Καρκίνος της γνάθου: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Ο καρκίνος της γνάθου χαρακτηρίζεται από εμφανή συμπτώματα, όπως πόνος και πρήξιμο στο πρόσωπο. Αυτό διευκολύνει τη διάγνωση και τη θεραπεία του.
Καρκίνος της γνάθου: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Τελευταία ενημέρωση: 05 Αυγούστου, 2022

Ο καρκίνος είναι μια κακοήθης ασθένεια που μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε ιστό του ανθρώπινου σώματος. Παρόλο που υπάρχουν κάποιοι γνωστοί όγκοι, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη ή του τραχήλου της μήτρας, υπάρχουν και άλλοι λιγότερο συχνοί, όπως ο καρκίνος της γνάθου.

Επίσης γνωστό ως αμελοβλαστικό καρκίνωμα της γνάθου, πρόκειται για μια ασθένεια που προσβάλλει το κάτω γναθικό οστό. Πρόκειται για έναν ασυνήθιστο όγκο που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 15% όλων των όγκων των οστών, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες.

Ο καρκίνος της γνάθου είναι πιο συχνός σε άνδρες ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών. Ευτυχώς, η διάγνωση γίνεται συνήθως στα αρχικά στάδια στις περισσότερες περιπτώσεις, γεγονός που βελτιώνει την πρόγνωση και μειώνει τις επιπλοκές.

Καρκίνος της γνάθου: Συμπτώματα

Οι περισσότεροι καρκίνοι είναι ασυμπτωματικοί στην αρχή, γεγονός που τείνει να κάνει τη διάγνωση δύσκολη και καθυστερημένη. Ωστόσο, ο καρκίνος της γνάθου έχει τα δικά του σημάδια και συμπτώματα που μπορούν να γίνουν αντιληπτά από τα άτομα.

Οι πιο εμφανείς κλινικές εκδηλώσεις είναι το πρήξιμο και ο πόνος, που μπορεί να επηρεάζουν ολόκληρο το πρόσωπο ή μόνο τη γνάθο. Άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Κακή αναπνοή
 • Χαλαρά δόντια.
 • Αιμορραγία στο στόμα
 • Μεταβολές στον τόνο της φωνής
 • Δυσκολία στη μάσηση και την κατάποση
 • Επώδυνες πληγές ή έλκη στο στόμα.
 • Δυσκολία στο άνοιγμα και το κλείσιμο του στόματος.
 • Μεταβολές στην ευαισθησία της γνάθου.

Ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα υπάρχουν και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις. Ωστόσο, ο καρκίνος της γνάθου θα πρέπει να τίθεται σε υποψία όταν οι μεταβολές αυτές αργούν να εξαφανιστούν περισσότερο από μία εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει μια προσέγγιση.

Δυστυχώς, ο καρκίνος της γνάθου μπορεί να εμφανιστεί ασυμπτωματικά σε ορισμένους ασθενείς. Από την άποψη αυτή, είναι απαραίτητο να κάνετε τακτικές εξετάσεις.

Αίτια

Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο, στην οποία εμπλέκονται γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Υπό αυτή την έννοια, είναι συχνά αδύνατο να καθοριστεί μια ακριβής αιτία.

Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει τον καρκίνο της γνάθου με μεταβολές στα ογκοκατασταλτικά γονίδια p53 και RB1. Με τη σειρά τους, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα να νοσήσει κανείς, όπως οι ακόλουθοι:

Some virus.
Ορισμένοι τύποι του ιού HPV έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου των γνάθων, αν και πρέπει να υπάρχουν και άλλες καταστάσεις που συνοδεύουν τη λοίμωξη.

Διάγνωση

Η διαγνωστική φάση μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τα άτομα, καθώς απαιτούνται πολλαπλές εξετάσεις και επισκέψεις σε ειδικό. Ο γιατρός θα ξεκινήσει ρωτώντας για τα συμπτώματα και την εξέλιξή τους. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει ενδελεχή φυσική εξέταση, εστιάζοντας στις αλλοιώσεις της γνάθου.

Ωστόσο, η οριστική διάγνωση τίθεται μέσω ακτινολογικών μελετών και της διενέργειας βιοψίας οστού. Οι απεικονιστικές μελέτες παρέχουν μια εικόνα του εσωτερικού τμήματος του σώματος, η οποία μπορεί να εντοπίσει τον όγκο και να καταγράψει τα χαρακτηριστικά του.

Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες εξετάσεις είναι η μαγνητική τομογραφία και η υπολογιστική τομογραφία. Άλλες μελέτες, όπως η PET/CT, καθιστούν δυνατή την αξιολόγηση της παρουσίας μεταστάσεων. Από την πλευρά της, η βιοψία θα μελετήσει ένα δείγμα ιστού στο μικροσκόπιο, προσφέροντας οριστική διάγνωση και δείχνοντας σε ποιο στάδιο βρίσκεται.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει και αυτό το άρθρο: Πώς να λευκάνετε εύκολα τα δόντια σας με φυσικά προϊόντα

Καρκίνος της γνάθου: Θεραπεία

Η θεραπεία για τον καρκίνο της γνάθου εξαρτάται από το στάδιο του όγκου και την ηλικία του πάσχοντος

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η προσέγγιση ξεκινά με χειρουργική επέμβαση, η οποία αποσκοπεί στην αφαίρεση ολόκληρου του όγκου και των προσβεβλημένων ιστών. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα χρειαστεί ανακατασκευή της στοματικής κοιλότητας για την αποκατάσταση της λειτουργίας και της εμφάνισης της γνάθου. Η ποσότητα του οστού που αφαιρείται είναι συχνά τόσο μεγάλη που είναι απαραίτητη η τοποθέτηση μεταλλικής πρόθεσης. Συχνά, συνιστώνται επίσης συνεδρίες ακτινοθεραπείας για την εξάλειψη των εναπομεινάντων κακοήθων κυττάρων.

Τέλος, η χημειοθεραπεία δεν είναι συνήθως απαραίτητη στον καρκίνο της γνάθου και συνιστάται μόνο όταν υπάρχουν εξωσωληναριακές μεταστάσεις. Οι πιο συχνές μεταστάσεις είναι στους πνεύμονες, το ήπαρ και τον εγκέφαλο. Εάν αυτό συμβεί, τότε θα περιπλέξει τη θεραπεία και θα επιδεινώσει την πρόγνωση.

Some surgeons.
Οι χειρουργικές επεμβάσεις για αυτή τη νόσο είναι μεγάλες, με την αφαίρεση μέρους του προσβεβλημένου οστού. Στη συνέχεια τοποθετείται πρόθεση.

Ο καρκίνος της γνάθους είναι μια ασθένεια με σαφή συμπτώματα και καλή πρόγνωση

Ο καρκίνος της γνάθου είναι ένα από τα λίγα νεοπλάσματα που έχει πολύ εμφανή συμπτώματα, γεγονός που διευκολύνει τη διάγνωσή του. Υπό αυτή την έννοια, είναι σύνηθες να εντοπίζεται στα αρχικά του στάδια, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωση. Το ιδανικό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω. Μόνο αυτός/αυτή θα είναι σε θέση να δώσει ακριβή διάγνωση και να ξεκινήσει έγκαιρα τη θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Dixit A, Parikh N. Osteosarcoma of jaw bone. Journal of Indian Academy of Oral Medicine and Radiology. 2008;20(1):41.
 • Bertin H, Gomez-Brouchet A, Rédini F. Osteosarcoma of the jaws: An overview of the pathophysiological mechanisms. Critical Reviews in Oncology/Hematology. 2020;156:103126.
 • Mateo M, Somacarrera M. Cáncer oral: Genética, prevención, diagnóstico y tratamiento.
  Revisión de la literatura. Av. Odontoestomatol 2015;31(4):247-259.
 • Huber MA, Tantiwongkosi B. Oral and oropharyngeal cancer. Med Clin North Am. 2014;98(6):1299–1321.
 • Ferrari D, Moneghini L, Allevi F, Bulfamante G, Biglioli F. Osteosarcoma of the Jaw: Classification, Diagnosis and Treatment. Osteosarcoma – Biology, Behavior and Mechanisms. 2017.
 • Dimitroulis, George. “Mandibular reconstruction following ablative tumour surgery: An overview of treatment planning.” Australian and New Zealand Journal of Surgery 70.2 (2000): 120-126.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.