Φρούτο μοναχός: Τι είναι, τα οφέλη του και οι αντενδείξεις

Τα φρούτα Monk είναι η τελευταία προσθήκη στη λίστα των γλυκαντικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν την επιτραπέζια ζάχαρη. Τι είναι; Ποια είναι τα οφέλη; Μάθετε τα πάντα για αυτούς εδώ!
Φρούτο μοναχός: Τι είναι, τα οφέλη του και οι αντενδείξεις
Anna Vilarrasa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Anna Vilarrasa.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Κάθε μέρα βρίσκονται όλο και περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση της λευκής ζάχαρης, είτε πρόκειται για μέλι, είτε για σιρόπι αγαύης, είτε για πιο πρόσφατες προσθήκες, όπως η ερυθριτόλη και η στέβια. Ωστόσο, τώρα υπάρχει ένα άλλο φυτό από την Κίνα που θα κλέψει την παράσταση: το φρούτο μοναχός ή φρούτο Monk.

Αν και δεν είναι διαδεδομένο, η χρήση του εξαπλώνεται σταδιακά σε ζαχαρούχα ποτά και άλλα προϊόντα. Ίσως έχετε ήδη δοκιμάσει μερικά από αυτά. Ωστόσο, αν δεν γνωρίζετε για το φρούτο μοναχός, θα σας πούμε πολλά περισσότερα στο παρακάτω άρθρο.

Τι είναι το φρούτο μοναχός;

Το φρούτο μοναχός (Siraitia grosvenorii ) είναι φυτό αμπέλου της οικογένειας Cucurbitaceae. Κατάγεται από τη νότια Κίνα, όπου είναι γνωστό ως Luo Han Guo. Πιστεύεται ότι το όνομά του προέρχεται από το γεγονός ότι οι πρώτοι καλλιεργητές του ήταν Βουδιστές μοναχοί.

Οι πρώτες αναφορές αυτού του φυτού χρονολογούνται στον 13ο αιώνα στα αρχεία Κινέζων μοναχών στην περιοχή Guilin. Χρησιμοποιήθηκε (και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται) ως παραδοσιακό φάρμακο για το κρυολόγημα, τον πονόλαιμο και τη δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, λόγω της δυσκολίας της καλλιέργειας, το φυτό δεν εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη.

Τον εικοστό αιώνα έγινε γνωστό στην Αγγλία. Ωστόσο, μόλις τη δεκαετία του 1980 αναφέρθηκαν τα πρώτα ευρήματα σχετικά με την γλυκαντική του ικανότητα.

Ο καρπός είναι μικρός και στρογγυλός (περίπου 5 έως 7 εκατοστά σε διάμετρο). Το δέρμα είναι σκληρό, λεπτό και καλυμμένο με λεπτές τρίχες. Το χρώμα είναι κίτρινο, πράσινο και καφέ. Το εσωτερικό μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο και η φλούδα χρησιμοποιείται για την παρασκευή αφεψημάτων.

Το αποκορύφωμα της γεύσης του είναι η γλυκύτητα που ενισχύεται όταν μιλάμε για τη σκόνη και το υγρό εκχύλισμα του φρούτου. Ο κύριος υπεύθυνος για αυτή την ιδιότητα είναι οι μογροζίδες, γλυκοσιδικές ενώσεις που εξάγονται από διαφορετικά φυτά και χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα ζάχαρης.

Azúcar añadido sustituido por fruto del monje.
Τα υποκατάστατα της ραφιναρισμένης ζάχαρης γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα. Τα φρούτα μοναχών θα μπορούσαν να προσφέρουν μια άλλη φυσική εναλλακτική.

Τα οφέλη από το φρούτο μοναχός

Αν και η χρήση του στην Κίνα χρονολογείται εδώ και πολλούς αιώνες, αυτό είναι ένα γλυκαντικό που δεν έχει μελετηθεί τόσο πολύ όσο άλλα στην αγορά. Οι περισσότερες δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα. Είναι ένα νέο προϊόν. Επομένως, δεν ήταν δυνατό να δοκιμαστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη αυτό, είναι δυνατό να απαριθμήσουμε πολλά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από το εκχύλισμα φρούτων μοναχών.

Ας ρίξουμε μια ματιά

Είναι κατάλληλο για άτομα με διαβήτη

Τα Πρότυπα Ιατρικής Φροντίδας της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας δηλώνουν ότι για όσους είναι συνηθισμένοι σε προϊόντα με ζάχαρη, τα μη θρεπτικά γλυκαντικά μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση στη ζάχαρη, το μέλι και το σιρόπι αγαύης.

Αν και η χρήση αυτών δεν φαίνεται να επηρεάζει τη ρύθμιση της γλυκόζης, διευκολύνουν τη χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων και υδατανθράκων. Ως εκ τούτου, είναι μια καλή επιλογή αντί για ζαχαρούχα ποτά και τρόφιμα.

Ωστόσο, η ίδια υπηρεσία ενθαρρύνει έντονα τη μείωση της πρόσληψης ζαχαρούχων ποτών και τροφίμων. Προτείνει να επιλέξετε εναλλακτικές λύσεις χωρίς αυτά τα πρόσθετα.

Δεν έχει θερμίδες και έχει ουδέτερη γεύση

Το εκχύλισμα από τα φρούτα Monk δεν έχει θερμίδες ή υδατάνθρακες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι συχνά ένα από τα γλυκαντικά της επιλογής για άτομα που ακολουθούν δίαιτες πολύ χαμηλών υδατανθράκων, όπως η κετογονική δίαιτα.

Επιπλέον, η γεύση του είναι αρκετά ουδέτερη και, όταν εκτίθεται στη θερμότητα, δεν χάνει τις ιδιότητές του. Ως εκ τούτου, είναι ένα τέλειο υποκατάστατο της ζάχαρης τόσο για γλυκαντικό όσο και για το μαγείρεμα.

Δεν προκαλεί πεπτικά προβλήματα

Κατ ‘αρχήν, δεν υπάρχουν γνωστές δυσάρεστες επιπτώσεις από τη λήψη του. Αυτό είναι σημαντικό γιατί ορισμένα γλυκαντικά του ίδιου τύπου μπορεί να προκαλέσουν αέρια, φούσκωμα ή διάρροια σε μερικούς ανθρώπους.

Το φρούτο μοναχός παρουσιάζει μερικές ευεργετικές ιδιότητες

Η σύνθεση του φρούτου μοναχού χαρακτηρίζεται από την παρουσία υδατανθράκων και ορισμένων μετάλλων. Ωστόσο, περιέχει και άλλα συστατικά όπως φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, γλυκοσίδες και τερπένια που βρίσκονται στη βάση της φαρμακευτικής του δράσης.

Εκτός από τις ιδιότητες που αναγνωρίζει η κινεζική φαρμακοποιία, άλλες μελέτες έχουν καθορίσει ορισμένα από τα οφέλη της. Όπως επισημαίνουν στο περιοδικό Future Medicinal Chemistry, αυτά είναι μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη των φρούτων μοναχών:

 • Οι μογροσίδες έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα σε διαβητικούς ποντικούς.
 • Το φρούτο μοναχός μπορεί να εξουδετερώσει τη δράση των ελεύθερων ριζών και να αποτρέψει την υπεροξείδωση των λιπιδίων. Αυτό σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως η αθηροσκλήρωση ή οι φλεγμονώδεις ασθένειες.
 • Οι μογροσίδες ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση, εμποδίζοντας την απελευθέρωση ορισμένων μορίων όπως οι προσταγλανδίνες.

Διαφορετικοί τρόποι χρήσης ως γλυκαντικό

Ολόκληρο το φρούτο έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής και εξακολουθεί να είναι πολύπλοκο να το βρεις μακριά από τις χώρες όπου καλλιεργείται. Ως εκ τούτου, ολόκληρα τα φρέσκα φρούτα σπάνια καταναλώνονται. Αντίθετα, χρησιμοποιείται συνήθως σε αφεψήματα με βότανα.

Το γλυκαντικό παρασκευάζεται από εκχύλισμα αποξηραμένων φρούτων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τρόφιμα και ποτά, είτε ζεστό είτε κρύο. Κατά τη δοσολογία, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι είναι 150 έως 250 φορές πιο γλυκό από την επιτραπέζια ζάχαρη.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Σε καφέ, τσάι ή οποιοδήποτε είδος αφεψήματος ως υποκατάστατο της ζάχαρης.
 • Σε αναψυκτικά, λεμονάδες και χυμούς.
 • Για να γλυκάνετε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι, κεφίρ, μιλκσέικ ή παγωτό.
 • Για να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη κατά την προετοιμασία κάθε είδους γλυκού: μπισκότα, μπισκότα, κέικ, πουτίγκες κ.λπ.. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη ότι η υφή, η γεύση και η εμφάνιση μπορεί να διαφέρουν.

Τα πιθανά μειονεκτήματα του φρούτου μοναχού

Οι περισσότεροι ρυθμιστικοί φορείς αναφέρουν ότι τα φρούτα του μοναχού είναι ένα ασφαλές προϊόν και κατάλληλο ακόμη και για έγκυες γυναίκες και παιδιά. Αυτή είναι η περίπτωση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Η χρήση του επιτρέπεται ως υποκατάστατο ζάχαρης και μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί βλαβερές συνέπειες από τη λήψη του. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα πολύ νέο προϊόν και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του δεν έχουν μελετηθεί.

Ο πιο σημαντικός κίνδυνος θα μπορούσε να είναι με τη μορφή αλλεργικής αντίδρασης. Τα άτομα με αλλεργίες σε φυτά της ίδιας οικογένειας (κολοκύθα, καρπούζι ή πεπόνι) θα πρέπει ίσως να είναι πιο προσεκτικά με την κατανάλωσή του.

Ο καρπός του μοναχού είναι ευαίσθητος, ζυμώνεται πολύ γρήγορα και η καλλιέργειά του είναι προβληματική. Αυτοί είναι μερικοί λόγοι που εξηγούν τη δυσκολία εύρεσής του στα καταστήματα και την υψηλότερη τιμή του.

Το εκχύλισμα φρούτου Monk είναι ένα ενδιαφέρον γλυκαντικό για άτομα με διαβήτη. Ωστόσο, ορισμένα από τα προϊόντα στα οποία χρησιμοποιείται μπορεί να προσθέσουν άλλα γλυκαντικά που επηρεάζουν τη γλυκόζη του αίματος.

Mujer diabética que come monk fruit.
Τα άτομα με διαβήτη αναγκάζονται να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για την παραδοσιακή ζάχαρη. Για αυτούς, τα φρούτα του μοναχού θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα.

Μερικές τελευταίες σκέψεις για τα φρούτα του μοναχού

Το φρούτο Monk είναι ένα φυσικό γλυκαντικό από ένα φυτό που καλλιεργείται στην Κίνα. Έχει αποκτήσει φήμη ως ένα πιο υγιεινό υποκατάστατο ζάχαρης τα τελευταία χρόνια λόγω ορισμένων από τα πλεονεκτήματά του. Είναι ένα ασφαλές πρόσθετο που είναι κατάλληλο για δίαιτες πολύ χαμηλών υδατανθράκων.

Ωστόσο, η καλλιέργεια και η εξαγωγή του εξακολουθούν να είναι περιορισμένες σε σύγκριση με την αυξημένη ζήτηση για αυτό το προϊόν. Για το λόγο αυτό, δεν είναι εύκολο να το βρεις στα περισσότερα καταστήματα και χρησιμοποιείται συχνά στη βιομηχανία τροφίμων για να γλυκάνει τα ποτά. Είναι ένα πολύ νέο προϊόν στη βιομηχανία και τα οφέλη του δεν έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Επομένως, η καλύτερη συμβουλή είναι να το χρησιμοποιείτε με φειδώ και σε μικρές ποσότητες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • American Diabetes Association. Lifestyle management: standards of medical care in diabetes – 2019. American Diabetes Association Diabetes Care. Enero 2019. 42 (Suppl 1): S46- S60.
 • Gong X, et al. The fruits of Siraitia grosvenorii: a review of chinese food-medicine. Frontiers in Pharmacology. Noviembre 2019. 10: 1400.
 • Liu C, et al. Pharmacological activities of mogrosides. Future Medicinal Chemistry. Febrero 2018. 10 (8).
 • Kumar Thakur B, et al. Introduction, adaptation and characterization of monk fruit (Siraitia grosvenori): a non-caloric new natural sweetener. Scientific Reports. Marzo 2021. 11: 6205.
 • Nutra Source Inc. Determination of the Generally Recognized as Self (GRAS) status of Siraitia Grosvenori swingle (luo han guo) fruit extract as a food ingredient. Mayo 2017. Office of Food Additive Safety. Food and Drug Administration.
 • Younes M, et al. Safety use of Monk fruit extract as a food additive in different food categories. EFSA Journal. Diciembre 2019. 17 (12): e05921.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.