεί. Αυτό σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν εντοπιστεί σε κοντινούς κόμβους και ο όγκος έχει επεκταθεί.

Όπως πάντα προειδοποιούμε, η έγκαιρη ανίχνευση είναι πολύ σημαντική στην ογκολογία. Όσο νωρίτερα εκτελείται η διαδικασία, τόσο πιο γρήγορα θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα και τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Jaimovich, León. “Micrometástasis en el ganglio centinela en melanoma maligno.” Arch. Argent. Dermatol 60 (2010): 133-138.
  • Colmenares, Josepmilly Peña, et al. “Detección ganglio centinela con azul patente cáncer de mama localmente avanzado después de quimioterapia neoadyuvante.” Revista Venezolana de Oncología 24.3 (2012): 217-225.
  • Álvarez, Nadia Jesús López, et al. “Biopsia ganglio centinela en cáncer de mama.” RECIMUNDO 3.4 (2019): 279-295.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.