Πώς να καθαρίζετε τη γλώσσα σας: Συμβουλές και κόλπα

Ο σωστός καθαρισμός της γλώσσας σας επιτρέπει να έχετε ένα υγιές και λειτουργικό στόμα. Μάθετε πώς να το κάνετε με τον σωστό τρόπο.
Πώς να καθαρίζετε τη γλώσσα σας: Συμβουλές και κόλπα

Τελευταία ενημέρωση: 22 Αυγούστου, 2022

Η φροντίδα της υγιεινής των δοντιών είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς λίγο πολύ προσέχουμε. Αλλά ο σωστός καθαρισμός της γλώσσας θα πρέπει επίσης να αποτελεί μέρος αυτής της ρουτίνας και δεν γνωρίζουν όλοι πώς να το κάνουν. Σήμερα θα σας δείξουμε κόλπα για να καθαρίζετε τη γλώσσα σας με το σωστό τρόπο.

Το να ξεχνάτε τη γλώσσα κατά τον στοματικό καθαρισμό είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Και, όπως θα σας δείξουμε σε αυτό το άρθρο, η παραμέληση αυτού του οργάνου επιφέρει προβλήματα στην υγεία και τη σωστή λειτουργία του στόματος.

Το να γνωρίζετε τη σημασία του καθαρισμού της γλώσσας σας και να ξέρετε πώς να το κάνετε σωστά θα σας βοηθήσει να μην ξεχνάτε αυτή την πτυχή της στοματικής υγιεινής. Θα δείτε ότι είναι αρκετά απλό και θα σας αποφέρει πολλά οφέλη. Συνεχίστε να διαβάζετε και θα σας τα πούμε όλα.

Η σημασία του να καθαρίζετε σωστά τη γλώσσα σας

Η γλώσσα είναι ένα κινητό όργανο, που βρίσκεται στη βάση του στόματος και αποτελείται από διάφορες μυϊκές ομάδες που καλύπτονται από βλεννογόνο ιστό. Παίζει θεμελιώδη ρόλο στη στοματική κοιλότητα. Συμμετέχει στη μάσηση, στο σχηματισμό βλωμού, στην κατάποση, στην ενυδάτωση του στόματος, στην ομιλία και στην αίσθηση της γεύσης.

Η γλώσσα έχει νευρικές απολήξεις και μεγάλη άρδευση, γεγονός που την κάνει να πονάει και να αιμορραγεί πολύ αν τραυματιστεί. Η φυσιολογική της εμφάνιση είναι ροζ, υγρή και κινείται.

Επιπλέον, η ράχη της καλύπτεται από θηλές που δίνουν στην επιφάνειά της μια χαρακτηριστική βελούδινη όψη. Ορισμένες από αυτές τις δομές εμπλέκονται στην αντίληψη της γεύσης. Άλλες είναι ικανές να αγγίζουν, έχουν λεμφικές λειτουργίες ή παράγουν σάλιο.

Ο σωστός καθαρισμός της γλώσσας είναι σημαντικός προκειμένου να διατηρηθεί το όργανο αυτό υγιές. Διαφορετικά, τα βακτήρια στο στόμα θα πολλαπλασιάζονται και τα υπολείμματα τροφών θα συσσωρεύονται στην επιφάνειά της.

Μια γλώσσα χωρίς σωστή υγιεινή προδιαθέτει στην εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων:

 • Κακοσμία του στόματος ή κακή αναπνοή
 • Μεταβολές στην αίσθηση της γεύσης
 • Αλλαγές στη φυσιολογική χλωρίδα του στόματος, με την ανάπτυξη μυκητίασης
 • Η εμφάνισή της αλλοιώνεται από τη συσσώρευση ρύπων. Η γλώσσα φαίνεται λευκή ή μαύρη και η επιφάνειά της γίνεται πιο λεία.
 • Ευνοεί την εγκατάσταση παθογόνων βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντική νόσο και άλλες λοιμώξεις.

Αφιερώνοντας λίγα λεπτά την ημέρα για να καθαρίσετε τη γλώσσα σας θα προλάβετε αυτά τα προβλήματα. Μια καλά φροντισμένη γλώσσα θα είναι σε θέση να συνεχίσει να εκπληρώνει τις λειτουργίες της.

Επιπλέον, δεν θα έχετε κακή αναπνοή, αλλοιώσεις της γεύσης ή προβλήματα στη μάσηση, την κατάποση ή την ομιλία. Ως εκ τούτου, αξίζει τον χρόνο που αφιερώνετε για τον καθαρισμό της. Συνεχίστε να διαβάζετε και θα σας πούμε πώς να το κάνετε.

Πώς να καθαρίζετε σωστά τη γλώσσα σας;

Ο καθημερινός σωστός καθαρισμός της γλώσσας θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε αυτό το όργανο υγιές. Ακολουθούν μερικές συμβουλές και κόλπα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν καθαρίζετε αυτό το μέρος του στόματός σας.

1. Ενσωματώστε τον καθαρισμό της γλώσσας στη ρουτίνα του βουρτσίσματος των δοντιών σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να καθαρίζετε σωστά τη γλώσσα σας είναι να ενσωματώσετε τον καθαρισμό της γλώσσας στη ρουτίνα της οδοντικής σας υγιεινής. Αν τον κάνετε μέρος του βουρτσίσματος των δοντιών σας, υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να ξεχάσετε ή να αναβάλλετε τον καθαρισμό της.

Κάθε μέρα, μετά τα γεύματα, θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια και τα ούλα σας για τουλάχιστον 2 λεπτά. Για να το κάνετε αυτό, θα χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες και μια οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο.

Επιπλέον, θα πρέπει να ολοκληρώσετε την υγιεινή με τη χρήση οδοντικού νήματος. Έτσι απομακρύνετε τα μικρόβια και τα υπολείμματα τροφών που συσσωρεύονται ανάμεσα στα δόντια και στα οποία δεν μπορεί να φτάσει το βούρτσισμα.

Η εξασφάλιση της σωστής υγιεινής των δοντιών αποτρέπει την εμφάνιση υπολειμμάτων και βακτηρίων που θα μπορούσαν αργότερα να εναποτεθούν στη γλώσσα. Η έναρξη με την υγιεινή των δοντιών είναι το πρώτο βήμα πριν προχωρήσετε στον καθαρισμό της γλώσσας.

Πώς να καθαρίσετε τη γλώσσα σας: Συμβουλές και κόλπα
Το βούρτσισμα δεν αφορά μόνο τα δόντια. Η γλώσσα πρέπει επίσης να καθαρίζεται.

2. Πώς να καθαρίζετε τη γλώσσα

Για τον σωστό καθαρισμό της γλώσσας, μια ξύστρα γλώσσας είναι ιδανική. Πρόκειται για ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει τα βακτήρια και τα υπολείμματα από την επιφάνεια του οργάνου.

Αλλά αν δεν έχετε ξύστρα γλώσσας, μπορείτε και πάλι να καθαρίσετε τη γλώσσα σας. Η χρήση των τριχών της βούρτσας ή του πίσω μέρους της οδοντόβουρτσας μπορεί να αναπληρώσει την έλλειψη ξύστρας και να σας βοηθήσει.

Για να καθαρίσετε τη γλώσσα, θα πρέπει να κάνετε απαλές κινήσεις απόξεσης από την πιο πίσω περιοχή προς τα εμπρός, μέχρι να φτάσετε στην άκρη. Η διαδικασία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές και να καθαρίζονται και οι πλευρές του οργάνου. Με κάθε κίνηση προς τα εμπρός, καλό είναι να ξεπλένετε το στόμα με νερό για να απομακρύνετε τα υπολείμματα.

Μερικοί άνθρωποι συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον καθαρισμό της γλώσσας τους λόγω του αντανακλαστικού πνιγμού που δημιουργείται από την τοποθέτηση της ξύστρας τόσο πίσω. Μια βαθιά ανάσα πριν από την έναρξη βοηθάει. Επίσης, καθώς ο οργανισμός συνηθίζει τη συνήθεια, η δυσφορία θα μειωθεί.

Όπως αναφέρθηκε, η ξύστρα γλώσσας είναι το καλύτερο εργαλείο για τον σωστό καθαρισμό της γλώσσας. Ωστόσο, αν δεν έχετε ένα τέτοιο εργαλείο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να εξασφαλίσετε την υγιεινή αυτού του τμήματος του στόματος.

Καθαριστής γλώσσας

Πρόκειται για ένα μικρό, οδοντωτό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να καθαρίζει σωστά τη γλώσσα. Αποτελείται από μια καμπυλωτή ράβδο σε σχήμα U ή Y που ξύνει την επιφάνεια της γλώσσας. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και υλικά.

Είναι πολύ απλό στη χρήση. Απλά ξύστε με αυτό τη γλώσσα.

Για να γίνει αυτό, οι κινήσεις γίνονται από πίσω προς τα εμπρός, δηλαδή από το βαθύτερο σημείο της γλώσσας προς την άκρη. Η γωνία πρέπει να ποικίλλει ώστε να φτάνει σε όλες τις περιοχές του οργάνου.

Η ενέργεια αυτή επαναλαμβάνεται αρκετές φορές για να εξασφαλιστεί ο καθαρισμός ολόκληρης της γλώσσας. Με κάθε πέρασμα, η ξύστρα απομακρύνει βακτήρια, υπολείμματα τροφών και νεκρά κύτταρα που έχουν παγιδευτεί στις ανωμαλίες της ράχης της γλώσσας.

Μετά από κάθε κίνηση προς τα εμπρός, καλό είναι να ξεπλένετε το εργαλείο και το στόμα σας με νερό. Όταν τελειώσετε, ο καθαριστής πρέπει να πλυθεί για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση μέχρι την επόμενη χρήση του.

Βούρτσες γλώσσας

Οι βούρτσες γλώσσας είναι επίσης όργανα που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για τον καθαρισμό της γλώσσας. Διαφέρουν από τις ξύστρες στο ότι έχουν πολλές τρίχες που λειτουργούν σαν βούρτσα ή σκούπα.

Όταν την περνάτε πάνω από τη γλώσσα, απομακρύνει τα υπολείμματα και τα βακτήρια που έχουν συσσωρευτεί. Η αίσθηση που προκαλεί στο άτομο είναι λιγότερο έντονη από αυτή της ξύστρας, οπότε είναι πιο κατάλληλη για άτομα με μεγάλη ευαισθησία στη γλώσσα τους.

Κλασική οδοντόβουρτσα

Η οδοντόβουρτσα είναι ένα όργανο που έχει σχεδιαστεί για τον καθαρισμό οδοντικών επιφανειών, οι οποίες είναι σκληρές. Ως εκ τούτου, δεν είναι το καλύτερο εργαλείο για την απολύμανση της γλώσσας, η οποία είναι ένα μαλακό όργανο.

Στην πραγματικότητα, όταν οι ερευνητές τις συνέκριναν με τις ξύστρες γλώσσας, διαπίστωσαν ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι τελευταίες στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων που συσσωρεύονται στη ράχη της γλώσσας.

Εάν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για τον καθαρισμό της γλώσσας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η παραδοσιακή οδοντόβουρτσα. Είναι προτιμότερο να το κάνετε με αυτό το λιγότερο αποτελεσματικό εργαλείο από το να μην καθαρίζετε καθόλου τη γλώσσα σας.

Θα πρέπει να επιλέξετε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και να προορίζεται αποκλειστικά για τον καθαρισμό της γλώσσας. Επομένως, θα είναι μια διαφορετική βούρτσα από αυτή που χρησιμοποιείται για τα δόντια.

Μια οδοντόβουρτσα με ενσωματωμένο στην κεφαλή της οδοντόβουρτσας καθαριστικό για τη γλώσσα

Ορισμένες σύγχρονες οδοντόβουρτσες διαθέτουν μια επιφάνεια στο πίσω μέρος της κεφαλής της οδοντόβουρτσας για τον καθαρισμό της γλώσσας. Αλλά η αποτελεσματικότητα αυτού του εξαρτήματος είναι μάλλον περιορισμένη.

Η κεφαλή της οδοντόβουρτσας με καθαριστή γλώσσας είναι χρήσιμη μόνο για την υγιεινή της άκρης της γλώσσας.

3. Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα

Για να ολοκληρώσετε σωστά τη διαδικασία καθαρισμού της γλώσσας, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα στοματικό διάλυμα. Ξεπλύνετε έντονα για μερικά λεπτά με αυτά τα υγρά για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα που έχουν μείνει στη γλώσσα.

Θυμηθείτε να φτύσετε το προϊόν όταν τελειώσετε, καθώς δεν είναι σχεδιασμένό για κατάποση.

Τα στοματικά διαλύματα περιέχουν διάφορα συστατικά που βοηθούν στην προστασία του στόματος από τη βακτηριακή πλάκα και προσφέρουν φρέσκια αναπνοή. Υπάρχουν εκείνα με φθόριο, αντισηπτικά ή με φυσικά συστατικά, ικανά να κρατούν τα μικρόβια υπό έλεγχο. Ο οδοντίατρός σας θα είναι σε θέση να σας πει ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς.

Πώς να καθαρίσετε τη γλώσσα σας: Συμβουλές και κόλπα
Τα στοματικά διαλύματα συμπληρώνουν τις ενέργειες βουρτσίσματος της γλώσσας και φρεσκάρουν την αναπνοή σας.

4. Καθαρίζετε τη γλώσσα σας σωστά σε συχνή βάση

Για να καθαρίζετε τη γλώσσα σωστά, δεν είναι μόνο απαραίτητο να το κάνετε καλά, αλλά είναι επίσης σημαντικό να το κάνετε συνήθεια. Όπως είπαμε, η ενσωμάτωση της υγιεινής της γλώσσας στη ρουτίνα του βουρτσίσματος των δοντιών σας, θα σας επιτρέψει να την καθαρίζετε αρκετές φορές, κάθε μέρα.

Είναι σημαντικό να καθαρίζετε τη γλώσσα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Είναι πολύ σημαντικό να το κάνετε πριν πάτε για ύπνο, επειδή κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκρίνουμε λιγότερο σάλιο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να περάσουμε τη νύχτα με καθαρό στόμα και να έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο των βλαβερών βακτηρίων.

Έτσι αποφεύγεται η συσσώρευση βακτηρίων, ο σχηματισμός λευκής πλάκας και η κακοσμία του στόματος. Η εμπειρία της άνεσης της καθαρής γλώσσας είναι συνήθως αρκετό κίνητρο για να συνεχίσετε να φροντίζετε αυτή την περιοχή.

Πώς να ξέρετε αν η γλώσσα είναι καθαρή;

Στο τέλος της ρουτίνας στοματικού καθαρισμού, καλό είναι να βγάζετε τη γλώσσα σας μπροστά από έναν καθρέφτη και να την παρατηρείτε. Η παρατήρηση της επιφάνειάς της σας επιτρέπει να ελέγξετε αν η υγιεινή έχει πραγματοποιηθεί σωστά.

Μετά τον σωστό καθαρισμό της γλώσσας, η επιφάνειά της εμφανίζεται ροζ. Από την άλλη πλευρά, εάν παρατηρηθούν λευκές ή κιτρινωπές περιοχές, αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχει απολυμανθεί πλήρως.

Τις περισσότερες φορές, όταν η γλώσσα φαίνεται υπόλευκη, αυτό οφείλεται στην παρουσία βακτηρίων που έχουν συσσωρευτεί στην επιφάνειά της. Άλλες φορές όμως μπορεί να είναι η εκδήλωση στοματικών παθήσεων, όπως για παράδειγμα η στοματική καντιντίαση, ο λειχήνας ή η λευκοπλακία.

Εάν, μετά από επανειλημμένο βούρτσισμα, η γλώσσα επανακτήσει το συνηθισμένο ροζ χρώμα της, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, εάν το υπόλευκο χρώμα επιμένει, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε οδοντίατρο;

Για να λειτουργεί φυσιολογικά η γλώσσα, είναι σημαντικό να φροντίζετε την υγιεινή της. Αλλά είναι επίσης απαραίτητο να τη φροντίζετε σωστά, επισκεπτόμενοι τακτικά τον οδοντίατρο.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων ρουτίνας, ο οδοντίατρος παρατηρεί την εμφάνιση της γλώσσας και αξιολογεί την κινητικότητά της. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει να διαγνώσει έγκαιρα οποιαδήποτε πάθηση μπορεί να προκύψει.

Είναι επίσης σημαντικό να δίνετε προσοχή στην εμφάνιση της γλώσσας. Όπως είπαμε, η παρατήρηση αυτού του οργάνου όταν τελειώσετε τον καθαρισμό του σας επιτρέπει να εντοπίσετε τυχόν ασυνήθιστες αλλαγές.

Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο εάν εμφανιστεί κάποια από αυτές τις εκδηλώσεις στη γλώσσα:

 • Πόνος
 • Σοβαρά εγκαύματα
 • Κόκκινες κηλίδες ή σημεία
 • Πιο λεία σημεία της γλώσσας
 • Εμφάνιση τριχωτής γλώσσας
 • Πληγές που δεν επουλώνονται μετά από λίγες ημέρες
 • Επιφάνεια με κίτρινο ή μαύρο αποχρωματισμό
 • Λευκές κηλίδες που δεν εξαφανίζονται με τον καθαρισμό
 • Πληγές ή εξογκώματα που δεν εξαφανίζονται μετά από μερικές εβδομάδες

Μια καθαρή και υγιής γλώσσα

Ο σωστός καθαρισμός της γλώσσας είναι αρκετά απλός και αξίζει τον κόπο. Η ύπαρξη μιας υγιούς γλώσσας είναι απαραίτητη για τις τακτικές εργασίες, όπως το φαγητό, η ομιλία και η γεύση.

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνηθίσετε να συμπεριλαμβάνετε τη γλώσσα σας στη στοματική σας υγιεινή. Όταν παρατηρήσετε πόσο ωραία αισθάνεστε να έχετε αυτό το μέρος του στόματός σας καθαρό και φρέσκο, σίγουρα δεν θα ξεχνάτε να το κάνετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Barba, L., & Valerio, I. (2020). Halitosis: Principios básicos sobre su origen y tratamiento Revisión narrativa. Odovtos International Journal of Dental Sciences22(1), 47-59.
 • Singh, S., Singh, D., & Macedo, M. B. L. (2022). Dispositivos para remoção da saburra lingual: revisão de literatura. Research, Society and Development11(6), e54411629554-e54411629554.
 • Gallego, A. P. (2022). La patología lingual. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria29(5), 256-260.
 • Félix Corrales, C. A. (2018). Relación entre la remoción del cubrimiento lingual y los niveles de compuestos volátiles sulfurados utilizando un limpiador lingual vs un cepillo dental.
 • Pedrazzi, V., Sato, S., de Mattos, M. D. G. C., Lara, E. H. G., & Panzeri, H. (2004). Tongue‐cleaning methods: a comparative clinical trial employing a toothbrush and a tongue scraper. Journal of periodontology75(7), 1009-1012.
 • Jiménez, A. I. V., & Bolaños, F. J. (2016). Lengua vellosa negra. Reporte de caso clínico. Odovtos-International Journal of Dental Sciences18(1), 29-33.
 • Villalobos, O. J., Salazar, C. R., & Ramírez de Sánchez, G. (2001). Efecto de un enjuague bucal compuesto de aloe vera en la placa bacteriana e inflamación gingival. Acta odontológica venezolana39(2), 16-24.
 • Van Tornout, M., Laleman, I., Dadamio, J., Degeest, S., Vancauwenberghe, F., & Quirynen, M. (2014). Halitosis y cubrimiento lingual. Periodoncia y osteointegración24(1), 17-21.
 • Danser, M. M., Gómez, S. M., & Van der Weijden, G. A. (2003). Tongue coating and tongue brushing: a literature review. International journal of dental hygiene1(3), 151-158.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.