7 μύθοι για την ανδρική σεξουαλικότητα

Η σεξουαλικότητα περιβάλλεται από ταμπού που επιβεβαιώνονται στο κοινωνικό φαντασιακό, δημιουργώντας αναστολές στη σεξουαλική πράξη. Το μέγεθος του πέους, οι χρόνοι εκσπερμάτισης και η στυτική δυσλειτουργία είναι μερικά από τα κεντρικά ζητήματα.
7 μύθοι για την ανδρική σεξουαλικότητα
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 01 Ιουλίου, 2024

Όταν μαθαίνουμε για το σεξ και τη σεξουαλικότητα καθώς μεγαλώνουμε, είναι πολύ πιθανό τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες να έχουν ακούσει διάφορους μύθους για τη σεξουαλικότητα. Στην περίπτωση των ανδρών, η απαίτηση να είναι πάντα έτοιμοι για σεξ και οι αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους μύθους για την ανδρική σεξουαλικότητα. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από αυτούς τους μύθους και θα τους καταρρίψουμε.

Ποιοι είναι οι μύθοι για τη σεξουαλικότητα;

Το βιολογικό φύλο, το φύλο και η σεξουαλικότητα είναι θέματα που περιβάλλονται από ταμπού. Είναι σύνηθες να συγχέονται οι πληροφορίες και οι μύθοι. Πρόκειται για ένα κεντρικό θέμα στην ανάπτυξη και τη διαμόρφωση της ταυτότητας των ανθρώπων, οπότε η επιρροή αυτών των λανθασμένων πεποιθήσεων μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής.

Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί, σε γενικές γραμμές, ότι το βιολογικό φύλο σχετίζεται με το σώμα, τα αναπαραγωγικά όργανα και τα χρωμοσώματα που αποδίδονται κατά τη γέννηση. Από την άλλη πλευρά, το δυαδικό φύλο -δηλαδή η ταυτότητα του αρσενικού και του θηλυκού- είναι μια κοινωνική κατασκευή που θέτει προσδοκίες στους ανθρώπους σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται.

Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι πολλοί μύθοι σχετικά με τη σεξουαλικότητα, διαμορφώνοντας στερεότυπα που, στην περίπτωση των ανδρών, συνδέονται με τη δύναμη και το θάρρος. Για παράδειγμα, ο άνδρας που δεν είναι πάντα πρόθυμος για σεξ “δεν είναι άνδρας”, ενώ ένα πέος μόλις κάτω από το μέσο όρο είναι ανεπαρκές. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Δεν πρέπει να πιστεύετε αυτούς τους 7 μύθους για την ανδρική σεξουαλικότητα

Ενώ υπάρχουν ψυχολογικά ή σωματικά ζητήματα που ένας σεξολόγος πρέπει να αντιμετωπίσει και να προσπαθήσει να επιλύσει, άλλα ζητήματα που συνήθως αντιμετωπίζονται όταν πρόκειται για την ανδρική σεξουαλικότητα αποτελούν μέρος πολιτισμικών κατασκευών. Οι μύθοι μπορούν να ασκήσουν πίεση και να εμποδίσουν την απόλαυση της σεξουαλικότητάς μας. Ως εκ τούτου, είναι καλή ιδέα να τους γνωρίζετε και να ευαισθητοποιηθείτε για να μην τους πιστεύετε.

1. Ανδρική σεξουαλικότητα: Η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται μόνο στους ηλικιωμένους

Αυτό το ζήτημα, που συχνά συνδέεται με άτομα άνω των 50 ετών, μπορεί επίσης να ανταποκρίνεται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Στην πραγματικότητα, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι άνδρες παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία.

Το άγχος και η πίεση κατά τη σεξουαλική επαφή, η έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης και η κατανάλωση αλκοόλ είναι συνήθεις λόγοι για τη στυτική δυσλειτουργία σε άτομα κάτω των 30 ετών.

2. Η στύση ανταποκρίνεται πάντα στη διέγερση

Μια άλλη ευρέως διαδεδομένη λανθασμένη πεποίθηση είναι ότι η στύση συνδέεται μόνο με τη σεξουαλική διέγερση. Ωστόσο, υπάρχουν νευροαγγειακές διεργασίες που δημιουργούν ερεθίσματα και αντανακλαστικά που προκαλούν στύση. Μία από τις πιο συνηθισμένες συμβαίνει κατά τη διέγερση. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι η μόνη αιτία.

3. Το μέγεθος έχει σημασία

Ίσως, ο πιο δημοφιλής μύθος για την ανδρική σεξουαλικότητα είναι το μέγεθος του πέους. Η απαίτηση ενός συγκεκριμένου μεγέθους παράγει συμπλέγματα που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση και τη σεξουαλική απόδοση. Ωστόσο, τόσο βιολογικά όσο και ψυχολογικά, η σεξουαλική απόλαυση δεν εξαρτάται από το μέγεθος του πέους ενός άνδρα.

Τα πιο ευαίσθητα σημεία του κόλπου δεν απαιτούν μεγάλο βάθος για να προσεγγιστούν. Επιπλέον, η δημιουργία σύνδεσης και κατανόησης με το άλλο άτομο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης παίζει επίσης ρόλο στην αίσθηση της ηδονής.

Οι επαγγελματίες επιβεβαιώνουν ότι το μέσο μέγεθος του πέους κυμαίνεται μεταξύ 14 και 16 εκατοστών σε στύση. Στην πραγματικότητα, ένα μέγεθος μεγαλύτερο από 20 εκατοστά είναι πιθανό να προκαλέσει δυσφορία παρά μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

4. Οι άνδρες πρέπει να είναι πάντα πρόθυμοι να κάνουν σεξ

Αν μια γυναίκα έχει σεξουαλική επιθυμία και ένας άνδρας όχι, ένας κοινός μύθος υποδηλώνει ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα. Η απόλυτη προθυμία είναι μέρος της ανδρικής ταυτότητας, που συνδέεται με τον ανδρισμό και τη δύναμη. Ωστόσο, υπάρχουν πολυάριθμοι λόγοι για τους οποίους ένας άνδρας μπορεί να μην αισθάνεται καμία επιθυμία να κάνει σεξ.

Ορισμένοι είναι απλώς έλλειψη ενδιαφέροντος, ενώ άλλοι οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Ακόμη και ορισμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τη λίμπιντο. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχουν βιολογικοί λόγοι που να καθορίζουν μεγαλύτερη επιθυμία στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

5. Ο αυνανισμός προκαλεί υπογονιμότητα

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ο αυνανισμός δεν έχει αρνητικές σωματικές ή ψυχολογικές επιπτώσεις. Αντιθέτως, είναι μια υγιής πρακτική αυτογνωσίας και ικανοποίησης.

Ναι, είναι πιθανό ο αυνανισμός πριν από το σεξ να επηρεάζει την απόδοση. Αυτό έχει να κάνει με το χρόνο αναμονής που χρειάζονται οι άνδρες μεταξύ των εκσπερματώσεων. Ωστόσο, στους νέους ανθρώπους, πρόκειται για μια σύντομη περίοδο, η οποία ποικίλλει ανάλογα με τη γενική υγεία και τη φυσική κατάσταση.

6. Ανδρική σεξουαλικότητα: Η εκσπερμάτιση είναι η μόνη περίπτωση ευχαρίστησης

Είναι σαφές ότι η εκσπερμάτιση είναι ένα από τα πιο ευχάριστα αποτελέσματα του σεξ. Ωστόσο, δεν καθορίζει την ποιότητα της συνολικής πράξης της συνουσίας.

Είναι δυνατόν να έχετε μια ευχάριστη σεξουαλική σχέση χωρίς καν να φτάσετε σε οργασμό ή εκσπερμάτιση. Από την άλλη πλευρά, ο ανδρισμός συχνά συνδέεται με την ποσότητα του σπέρματος, ενώ δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της σεξουαλικής ισχύος και της ποσότητας του σπέρματος. Αυτός είναι ένας μύθος που διαδίδεται ευρέως από την πορνογραφία.

7. Οι άνδρες δεν έχουν σημείο G

Το σημείο G συνήθως συνδέεται με τον κόλπο. Ωστόσο, στους άνδρες, υπάρχει επίσης μια παρόμοια περιοχή υπερδιέγερσης και βρίσκεται κοντά στον προστάτη αδένα.

Είναι προσβάσιμη μόνο μέσω του πρωκτού, γεγονός που συνεπάγεται για πολλούς άνδρες να διαλύσουν τον μύθο που συνδέει το πρωκτικό σεξ μόνο με την ομοφυλοφιλία. Στην πραγματικότητα, είναι κάτι που μπορεί να εξερευνηθεί ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό.

Ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε αυτούς τους μύθους για την ανδρική σεξουαλικότητα

Οι ψευδείς πεποιθήσεις που περιγράφονται παραπάνω – μαζί με πολλές άλλες που κυκλοφορούν στη συλλογική φαντασία – δεν έχουν καμία επιστημονική υποστήριξη. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να τους καταρρίψουμε και να αποτρέψουμε τη μεταβίβασή τους στις μελλοντικές γενιές. Η πληροφόρηση μας επιτρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να απολαύσουμε μια σχέση στο έπακρο και να διαμορφώσουμε την ταυτότητά μας χωρίς την επιρροή των στερεοτύπων και των μύθων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Kaestle, C. E., & Allen, K. R. (2011). The role of masturbation in healthy sexual development: perceptions of young adults. Archives of sexual behavior, 40(5), 983–994. Consultado el 16 de agosto de 2023. https://doi.org/10.1007/s10508-010-9722-0
  • González Labrador, I., Miyar Pieiga, E., & González Salvat, R. M. (2002). Mitos y tabúes en la sexualidad humana. Revista Cubana de Medicina General Integral, 18(3), 226-229. Recuperado en 17 de agosto de 2023, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252002000300012&lng=es&tlng=es.
  • Ruiz Cantero M. T. (2021). Las estadísticas sanitarias y la invisibilidad por sexo y de género durante la epidemia de COVID-19 [Health statistics and invisibility by sex and gender during the COVID-19 epidemic]. Gaceta sanitaria, 35(1), 95–98. Consultado el 16 de agosto de 2023. https://doi.org/10.1016/j.gaceta.2020.04.008
  • Sooriyamoorthy, T., & Leslie, S. W. (2023). Erectile Dysfunction. In StatPearls. StatPearls Publishing. Consultado el 16 de agosto de 2023. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32965924/
  • Vélez-Ríos, B., Martínez-Taboas, A., & Pérez-Pedrogo, C. (2021). Effect of the Management of LGBTT+ Identity on Psychological Wellbeing. Revista caribena de psicologia, 5, e5455. Consultado el 16 de agosto de 2023. https://doi.org/10.37226/rcp.v5i1.5455

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.