Γιατί πονάει το κάτω μέρος της κοιλιάς μου;

Ο πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα έχει πολλές πιθανές αιτίες που απαιτούν ιατρική αξιολόγηση για να αποφασιστεί η καλύτερη πορεία δράσης. Μάθετε μερικές από τις πιθανές αιτίες σε αυτό το άρθρο.
Γιατί πονάει το κάτω μέρος της κοιλιάς μου;
Mariel Mendoza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Όταν πονάει το κάτω μέρος της κοιλιάς μας, συχνά νιώθουμε δυσφορία τόσο στο κάτω μέρος της κοιλιάς όσο και στην περιοχή της λεκάνης. Τα αίτια σχετίζονται συνήθως με τα όργανα που βρίσκονται εκεί, τα οποία περιλαμβάνουν το έντερο, την ουροδόχο κύστη, την σκωληκοειδή απόφυση και την ουρήθρα.

Επιπλέον, περιλαμβάνουν τη μήτρα και τις ωοθήκες στις γυναίκες και τους όρχεις στους άνδρες. Ωστόσο, είναι πιθανό η πάθηση να εντοπίζεται αλλού και να μετατραπεί επίσης σε πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Οι πιθανές αιτίες για τον πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς

Υπάρχουν πολλά όργανα που εμπλέκονται σε αυτήν την περιοχή, επομένως υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να πονάει το κάτω μέρος της κοιλιάς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα, καθώς αυτός ο πόνος μπορεί να είναι εκδήλωση σοβαρής κατάστασης ή να απαιτεί χειρουργική επίλυση.

Στην ιατρική βιβλιογραφία, αυτός ο τύπος πόνου περιγράφεται ως κοιλιακός και πυελικός πόνος.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αιτίες που είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου.

Δυσμηνόρροια ή κράμπες περιόδου

Ο όρος δυσμηνόρροια αναφέρεται στον πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς που προκαλείται από την έμμηνο ρύση. Οι κράμπες της περιόδου μπορεί να εμφανιστούν από 1 έως 3 ημέρες πριν από την έναρξη της αιμορραγίας.

Περιγράφεται ως έντονος πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στα πόδια. Μερικές φορές, συνοδεύεται από πονοκέφαλο, ναυτία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια και συνεχή επιθυμία για ούρηση.

Είναι συνήθως πιο σοβαρή τις πρώτες 24 ώρες και μπορεί να συνεχιστεί 2 έως 3 ημέρες μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Εάν οι κράμπες της περιόδου σας είναι ισχυρής έντασης, δεν βελτιώνονται ή σχετίζονται με άλλα συμπτώματα (βαριά αιμορραγία), θα πρέπει να πάτε σε γυναικολόγο για θεραπεία.

Dolor por cólicos menstruales.
Ο πόνος που σχετίζεται με την έμμηνο ρύση μπορεί να είναι πολύ έντονος, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής πολλών γυναικών.

Έκτοπη κύηση

Η έκτοπη κύηση είναι ένα από τα πιο κοινά γυναικολογικά επείγοντα περιστατικά που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Αυτό αναφέρεται σε μια εγκυμοσύνη κατά την οποία το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα. Αυτό συμβαίνει συνήθως στις σάλπιγγες.

Αν και μια έκτοπη κύηση μπορεί να εκδηλωθεί χωρίς συμπτώματα ή μόνο με την απουσία περιόδου 6 έως 7 εβδομάδων, είναι σύνηθες για τη γυναίκα να αισθάνεται πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Σε κάποιο σημείο, συνήθως συνοδεύεται από αιμορραγία από τα γεννητικά όργανα.

Κύστες ωοθηκών

Οι κύστεις είναι μη φυσιολογικές αναπτύξεις με περιεκτικότητα σε υγρό. Μπορούν να σχηματιστούν μέσα στις ωοθήκες λόγω αδυναμίας ωρίμανσης του ωαρίου. Όταν βρίσκεται σε μεγάλους αριθμούς, αυτός ο τύπος ανάπτυξης ονομάζεται κύστη ωοθηκών ή πολυκυστική ωοθήκη.

Οι κύστεις των ωοθηκών προκαλούν πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς όταν είναι μεγάλες. Επιπλέον, μπορεί να συμβεί ρήξη, προκαλώντας πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς που είναι πολύ δυνατός. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο στη δεξιά πλευρά.

Μπορεί να υπάρχει αιμορραγία από τα γεννητικά όργανα όταν υπάρχει παρουσία κύστεων στις ωοθήκες.

Πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς: Συστροφή ωοθηκών

Ο πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα που σχετίζεται με τη συστροφή των ωοθηκών είναι σπάνιος και συχνά συνδέεται με την παρουσία κύστεων, λοίμωξη της πυέλου ή κάποια πάθηση στις σάλπιγγες. Είναι το αποτέλεσμα της στρέψης του οργάνου στον δικό του άξονα, προκαλώντας μείωση της ροής του αίματος.

Οι πιο συχνές κλινικές εκδηλώσεις του είναι οι εξής:

  • Πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς στην πληγείσα πλευρά
  • Ναυτία
  • Εμετός

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι η παρουσία ενδομητρικού ιστού έξω από την κοιλότητα της μήτρας. Συνήθως, εκδηλώνεται με χρόνιο πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα, ιδιαίτερα έντονο κατά την έμμηνο ρύση ή την ωορρηξία.

Συχνά υπάρχει επίσης πόνος κατά την επαφή, αιμορραγία από τα γεννητικά όργανα, χρόνια κόπωση και συμπτώματα του εντέρου. Συνήθως διαγιγνώσκεται όταν εμφανίζονται προβλήματα γονιμότητας.

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου οφείλεται σε λοίμωξη της γυναικείας σεξουαλικής οδού (μήτρα, σωλήνες και ωοθήκες) που μπορεί να προκαλέσει προσβολή παρακείμενων πυελικών οργάνων. Είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια στις περισσότερες περιπτώσεις. Μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγες μέρες ή να γίνει χρόνια.

Τα συμπτώματά της τείνουν να εμφανίζονται ως πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα, ο οποίος μπορεί να είναι πολύ έντονος. Η ενόχληση είναι συνήθως και στις δύο πλευρές της κοιλιάς και επιδεινώνεται κατά τη σεξουαλική επαφή.

Επιπλέον, υπάρχουν συμπτώματα φλεγμονής του ουροποιητικού συστήματος με επαναλαμβανόμενη επιθυμία για ούρηση σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι κολπικές εκκρίσεις είναι συνήθως αποχρωματισμένες και πολύ δύσοσμες.

Πιθανές αιτίες για τον πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς: Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Μια ουρολοίμωξη προκαλείται από βακτήρια της εντερικής χλωρίδας που φτάνουν στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας. Υπάρχουν και άλλες αιτίες, αλλά αυτή είναι η πιο συχνή. Στην πραγματικότητα, το Escherichia coli (E. Coli) είναι σχεδόν πάντα το μικρόβιο που εμπλέκεται.

Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Κάψιμο ή πόνος κατά την ούρηση
  • Σκούρα ή δύσοσμα ούρα
  • Αίσθημα ατελούς εκκένωσης της κύστης
  • Συχνή ούρηση και σύντομη ούρηση

Ωστόσο, οι ασθενείς μπορεί επίσης να αισθάνονται πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς τους κατά διαστήματα. Μερικές φορές, υπάρχει επίσης ένα αίσθημα βάρους στην ουροδόχο κύστη.

Εκκολπωματίτιδα

Τα εκκολπώματα είναι μικρά σακουλάκια που σχηματίζονται στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Είναι πιο κοινά στην αριστερή πλευρά και μπορεί να φλεγμονωθούν, να τρυπηθούν ή ακόμα και να σχιστούν.

Η εκκολπωματίτιδα αναφέρεται στη μόλυνση και φλεγμονή του εκκολπώματος. Εκδηλώνεται με πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα, πυρετό και ρίγη. Συνδέεται επίσης με αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου και με φούσκωμα.

Πώς να καταπολεμήσετε την εκκολπωματίτιδα με φυσικό τρόπο
Η εκκολπωματίτιδα είναι μια από τις πιθανές αιτίες πόνου στην κάτω κοιλιακή χώρα.

Μια βουβωνοκήλη

Οι βουβωνοκήλες είναι πιο συχνές στους άνδρες. Περιλαμβάνει την παρουσία μάζας στη βουβωνική περιοχή που προκαλείται από αδυναμία στο τοίχωμα των κοιλιακών μυών.

Αυτό προκαλεί ένα μέρος των εντέρων να προεξέχει μέσω αυτής της αδυναμίας, δημιουργώντας πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα. Αντιμετωπίζεται χειρουργικά και μπορεί να εξελιχθεί σε στραγγαλισμό ιστού και θάνατο.

Σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδίτιδα είναι φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Προκαλείται από μια μη ειδική μόλυνση, συνήθως από βακτήρια της εντερικής χλωρίδας.

Εκδηλώνεται με πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς, κράμπες και έντονη ένταση στη δεξιά πλευρά. Μερικές φορές ξεκινά γύρω από τον αφαλό. Συνήθως συνοδεύεται από πυρετό, ναυτία και έμετο.

Η εξέλιξη της σκωληκοειδίτιδας είναι ταχεία και μπορεί να οδηγήσει σε διάτρηση του οργάνου. Επιλύεται χειρουργικά.

Τι πρέπει να κάνετε όταν πονάει το κάτω μέρος της κοιλιάς σας;

Οι περισσότερες αιτίες πόνου στην κάτω κοιλιακή χώρα απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, πολλές λύσεις είναι χειρουργικές.

Μη διστάσετε να καλέσετε για βοήθεια εάν έχετε επίμονο πόνο σε αυτή την περιοχή. Αξιολογήστε τα συμπτώματα που συνοδεύουν και συζητήστε τα με το γιατρό σας για να βρείτε μια γρήγορη λύση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.