8 κοινά λάθη όταν κάνετε σχοινάκι

Αυτή η άσκηση απαιτεί το συντονισμό πολλών κινήσεων ταυτόχρονα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζετε τα πιο συνηθισμένα λάθη κατά το σχοινάκι, γιατί η γνώση τους θα σας βοηθήσει να τελειοποιήσετε την τεχνική σας και να αποφύγετε τους τραυματισμούς.
8 κοινά λάθη όταν κάνετε σχοινάκι
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Lorenzo Javier Pacheco Calderon

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Το σχοινάκι είναι μια γρήγορη, αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική προπόνηση στην οποία χρειάζεστε μόνο ένα κομμάτι εξοπλισμού. Οποιοδήποτε περιβάλλον είναι κατάλληλο για να κάνετε αυτή την άσκηση, να ενισχύσετε τον συντονισμό σας και να τονώσετε τους ώμους, τα πόδια και, πάνω απ’ όλα, την καρδιά σας. Ωστόσο, μπορεί να κάνετε κάποια από αυτά τα συνηθισμένα λάθη.

Όπως και να έχει, το βασικό είναι να προσέχετε τις λεπτομέρειες, γιατί αυτές θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τυχόν προβλήματα. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρέπει να ελέγχετε το μήκος του σχοινιού σας. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, επειδή το μήκος του πρέπει να προσαρμόζεται στο ύψος σας: όσο πιο ψηλός είστε, τόσο πιο μακρύ πρέπει να είναι το σχοινί.

Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε τους τύπους σχοινιών που υπάρχουν για προπόνηση. Αυτό συμβαίνει επειδή το καθένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά προσαρμοσμένα σε μια συγκεκριμένη ανάγκη. Αργότερα, θα μπορέσετε να εμβαθύνετε σε αυτό το θέμα, ώστε να μπορέσετε να εντοπίσετε τα πιο συνηθισμένα λάθη όταν πηδάτε σχοινάκι και πώς μπορούν να επηρεάσουν την προπόνησή σας.

8 συνηθισμένα λάθη όταν πηδάτε σχοινάκι

common mistakes when jumping rope
Το να διαχωρίζετε τα χέρια σας από το σώμα σας όταν πηδάτε σχοινάκι είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη.

Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιούμε τον όρο “λάθος” για να αναφερθούμε σε μια ενέργεια ή κίνηση που δεν εκτελείτε σωστά. Επομένως, παρόλο που είναι εύκολο να πηδάτε σχοινάκι, απαιτεί να τηρείτε πολύ καλά την τεχνική του άλματος και έτσι να αποφεύγετε λάθη όπως αυτά που θα δείτε παρακάτω:

1. Συνήθη λάθη κατά το άλμα με σχοινάκι: Άλμα πολύ ψηλά

Ο καλύτερος τρόπος για να δουλέψετε την αντίστασή σας και να αυξήσετε την ταχύτητά σας είναι τα πόδια σας να βρίσκονται μόλις λίγα εκατοστά από το έδαφος. Δεν είναι απαραίτητο να προσπαθείτε να πηδήξετε όσο πιο ψηλά γίνεται όταν πηδάτε σχοινάκι. Είναι σημαντικό να το κάνετε με άνεση και να προσαρμόζετε το άλμα σας στα χαρακτηριστικά του σώματός σας.

2. Άλματα με ανομοιόμορφο ρυθμό

Ο στόχος είναι να πηδάτε, ενώ παράλληλα να δημιουργείτε έναν ρυθμό που μπορείτε να διατηρήσετε για τις στροφές που κάνετε με τα χέρια και για τα άλματα. Μπορείτε να εντοπίσετε αυτό το συνηθισμένο σφάλμα εάν, για παράδειγμα, τα πόδια σας αγγίζουν τακτικά το σχοινί όταν πηδάτε. Αυτό σημαίνει ότι τα πόδια και τα χέρια σας δεν κινούνται ταυτόχρονα. Όταν κατακτήσετε την κίνηση, μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά την ταχύτητά σας.

3. Συνήθη λάθη κατά το άλμα με σχοινάκι: Κακή στάση και λαβή

Μπορεί να καμπουριάζετε την πλάτη σας και να λυγίζετε το κεφάλι σας για να αφήσετε το σχοινί να περάσει, αλλά αυτές είναι κινήσεις που πρέπει να αποφύγετε και να διορθώσετε. Πρέπει να διατηρείτε μια όρθια στάση του σώματος για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού στην πλάτη, να διευκολύνετε τη σωστή αναπνοή ώστε να εκτελέσετε περισσότερα άλματα χωρίς να σταματήσετε.

4. Επιλέγετε λάθος μήκος

Για να επιλέξετε το σωστό μήκος του σχοινιού, καλό είναι να σταθείτε με το ένα πόδι στη μέση του σχοινιού και να σηκώσετε τις άκρες προς τη μία πλευρά μέχρι να φτάσουν στο ύψος του ώμου σας. Αυτή είναι η ιδανική μέτρηση – μέχρι τον ώμο σας. Δεν πρέπει να είναι ψηλότερα ή χαμηλότερα από τον ώμο σας.

Να θυμάστε ότι δεν έχουν όλα τα σχοινιά τις ίδιες διαστάσεις και, επομένως, θα πρέπει να τα προσαρμόσετε στα δικά σας. Ένα πολύ μακρύ σχοινί μπορεί να σας μπλέξει σε κάθε στροφή, ενώ αν είναι πολύ κοντό, μπορεί να χτυπήσετε το κεφάλι σας σε κάθε στροφή και να προκαλέσετε ακόμη και ατύχημα.

5. Συνήθη λάθη κατά το άλμα με σχοινάκι: Κρατάτε τα χέρια σας πολύ μακριά

Το κλειδί είναι να κρατάτε τους αγκώνες σας κλειστούς και να συγκεντρώνετε τις κινήσεις σας στους καρπούς σας. Πρέπει να κρατάτε τα χέρια σας κοντά στο σώμα σας- διαφορετικά, αρχίζετε να μειώνετε το μήκος του σχοινιού σας και θα σας είναι πιο δύσκολο να εκτελέσετε τα άλματα.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Kylian Mbappé: Η αυστηρή ρουτίνα άσκησης και διατροφής του επόμενου μεγάλου αστέρα του ποδοσφαίρου

6. Κρατάτε λανθασμένα τις άκρες του σχοινιού

Τα σχοινιά έχουν μια λαβή για να το πιάνετε σε κάθε άκρη, αλλά είναι σύνηθες οι άνθρωποι να τα κρατούν από τις άκρες και όχι από το χέρι χωρίς την απαραίτητη δύναμη. Οι καρποί σας μπορεί να καταπονηθούν υπερβολικά με αυτόν τον τρόπο. Φροντίστε να περνάτε γύρω από κάθε άκρο με όλα τα δάχτυλά σας για να τυλίξετε τα χέρια σας γύρω από κάθε άκρο για να πετύχετε την καλύτερη δυνατή λαβή.

8 errores frecuentes al saltar la cuerda
Κοιτάξτε ευθεία μπροστά όταν πηδάτε σχοινάκι και αποφύγετε να ανεβαίνετε πολύ ψηλά.

7. Κοιτάζετε το έδαφος

Αν κοιτάζετε προς τα κάτω ενώ πηδάτε σχοινάκι και προσπαθείτε να παρακολουθείτε κάθε σας κίνηση, είναι πιθανό να παραμελήσετε την τεχνική του άλματος  προσέχοντας κάθε λεπτομέρεια. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να είστε επιρρεπείς στο να κάνετε πολλά διαφορετικά είδη λαθών.

Είναι καλύτερο να προσανατολίζετε πάντα το βλέμμα σας προς τα εμπρός. Δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε τα χέρια, τα πόδια ή ακόμα και το σχοινί με τα μάτια σας, αυτό προσθέτει περιττά στοιχεία στη συγκέντρωσή σας.

8. Συνήθη λάθη κατά το άλμα με σχοινάκι: Ακαμψία κατά το άλμα

Το πρόγραμμα πρέπει να εκτελείται όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Αφού μάθετε το κύριο μοτίβο της κίνησης, το ασφαλέστερο είναι να αρχίσετε να την εκτελείτε με ρευστότητα και να αμβλύνετε την πτώση από τους γοφούς σας.

Αν διατηρείτε το σώμα σας άκαμπτο όταν πηδάτε και αντιστέκεστε στο φυσικό άλμα είτε λόγω έλλειψης εξάσκησης είτε λόγω φόβου αποτυχίας, αυτό θα σας σπαταλήσει χρόνο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγετε.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το άρθρο: 7 εύκολοι τρόποι για να πίνετε συχνότερα νερό

Τελικές συστάσεις για να αποφύγετε τα συνηθισμένα λάθη όταν πηδάτε σχοινάκι και να χρησιμοποιείτε τη σωστή τεχνική

Να έχετε υπόψη σας ότι η κίνηση που κάνει το σχοινάκι να περιστρέφεται ξεκινά από τους καρπούς. Οι αγκώνες σας πρέπει να παραμένουν λυγισμένοι κοντά στα πλάγια του σώματός σας καθώς πηδάτε. Οι πήχεις και οι ώμοι σας δεν παράγουν αυτή την κίνηση αλλά συμπληρώνουν μόνο το κύριο έργο των καρπών σας.

Επίσης, δεν πρέπει να προσγειώνεστε στο έδαφος με τα πέλματα των ποδιών σας, αλλά μόνο με την άκρη τους. Διαφορετικά, μπορεί να προκαλέσετε ζημιά στα γόνατά σας. Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να κρατάτε τα γόνατά σας λυγισμένα και να αποφεύγετε τη δυσκαμψία και κάθε είδους τραυματισμό.

Τέλος, σας συμβουλεύουμε να διατηρείτε καλή στάση σώματος κατά την εξάσκηση και έτσι να αποφεύγετε πολλά από τα πιο συνηθισμένα λάθη κατά το σχοινάκι.

Καθώς η άσκηση διαρκεί, μπορεί να αρχίσετε να καμπουριάζετε προς τα εμπρός. Το σκύψιμο είναι μια φυσιολογική αντίδραση, αλλά είναι σημαντικό να προσπαθείτε να κρατάτε την πλάτη σας ίσια. Φανταστείτε ότι σε κάθε άλμα, σπρώχνετε στο πάτωμα με τα πόδια σας, ενώ το κεφάλι σας ανεβαίνει προς το ταβάνι σαν να το τραβάει ένας σπάγκος- αυτή είναι η καλύτερη αξονική επιμήκυνση και θα σας βοηθήσει να πηδάτε σωστά σχοινάκι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.