Τι είναι η καμπαρντίνα και πώς πρέπει να την πλένετε;

Τα ενδύματα από καμπαρντίνα μπορούν να διατηρήσουν την ποιότητά τους με την πάροδο του χρόνου. Ανακαλύψτε τι είναι η καμπαρντίνα και πώς να την πλένετε.
Τι είναι η καμπαρντίνα και πώς πρέπει να την πλένετε;

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 04 Απριλίου, 2023

Τα μεγάλα ζεστά ενδύματα όπως η καμπαρντίνα είναι σημαντικά κατά τους κρύους μήνες. Αυτά τα ενδύματα, λόγω της σύνθεσης, του μεγέθους ή της λεπτότητάς τους, μπορεί να δημιουργήσουν αμφιβολίες κατά το πλύσιμό τους.

Ως εκ τούτου, είναι βολικό να θέσετε σε εφαρμογή μια σειρά συμβουλών που βοηθούν στην παράταση της ζωής του. Διαβάστε παρακάτω και μάθετε τι είναι η καμπαρντίνα και πώς να την πλύνετε.

Η ιδέα είναι να μην τις αλλοιώσετε, να μην τις λερώσετε και να μην τις τσαλακώσετε. Αν και ορισμένα είδη είναι βολικό να πλένονται στο χέρι, όπως τα παντελόνια, όλα τα ρούχα από καμπαρντίνα είναι κατάλληλα για πλυντήριο. Αρκεί να γνωρίζετε τα προηγούμενα βήματα και κάποιες συμβουλές.

Τι είναι η καμπαρντίνα και πώς να την πλύνετε;

Παλτά ή πανωφόρια που προστατεύουν από το κρύο και τη βροχή, παντελόνια ιδανικά για εξωτερικές εργασίες ή άκαμπτα και ανθεκτικά πουκάμισα. Όλα αυτά τα ρούχα μπορούν να κατασκευαστούν με καμπαρντίνα, ένα ύφασμα τόσο ανθεκτικό όσο και οικονομικό.

Ορισμένα κατασκευάζονται με μάλλινα υφάσματα, άλλα με βαμβακερά ή συνθετικές ίνες, αλλά όλα μοιράζονται το χαρακτηριστικό ότι έχουν μεγάλη αντοχή. Επιπλέον, έχουν υψηλό βαθμό αδιαπερατότητας, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για υγρά και βροχερά κλίματα.

Είναι σύνηθες η καμπαρντίνα να υπάρχει σε πολλά χειμωνιάτικα ενδύματα.

Μια άλλη ιδιαιτερότητά της είναι ότι συνήθως έχει μια λεία πλευρά και μια άλλη με διαγώνια υφασμένα υφάσματα, συνήθως ραβδωτά. Έχει σταθερή και σφιχτή συνοχή. Ως εκ τούτου, τα ενδύματα που κατασκευάζονται από αυτό το υλικό είναι λειτουργικά για διάφορες δραστηριότητες, κυρίως σε εξωτερικούς χώρους.

Προέλευση της καμπαρντίνας

Τα υφάσματα καμπαρντίνας έχουν μια περίεργη προέλευση, που βασίζεται στις αναζητήσεις του εφευρέτη τους, του Άγγλου Thomas Burberry. Ο επιχειρηματίας ήθελε να δημιουργήσει ένα ύφασμα που θα μπορούσε να αντέχει στη βροχή χωρίς να βρέχεται στο εσωτερικό του. Γύρω στο 1880, συνάντησε έναν βοσκό που χρησιμοποιούσε ειδικά σακάκια.

Ο άνθρωπος έκανε τα ρούχα αδιάβροχα μέσω ενός προϊόντος που αρχικά προοριζόταν για το μπάνιο των προβάτων. Ο Burberry πήρε την ιδέα και δημιούργησε το gabardine, πειραματιζόμενος με βαμβακερά νήματα. Αδιαβροχοποίησε το νήμα σε ένα στάδιο πριν από την ύφανση του υφάσματος και κατάφερε να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα των σταγονιδίων που γλιστρούσαν στο ρούχο.

Έτσι κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το δημιούργημά του το 1888. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχική φόρμουλα με το προϊόν αδιαβροχοποίησης χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα. Επιπλέον, η μάρκα Burberry χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα και αποτελεί έναν από τους πιο κομψούς οίκους μόδας στη Μεγάλη Βρετανία.

Τι είναι η καμπαρντίνα και πώς πρέπει να την πλένετε;
Η καμπαρντίνα είναι ένα ιδανικό ύφασμα για τους κρύους μήνες.

Χαρακτηριστικά της καμπαρντίνας

Το ύφασμα αυτό ξεχωρίζει για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, για την αντοχή, τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητά του.

Ανάλογα με την ποιότητα του ενδύματος, μπορεί ακόμη και να διατηρήσει το ίδιο σχήμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, δεν τσαλακώνεται εύκολα.

Όπως όλα τα υφάσματα, υπάρχει σε διαφορετικές ποιότητες. Μπορεί να είναι κατασκευασμένο από βαμβάκι, μείγμα βαμβακιού και πολυεστέρα, μετάξι ή υφή πολυεστέρα στο σύνολό του.

Η σύνθεση θα καθορίσει το βάρος του και την ποιότητα της ίνας. Σε κάθε περίπτωση, η καμπαρντίνα είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα και λειτουργικά υφάσματα σήμερα.

Διαφορετικές χρήσεις για τη καμπαρντίνα

Με την πάροδο των δεκαετιών, η καμπαρντίνα από λειτουργικό ένδυμα εργασίας μετατράπηκε σε αξεσουάρ μόδας που εκτίθεται στις σημαντικότερες επιδείξεις μόδας. Σήμερα είναι ένα προσιτό ύφασμα που χρησιμοποιείται ευρέως, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Εξ ου και η σημασία του καθημερινού πλυσίματος.

 • Κηπουρική και αγροτική εργασία. Η αγροτική καταγωγή της οδήγησε στο να χρησιμοποιείται η καμπαρντίνα για όλους τους τύπους αγροτικών και υπαίθριων εργασιών. Ειδικότερα, λόγω της αδιάβροχης κατάστασής της.
 • Συντήρηση. Τα ενδύματα από αυτό το ύφασμα, ιδίως τα πουκάμισα, έγιναν πολύ δημοφιλή στα εργοστάσια, στις αποθήκες και στο προσωπικό συντήρησης.
 • Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι βρετανικές αρχές ζήτησαν από την Burberry να δημιουργήσει στολές από καμπαρντίνα για τον πόλεμο που ξεκίνησε το 1914.
 • Παρουσία στον κινηματογράφο. Ξεκινώντας με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και τη χρήση της καμπαρντίνας στην ταινία Καζαμπλάνκα, οι ταινίες του Χόλιγουντ άρχισαν να τη χρησιμοποιούν, ιδίως σε χαρακτήρες μαφιόζων.
 • Νεανική μόδα. Αυτοί που έκαναν πραγματικά αυτό το ύφασμα μόδα ήταν οι Beatles, αφού έκαναν εμφανίσεις με αυτό στα μέσα της δεκαετίας του 1960.
 • Σύγχρονο και λειτουργικό. Σήμερα είναι ένα ύφασμα που έχει διαδοθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους, πολύ χρήσιμο τους κρύους μήνες και, κυρίως, τις βροχερές ημέρες.
 • Ποικιλία. Το υλικό μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία ενδυμάτων, όπως φορέματα, σακάκια, κοστούμια, παλτά, ακόμη και παπούτσια.

Ανακαλύψτε τι είναι η καμπαρντίνα και πώς να την πλύνετε βήμα προς βήμα

Αν και η καμπαρντίνα είναι ένα ύφασμα με καλή αντοχή στο νερό και στο πέρασμα του χρόνου, απαιτεί κάποιες συμβουλές πλυσίματος. Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατόν να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της και να διατηρήσετε την ποιότητα και τη λάμψη της. Αρκεί να έχετε κατά νου τα παρακάτω βήματα.

1. Ελέγξτε την ετικέτα

Το ασφαλέστερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να διαβάσετε τις συγκεκριμένες ενδείξεις του κατασκευαστή. Εκεί υποδεικνύεται αν είναι προτιμότερο το στεγνό καθάρισμα, το πλύσιμο με κρύο νερό, το πλύσιμο στο πλυντήριο ή το πλύσιμο στο χέρι.

Καλό θα είναι να μην κόβετε την ετικέτα.

2. Αφαιρέστε τα αξεσουάρ

Εάν η καμπαρντίνα είναι παλτό ή σακάκι, είναι πιθανό να διαθέτει ζώνη ή άλλα εσωτερικά αξεσουάρ. Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε καθένα από αυτά πριν από το πλύσιμο.

3. Αντιμετωπίστε τους λεκέδες

Αντιμετωπίστε συγκεκριμένους λεκέδες με ένα υγρό καθαριστικό λεκέδων που είναι κατάλληλο για χρωματιστά υφάσματα. Εφαρμόστε το στην πληγείσα περιοχή, που έχει προηγουμένως υγρανθεί με κρύο νερό, και αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρέστε και πλύνετε καλά.

Συνιστάται να εφαρμόσετε το καθαριστικό σε μια δυσδιάκριτη περιοχή του ενδύματος πριν το χρησιμοποιήσετε στην πληγείσα περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο, ελέγχετε αν το προϊόν αποχρωματίζει ή καταστρέφει το ύφασμα.

Τι είναι η καμπαρντίνα και πώς πρέπει να την πλένετε;
Αφαιρέστε τους λεκέδες πριν τοποθετήσετε το ρούχο στο πλυντήριο.

4. Τοποθέτηση στο πλυντήριο

Η καμπαρντίνα είναι ένα ύφασμα που μπορείτε γενικά να απολυμάνετε στο πλυντήριο. Ωστόσο, μην το αναμειγνύετε με ενδύματα όπως πετσέτες ή άλλα που απελευθερώνουν χνούδι.

Πλύνετε τα ενδύματα με εκείνα που έχουν παρόμοια χρώματα. Μόλις μπουν στο πλυντήριο, τοποθετήστε επίσης τη ζώνη και τα αξεσουάρ. Προγραμματίστε έναν κύκλο πλύσης κρύο-ζεστό, ζεστό-ζεστό ή κρύο-κρύο.

5. Κατάλληλο για στεγνωτήριο

Είναι δυνατό να στεγνώσετε το καμπαρντίνα στο στεγνωτήριο, εφόσον πλένετε στον ευαίσθητο κύκλο χαμηλής θερμότητας. Αφαιρέστε την αμέσως στο τέλος του προγράμματος για να αποφύγετε το τσαλάκωμα. Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να στεγνώσετε στον αέρα.

6. Έλεγχος και σιδέρωμα

Εάν το ρούχο έχει λεκέδες, ελέγξτε ότι το προϊόν έχει λειτουργήσει στο τέλος της πλύσης και του στεγνώματος. Στη συνέχεια, είναι δυνατόν να σιδερώσετε τη καμπαρντίνα σε χαμηλή θερμοκρασία και στην πίσω πλευρά του υφάσματος για να μην το καταστρέψετε.

7. Αποθηκεύστε

Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε αυτά τα ρούχα αφού απολυμανθούν είναι να τα κρεμάσετε σε μια κρεμάστρα και να τα προστατεύσετε με ένα κάλυμμα.

Τι είναι η καμπαρντίνα και πώς να την πλύνετε σε παντελόνια;

Σχεδόν όλα τα ρούχα από καμπαρντίνα μπορούν να απολυμανθούν με τις παραπάνω μεθόδους. Πρόκειται για μια μέθοδο που παρατείνει τη διάρκεια ζωής και την ποιότητα του υφάσματος.

Ωστόσο, ορισμένοι κατασκευαστές προτείνουν το πλύσιμο των μαύρων παντελονιών καμπαρντίνας με το χέρι, τοποθετώντας τα σε έναν κουβά με κρύο νερό και απορρυπαντικό πλυντηρίου. Γυρίζετε πάντα το ρούχο ανάποδα για να το πλύνετε ανάποδα.

Αποφύγετε το τσαλάκωμα μέσα στον κουβά και μουλιάστε το για 40 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρέστε, ξεπλύνετε και κρεμάστε. Αυτή είναι μια συγκεκριμένη μέθοδος για τις πρώτες πλύσεις όταν το ρούχο είναι καινούργιο. Μετά από αυτό, είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε το πλυντήριο σύμφωνα με τα βήματα που περιγράφονται.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Guamaní Oña, V. D. R. (2014). Investigación de un acabado con un aspecto a cuero utilizando silicona en tela de gabardina y su aplicación en chaquetas. [Tesis de pregrado, Universidad Técnica del Norte]. Recuperado de http://repositorio.utn.edu.ec/handle/123456789/2647
 • Jiang L., Maithili I. (2007). Cold or hot wash: Technological choices, cultural change, and their impact on clothes-washing energy use in China. Energy Policy. Volume 35, Issue 5. Pages 3046-3052. https://doi.org/10.1016/j.enpol.2006.11.001
 • Keiser, S. y Tortora, PG (2022). El diccionario de moda de Fairchild Books. Nueva York,: Fairchild Books. Recuperado el 9 de febrero de 2023, de http://dx.doi.org/10.5040/9781501365287
 • Piñuel J. L, (1996). La moda o el aprendizaje de la integración por el cambio. Estudios sobre las Culturas Contemporáneas [Internet]. (3):41-64. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=31600304
 • Tynan, J. (2011). Vestimenta militar y ropa informal masculina para el aire libre: la gabardina de Burberry en la Gran Bretaña de la Primera Guerra Mundial. Revista de Historia del Diseño. https://doi.org/10.1093/jdh/epr014

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.