Λαρυγγεκτομή: Ποιος είναι ο σκοπός της και οι συνέπειές της

Σήμερα, θα εξετάσουμε το σκοπό και τις συνέπειες από μια λαρυγγεκτομής, μιας χειρουργικής διαδικασίας που περιλαμβάνει την πλήρη απομάκρυνση του λάρυγγα. Αυτή η χειρουργική επέμβαση οδηγεί σε μια διαδικασία προσαρμογής που απαιτεί συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη.
Λαρυγγεκτομή: Ποιος είναι ο σκοπός της και οι συνέπειές της

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Στο επόμενο άρθρο, θέλουμε να συζητήσουμε τον σκοπό και τις συνέπειες από τη λαρυγγεκτομή, μιας χειρουργικής διαδικασίας που περιλαμβάνει την πλήρη απομάκρυνση του λάρυγγα. Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης προκαλεί μεγάλες αλλαγές σε εκείνους που υποβάλλονται σε αυτήν. Το πιο σχετικό είναι η απώλεια της φωνής, οι μεταβολές στην αίσθηση της οσμής, οι αλλαγές στην αναπνοή και οι αλλαγές στην προσωπική εμφάνιση.

Όσοι υποβάλλονται σε λαρυγγεκτομή πρέπει να έχουν την τραχειοστομία για μια ζωή. Αυτό είναι ένα άνοιγμα στον αεραγωγό με ένα σωλήνα, που διευκολύνει τη διέλευση του αέρα στους πνεύμονες. Αυτό συνεπάγεται την ανάγκη για μόνιμη φροντίδα.

Οι επιδράσεις της λαρυγγεκτομής είναι πολύ διαφορετικές και περιλαμβάνουν αρκετούς καθημερινούς περιορισμούς. Αυτοί οι ασθενείς πρέπει να επανεκπαιδεύσουν τη φωνή τους και μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην κατάποση τροφής.

Ποιος πρέπει να υποβληθεί σε λαρυγγεκτομή;

έλεγχος λάρυγγα
Κατά τη διάρκεια της λαρυγγεκτομής, οι γιατροί αφαιρούν ολόκληρο τον λάρυγγα.

Μέσα στον λάρυγγα, υπάρχουν δύο διαφορετικές οδοί: ο ένας οδηγεί στο στομάχι (οισοφάγος) και ο άλλος στους πνεύμονες (λάρυγγας και τραχεία). Ο λάρυγγας μοιράζεται έναν κοινό χώρο με τον οισοφάγο που ονομάζεται φάρυγγας. Η λαρυγγεκτομή αφαιρεί τον λάρυγγα και, συνεπώς, διακόπτει τη σύνδεση μεταξύ του στόματος και των πνευμόνων.

Η αφαίρεση του λάρυγγα είναι μια πολύ σοβαρή χειρουργική επέμβαση που οι γιατροί εκτελούν μόνο εάν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Πότε συμβαίνει αυτό; Στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Υπάρχει σοβαρό τραύμα στον λάρυγγα. Δηλαδή, σημαντική ζημιά που οφείλεται σε τραύμα από πυροβολισμό ή άλλο τέτοιο παράγοντα.
 • Ο ασθενής έχει καρκίνο του λάρυγγα.
 • Υπάρχει νέκρωση λόγω ακτινοβολίας. Με άλλα λόγια, σοβαρή βλάβη σε αυτήν την περιοχή από ακτινοθεραπεία.

Σε τι συνίσταται η διαδικασία;

Η λαρυγγεκτομή απαιτεί γενική αναισθησία. Ο χειρουργός κάνει τομές στο λαιμό και, μέσω αυτών, αφαιρεί τον λάρυγγα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο επαγγελματίας μπορεί επίσης να αφαιρέσει μέρος του φάρυγγα και / ή των λεμφαδένων.

Μετά την αφαίρεση του λάρυγγα, ο γιατρός θα κάνει μια τρύπα στο μπροστινό μέρος του σωλήνα. Αυτό ονομάζεται «στόμιο» και φτάνει σε διάμετρο το σεντς του ευρώ. Στη συνέχεια, θα τοποθετήσουν έναν σωλήνα για να συνδέσουν τους πνεύμονες με το εξωτερικό.

Τέλος, ο χειρουργός κάνει χειρουργικά ράμματα. Συνήθως τοποθετούν σωλήνες αποστράγγισης στο λαιμό για να αφαιρέσουν τα υγρά και το αίμα από το χειρουργικό σημείο. Μετά την ολοκλήρωση, ο ασθενής πρέπει να πάει σε ένα δωμάτιο αποκατάστασης.

Μερικές φορές, οι γιατροί εκτελούν επίσης τραχειοοισοφαγική παρακέντηση (TEP) κατά τη διάρκεια της λαρυγγεκτομής. Αυτή είναι μια μικρή τρύπα στην τραχεία και τον οισοφάγο. Τοποθετούν μια βαλβίδα έτσι ώστε η τρύπα να παραμένει ανοιχτή. Ο στόχος είναι να κρατήσουν τα τρόφιμα έξω από τον αγωγό χωρίς να εμποδίζεται η διέλευση του αέρα.

Οι πιθανοί κίνδυνοι

Όλη η χειρουργική επέμβαση ενέχει κινδύνους. Μεταξύ των πιο συνηθισμένων είναι: αιμορραγία, λοίμωξη, αλλεργική αντίδραση σε φάρμακα, αναπνευστικά προβλήματα και καρδιακά προβλήματα. Στη λαρυγγεκτομή, συγκεκριμένα, υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι, όπως οι εξής:

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη πριν από τη λαρυγγεκτομή

Πριν από τη λαρυγγεκτομή, οι γιατροί πρέπει να κάνουν μια σειρά εξετάσεων και τεστ. Συνήθως απαιτούνται εξετάσεις αίματος και μερικές φορές μελέτες απεικόνισης επίσης. Ο γιατρός θα κάνει επίσης μια πλήρη φυσική εξέταση.

Ο ασθενής πρέπει να συμβουλευτεί έναν θεραπευτή κατάποσης και έναν λογοθεραπευτή. Αυτό θα σας επιτρέψει να προετοιμαστείτε για τις επιπτώσεις της λαρυγγεκτομής. Θα πρέπει επίσης να ζητήσετε τη συμβουλή ενός διατροφολόγου. Εάν είστε καπνιστής, θα πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα και να λάβετε υποστήριξη και πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε.

Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε. Επιπλέον, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν καταναλώνετε τακτικά αλκοόλ και, στην περίπτωση των γυναικών, εάν είστε έγκυος ή εάν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Εκτός από τα παραπάνω, πρέπει να προστεθούν οι ακόλουθες ενδείξεις:

 • Αποφύγετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή που εμποδίζει την πήξη του αίματος. Αυτό το μέτρο τίθεται σε ισχύ μία εβδομάδα πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
 • Ο ασθενής δεν πρέπει να καταναλώνει τροφή ή ποτό για 12 ώρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
 • Εάν το άτομο έχει γένια ή μουστάκι, πρέπει να το ξυρίσει.
 • Ακολουθήστε οποιεσδήποτε άλλες οδηγίες παρέχει ο γιατρός σας.
γυναίκα τσεκάρει το λάρυγγα

Οι επιπτώσεις από την λαρυγγεκτομή

Μετά τη λαρυγκεκτομή, ο ασθενής πιθανότατα θα περάσει αρκετές ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Θα πρέπει να λαμβάνουν τροφή μέσω ενός σωλήνα που τρέχει από τη μύτη στο στομάχι. Θα λάβουν επίσης οξυγόνο μέσω του φαρμάκου για το στόμα και τον πόνο.

Όταν η κατάσταση σταθεροποιηθεί, θα μετακινηθείτε σε δωμάτιο νοσοκομείου, όπου θα μείνετε εκεί για περίπου 10 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα μάθετε να μιλάτε και να τρώτε ξανά. Θα λάβετε επίσης βοήθεια για να συνηθίσετε τον νέο τρόπο αναπνοής.

Μετά τη διαμονή στο νοσοκομείο, θα πρέπει να συνεχίσετε τη διαδικασία αποκατάστασης. Αυτή περιλαμβάνει τις δύο βασικές πτυχές, τις οποίες θα περιγράψουμε παρακάτω.

Φροντίδα του στομίου

Μία από τις κύριες συνέπειες της λαρυγγεκτομής είναι η φροντίδα του στομίου, καθώς οι ιοί και τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν με τη δυνατότητα να προκαλέσουν μόλυνση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να το φροντίζετε. Οι άκρες του στομίου πρέπει να καθαρίζονται με νερό, ήπιο σαπούνι και γάζα.

Μέσα στο στόμιο, σχηματίζονται κρούστα και βλέννα. Αυτά πρέπει να αφαιρεθούν έτσι ώστε ο αέρας να μπορεί να ρέει σωστά στους πνεύμονες. Μερικές φορές αν βήξετε δυνατά είναι αρκετό για να αφαιρέσετε αυτές τις συσσωρεύσεις. Ωστόσο, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να αφαιρεθούν χειροκίνητα. Το άτομο πρέπει να εκπαιδευτεί για να το κάνει αυτό.

Είναι σημαντικό να έχετε υγραντήρα στο σπίτι, καθώς αυτό αποτρέπει την κρούστα του στομίου. Μερικές φορές, ενδείκνυται επίσης η χρήση μίας ειδικής μάσκας που παρέχει υγροποιημένο αέρα. Η χρήση του είναι προσωρινή.

Επιπτώσεις από την λαρυγγεκτομή: Αποκατάσταση ομιλίας

Μια άλλη από τις πιο σημαντικές συνέπειες είναι ότι προκαλεί την έντονη αλλαγή του ήχου της φωνής. Ο αέρας δεν κυκλοφορεί πλέον με τον ίδιο τρόπο και αυτό προκαλεί μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που εκπέμπονται οι ήχοι. Είναι σημαντικό να αναπτύξετε νέους τρόπους επικοινωνίας και να μάθετε πώς να μιλάτε.

Κατ ‘αρχήν, η μη λεκτική επικοινωνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μέσω χειρονομιών ή νοηματικής γλώσσας. Μερικές από τις εναλλακτικές λύσεις για την ανάκτηση ομιλίας είναι οι εξής:

 • Οισοφαγική ομιλία. Αυτό συνεπάγεται παγίδευση αέρα από το στόμα στον άνω οισοφάγο και το λαιμό. Αν και είναι δύσκολο να διδαχθεί, αυτή η τεχνική μπορεί να παράγει ομιλία.
 • Ηλεκτρολαρυγγική ομιλία. Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση μιας συσκευής για παραγωγή φωνής και ομιλίας. Θα ακούγεται ρομποτικό, αλλά είναι εύκολο στη χρήση και λύνει το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.
 • Ομιλία TEP. Αυτό περιλαμβάνει τη σύνδεση μιας φωνητικής πρόθεσης στη βαλβίδα TEP (αυτή από τη διάτρηση τραχειοοισοφάγου). Αυτό τοποθετείται πάνω από το στόμα και επιτρέπει την ομιλία.

Οι επιπτώσεις από την λαρυγγεκτομή

Οποιαδήποτε λαρυγγεκτομή περιλαμβάνει σημαντικές επιπτώσεις που αλλάζουν τη ζωή. Ωστόσο, ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού σας και με μεγάλη επιμονή, μπορείτε να επιτύχετε μια σχεδόν φυσιολογική καθημερινή ζωή. Είναι δυνατόν να αναπνέετε, να μιλάτε και να τρώτε ξανά με τρόπο που δεν προκαλεί μεγάλη ενόχληση.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η απόφραξη του στόματος, καθώς αυτό διακόπτει την αναπνοή. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, αυτό μπορεί να αποφευχθεί. Ένα άτομο με λαρυγγεκτομή απαιτεί ψυχολογική υποστήριξη, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολλές ψυχοκοινωνικές αλλαγές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • González-García, J. Á., & Aguirregaviria, J. I. (2010). Incarceración total de prótesis fonatoria en la mucosa traqueoesofágica. Informe de una nueva complicación con el uso de prótesis fonatorias. Acta Otorrinolaringológica Española, 61(3), 220-224.
 • Martínez-Ordaz, J. L., Luque-de-León, E., Suárez-Moreno, R. M., & Blanco-Benavides, R. (2003). Fístulas enterocutáneas postoperatorias. Gaceta Médica de México, 139(2).
 • Morejón, E. A., Rodríguez, G. L., Juan, I. D., & Vásquez, J. F. (2012). Laringectomía subtotal supracricoidea. Experiencia del Hospital Docente Clínico-Quirúrgico “10 de octubre”. Revista Cubana de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello, 1(1).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.