Τι είναι η βιώσιμη και ηθική μόδα και πώς μπορείτε να την εφαρμόσετε;

Στην αρχή, η επιλογή της βιώσιμης και ηθικής μόδας μπορεί να σας φαίνεται υπερβολική. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι πρόκειται για μια αλλαγή ζωής, οπότε θα πρέπει να είναι προοδευτική.
Τι είναι η βιώσιμη και ηθική μόδα και πώς μπορείτε να την εφαρμόσετε;

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η αγορά ρούχων υπερβαίνει την απλή εμπορική συναλλαγή. Για πολλούς, έχει να κάνει με το να είναι στη μόδα σε συνεχή βάση ή μπορεί ακόμη και να θεωρηθεί ως μια θεραπευτική δραστηριότητα για την απόκτηση αυτοπεποίθησης. Ωστόσο, πέρα από αυτό, υπάρχουν και εκείνοι που προσπαθούν να το κάνουν επιλέγοντας τη βιώσιμη μόδα, η οποία διέπεται από έντονη ηθική.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ο ανταγωνιστής της βιώσιμης μόδας είναι η γρήγορη μόδα. Πρόκειται για φθηνά, χαμηλής ποιότητας ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ που επιδιώκουν να μιμηθούν ρούχα υψηλής μόδας. Κατασκευάζονται κυρίως με συνθετικά υλικά και παράνομη εργασία.

Αυτοί οι παράγοντες επιτρέπουν στους κατασκευαστές τους να παράγουν σε μεγάλη κλίμακα και με γρήγορο τρόπο. Ας ανακαλύψουμε τη βιώσιμη και ηθική μόδα σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι η ηθική και βιώσιμη μόδα;

Πρόκειται για μια μόδα που σέβεται τον πλανήτη. Η λέξη βιώσιμη συνδέεται με την προέλευση του αντικειμένου, την κατασκευή, την πώληση και τη χρήση του ως το τέλος της ωφέλιμης ζωής του.

Από την άλλη πλευρά, ο όρος ηθική αναφέρεται στη συμπεριφορά και τις αποφάσεις των ανθρώπων και των εμπορικών σημάτων σε σχέση με τα οφέλη ή τις ζημιές του ενδύματος για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να φαίνεται ότι η ευθύνη πέφτει στους κατασκευαστές και τα εμπορικά σήματα, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αληθές. Ως καταναλωτές, έχουμε κάποιες σχετικές αποφάσεις και ευθύνες στα χέρια μας. Η πρώτη από αυτές είναι να ενημερωνόμαστε πριν αγοράσουμε ένα προϊόν, η δεύτερη είναι να αγοράζουμε με βιώσιμο τρόπο.

Moda rápida que contamina el medio ambiente.
Η γρήγορη μόδα παράγει τεράστιο όγκο απορριμμάτων που βλάπτουν το περιβάλλον και δεν επιτρέπουν την επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων.

Πώς μπορώ να δημιουργήσω βιώσιμες και ηθικές συνήθειες μόδας;

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ακόμη κανένα είδος μόδας που να είναι 100% βιώσιμο. Εξάλλου, για την κατασκευή του πρέπει να χρησιμοποιηθούν κάποιοι μη ανανεώσιμοι πόροι. Όπως και να έχει, υπάρχουν καλύτερες επιλογές από άλλες.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να φτιάξετε μια σύντομη λίστα στην οποία θα συμπεριλάβετε τα μη διαπραγματεύσιμα είδη σας. Έχοντας αυτό κατά νου, θα πρέπει να εξερευνήσετε τι έχει η αγορά για εσάς, για παράδειγμα, προϊόντα vegan και χωρίς πλαστικό. Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για τις πρώτες ύλες και τις συνθήκες εργασίας.

Στην αρχή, μπορεί να μην καταφέρετε να υλοποιήσετε όλα όσα περιλαμβάνονται στη λίστα, αλλά να έχετε κατά νου ότι πρόκειται για μια μετάβαση που απαιτεί χρόνο. Κάντε το σταδιακά.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με απλά αντικείμενα, όπως η οδοντόβουρτσα. Τι θα λέγατε να αγοράσετε μια από μπαμπού; Κάντε τις αλλαγές με ένα βήμα τη φορά. Τα υπόλοιπα θα τα κάνετε διαισθητικά μέχρι να αποκτήσετε εμπειρία.

Άλλα μέτρα που μπορείτε να εφαρμόσετε στη βιώσιμη και ηθική μόδα

Το σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι πριν στείλετε κάτι στη χωματερή, υπάρχουν επιλογές για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Τα πάντα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν.

  • Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία μάθησης. Το θέμα είναι να δοκιμάζετε νέα πράγματα και να βρίσκετε αυτά που σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα με βιώσιμο τρόπο.
  • Μπορείτε να μοιραστείτε τις γνώσεις και την εμπειρία σας για να ενθαρρύνετε και άλλους να ενταχθούν στη βιώσιμη και ηθική μόδα.
  • Μην πελαγώνετε. Να θυμάστε ότι δεν πρόκειται για αγώνα δρόμου, αλλά για αλλαγή ζωής.
  • Αξίζει να το επαναλάβετε. Αυτό θα σας κάνει να αγοράζετε λιγότερο. Το θέμα δεν είναι να φοράτε τα ρούχα μέχρι να φθαρούν, αλλά να κάνετε καλή χρήση. Αφού συμπληρώσουν τον κύκλο τους, μην τα πετάξετε, αλλά χρησιμοποιήστε τα ξανά.
  • Να έχετε στρατηγική. Δημιουργήστε σύνολα με επαναλαμβανόμενα ρούχα ή μινιμαλιστικό στυλ. Αυτό θα σας επιτρέψει να αγοράσετε λιγότερα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια λίστα με αντικείμενα που θα θέλατε να έχετε στη ντουλάπα σας και τα οποία μπορείτε να φορέσετε με διαφορετικούς τρόπους. Κάντε την ερώτηση: Το ρούχο αυτό είναι αναγκαίο ή μια βιώσιμη πολυτέλεια;
  • Έχετε κάτι στη ντουλάπα σας που χρειάζεται επισκευή; Κάντε το. Μην το πετάξετε. Πηγαίνετε το στον τσαγκάρη ή στη μοδίστρα. Μια άλλη επιλογή είναι να βγάλετε την κλωστή και τη βελόνα σας και να αρχίσετε τις επιδιορθώσεις.
  • Μάθετε πώς να πλένετε σωστά τα ρούχα σας. Λάβετε υπόψη σας ότι ένας σημαντικός αριθμός ρούχων καταλήγουν στα σκουπίδια επειδή δεν πλένονται σωστά.
Lavar la ropa de manera correcta para cuidar el medio ambiente.
Αν πλένετε σωστά τα ρούχα σας, θα διαρκέσουν περισσότερο και θα μειώσετε τα έξοδα και τα απόβλητα.

Η βιώσιμη και ηθική μόδα είναι μια απόφαση ζωής

Κατά την κατασκευή ρούχων, αξεσουάρ και υποδημάτων, πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι πρώτες ύλες, η εργασία, τα υφασμάτινα και χημικά απόβλητα, καθώς και η κατανάλωση νερού και ενέργειας. Το κλειδί που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι το καθένα από αυτά έχει σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Είναι στο χέρι μας να μειώσουμε το αποτύπωμά μας.

Τελικά, πρέπει να απομακρυνθούμε από συνήθειες που συμβάλλουν στη ρύπανση και την περιβαλλοντική ζημιά, όπως η γρήγορη μόδα. Ας αρχίσουμε να δίνουμε στα πράγματα μια δεύτερη ζωή.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.