Μουδιασμένη γλώσσα; Ελέγξτε αυτές τις 18 πιθανές αιτίες

Η μουδιασμένη γλώσσα δεν αποτελεί από μόνη της διαταραχή ή ασθένεια, αλλά το αποτέλεσμα μιας υποκείμενης κατάστασης ή πάθησης. Τις περισσότερες φορές, δεν σχετίζεται με κάτι σοβαρό.
Μουδιασμένη γλώσσα; Ελέγξτε αυτές τις 18 πιθανές αιτίες

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η μουδιασμένη γλώσσα είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές αιτίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις στις οποίες πρόκειται για εκδήλωση κάποιου σοβαρότερου φαινομένου.

Τις περισσότερες φορές, η μουδιασμένη γλώσσα είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης ενός προϊόντος ή της δράσης ενός φαρμάκου. Όπως και να έχει, πρόκειται για μια δυσάρεστη αίσθηση για την οποία θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν επιμένει ή εμφανίζεται συνοδευόμενη από άλλα συμπτώματα.

Η τεχνική ονομασία αυτής της κατάστασης είναι “παραισθησία της γλώσσας”.

Ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι για το μούδιασμα της γλώσσας; Θα συζητήσουμε παρακάτω 18 από αυτούς.

1. Κάπνισμα και μουδιασμένη γλώσσα

Η υψηλή κατανάλωση καπνού μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα της γλώσσας. Πρόκειται για ένα βιοχημικό φαινόμενο που από μόνο του δεν είναι ενδεικτικό κάποιας νόσου στο στόμα.

Η αντίδραση αυτή προκαλείται επίσης από την κατανάλωση ορισμένων ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη ή άλλα διεγερτικά. Σε αυτή την περίπτωση, η χρήση αυτών των βλαβερών ουσιών είναι αυτή που προκαλεί ανησυχία και όχι το σύμπτωμα αυτό καθεαυτό.

2. Στοματικό διάλυμα

Η υπερβολική χρήση στοματικού διαλύματος προκαλεί ερεθισμό του γλωσσικού, στοματικού και φαρυγγικού βλεννογόνου. Αυτό μεταβάλλει επίσης την ισορροπία των βακτηρίων στο στόμα.

Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης είναι το μούδιασμα της γλώσσας. Το βούρτσισμα των δοντιών και της γλώσσας είναι μια υγιεινή συνήθεια και όχι η χρήση στοματικών διαλυμάτων.

Enjuague bucal causa adormecimiento de la lengua.
Τα στοματικά διαλύματα με υψηλές συγκεντρώσεις αλκοόλης είναι ερεθιστικά για τους βλεννογόνους.

3. Αναισθητικά

Η χρήση αναισθητικών είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες μουδιασμένης γλώσσας. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ένα άτομο υποβάλλεται σε οδοντιατρική θεραπεία και εφαρμόζεται τοπική αναισθησία. Ομοίως, σπρέι ή υγρά για τον πονόλαιμο ή τον πονόδοντο μπορεί να προκαλέσουν το ίδιο αποτέλεσμα.

4. Έλλειψη βιταμίνης Β

Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών προκαλεί κακή κυκλοφορία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα του προσώπου, της γλώσσας και άλλων περιοχών του σώματος. Η ανεπάρκεια συνήθως στις βιταμίνες Β προκαλεί το μούδιασμα  και εκδηλώνεται με μυρμήγκιασμα στο στόμα και στη γλώσσα, ειδικότερα.

5. Εγκαύματα και μουδιασμένη γλώσσα

Ένα έγκαυμα μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα της γλώσσας. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν καταπίνουμε κάτι πολύ καυτό, σε σημείο που να δημιουργείται τραυματισμός.

Οδηγεί σε απώλεια των αισθήσεων της γλώσσας, ενώ υπάρχει πόνος ή κάψιμο. Μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες ή και αρκετές ημέρες.

6. Ημικρανίες και μουδιασμένη γλώσσα

Ένα από τα συνηθισμένα αποτελέσματα μιας ημικρανίας είναι ένα μούδιασμα και μυρμήγκιασμα σε διάφορες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας. Η αίσθηση αυτή μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και πριν από τη δημιουργία της κρίσης ημικρανίας και να παραμείνει μέχρι να περάσει πλήρως η ημικρανία.

7. Αλλεργίες

Μία από τις συνηθισμένες εκδηλώσεις των αλλεργικών αντιδράσεων είναι η μουδιασμένη γλώσσα. Αυτό οφείλεται σε ερεθισμό του βλεννογόνου, ο οποίος συνήθως συνοδεύεται από πρήξιμο σε ολόκληρο το στόμα, καθώς και από δερματικά συμπτώματα όπως κνησμός και ερυθρότητα. Είναι σημαντικό να εντοπιστεί η ουσία που προκαλεί την αλλεργία.

8. Υποασβεστιαιμία

Η υποασβεστιαιμία είναι μια μη φυσιολογική μείωση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα. Αυτό συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά αν η ποσότητα ασβεστίου είναι πολύ χαμηλή, μπορεί να προκαλέσει ασαφείς αντιδράσεις, όπως μουδιασμένη γλώσσα και μυρμήγκιασμα στο στόμα και τα χέρια. Οι σοβαρές ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε σύγχυση και επιληπτικές κρίσεις.

9. Άγχος

Το άγχος και το στρες έχουν ως αποτέλεσμα μια σειρά από σωματικά συμπτώματα. Μερικές φορές, μπορεί να υπάρχει ένα ελαφρύ μούδιασμα στη γλώσσα, σε συνδυασμό με άλλες εκδηλώσεις:

  • Ξηρό στόμα
  • Μυϊκή ένταση
  • Πόνος στην κοιλιά
  • Συνεχές αίσθημα φόβου
  • Αϋπνία

10. Υπογλυκαιμία και μουδιασμένη γλώσσα

Η υπογλυκαιμία είναι μια μη φυσιολογική μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Χωρίς τη σωστή ποσότητα αυτού του συστατικού, το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Όταν τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλά, υπάρχει συχνά μουδιασμένη γλώσσα, θολή όραση, τρόμος, ωχρότητα και αδυναμία.

11. Παράλυση του προσώπου

Η παράλυση του προσώπου είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν επηρεάζεται το νεύρο του προσώπου. Είναι επίσης γνωστή ως παράλυση Bell και χαρακτηρίζεται από απώλεια ελέγχου των μυών στη μία πλευρά του προσώπου.

Εκτός από το μούδιασμα στη γλώσσα, αυτό προκαλεί δυσκολία στην κίνηση και την ομιλία. Το στόμα μπορεί ακόμη και να φαίνεται στραβό.

12. Ανώμαλη αρτηριακή πίεση

Μια μουδιασμένη γλώσσα μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα μιας υψηλής ή χαμηλής αιματικής πίεσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η παροχή αίματος διαταράσσεται και αυτό μπορεί να επηρεάσει τον μυ της γλώσσας.

Μυρμηγκιάσματα σε άλλα μέρη του σώματος και συμπτώματα όπως ναυτία ή πονοκέφαλος είναι επίσης συνηθισμένα.

13. Διαβήτης

Μία από τις πολλές εκδηλώσεις του διαβήτη είναι το μούδιασμα στη γλώσσα. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό έχουν μεταβληθεί ή δεν χρησιμοποιούνται σωστά από τον οργανισμό.

14. Μια λοίμωξη

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις στο στόμα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μουδιασμένη γλώσσα, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Αυτό συχνά συνοδεύεται από αλλοιώσεις στην περιοχή, καθώς και εξανθήματα, αιμορραγία ή πόνο στο στόμα.

Candidiasis en niño causa lengua adormecida.

15. Μια ορμονική διαταραχή

Οι ορμονικές και μεταβολικές ανισορροπίες προκαλούν παραισθησίες, συμπεριλαμβανομένου του ήπιου μουδιάσματος της γλώσσας. Αυτό συμβαίνει συχνότερα σε γυναίκες που έχουν φτάσει στην εμμηνόπαυση ή σε άτομα με πάθηση που δημιουργεί αυτού του είδους την ανισορροπία.

16. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και μουδιασμένη γλώσσα

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει όταν το γαστρικό υγρό ανεβαίνει από το στομάχι και μπορεί να φτάσει στο φάρυγγα. Η ουσία αυτή είναι υπεύθυνη για την αραίωση της τροφής και την προώθηση της πέψης.

Εάν αυτό το όξινο υγρό επιστρέψει στο λαιμό ή στην ίδια τη στοματική κοιλότητα, προκαλεί μούδιασμα της γλώσσας. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό να υπάρχει τσίμπημα, κάψιμο ή πόνος στο φάρυγγα.

17. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο

Σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, υπάρχει διακοπή της παροχής αίματος στον εγκέφαλο. Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί αρχικά να προκαλέσει μούδιασμα της γλώσσας, δυσκολία στην ομιλία, αδυναμία, ζάλη, προβλήματα όρασης και έντονο πονοκέφαλο.

18. Άλλες σοβαρές ασθένειες

Υπάρχουν και άλλες σοβαρές ασθένειες που έχουν ως αποτέλεσμα να μουδιάζει η γλώσσα. Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή οι όγκοι του εγκεφάλου είναι ικανές να προκαλέσουν τέτοια συμπτώματα. Φυσικά, σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν πολλά άλλα πιο εμφανή σημάδια.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό για τη μουδιασμένη γλώσσα;

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά μπορούν επίσης να προκαλέσουν μουδιασμένη γλώσσα. Ομοίως, είναι σύνηθες το σύμπτωμα αυτό να εμφανίζεται μετά από χειρουργική επέμβαση στην οποία έχει χρησιμοποιηθεί γενική αναισθησία.

Εάν το μούδιασμα είναι πολύ έντονο, εμφανίζεται ξαφνικά χωρίς προφανή λόγο, είναι επαναλαμβανόμενο ή συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Όπως είδατε, το σύμπτωμα αυτό μπορεί να συνδέεται με μια σοβαρή υποκείμενη πάθηση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Alba, L. H. (2007). Factores de riesgo para iniciar el consumo de tabaco. Rev. colomb. cancerol, 250-257.
  • Pipa Vallejo, A., & García-Pola Vallejo, M. (2004). Anestésicos locales en odontoestomatología. Medicina Oral, Patología Oral y Cirugía Bucal (Ed. impresa), 9(5), 438-443.
  • LORENTE, M. A., LILLO, O. C., CECILIA, C. G., & NAVAS, I. C. (2010). Parestesia con el uso de anestésicos locales. A propósito de dos casos. ODONTOL PEDIÁTR (Madrid), 18(3), 201-208.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.