Μύκητες του δέρματος: 5 τύποι και πώς να τους αναγνωρίσετε

Οι μολύνσεις από μύκητες του δέρματος είναι μεταδοτικές και προέρχονται είτε από μολυσμένο αντικείμενο είτε από άτομο. Μπορεί να προκαλούν φαγούρα και να είναι επώδυνοι.
Μύκητες του δέρματος: 5 τύποι και πώς να τους αναγνωρίσετε
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Solimar Cedeño

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η φροντίδα του δέρματός μας είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Πρώτον, είναι το προστατευτικό στρώμα του σώματός μας και η καλή φροντίδα του θα προστατεύσει και το υπόλοιπο σώμα μας. Επιπλέον, οποιαδήποτε βλάβη υποστεί, είτε από μύκητες του δέρματος είτε από άλλες αιτίες, είναι εύκολα ορατή, θέτοντας σε κίνδυνο την άνεση και την προσωπική μας εικόνα.

Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από τους μύκητες του δέρματος και να ξέρουμε πώς να αναγνωρίζουμε εάν πάσχουμε από κάποια μόλυνση που χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Έτσι, μπορούμε να την θεραπεύσουμε γρήγορα και να αποφύγουμε συνέπειες ή μόνιμες βλάβες στο δέρμα.

Είναι όλοι οι μύκητες του δέρματος ίδιοι;

Όπως δεν υπάρχουν μεμονωμένα είδη ζώων ή φυτών, έτσι και το βασίλειο των μυκήτων αποτελείται από πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς. Μερικοί μπορούν να επηρεάσουν τον άνθρωπο και να προκαλέσουν λοιμώξεις του δέρματος.

Συνολικά, μπορούμε να μιλήσουμε για τους πέντε τύπους μυκήτων που συνήθως προκαλούν σημάδια, κνησμό, ακόμη και πόνο όταν πρόκειται για δερματικές λοιμώξεις.

1. Μύκητες δέρματος Δερματόφυτα

Mujer con hongos en la piel

Η δερματοφυτίαση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από μύκητες που ονομάζονται δερματόφυτα. Αυτοί οι μύκητες έχουν περίοδο επώασης 1 έως 2 εβδομάδων στον άνθρωπο πριν εκδηλώσουν συμπτώματα μόλυνσης.

Τα δερματόφυτα αναπτύσσονται καλύτερα σε ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον και είναι πιο κοινά σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Πολλαπλασιάζονται επίσης σε κλειστούς ή ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους, ρούχα που υπόκεινται σε υπερβολική εφίδρωση, και αθλητικά είδη κ.λπ.

Τα δερματόφυτα γενικά αναπτύσσονται μόνο σε ιστούς που περιέχουν κερατίνη ή «νεκρό ιστό», όπως τα μαλλιά, τα νύχια και το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Σταματούν επίσης να εξαπλώνονται όταν έρχονται σε επαφή με ζωντανά κύτταρα ή περιοχές φλεγμονής.

Αυτοί οι μύκητες μεταδίδονται με την επαφή με τον μύκητα σε άλλο ξενιστή. Η μόλυνση ξεκινά συνήθως στα αναπτυσσόμενα μαλλιά ή στο πιο εξωτερικό μέρος του δέρματος, γνωστό ως “κεράτινο στρώμα” και εξαπλώνεται από εκεί.

Το Tinea ταξινομείται ανάλογα με την περιοχή του σώματος που επηρεάζει. Για παράδειγμα, η δακτυλίτιδα του κορμού ή της κεφαλής επηρεάζει τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Το Tinea corporis προσβάλλει τον ιστό του κορμού, των άκρων και του προσώπου. Η δακτυλίτιδα του χεριού είναι μια άλλη κοινή λοίμωξη που προσβάλλει τις παλάμες.

Ένας πολύ κοινός τύπος δακτυλίτιδας είναι η δακτυλίτιδα του ποδιού, πιο γνωστή ως «πόδι του αθλητή». Ζεστά, υγρά περιβάλλοντα: αθλητικός εξοπλισμός και ρούχα, αποδυτήρια γυμναστηρίου είναι ιδανικά για αυτούς τους μύκητες του δέρματος. Ωστόσο, οποιοσδήποτε είναι επιρρεπής σε αυτή τη μόλυνση.

Πώς να αναγνωρίσετε αυτό το είδος μύκητα;

Μπορείτε να καταλάβετε εάν έχετε προβλήματα με δακτυλίτιδα εάν παρουσιάσετε:

  • Κνησμό ή κάψιμο
  • Ερυθρότητα του δέρματος σε σχήμα δακτυλίου
  • Φουσκάλες
  • Φολιδωτό ή ξεφλουδισμένο δέρμα
  • Καταστροφή ή μαλάκυνση της πληγείσας περιοχής
La tiña es uno de los tipos de hongos en la piel.

2. Candida

Η καντιντίαση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από ζυμομύκητες. Είναι ένας πολύ κοινός μύκητας, που υπάρχει ακόμη και στο ανθρώπινο σώμα.

Η μόλυνση εμφανίζεται όταν τα αντισώματα του σώματός μας δεν μπορούν να μας προστατέψουν από αυτούς τους μύκητες στο δέρμα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν έχουμε χαμηλή άμυνα ή όταν παίρνουμε αντιβιοτικά.

Αν και αυτός ο τύπος μόλυνσης μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές του δέρματος με πτυχές, όπως οι μασχάλες, το κάτω μέρος των μαστών, η βουβωνική χώρα κ.λπ. Όταν εμφανίζεται στο δέρμα, ονομάζεται δερματική καντιντίαση.

Η μαγιά επηρεάζει επίσης τους βλεννογόνους: τα γεννητικά όργανα, το στόμα, τη γλώσσα, ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις, τον οισοφάγο και τους πνεύμονες. Η Candida είναι η κύρια αιτία δερματίτιδας στα μωρά λόγω της υγρασίας που παραμένει στις πάνες τους.

Πώς να αναγνωρίσετε αυτόν τον τύπο μύκητα:

  • Ερυθρότητα και εξάνθημα
  • Κνησμός ή κάψιμο
  • Λευκή έκκριση από την πληγείσα περιοχή
  • Πόνος και δυσφορία
  • Αλλαγή χρώματος, εξασθένηση, ραγάδες, πάχυνση ή απώλεια νυχιών

3. Μύκητες νυχιών

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα νύχια και αναφέρεται ως ονυχομυκητίαση. Πολλοί από τους αιτιολογικούς παράγοντες είναι τα δερματόφυτα, επομένως μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία των tinea και να ονομαστούν tinea unguium. Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται και σε άλλους μύκητες που επηρεάζουν το δέρμα, όπως η μούχλα και η μαγιά.

Σύμφωνα με πολλαπλές μελέτες, η ονυχομυκητίαση είναι η πιο κοινή μόλυνση των νυχιών και αντιπροσωπεύει έως και το 30% όλων των περιπτώσεων. Οποιοσδήποτε μπορεί να υποφέρει από αυτή τη μόλυνση. Ωστόσο, οι διαβητικοί διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Οι μύκητες προσβάλλουν συχνότερα τα νύχια των ποδιών. Μπορούν να εντοπιστούν στην ίδια τη μονάδα νυχιών, να επηρεάσουν το περιβάλλον δέρμα και να εξαπλωθούν σε άλλα νύχια. Δυστυχώς, η θεραπεία αυτής της μυκητίασης είναι δύσκολη και συχνά απαιτεί συνδυασμό τοπικής και από του στόματος θεραπείας.

Πώς να αναγνωρίσετε αυτό το είδος μύκητα

Η αναγνώριση της ονυχομυκητίασης είναι πολύ απλή, ακόμη και στα αρχικά στάδια της νόσου. Το προσβεβλημένο νύχι συνήθως αλλάζει χρώμα, γίνεται πιο λευκό ή κιτρινωπό.

Το σχήμα του νυχιού επίσης αλλοιώνεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιθανό να παρατηρήσετε μια αποδυνάμωση των νυχιών, η οποία αυξάνει την πιθανότητα να σπάσει το νύχι. Ωστόσο, ορισμένοι μύκητες είναι ικανοί να προκαλέσουν πάχυνση του νυχιού. Αυτός ο τύπος μόλυνσης δεν προκαλεί συνήθως πόνο στο προσβεβλημένο νύχι εκτός εάν η περίπτωση είναι πολύ σοβαρή.

4. Pityriasis versicolor

Η Pityriasis Versicolor είναι μια μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από ζυμομύκητες. Ο πιο κοινός αιτιολογικός παράγοντας είναι μια ζύμη γνωστή ως Malassezia furfur. Μπορεί να βρεθεί στο δέρμα ως μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας. Ωστόσο, μπορεί να γίνει παθογόνος υπό ορισμένες συνθήκες.

Ο μύκητας μπορεί να παράγει μια ειδική ουσία που ονομάζεται αζελαϊκό οξύ, το οποίο εμποδίζει την παραγωγή μελανίνης, προκαλώντας τη χαρακτηριστική συμπτωματολογία. Αυτή η ασθένεια έχει καθολική κατανομή. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι είναι πιο συχνός σε τροπικές και υποτροπικές χώρες.

Οι χαρακτηριστικές βλάβες της Pityriasis Versicolor μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα. Μία από τις πιο κοινές θέσεις είναι στο στήθος, αλλά μπορεί επίσης να φανεί στο λαιμό, το πρόσωπο και τα χέρια.

Πώς να αναγνωρίσετε αυτό το είδος μύκητα

Το κύριο σύμπτωμα αυτής της μυκητιασικής λοίμωξης του δέρματος είναι η παρουσία λευκωπών ή κιτρινωπών κηλίδων. Οι κηλίδες τείνουν να αυξάνονται σε μέγεθος σταδιακά. Η βλάβη μπορεί να είναι στρογγυλή ή ωοειδής και μπορεί να είναι ορατή ελαφριά απολέπιση.

Η πάθηση συνήθως δεν προκαλεί άλλα συμπτώματα, αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν φαγούρα ή τσούξιμο. Ευτυχώς, μπορεί να εξαφανιστεί από μόνο του μέχρι το τέλος του καλοκαιριού σε χώρες με εύκρατα κλίματα.

5. Σποροτρίχωση

Αυτή η κοινή μυκητιασική μόλυνση από τη Λατινική Αμερική προκαλείται από μια μούχλα που ονομάζεται Sporothrix schenckii. Κατοικεί σε διάφορα βρύα, τριανταφυλλιές, κοπριά και μπάλες σανού. Η κατανομή του σημαίνει ότι ο πληθυσμός που πλήττεται περισσότερο είναι οι κηπουροί και οι αγρότες.

Ο μύκητας διεισδύει στο δέρμα μέσω μικρών κοψιμάτων, συνήθως λόγω τσιμπημάτων με αγκάθια φυτών. Ευτυχώς, αυτός ο μύκητας δεν μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο. Επιπλέον, η αιματογενής εξάπλωση σε άλλους ιστούς είναι σπάνια, επομένως οι βλάβες συνήθως περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Πώς να αναγνωρίσετε αυτό το είδος μύκητα

Η πρωτοπαθής βλάβη εκδηλώνεται ως εξόγκωμα ή απόστημα μεταβλητού μεγέθους, που εντοπίζεται στην περιοχή όπου ο μύκητας εισήλθε στο σώμα. Είναι ανώδυνο και σταδιακά θα αυξηθεί σε μέγεθος. Ο αριθμός των αποστημάτων μπορεί σταδιακά να αυξηθεί και να φτάσει σε μεταβλητό αριθμό.

Όσο περνούν οι μέρες, οι βλάβες γίνονται νεκρωτικές. Επιπλέον, συχνά εξελίσσονται σε βλάβες που μοιάζουν με έλκος που χρειάζονται πολύ χρόνο για να επουλωθούν.

Η πρόληψη για τους μύκητες του δέρματος είναι απαραίτητη

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθείτε από τους μύκητες του δέρματος είναι να αποφύγετε την επαφή με άλλα μολυσμένα άτομα, τα ρούχα τους και προσωπικά αντικείμενα.

Είναι επίσης απαραίτητο να διατηρείτε εξαιρετική προσωπική υγιεινή, καθώς οι περισσότεροι μύκητες αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας. Εάν παρατηρήσετε ότι πάσχετε από μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος, επισκεφθείτε το γιατρό σας για να σας χορηγήσει ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.