Ιντερσεξουαλικότητα ή Intersex: Τι είναι και χαρακτηριστικά

Ξέρεις τι είναι η διαφυλικότητα; Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τα χαρακτηριστικά του, τον τρόπο ταξινόμησης του και μερικές παρανοήσεις σχετικά με αυτό.
Ιντερσεξουαλικότητα ή Intersex: Τι είναι και χαρακτηριστικά

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η πλειοψηφία του πληθυσμού ερμηνεύει τη σεξουαλικότητα από τη σκοπιά του δυαδισμού. Δηλαδή χρησιμοποιούν τις ετικέτες αρσενικό και θηλυκό. Τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, έχουμε δει μια αφύπνιση για το πώς κατηγοριοποιούνται τα φύλα. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία. Σήμερα, θα μιλήσουμε για το τι είναι το intersex και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του.

Το Intersex είναι μια ετικέτα που αποκλίνει από άλλες πιο κοινές ετικέτες, όπως transgender ή transsexual. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αγνοούν εντελώς τη σημασία του. Στο επόμενο άρθρο, θα εξηγήσουμε τι είναι, γιατί πρέπει να το γνωρίζετε και μερικές κοινές παρανοήσεις.

Χαρακτηριστικά των intersex ατόμων

Το Intersex είναι μια γενική λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει διάφορες καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από αλλαγές στη σεξουαλική, αναπαραγωγική, ορμονική ή γενετική ανατομία ενός ατόμου. Αυτό αποκλείει τη χρήση κλασικών ανδρικών ή γυναικείων προτύπων.

Ο όρος είναι σχετικά νέος. Σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε το 2006, η Lawson Wilkins Pediatric Endocrine Society (LWPES) και η European Society for Pediatric Endocrinology (ESPE) συμφώνησαν να ονομάσουν όλες αυτές τις καταστάσεις «διαταραχές στη σεξουαλική ανάπτυξη».

Η χρήση αυτής της ετικέτας δεν είναι χωρίς διαμάχη, καθώς ορισμένοι ερευνητές τη χρησιμοποιούν για να ομαδοποιήσουν το σύνδρομο Klinefelter ή το σύνδρομο Turner επίσης. Ανεξάρτητα από την ορολογία, το σημαντικό σημείο είναι ότι ένα ιντερσεξ άτομο χαρακτηρίζεται από γεννητική, ορμονική ή γενετική ασάφεια (ωστόσο, το τελευταίο είναι πιο αμφιλεγόμενο).

Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να έχει ανδρικά γεννητικά όργανα εξωτερικά αλλά γυναικεία όργανα στο εσωτερικό (ή το αντίστροφο). Μπορεί επίσης να αναφέρεται σε άνδρες με πολύ μικρό πέος ή γυναίκες με πολύ μεγάλη κλειτορίδα. Μια διαταραχή στη γενετική αλληλουχία μπορεί να παρέχει κύτταρα XX (αρσενικά) ή XY (θηλυκά) στο ίδιο άτομο.

Διαφυλικές ταξινομήσεις και intersex

Εάν η χρήση της ορολογίας υπόκειται σε διαμάχη, το ίδιο ισχύει και για την ταξινόμηση. Συχνά αναφέρεται ως ιντερσεξικές καταστάσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι παρόλο που το intersex έχει γίνει αντικείμενο μελέτης από χιλιάδες επιστήμονες, είναι μια κατάσταση ομπρέλα χωρίς σταθερές παραμέτρους προσδιορισμού. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως θα δούμε παρακάτω, η ανάθεση της ταμπέλας του intersex είναι υποκειμενική.

Cuestiones de género en la intersexualidad.
Η ταξινόμηση και η ορολογία αυτών των καταστάσεων δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο ενιαίας συναίνεσης παγκοσμίως.

Ανδρικός ψευδοερμαφροδιτισμός- intersex

Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει άτομα με όρχεις ή γεννητικά όργανα που δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Έχει υποκατηγορίες (ήπια, σοβαρή ή άτυπη).

Η πιο σημαντική πάθηση αυτής της κατηγορίας είναι το σύνδρομο μη ευαισθησίας στα ανδρογόνα, γνωστό και ως σύνδρομο Morris. Μερικά από τα χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:

  • Ένας μη αναπτυγμένος κόλπος
  • Η απουσία τριχοφυΐας στη μασχάλη και έλλειψη ηβικής τριχοφυΐας
  • Επίπεδα τεστοστερόνης παρόμοια με αυτά ενός υγιούς άνδρα

Γυναικείος ψευδοερμαφροδιτισμός

Αυτό είναι επίσης γνωστό ως συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, επινεφριδικό σύνδρομο. Χωρίζεται σε κλασικό, ήπιο, αρρενωπό και άτυπο.

Μερικά διακριτικά χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας είναι τα ακόλουθα:

  • Ένας φαινότυπος με αρσενικά χαρακτηριστικά
  • Ένας φυσιολογικός κόλπος και μήτρα σε κλασικές ή ήπιες περιπτώσεις, ή τα εξωτερικά γεννητικά όργανα τείνουν να αναπτύσσουν μια ανδρική εμφάνιση
  • Μια υπερτροφική κλειτορίδα

Αληθινός ερμαφροδιτισμός

Ο αληθινός ερμαφροδιτισμός είναι μια κατάσταση που αναφέρεται σε όσους γεννιούνται με κύτταρα τόσο των ωοθηκών όσο και των όρχεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα διφορούμενα γεννητικά όργανα, η υπερτροφία της κλειτορίδας και ο υποσπαδίας (το άνοιγμα της ουρήθρας δεν βρίσκεται στην άκρη του πέους). Σε κάθε περίπτωση, το άτομο έχει και όρχεις και ωοθήκες.

Γοναδική δυσγένεση

Τέλος, η γοναδική δυσγένεση αναφέρεται σε διάφορες καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από διαταραχή της ανάπτυξης των γονάδων (ωοθήκες ή όρχεις). Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το πιο συχνό είναι το σύνδρομο Turner, το οποίο έχουμε ήδη αναφέρει, με 1 περίπτωση ανά 2500 γεννήσεις.

Ανάμεσα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, επισημαίνουμε τα εξής:

Σεξουαλικά χρωμοσώματα.
Το γενετικό intersex είναι η πιο πολυσυζητημένη μορφή, καθώς δεν υπάρχει ακόμη επιστημονική σαφήνεια σχετικά με την ταξινόμηση.

Αυτές οι τέσσερις κατηγορίες χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν περιπτώσεις intersex. Φυσικά, πολλοί άνθρωποι μπορούν να ομαδοποιηθούν σε πολλές από αυτές και οι ετικέτες μερικές φορές δεν επαρκούν για να εξηγήσουν πλήρως την κατάστασή τους.

Πόσο συχνή είναι η διασεξουαλικότητα;

Λόγω της ασάφειας του όρου intersex και επειδή η διάγνωση γίνεται συχνά υποκειμενικά, δεν είναι γνωστό πόσο συνηθισμένο είναι να κάποιος intersex. Η βιολόγος και ειδικός σε μελέτες φύλου Anne Fausto-Sterling πρότεινε πριν από μερικές δεκαετίες ότι ο αριθμός των ιντερσεξ ατόμων θα μπορούσε να είναι περίπου το 1,7% της κοινωνίας.

Υπάρχει διαμάχη για τον αριθμό, καθώς ορισμένοι ερευνητές τον έχουν επικρίνει αυστηρά. Ισχυρίζονται ότι ο επιπολασμός είναι χαμηλότερος, καθώς πολλές παθήσεις που εμπίπτουν στις κατηγορίες που περιγράφονται παραπάνω δεν μπορούν να θεωρηθούν ως μέρος του intersex. Υπό αυτή την έννοια, ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να παραμείνει γύρω στο 0,018%.

Είναι σημαντικό να προσθέσετε μια ακόμη μεταβλητή: δεν διαγιγνώσκονται όλα τα ιντερσεξ άτομα. Μάλιστα, πολλά φτάνουν στο τέλος της ζωής τους αγνοώντας την πάθηση. Αυτό συμβαίνει με γενετικές διαταραχές ή με εκείνες στις οποίες η ανάπτυξη των εξωτερικών γεννητικών οργάνων δεν έχει αλλοιωθεί.

Λανθασμένες αντιλήψεις για το να είσαι intersex

Για να κλείσουμε αυτό το άρθρο για το ιντερσεξ, θα θέλαμε να επισημάνουμε ορισμένες λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την ιντερσεξουαλικότητα.

Στην αρχή, είπαμε ότι δεν πρέπει να συγχέεται με τον όρο τρανσέξουαλ. Ένα ιντερσεξ άτομο δεν είναι τρανσέξουαλ.

Αν και είναι αλήθεια ότι ένα ίντερσεξ άτομο μπορεί να ταυτιστεί κάποια στιγμή στη ζωή του ως τρανς, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θεωρούνται τρανς. Ομοίως, οι θεραπευτικές επιλογές που βασίζονται σε χειρουργική επέμβαση ή ορμόνες δεν σημαίνουν ότι γίνονται τρανς.

Αυτό οδηγεί στην επόμενη παρανόηση: ότι είναι μια κατάσταση που πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται στην παιδική ηλικία. Όπως επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία, οι συνέπειές της μπορούν να γίνουν αισθητές ψυχολογικά, στην ταυτότητα φύλου, την υγεία και τη σεξουαλική ζωή. Σε κάθε περίπτωση, πολλές από τις παρεμβάσεις είναι περιττές ή θα μπορούσαν να εξαρτήσουν το μέλλον του παιδιού, επομένως είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι το παιδί να λάβει τη δική του τεκμηριωμένη απόφαση.

Μια άλλη παρανόηση είναι ότι όλοι έχουν γυναικεία ή ανδρόγυνη εμφάνιση. Ωστόσο, πολλές περιπτώσεις ιντερσεξουαλικότητας δεν έχουν καμία σχέση με τη φυσική εμφάνιση.

Τέλος, παρόλο που έχουμε χρησιμοποιήσει τον όρο ερμαφρόδιτος στις κατηγορίες ταξινόμησης, είναι ένας όρος με τον οποίο ταυτίζονται ελάχιστοι ιντερσεξ. Χρησιμοποιείται μόνο στην ιατρική βιβλιογραφία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Breehl, L., & Caban, O. Genetics, Gonadal Dysgenesis. StatPearls [Internet]. 2020.
  • Hughes, I. A., Houk, C., Ahmed, S. F., Lee, P. A., & Society, L. W. P. E. Consensus statement on management of intersex disorders. Journal of pediatric urology. 2006; 2(3): 148-162.
  • Sax L. How common is intersex? a response to Anne Fausto-Sterling. J Sex Res. 2002 Aug;39(3):174-8.
  • Yordam N, Alikasifoglu A, Kandemir N, Caglar M, Balci S. True hermaphroditism: clinical features, genetic variants and gonadal histology. J Pediatr Endocrinol Metab. 2001 Apr;14(4):421-7.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.