Λόγοι για να μην επαναχρησιμοποιείτε τα πλαστικά μπουκάλια

6 Ιουνίου 2018
Ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα πλαστικά μπουκάλια, μπορεί να είναι βλαβερά για την υγεία σας, αν τα χρησιμοποιήσετε μετά την ημερομηνία λήξης που είναι τυπωμένη επάνω τους.

Εσείς χρησιμοποιείτε τα πλαστικά μπουκάλια; Αν σας αρέσει να επαναχρησιμοποιείτε τα πλαστικά μπουκάλια, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Από τη μια πλευρά, είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσετε τη συνήθεια της ανακύκλωσης, προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον.

Από την άλλη πλευρά, κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να μην κάνετε είναι να επαναχρησιμοποιείτε τα πλαστικά μπουκάλια, κάτι που πολλοί από μας σίγουρα κάνουμε εδώ και πολύ καιρό.

Αν θέλετε να μάθετε γιατί δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιείτε τα πλαστικά μπουκάλια, συνεχίστε να διαβάζετε.

Πρώτα από όλα, θα πρέπει να έχετε υπόψη τα δεδομένα από διάφορες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας.

Με βάση ένα δείγμα, διαπιστώθηκε ότι ένα τρίτο των πλαστικών μπουκαλιών περιέχουν βακτήρια ή καρκινογόνους χημικούς ρύπους.

Αυτό συμβαίνει σε τέτοιον βαθμό που τα επίπεδα των καρκινογόνων ουσιών που ανιχνεύθηκαν ξεπερνούν τα βιομηχανικά επίπεδα.

Τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να απελευθερώσουν επικίνδυνες χημικές ουσίες στο νερό

επαναχρησιμοποιείτε τα πλαστικά μπουκάλια

Τα πλαστικά μπουκάλια δεν είναι τόσο αβλαβή όσο ίσως νομίζετε. Στην πραγματικότητα, μπορούν να απελευθερώσουν επικίνδυνες χημικές ουσίες στο νερό. Επομένως είναι απαραίτητο να δίνετε προσοχή στα ειδικά σύμβολα που βρίσκονται στον πάτο των πλαστικών μπουκαλιών.

Ένα από αυτά είναι το τρίγωνο με έναν αριθμό μέσα, ανάλογα με το είδος του πλαστικού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του μπουκαλιού.

  • Τα πλαστικά μπουκάλια με «1» (PET) είναι ασφαλή μονάχα αν χρησιμοποιηθούν μία φορά.

Αν τα εκθέσετε σε θερμότητα ή στον ήλιο, μπορούν να απελευθερώσουν τοξικές ουσίες στο νερό.

  • Αν δείτε το «3» ή το «7» (ή, με άλλα λόγια, PVC ή PC), να είστε προσεκτικοί, επειδή αυτά τα είδη πλαστικού μπορούν να απελευθερώσουν τοξικές χημικές ουσίες στα τρόφιμα και στο νερό που περιέχουν.

Αυτά τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες ασθένειες.

  • Τα πλαστικά μπουκάλια που είναι ασφαλή να επαναχρησιμοποιείτε είναι εκείνα που είναι φτιαγμένα από πολυαιθυλένιο και φέρουν το σύμβολο «2» ή «4», καθώς και εκείνα που είναι φτιαγμένα από πολυπροπυλένιο και φέρουν το σύμβολο «5» και τα γράμματα PP.

Αυτά τα πλαστικά μπουκάλια είναι σχετικά ασφαλή, αν χρησιμοποιούνται για κρύο νερό και αν απολυμαίνονται σωστά.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Πώς να αποφύγετε τα χημικά προϊόντα στην καθημερινότητά σας.

 

Προσοχή στα βακτήρια

επαναχρησιμοποιείτε τα πλαστικά μπουκάλια

Κάτι ακόμα που πρέπει να έχετε υπόψη όσον αφορά στα πλαστικά μπουκάλια είναι τα βακτήρια που μπορεί να περιέχουν.

Το επίπεδο των βακτηρίων στα πλαστικά μπουκάλια συχνά ξεπερνά το ασφαλές επίπεδο για το σώμα σας.

Στην πραγματικότητα δημιουργούμε οι ίδιοι τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων όταν πιάνουμε τα πλαστικά μπουκάλια με βρώμικα χέρια και τα γεμίζουμε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Και δεν αρκεί το να πλένετε τα πλαστικά μπουκάλια. Ακόμα και αυτή η διαδικασία πολλές φορές δεν αρκεί.

Ακόμα και αν πλένετε τα πλαστικά μπουκάλια, μπορεί να αρρωστήσετε ή να πάθετε ηπατίτιδα Α.

Πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα πλαστικά μπουκάλια περιέχουν πολλά βακτήρια και δεν είναι πάντα δυνατόν να τα πλύνουμε πολύ καλά.

Τα καπάκια είναι γεμάτα μικρόβια που στη συνέχεια μπαίνουν στο στόμα σας. Ένας καλός τρόπος να προστατευτείτε είναι να χρησιμοποιείτε καλαμάκι.

Προσοχή με τη φύλαξη των πλαστικών μπουκαλιών

επαναχρησιμοποιείτε τα πλαστικά μπουκάλια

Μην αποθηκεύετε τα μπουκάλια σε πολύ ζεστούς χώρους.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να κάνουν τα πλαστικά μπουκάλια να απελευθερώσουν χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν το σώμα σας.

Παρομοίως, μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο να αποθηκεύετε πλαστικά μπουκάλια με νερό στο γκαράζ, όπου εκτίθενται σε αναθυμιάσεις, παρασιτοκτόνα και άλλες χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση και την οσμή του νερού.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο: Είναι ασφαλές να πίνουμε νερό από πλαστικά μπουκάλια;

 

Τα πλαστικά μπουκάλια μπορεί να παράγουν αντιμόνιο

επαναχρησιμοποιείτε τα πλαστικά μπουκάλια

Το αντιμόνιο είναι μια τοξική ουσία που χρησιμοποιείται συχνά για την κατασκευή πλαστικών μπουκαλιών. Έτσι, όσο περισσότερο καιρό κρατάτε τα πλαστικά μπουκάλια, τόσο περισσότερο αντιμόνιο μπορεί να παράγουν.

Το αντιμόνιο μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετούς και διάρροια. Έτσι, είναι σημαντικό να πίνετε το νερό αμέσως μόλις αγοράζετε το πλαστικό μπουκάλι και να μην κρατάτε τα μπουκάλια για πολύ καιρό.

 

 

 

  • “Qué significan los símbolos de reciclaje en los embases de plástico”, artículo en web ue2002
  • Comisión Europea, Comunicado de Prensa, “Plásticos de un solo uso: nuevas normas de la UE para reducir la basura marina”, 28 de mayo de 2018
  • “Envases de plástico” en web consumadrid
  • Jennifer A Honeycutt et al. “Effects of Water Bottle Materials and Filtration on Bisphenol A Content in Laboratory Animal Drinking Water”, J Am Assoc Lab Anim Sci. 2017 May; 56(3): 269–272.
  • Westerhoff P et al. “Antimony leaching from polyethylene terephthalate (PET) plastic used for bottled drinking water”, Water Res. 2008 Feb;42(3):551-6. Epub 2007 Aug 6.