5 φυτά που βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Τα παρακάτω φαρμακευτικά φυτά συνιστώνται για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και έτσι βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών προβλημάτων. Μην τα χάσετε!
5 φυτά που βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Υπάρχουν φαρμακευτικά φυτά που βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στην υγεία της καρδιάς; Πώς χρησιμοποιούνται; Οι γιατροί συνιστούν τη χρήση τους;

Στο σημερινό άρθρο, θέλουμε να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις!

Αν και για τους περισσότερους επαγγελματίες υγείας, τα φυτά και η φυτοθεραπεία, ειδικότερα, δεν θεωρούνται κατάλληλη μορφή θεραπείας για διάφορες καταστάσεις, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να λαμβάνουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγουν την υπερβολική φαρμακευτική αγωγή.

Για να αποφύγετε να θέσετε την υγεία σας σε κίνδυνο ή, σε περίπτωση ασθένειας, είναι καλύτερο να αποφύγετε τη χρήση φυτικών φαρμάκων ως κύρια θεραπεία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να εγκρίνει τη χρήση φυτοθεραπείας ως συμπληρωματική και περιστασιακή θεραπεία. Ομοίως, σε καμία περίπτωση δεν είναι σκόπιμο να αγνοήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Τι προσφέρουν σήμερα τα φαρμακευτικά φυτά;

Στην αρχαιότητα, τα φυτά χρησιμοποιούνταν ως θεραπεία για κάθε είδους παθήσεις και ασθένειες. Ωστόσο, με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, έχουν προκύψει πολύ πιο κατάλληλες θεραπείες για την ανθρώπινη υγεία.

Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά δεν χρησιμοποιούνται πλέον;

Όχι εντελώς.

Τα ενεργά συστατικά πολλών φυτών εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για την παρασκευή όλων των ειδών φαρμάκων. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι τώρα κατέστη δυνατό να απομονωθούν τα συστατικά των φυτών, ακόμη και να τροποποιηθεί η δομή τους για να επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Η χρήση τσαγιού από βότανα και άλλων φυσικών θεραπειών και η εφαρμογή αλοιφών και συναφών προϊόντων έχει γίνει δημοφιλής. Ωστόσο, δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με ένα φάρμακο.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Πώς να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης

Η περίπτωση ασθενών με κακή κυκλοφορία του αίματος

Τα φυτά δεν βοηθούν άμεσα προβλήματα όπως η κακή κυκλοφορία, οι διαταραχές του αίματος και άλλα παρόμοια. Ωστόσο, η τακτική κατανάλωση ορισμένων φυσικών τσαγιών από βότανα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά μπορεί πράγματι να βοηθήσει στην άμβλυνση της ενόχλησης όπως:

Λόγω της διουρητικής τους δράσης, τα αφεψήματα βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλλει εύκολα τα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας και να βελτιωθεί. Ωστόσο, δεν αποτελούν από μόνα τους θεραπεία για την αιτία του προβλήματος.

Για άλλη μια φορά, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι οποιοδήποτε έγχυμα ή άλλο είδος φυσικής θεραπείας μπορεί να προσφέρει κάποια βοήθεια για την προστασία των αιμοφόρων αγγείων. Θα τους παρέχουν επίσης μεγαλύτερη ευελιξία, θα εξαλείψουν τους θρόμβους κ.λπ.

Ωστόσο, όσοι έχουν κυκλοφορικά προβλήματα θα πρέπει να προσέχουν τόσο τη διατροφή τους όσο και την ενυδάτωσή τους όπως τις υπόλοιπες συνήθειες του τρόπου ζωής τους για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Εάν ο γιατρός σας το εγκρίνει, μερικές εγχύσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν την καθημερινή σας ενυδάτωση και να ρυθμίσουν την ούρηση.

Infusión de diente de león.

5 εγχύσεις που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς

Τέλος, εδώ είναι τα πιο δημοφιλή φυσικά αφεψήματα. Τα συστατικά τους αποτελούνται από φαρμακευτικά φυτά με διουρητικές ιδιότητες, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ενόχλησης που προκαλείται από την κακή κυκλοφορία.

  • Σκόρδο (Allium sativum )
  • Πικραλίδα (Taraxacum officinale )
  • Αλογοουρά ( Equisetum arvense )
  • Φλοιός λευκής ιτιάς ( Salix alba)

Πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας

Η φυτοθεραπεία και άλλες εναλλακτικές λύσεις προσπάθησαν να προωθήσουν την ευεξία μέσω μιας φυσικής προσέγγισης που είναι ελάχιστα επεμβατική στο σώμα. Ωστόσο, σήμερα, είναι απαραίτητο να ληφθούν άλλα μέτρα για τη θεραπεία μιας πάθησης, όπως η κακή κυκλοφορία του αίματος ή μια καρδιακή διαταραχή.

Ποτέ δεν πρέπει να καταφεύγετε σε οποιοδήποτε είδος φυσικής θεραπείας χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το γιατρό σας για να αποφύγετε παρενέργειες, όπως αλλεργική αντίδραση ή ακόμα και δηλητηρίαση. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα επειδή υπάρχουν φυτά των οποίων οι ιδιότητες μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που τα φάρμακα αλληλεπιδρούν στο σώμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gómez, L. J. G., & Sánchez-Muniz, F. J. (2000). Revisión: Efectos cardiovasculares del ajo (Allium sativum). Archivos Latinoamericanos de Nutricion. https://doi.org/10.1530/REP-13-0461
  • Katanić, J., Boroja, T., Stanković, N., Mihailović, V., Mladenović, M., Kreft, S., & Vrvić, M. M. (2015). Bioactivity, stability and phenolic characterization of Filipendula ulmaria (L.) Maxim. Food and Function. https://doi.org/10.1039/c4fo01208a
  • Jeon, H. J., Kang, H. J., Jung, H. J., Kang, Y. S., Lim, C. J., Kim, Y. M., & Park, E. H. (2008). Anti-inflammatory activity of Taraxacum officinale. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.09.006
  • Sandhu, N. S., Kaur, S., & Chopra, D. (2010). Equietum arvense: Pharmacology and phytochemistry – a review. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.
  • Shara, M., & Stohs, S. J. (2015). Efficacy and Safety of White Willow Bark (Salix alba) Extracts. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.5377

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.