Νησίδες κουζίνας: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Οι νησίδες κουζίνας είναι από τις πρώτες ιδέες που έρχονται στο μυαλό σας όταν σχεδιάζετε να επανασχεδιάσετε την κουζίνα σας ή να την κατασκευάσετε από την αρχή. Παρόλο που είναι ένα χρήσιμο βοήθημα για τις μαγειρικές εργασίες, είναι επίσης μια οριστική εγκατάσταση, με περιορισμένες δυνατότητες αλλαγής της διάταξης αργότερα.
Νησίδες κουζίνας: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 29 Μαρτίου, 2023

Οι νησίδες κουζίνας είναι από τις πρώτες ιδέες που έρχονται στο μυαλό σας όταν σχεδιάζετε την κουζίνα. Παρόλο που είναι ένα χρήσιμο βοήθημα για τις μαγειρικές εργασίες, είναι επίσης μια οριστική εγκατάσταση, με περιορισμένες δυνατότητες αλλαγής της διάταξης αργότερα.

Αυτό δεν σημαίνει κάτι κακό, αλλά πριν τις επιλέξετε, είναι καλύτερο να γνωρίζετε ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Ας μάθουμε τι είναι οι νησίδες κουζίνας και πώς μπορείτε να τις ενσωματώσετε σε αυτόν τον σημαντικό χώρο του σπιτιού σας.

Τι είναι οι νησίδες κουζίνας;

Οι νησίδες κουζίνας είναι έπιπλα που χρησιμεύουν ως πάγκος εργασίας και προσφέρουν μεγάλη επιφάνεια εργασίας. Έχουν γίνει δημοφιλείς για την αισθητική και τη χρησιμότητά τους, καθώς κάνουν τον χώρο προετοιμασίας φαγητού να φαίνεται μοντέρνος και πρακτικός.

Κερδίζουν την προσοχή στο χώρο, επειδή προσδίδουν προσωπικότητα και χώρο για να συγκεντρωθούν γύρω τους πολλά άτομα και να μοιραστούν την ώρα που μαγειρεύουν ή ετοιμάζουν φαγητό. Οι νησίδες κουζίνας μεγιστοποιούν τη χρησιμότητα του δωματίου και ενισχύουν τις λειτουργικές και διαδραστικές πτυχές των ανοιχτών σχεδίων δαπέδου.

Το Architectural Digest προτείνει ότι, όταν τις σχεδιάζετε, να σκεφτείτε πού θέλετε να τρώτε. Για παράδειγμα, αν δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να καθίσετε γύρω από αυτές, τότε παραλείψτε τα σκαμπό. Ενώ αν αυτό που θέλετε είναι να τις χρησιμοποιήσετε ως αποκλειστικό χώρο για την προετοιμασία των γευμάτων, τότε επεκτείνετε τον πάγκο.

Νησίδες κουζίνας: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα
Οι κουζίνες με νησίδες πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σπιτιού.

Πλεονεκτήματα από τις νησίδες κουζίνας

Εκτός από σημείο συνάντησης με την οικογένεια ή τους φίλους, οι νησίδες προσφέρουν μια πρωτότυπη ατμόσφαιρα. Ακολουθούν ορισμένα άλλα πλεονεκτήματα:

  • Προσαρμοστικότητα: μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε είδους εσωτερικό σχεδιασμό και διατίθενται σε όλα τα μεγέθη. Μπορούν να είναι τετράγωνες ή επιμήκεις.
  • Διαχωρισμός των χώρων: στις ανοιχτές κουζίνες, η προσθήκη μιας νησίδας θα ευνοήσει το διαχωρισμό των χώρων.
  • Άνεση: η ευρυχωρία και η ευελιξία μιας νησίδας είναι εμφανής όταν πολλά άτομα συγκεντρώνονται για να ετοιμάσουν μια συνταγή. Επίσης, στην πρακτικότητα για τη φιλοξενία ανεπίσημων γευμάτων, αν υπάρχουν σκαμπό που την περιβάλλουν.
  • Βελτιστοποίηση του χώρου: τα συρτάρια μια νησίδας σας βοηθούν να αποθηκεύσετε τα μαγειρικά σκεύη και τα υλικά. Ομοίως, ορισμένα σχέδια ενσωματώνουν βρύσες και εστίες και μπορείτε να προσθέσετε και απορροφητήρες.
  • Ενημέρωση: ο εκσυγχρονισμός είναι ένας από τους εξαιρετικούς παράγοντες. Είναι δυνατόν να σχεδιάσετε νησίδες σε διάφορα μεγέθη, με ποικιλία υλικών και σε οποιοδήποτε χρώμα. Το σχέδιο προσαρμόζεται στις προτιμήσεις του χρήστη και στο σχήμα της κουζίνας και περιλαμβάνει προσαρμοσμένα αξεσουάρ ως μέρος της εξατομίκευσης.
  • Ρευστότητα: έχοντας συρτάρια ή ράφια στις πλευρές τους, είναι ευκολότερη η οργάνωση και η μετακίνηση.

Οι αρχιτέκτονες δίνουν έμφαση στη σύνδεση 3 κρίσιμων ζωνών στην κουζίνα: το ψυγείο, ο νεροχύτης και ο πάγκος εργασίας. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα πρέπει να βρίσκεται η νησίδα, για να μετακινείστε εύκολα.

Συνιστούν η απόσταση μεταξύ αυτών και της νησίδας να είναι 1,20 έως 3 μέτρα χωρίς εμπόδια στην περίμετρο.

Μειονεκτήματα

Εκτός από τα πλεονεκτήματά τους, η ύπαρξη μιας νησίδας στην κουζίνα έχει και ορισμένα μειονεκτήματα. Αυτά παρατίθενται παρακάτω:

  • Τιμή: Δεν είναι φθηνές. Αντιθέτως, συνεπάγονται μια σημαντική επένδυση, ειδικά όταν σχεδιάζονται μοντέρνα με ευρεία λειτουργικότητα.
  • Απαιτούν συνδέσεις: στην περίπτωση των νησίδων που επιτρέπουν την ενσωμάτωση νεροχυτών, πρέπει να εγκατασταθούν έξοδοι νερού και αποχέτευσης. Και αν θα έχετε συσκευές πάνω τους, τότε θα χρειαστείτε πρίζες.
  • Είναι μόνιμες: οι νησίδες δεν είναι τραπέζια που μπορείτε να μετακινήσετε οπουδήποτε όταν το επιθυμείτε. Είναι μια μόνιμη επιλογή. Αν και υπάρχουν κάποια κινητά μοντέλα, αυτά δεν είναι συνηθισμένα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να το σκεφτείτε προσεκτικά πριν δώσετε το πράσινο φως για το έργο.
  • Δεν ταιριάζουν σε κάθε κουζίνα: τα ειδικά σχέδια είναι εφικτά σε μικρούς χώρους. Ωστόσο, οι νησίδες ενδείκνυνται για μεγάλες κουζίνες, ώστε να μην είναι στενάχωροι οι παρακείμενοι χώροι. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να αφήνετε έναν ελεύθερο χώρο διέλευσης.
Νησίδες κουζίνας: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα
Η απόφαση για μια νησίδα πρέπει να ληφθεί προσεκτικά. Τότε, θα είναι πολύ δύσκολο να κάνετε πίσω.

Ποια λάθη πρέπει να αποφύγετε κατά την εγκατάσταση μιας νησίδας κουζίνας;

Το χειρότερο λάθος που συνοδεύει την εγκατάσταση μιας νησίδας είναι να μην σέβεστε το μέγεθος του χώρου. Αν πρόκειται για μεγάλο χώρο και θέλετε να τον μοιράζεστε, δεν πειράζει να σχεδιάσετε μια νησίδα XXL. Αλλά η έννοια αλλάζει αν ο χώρος της κουζίνας/τραπεζαρίας είναι μικρός.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε μια ομάδα ειδικών στο σχεδιασμό εσωτερικών χώρων και να εργαστείτε με βάση τις μετρήσεις.

Ένα άλλο λάθος που σχετίζεται με τις νησίδες είναι ότι δεν τις θεωρείτε ως διακοσμητικό κομμάτι. Ναι, η λειτουργικότητα ξεχωρίζει, αλλά επικρατεί και το διακοσμητικό κομμάτι, οπότε εκμεταλλευτείτε το για να έχετε μια χρήσιμη και όμορφη κουζίνα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.