Μάθετε τι είναι τα μαύρα σημάδια στη γλώσσα

Τα μαύρα σημάδια στη γλώσσα μπορούν να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Όμως, δε χρειάζεται ν' ανησυχείτε. Τις περισσότερες φορές υπεύθυνοι είναι ο καπνός και η κακή στοματική υγιεινή.
Μάθετε τι είναι τα μαύρα σημάδια στη γλώσσα
Iván Losada

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από χειροπράκτη Iván Losada.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά τα μαύρα σημάδια στη γλώσσα εμφανίζονται πιο συχνά απ’ όσο θα περιμένατε. Ευλόγως, προκαλούν ανησυχία σε όσους εμφανίζονται. Όμως, οι αιτίες είναι πολλές και διάφορες.

Από τη μία διαφέρει το σημείο που εμφανίζονται, αλλά και η όψη τους. Επίσης, αυτά τα σημάδια μπορούν να εμφανιστούν στο πίσω μέρος και να δείχνουν τριχωτά. Μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία, σε ομάδες ή μόνα τους. Τις περισσότερες φορές είναι προσωρινά και η διάρκειά τους εξαρτάται από την αιτία πρόκλησης.

Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας εξηγήσουμε τους συχνότερους λόγους για τα μαύρα σημάδια στη γλώσσα μαζί με τις πιθανές συνέπειές τους.

Τι προκαλεί τα μαύρα σημάδια στη γλώσσα;

Υπό κανονικές συνθήκες, η γλώσσα είναι κόκκινη και καλύπτεται από μικρά εξογκώματα που ονομάζονται θηλές. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες οι θηλές χάνουν το χρώμα τους, πρήζονται, και έτσι φαίνονται σαν μαύρα σημάδια.

Γυναίκα δείχνει τη γλώσσα της

Τα μαύρα σημάδια στη γλώσσα οφείλονται συνήθως στη φτωχή στοματική υγιεινή. Όμως, μπορούν να είναι σύμπτωμα του καρκίνου του στόματος, προβλημάτων με φαρμακευτική αγωγή, και του καπνίσματος.

Μαύρη τριχωτή γλώσσα

Σε αυτή την περίπτωση, η γλώσσα γίνεται μαύρη και φαίνεται τριχωτή. Αυτό συμβαίνει επειδή τα νεκρά κύτταρα του δέρματος δεν απολεπίζονται όπως θα έπρεπε. Έτσι, συσσωρεύονται και οδηγούν στο πρήξιμο των θηλών. Οι θηλές είναι υπεύθυνες για την παγίδευση των βακτηρίων, υπολειμμάτων φαγητού, ιχνών καπνού, κ.λπ.. Αυτές οι ουσίες λερώνουν τη γλώσσα.

Πρόκειται για ήπια και προσωρινή πάθηση. Μπορεί να προκαλείται από πολλές διεργασίες:

 • Χρήση αντιβιοτικών και ερεθιστικών στοματικών διαλυμάτων.
 • Κακή στοματική υγιεινή.
 • Υπερβολική κατανάλωση καφέ ή μαύρου τσαγιού.
 • Κατανάλωση καπνού και αλκοόλ.

Τα μαύρα σημάδια στη γλώσσα προκαλούν ανησυχία, συνήθως. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς δεν οδηγούν απαραίτητα σε περαιτέρω προβλήματα υγείας και δεν είναι επώδυνα. Συνήθως φεύγουν εφόσον εξουδετερωθούν οι παραπάνω παράγοντες και ακολουθείτε μια σωστή στοματική υγιεινή.

Υπερχρωματισμός της γλώσσας

Αυτή είναι μια καλοήθης διαταραχή που οδηγεί σε μαύρα σημάδια στη γλώσσα. Είναι αρκετά συχνή σε άτομα Αφρικανικής και Ασιατικής καταγωγής. Συνήθως συμβαίνει σε ηλικίες 20 έως 30 ετών, αν και μπορεί να εκδηλωθεί και σε παιδιά. Γενικά, επηρεάζει την επιφάνεια της γλώσσας και την κορυφή.

Η αιτία αυτής της πάθησης είναι άγνωστη αλλά οι επιστήμονες εξετάζουν την πιθανότητα να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Ορισμένες μελέτες συνεχίζουν να δείχνουν ότι υπάρχει κληρονομικότητα σε αυτή την παθολογία.

Μυκητίαση

Η μυκητίαση είναι συχνή σε άτομα με κακή στοματική υγιεινή. Όμως, τα μαύρα σημάδια ίσως εμφανιστούν μετά τη χρήση ορισμένων αντιβιοτικών. Αυτά τα αντιβιοτικά αλλοιώνουν τα βακτήρια της γλώσσας, τόσο τα κακά όσο και τα καλά.

Γυναίκα με άσπρη γλώσσα

Τραυματισμοί και πληγές

Παρότι σπάνια το σκεφτόμαστε, και η γλώσσα μπορεί να μελανιάσει. Οποιοδήποτε χτύπημα ή δάγκωμα που δε σκίζει τον ιστό, μπορεί να προκαλέσει ένα μικρό μελάνιασμα στη γλώσσα. Αυτά συχνά φαίνονται ως μαύρα σημάδια.

Μαύρα σημάδια στη γλώσσα εξαιτίας φαρμακευτικής αγωγής

Όπως προαναφέραμε, τα αντιβιοτικά μπορούν να αποδυναμώσουν τη χλωρίδα της γλώσσας. Έτσι, είναι πιο εύκολο να πάθετε κάποια μυκητίαση.

Ωστόσο, ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές είναι πιθανό να προκαλέσουν την εμφάνιση μαύρων σημαδιών στη γλώσσα. Ο μηχανισμός αυτής της παρενέργειας είναι πολύπλοκος. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια μεταβατική κατάσταση. Η γλώσσα σας θα γίνει και πάλι φυσιολογική μόλις σταματήσετε την αγωγή.

Το σημαντικότερο πράγμα για τα μαύρα σημάδια στη γλώσσα

Τα μαύρα σημάδια στη γλώσσα μπορούν να εμφανιστούν για διάφορους λόγους. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε κακές συνήθειες όπως κακή στοματική υγιεινή και κάπνισμα. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσετε μια πρακτική καλής στοματικής υγιεινής.

Επίσης, οι περισσότεροι οδοντίατροι συνιστούν το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Ομοίως, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και να κάνετε γαργάρες κάθε μέρα.

Ακόμη, προσπαθήστε να σταματήσετε τις τοξικές συνήθειες όπως είναι το κάπνισμα. Ο καπνός δεν προκαλεί μόνο μαύρα σημάδια στη γλώσσα, αλλά μπορεί να οδηγήσει και στον καρκίνο του στόματος.

Συμβουλευτείτε τον/η γιατρό σας αν παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώμα της γλώσσας σας ή σε οποιοδήποτε μέρος του στόματος. Εκείνος/η θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να γίνει η διάγνωση και να αποκλείσει τον καρκίνο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Domínguez P, Minguella I. Tractament de la cetoacidosis diabètica. But Soc Cat Pediatr 1989; 49: 385-95.
 • Fernández Y, Palomeque A, Luaces C, Pons M, Gibert A, Martín JM. Tratamiento de la cetoacidosis diabética. Arch Pediatr 1995; 46: 443-6.
 • Rodríguez Hierro F. Diabetes mellitus (I). En: Argente J, Carrascosa A, Gracia R, Rodríguez Hierro F, editores.
  Tratado de Endocrinología Pediátrica y de la adolescencia. Madrid: Edimsa; 1995. p. 943-64.
 • Rodríguez F, Torres M. Diabetes: pauta de actuación en el Servicio de Urgencias ante un posible debut diabético. En: Pou-Fernández J, editor. Urgencias en Pediatría. Protocolos diagnóstico-terapéuticos. Madrid: Ergon; 1999. p. 349-58.
 • Corripio Collado R, Rivera Luján J, Gallach Figueras I. Urgencias endocrino-metabólicas: Diabetes Mellitus. En: Benito J.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.