Βλέποντας τον κόσμο μέσα από μια μάσκα

Το να χρησιμοποιούμε μάσκες στην καθημερινή μας ζωή μάς κάνει να βλέπουμε τον κόσμο διαφορετικά. Μερικές φορές φιλτράρει την αντίληψή μας για το εδώ και τώρα καθώς αναρωτιόμαστε τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Ποιο είναι λοιπόν το αποτέλεσμα του να βλέπουμε τον κόσμο μέσω μάσκας;
Βλέποντας τον κόσμο μέσα από μια μάσκα

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μαΐου, 2020

Υφασμάτινη, χειρουργική, FFP1, FPP2, FPP3… η γλώσσα μας έχει «εμπλουτιστεί» με όρους που πιθανόν να μην χρειαζόταν ποτέ να μάθουμε. Ωστόσο, οι τωρινές συνθήκες υπαγορεύουν τον τρόπο που μιλάμε και έχουν επίσης εμφανή ψυχολογικό αντίκτυπο. Αρχίζουμε να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από μια μάσκα και φαίνεται ότι πρόκειται να γίνει μια κανονική πτυχή της ζωής μας για πολύ καιρό ακόμη.

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το «ασιατικό παράδειγμα», που σημαίνει να μιμηθούμε τους Ιάπωνες, τους Κινέζους ή τους Κορεάτες στην τακτική χρήση μάσκας ως στρατηγική για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού. Για αυτό το μεγάλο γκρουπ ανθρώπων, δεν αποτελεί υποχρέωση ή νέο μοτίβο συμπεριφοράς, είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα από κάτι που έχει ενσωματωθεί στον πολιτισμό τους εδώ και αιώνες.

Από τη μία πλευρά, θεωρούν ότι είναι έλλειψη σεβασμού να έχουν ακόμη και ένα απλό κοινό κρυολόγημα και να μολύνουν άλλους. Ο άλλος παράγοντας είναι η μόλυνση των μεγάλων ασιατικών πόλεων ή των πολύ λεπτών σωματιδίων σκόνης που μερικές φορές φτάνουν από την έρημο του Γκόμπι. Το να φορούν μάσκα είναι μέρος της καθημερινής τους ζωής.

Σε άμεση αντίθεση, στον δυτικό κόσμο, η λέξη “μάσκα” είναι κάτι που έχει δημιουργήσει πανικό και ανησυχία, καθώς έχουμε ακούσει αντιφατικές απόψεις από επίσημες πηγές σχετικά με το εάν αυτά τα αντικείμενα συνιστώνται για χρήση από τον γενικό πληθυσμό. Βλέπουμε τώρα ότι πρόκειται να γίνει ένα απαραίτητο στοιχείο τις επόμενες μέρες. Πώς βλέπουμε τον κόσμο μέσα από μια μάσκα;

Βλέποντας τον κόσμο μέσα από μια μάσκα

Ο κόσμος μέσα από μια μάσκα, πώς μπορεί να μας επηρεάσει;

Ο κόσμος μέσα από μια μάσκα δεν μοιάζει ο ίδιος. Είναι άβολο, παράξενο και δεν ταιριάζει με την καθημερινή μας ζωή. Επιπλέον, δεν είναι μόνο η μάσκα, αλλά και το γεγονός ότι συνδυάζεται με γάντια, απολυμαντικό χεριών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και προστατευτικά καλύμματα.

Κάτι που ήταν φυσιολογικό για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας είναι τώρα εξίσου βασικό και ουσιαστικό για εμάς, δημιουργώντας ένα εμπόδιο που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της ίδιας της ζωής.

Για όσους δεν αποτελούν μέρος της ηρωικής υπηρεσίας της υγειονομικής περίθαλψης, η καθημερινή ζωή έχει αλλάξει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ας το παραδεχτούμε, οι μάσκες είναι η μεταφορά της τρέχουσας πανδημίας. Είναι μια εικόνα που μας συντροφεύει αυτές τις μέρες και αυτό έχει αλλάξει εντελώς την πραγματικότητά μας με κάθε τρόπο. Όλα αυτά έχουν μια βαθιά ψυχολογική επίδραση στη ζωή μας.

Αβεβαιότητα και φόβος: Τι γίνεται αν δεν φοράω μάσκα; Τι γίνεται αν δεν μπορώ να αγοράσω μια; Τι γίνεται αν δεν με προστατεύει;

Αμφιβολίες, στρες και ανησυχίες. Αυτά συνοδεύουν την καθημερινή μας ζωή και αυξάνουν το άγχος σε τόσους πολλούς ανθρώπους. Ο φόβος της προσβολής από κορωνοϊό μας οδηγεί να λάβουμε προστατευτικά μέτρα που υπερβαίνουν την υγιεινή των χεριών και την κοινωνική απόσταση.

Εάν ήμασταν απρόθυμοι να τα χρησιμοποιήσουμε στην αρχή, η κοινωνική πίεση και το να βλέπουμε διαρκώς άτομα με πρόσωπα καλυμμένα θα έχει δημιουργήσει την «ανάγκη» να αγοράσουμε και εμείς μάσκες. Ωστόσο, η έλλειψη αποθεμάτων στα φαρμακεία αυξάνει περαιτέρω αυτή την ανησυχία, τον φόβο και την εμμονή για την απόκτησή τους.

Λόγω της έλλειψής τους στην τρέχουσα αγορά, πολλοί έχουν αρχίσει να τις φτιάχνουν οι ίδιοι. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας σπιτικές υφασμάτινες μάσκες μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία. Γιατί; Επειδή φοβόμαστε ότι είναι ένα πολύ αδύναμο προστατευτικό μέτρο και ότι δεν θα προστατευθούμε σωστά. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η πραγματικότητά μας έχει αλλάξει

Το να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από μια μάσκα αφήνει ένα αποτύπωμα στο μυαλό μας και μας λέει ότι όλα έχουν αλλάξει. Τώρα, κάθε φορά που φεύγουμε από το σπίτι, εκτός από το κινητό μας τηλέφωνο, το πορτοφόλι και τα κλειδιά, έχουμε μαζί μας μια μάσκα. Δεν έχει σημασία αν είναι υφασμάτινη, χειρουργική ή FPP3. Η ζωή δεν είναι πλέον η ίδια. Όλα φαίνονται παράξενα παραμορφωμένα.

Γνωρίζουμε ότι όλα αυτά θα είναι προσωρινά. Πιστεύουμε ότι, μετά από λίγο καιρό, αυτός ο ιός που έφτασε τόσο απροσδόκητα τελικά θα χάσει την μολυσματικότητά του. Και, τέλος, υποθέτουμε ότι οι επιστήμονες θα δημιουργήσουν θεραπείες και εμβόλια για την καταπολέμησή του και, στο μέτρο του δυνατού, για να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Ωστόσο, το να συμπεριληφθεί αυτό το στοιχείο στην καθημερινή μας ζωή δείχνει την παρουσία του ίδιου του ιού. Το καθιστά προφανές και μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να «προστατευθούμε από τον εχθρό».

Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να έχει διαφορετικό αντίκτυπο σε όλους μας. Μερικοί άνθρωποι θα το αποδεχτούν ως κανονικό. Αλλά άλλοι θα φορούν μάσκες με άγχος και αγωνία, ανίκανοι να συνηθίσουν σε αυτή τη νέα συνήθεια.

Γυναίκα σε περιορισμό

Οι μάσκες δεν σταματούν τις πανδημίες αλλά φιλτράρουν τον φόβο

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom είπε ότι ανησυχεί για τη μαζική χρήση ιατρικών μασκών από τον γενικό πληθυσμό. Αυτή η σχεδόν απελπισμένη αναζήτηση για να τις βρει κάποιος σημαίνει ότι όσοι τις χρειάζονται πραγματικά μπορεί να μην καταφέρουν να τις προμηθευτούν.

Ωστόσο, οι βιομηχανίες σε κάθε χώρα έχουν αρχίσει να τις κατασκευάζουν. Σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να είμαστε αυτάρκεις και είναι εύκολο να τις αγοράσουμε πλέον από τα φαρμακεία. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το προφανές γεγονός ότι οι μάσκες δεν σταματούν τις πανδημίες. Δεν σταματούν από μόνες τους αυτόν τον ιό 100%. Ωστόσο, φιλτράρουν τον φόβο μας.

Δείτε ακόμα: Κοινωνική αποστασιοποίηση: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ο κόσμος μέσα από μια μάσκα φαίνεται περίεργος και έχει αλλάξει σημαντικά. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων τις θέλει και τις έχει ανάγκη για να αισθάνεται λιγότερο ανήσυχος και να έχει ένα ακόμα μέτρο προστασίας εναντίον του ιού.

Συμπερασματικά, δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει η τρέχουσα πανδημία. Ούτε γνωρίζουμε εάν η χρήση αυτών των προστατευτικών μασκών θα είναι προσωρινή ή αν θα πρέπει να τις συνηθίσουμε σε συγκεκριμένες στιγμές και σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Ωστόσο, ένα πράγμα είναι αναμφισβήτητο. Η ζωή αλλάζει στις πιο απροσδόκητες στιγμές και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να προσαρμοστούμε σε νέες καταστάσεις.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.