Συστήματα θέρμανσης: Τύποι, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Υπάρχουν πολλοί τύποι συστημάτων θέρμανσης και η επιλογή του καταλληλότερου για το σπίτι σας μπορεί να είναι δύσκολη διαδικασία. Στο σημερινό μας άρθρο, έχουμε συλλέξει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των συστημάτων.
Συστήματα θέρμανσης: Τύποι, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Έχει γραφτεί από Facundo Martin Desimone

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα συστήματα θέρμανσης είναι αρκετά χρήσιμα για να παραμένετε ζεστοί όταν εισβάλει στο σπίτι σας το κρύο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ζεσταθείτε, αλλά στο σημερινό μας άρθρο θα σας πούμε όσα πρέπει να γνωρίζετε για πολλούς τύπους σωμάτων θέρμανσης, για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Σκοπός αυτών των συσκευών είναι ν’ αντιμετωπίζουν το κρύο. Όπως γνωρίζετε, μπορείτε ν’ αυξήσετε τη θερμοκρασία σε συγκεκριμένους κλειστούς χώρους.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συστήματα θέρμανσης πλέον, από βιομάζας και ηλεκτρικά ή αερίου, μέχρι και αυτά που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές. Εδώ έχουμε τα υπέρ και τα κατά για το καθένα.

Συστήματα θέρμανσης αερίου

Όπως δηλώνει το όνομα, αυτό το σύστημα θέρμανσης περιλαμβάνει τη χρήση, φυσικού ή σε δοχείο, αερίου για τη διατήρηση της θερμοκρασίας σε ένα κλειστό περιβάλλον. Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα στις μέρες μας.

Ας δούμε τα θετικά και τα αρνητικά του:

  • Θετικά. Το αέριο είναι οικονομικότερο από άλλα συστήματα θέρμανσης και δε χρειάζεται ν’ αποθηκεύσετε την ενέργεια.
  • Αρνητικά. Αυτό το σύστημα είναι σχεδιασμένο για χρήση σε πόλεις και είναι κεντρικό σύστημα, έτσι δεν είναι διαθέσιμο έξω από μεγάλες πόλεις.
Γυναίκα και γάτα μπροστά από ηλεκτρικό σύστημα θέρμανσης
Τα ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης είναι φορητά και μπορείτε να τα μετακινήσετε όπου επιθυμείτε.

Ηλεκτρικά

Ίσως να μην υπάρχει διαθέσιμη θέρμανση με αέριο, αλλά σίγουρα έχετε μια καλή πρίζα. Αυτές τις συσκευές μπορείτε να τις συνδέσετε στα περισσότερα μέρη και είναι είτε φορητές, είτε κεντρικές.

  • Θετικά. Το κύριο πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν απαιτούν εγκατάσταση και διατηρούν καθαρό τον αέρα καθώς δεν απελευθερώνουν αέρια ή περίεργες οσμές.
  • Αρνητικά. Είναι λιγότερο αποτελεσματικά όταν θέλετε να ζεστάνετε μεγάλους χώρους και είναι ακριβότερα καθώς καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ηλεκτρισμού.

Συστήματα θέρμανσης με βιομάζα

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, η βιομάζα είναι τα παράγωγα απόβλητα των φυσικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ένα από αυτά είναι τα πέλλετ από ξύλα: μικροί κύλινδροι κατασκευασμένοι από πεπιεσμένα υπολείμματα πριονιδιών και άλλων ξύλων.

Αυτός ο υποτύπος βιομάζας χρησιμοποιείται συχνά ως καύσιμο για καυστήρες πέλλετ οι οποίοι δημιουργούν ένα σύστημα θέρμανσης βιομάζας.

  • Θετικά. Δεν μολύνει το περιβάλλον και είναι ασφαλές και αξιόπιστο.
  • Αρνητικά. Απαιτεί μια μικρή τρύπα στον τοίχο που βλέπει την εξωτερική πλευρά του σπιτιού για να βγαίνει ο καπνός. Επίσης, θα πρέπει να το καθαρίζετε κάθε εβδομάδα.

Συστήματα θέρμανσης ανανεώσιμων πηγών

Πέραν από τη θέρμανση με βιομάζα, υπάρχουν και άλλα οικολογικά συστήματα θέρμανσης. Τα συστήματα θέρμανσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λαμβάνουν την ενέργεια μέσω διαδικασιών που περιλαμβάνουν τη χρήση πρώτων υλών όπως νερό, αέρα, γη, και ήλιο.

Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους:

  • Θετικά. Ο τύπος ενέργειας αυτών των συστημάτων είναι ελεύθερος και απεριόριστος, ενώ δε μολύνει το περιβάλλον.
  • Αρνητικά. Οι πηγές ενέργειας δεν είναι διαθέσιμες παντού, και τελικά, ο τύπος ανανεώσιμης ενέργειας που είναι εφικτός γι’ αυτά τα χαρακτηριστικά θα εξαρτηθεί από τις διαθέσιμες πηγές της περιοχής. Άλλο ένα μειονέκτημα είναι ότι ορισμένα συστήματα είναι διαλείπουσας – ηλιακής ενέργειας. Έτσι, θα χρειαστείτε ένα εφεδρικό σύστημα για να μην ξεμείνετε.
Σόμπα, ξύλο, και πέλλετ
Πέλλετ είναι ένα είδος βιομάζας το οποίο έχει διαδοθεί αρκετά λόγω του μικρού κόστους του και της καλύτερης θερμικής απόδοσης.

SARA, ένα σύστημα θέρμανσης υψηλής ποιότητας για κάθε τσέπη

Θα πρέπει να αναφέρουμε το SARA, ένα σύστημα θέρμανσης που αναπτύχθηκε από Αργεντινούς επιστήμονες και έχει διπλάσια θερμική απόδοση, ενώ είναι αξιοσημείωτα οικονομικό.

Επιπλέον, το σύστημα SARA ή Υψηλής Απόδοσης Αργεντίνικος Κοινωνικός Καυστήρας (estufa social Argentina de alto rendimiento) περιλαμβάνει την κατασκευή ενός καυστήρας για όσα άτομα δεν έχουν τεχνικές γνώσεις, ακολουθώντας βασικές οδηγίες. Τα υλικά που απαιτεί είναι αρκετά προσβάσιμα, παραδείγματος χάρη πλίνθος, που λειτουργεί ως μονωτής και έτσι διατηρεί τη θερμική ενέργεια.

Οι καυστήρες SARA μπορούν να μπουν σε κάθε σπίτι και ο μηχανισμός τους είναι αρκετά πιο ασφαλής από τις συμβατικές σόμπες αερίου. Αυτή είναι μια επιλογή που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας όταν επιλέγετε σύστημα θέρμανσης για το σπίτι.

Ελπίζουμε να σας άρεσε το άρθρο μας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Universidad Complutense de Madrid. Cuadernos Económicos de ICE. Cerdá, Emilio. Energía obtenida a partir de biomasa. España 2012.
  • Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). CENPAT-CONICET. Cannizzaro, Alejandro. Calefacción accesible y de primer nivel. Argentina 2015.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.