Furoshiki, μια οικολογική τάση συσκευασίας δώρων

Το Furoshiki είναι μια ιαπωνική τεχνική περιτυλίγματος δώρων που είναι επίσης πολύ σημαντική. Μάθετε τα πάντα για αυτή τη μοναδική, όμορφη και φιλική προς το περιβάλλον τεχνική εδώ.
Furoshiki, μια οικολογική τάση συσκευασίας δώρων

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 05 Μαρτίου, 2024

Υπάρχει μια τεχνική για να κάνετε δώρα χωρίς να ξοδεύετε χρήματα για χαρτί μιας χρήσης ή φιόγκους. Είναι γνωστή ως furoshiki και προέρχεται από την Ιαπωνία. Αποτελείται από τη λήψη ενός τετράγωνου ή ορθογώνιου υφάσματος και την εκτέλεση μιας σειράς βημάτων για την κάλυψη μπουκαλιών, κουτιών, συσκευών ή οποιουδήποτε αντικειμένου μικρού ή μεσαίου μεγέθους.

Έχει αποκτήσει εδώ και καιρό δημοτικότητα μέσω των κοινωνικών δικτύων λόγω των πλεονεκτημάτων της χρήσης του. Πρόκειται για μια μέθοδο που συνδυάζει τη φροντίδα για το περιβάλλον με τη λεπτότητα και τη διακοσμητική αισθητική που χαρακτηρίζει την ιαπωνική τέχνη. Επιπλέον, μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορες μορφές. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Τι είναι το furoshiki και από πού προέρχεται;

Το furoshiki μπορεί να αναφέρεται σε δύο πράγματα: αφενός, στην ανατολίτικη τεχνική που εφαρμόζεται για το τύλιγμα αντικειμένων προκειμένου να μεταφερθούν ή να δοθούν ως δώρο. Από την άλλη, αναφέρεται στο ύφασμα που χρησιμοποιείται για την τεχνική αυτή, αρχικά από μετάξι.

Ωστόσο, σήμερα μπορείτε να βρείτε περιτυλίγματα σε διάφορα υφάσματα, όπως βαμβάκι ή νάιλον, αρκεί να είναι ανθεκτικά. Το furoshiki περιλαμβάνει μια σειρά από τεχνικές περιτυλίγματος, οι οποίες είναι ιδανικές για τα δώρα γενεθλίων ή Χριστουγέννων.

Επιπλέον, μειώνει το κόστος του χαρτιού περιτυλίγματος και των πλαστικών σακουλών. Οι σακούλες είναι από τα πιο επιβλαβή για το περιβάλλον ρυπογόνα αντικείμενα. Για το λόγο αυτό, η ίδια η ιαπωνική κυβέρνηση πραγματοποίησε μια εκστρατεία για την ανάκτηση της παραδοσιακής πρακτικής του furoshiki.

Για να το κάνετε, αρκεί να πάρετε οποιοδήποτε αχρησιμοποίητο ύφασμα, είτε πρόκειται για μαντήλια, τραπεζομάντιλα ή πουκάμισα. Αφού του δώσετε ένα ορθογώνιο σχήμα, απλώς ακολουθήστε μια σειρά από βήματα για να πετύχετε αυτήν την ιαπωνική τεχνική.

¿Qué es el furoshiki y de dónde proviene?
Το furoshiki αποτελεί μια εναλλακτική λύση στο χαρτί περιτυλίγματος και τις πλαστικές σακούλες.

Η προέλευση του furoshiki

Η τεχνική furoshiki έχει αρχαίες ρίζες, που χρονολογούνται τουλάχιστον από τον όγδοο αιώνα μ.Χ.. Εκείνη την εποχή χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση βουδιστικών κειμηλίων. Αργότερα, οι ευγενείς άρχισαν να τη χρησιμοποιούν για την αποθήκευση ρούχων. Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής κατά την περίοδο Heian (794-1185), η οποία θεωρείται η τελευταία κλασική περίοδος της ιαπωνικής ιστορίας.

Η δημοτικότητά της αυξήθηκε κατά την εποχή Muromachi. Δηλαδή, μεταξύ 1333 και 1573, επίσης κατά την περίοδο Έντο, η οποία διήρκεσε από το 1603 έως το 1868. Πρόκειται επομένως για μια πρακτική με ιστορία αιώνων.

Ο όρος διαδόθηκε μαζί με τα ιαπωνικά λουτρά, γνωστά ως onsen. Με το μαντήλι που ονομάζεται furoshiki, οι παρευρισκόμενοι τύλιγαν τα ρούχα τους πριν βυθιστούν στις θερμές πηγές, ώστε να μην μπερδεύονται όταν τα μαζεύουν. Αυτό εξηγεί την κυριολεκτική μετάφραση του όρου, δηλαδή “πανί για μπάνιο”. Δεκαετίες αργότερα, οι έμποροι το χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους. Εξ ου και η σημερινή προέλευσή του.

Το νόημα πίσω από αυτή την τεχνική

Όπως πολλοί όροι και πρακτικές ιαπωνικής προέλευσης, το furoshiki κρύβει βαθιά νοήματα. Σε γενικές γραμμές, η τέχνη της συσκευασίας υποδηλώνει μια χειρονομία προς το πρόσωπο που την παραλαμβάνει. Πέρα από αυτό, εκφράζει σεβασμό, αφοσίωση και αγάπη, η οποία περικλείεται στον όρο tsutsumu.

Επιπλέον, όταν ένα αντικείμενο συσκευάζεται με ύφασμα, είναι απαραίτητο να κλείνει με έναν κόμπο. Αυτός ο κόμπος φέρνει μαζί του μια έκφραση της ένωσης μεταξύ των ανθρώπων ή, με ιαπωνικούς όρους, musubu.

6 ιδέες για να δοκιμάσετε το furoshiki

Αυτή η τεχνική λειτουργεί με οποιοδήποτε χρώμα και σχέδιο, χωρίς να χρειάζεται να πάρετε ένα συγκεκριμένο ύφασμα. Η μορφή του furoshiki εξαρτάται από το προσωπικό γούστο και από το τι θεωρείται κατάλληλο για τον παραλήπτη. Με λουλούδια, κουκίδες ή με καρδιές, τα ιαπωνικά περιτυλίγματα διακοσμούν τα δώρα με διακριτικό και αισθητικό τρόπο.

Με αυτά είναι δυνατόν να τυλίξετε ρούχα, παιχνίδια, κουτιά, ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμη και γυάλινα μπουκάλια. Είναι χρήσιμα ακόμη και για τη δημιουργία μιας τσάντας μετακόμισης. Υπάρχουν δεκάδες ιδέες και μορφές για την εφαρμογή τους. Ακολουθούν μερικές από τις πιο δημοφιλείς στα κοινωνικά δίκτυα.

1. Μια σακούλα δώρου

Αν έχετε αγοράσει ένα δώρο σε ένα κατάστημα, είναι πολύ πιθανό να τοποθετείται σε μια χάρτινη σακούλα. Αυτή η τυπική συσκευασία μπορεί να διακοσμηθεί ακολουθώντας τις αρχές του furoshiki. Απλά τοποθετήστε την στο κέντρο ενός εκτεταμένου τετράγωνου μαντηλιού.

Στη συνέχεια, σηκώστε και δέστε τις δύο άκρες της ίδιας πλευράς στις λαβές. Κάντε την ίδια κίνηση με τις άκρες της υπόλοιπης πλευράς. Αφήστε το υπόλοιπο ύφασμα ελεύθερο για να δέσετε έναν τελικό κόμπο και να παραδώσετε το δώρο με έναν πιο όμορφο τρόπο.

2. Ο τυπικός τρόπος του furoshiki

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος εφαρμογής αυτής της τεχνικής είναι να τοποθετήσετε το αντικείμενο σε μία από τις κορυφές του τεντωμένου μαντηλιού. Στη συνέχεια, πάρτε την αντίθετη άκρη και καλύψτε όλο το αντικείμενο δίνοντας μια πλήρη στροφή σε αυτό.

Οι άλλες δύο άκρες του μαντηλιού θα είναι ελεύθερες για να τις σηκώσετε και να κάνετε έναν κόμπο για να σφραγίσετε το περιτύλιγμα. Λειτουργεί εξαιρετικά με σημειωματάρια, βιβλία και μικρά αξεσουάρ.

3. Τύλιγμα μπουκαλιών

Μια από τις πιο πρακτικές λειτουργίες του furoshiki είναι το τύλιγμα μπουκαλιών από οποιοδήποτε υλικό, ακόμη και από γυαλί. Οι Ιάπωνες το ονομάζουν bin Tsutsumi, και συνίσταται στην τοποθέτηση του μπουκαλιού όρθιο στο κέντρο του υφάσματος.

Το επόμενο βήμα είναι να πάρουμε τα δύο άκρα αντικριστά και να τα ενώσουμε με έναν κόμπο πάνω από το στόμιο. Οι υπόλοιπες άκρες ενώνονται και δένονται στο κέντρο, πλαισιώνοντας το μπουκάλι για πρόσθετη προστασία.

4. Κουτιά τύπου furoshiki

Ένα κουτί δώρου μπορεί επίσης να διακοσμηθεί με αυτή την τεχνική. Για να το πετύχετε αυτό, τοποθετήστε το στο κέντρο του υφάσματος, δέστε δύο άκρες πάνω του και κάντε έναν κόμπο στην κορυφή με τις υπόλοιπες πλευρές.

Πρόκειται για παρόμοια τεχνική με το #2, αλλά το αντικείμενο τοποθετείται στο κέντρο. Επίσης, λειτουργεί για μεγαλύτερα δώρα, αρκεί το ύφασμα να το καλύπτει ολόκληρο.

5 ideas para aplicar el furoshiki
Το furoshiki είναι ιδανικό για το τύλιγμα δώρων κάθε είδους. Επιπλέον, συμβολίζει τον σεβασμό και την αγάπη.

5. Μια τσάντα με χερούλι

Για να μετατρέψετε ένα μαντήλι σε μια άνετη τσάντα με χερούλι, πάρτε δύο μεγάλα δαχτυλίδια και τοποθετήστε τα στις αντίθετες άκρες του υφάσματος. Στη συνέχεια, θα πρέπει να τρυπήσετε τις δύο άκρες γύρω από το ένα στεφάνι και να τις δέσετε με έναν κόμπο.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να εκτελέσετε την ίδια ενέργεια στην άλλη πλευρά. Όταν σηκωθεί, το αποτέλεσμα είναι μια τσάντα με λαβές για κράτημα και χώρο αποθήκευσης.

Furoshiki: Πρακτικότητα, ανακύκλωση και σημασία

Με οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους περιτύλιξης αντικειμένων που ακολουθούν τις αρχές του furoshiki, μπορείτε να αποκτήσετε νέα συσκευασία που ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία της. Ταυτόχρονα, εκφράζεται ένα βαθύ αίσθημα ένωσης και σεβασμού χάρη στη συναισθηματική φόρτιση αυτής της ιαπωνικής τεχνικής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.