Δίαιτα Noom: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τρόφιμα

Έχετε ακούσει για τη δίαιτα Noom; Είναι μια νέα μέθοδος για τη διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής που σας βοηθά να χάσετε βάρος. Δείτε πώς μπορείτε να την εφαρμόσετε!
Δίαιτα Noom: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τρόφιμα
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Σήμερα, οι τεχνολογικές εξελίξεις μας έχουν κάνει εξαρτημένους από τα κινητά τηλέφωνα για τα πάντα, ακόμη και για την υγεία μας. Τα τελευταία χρόνια, οι εφαρμογές που σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση και τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής δεν έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται! Η δίαιτα Noom είναι μια εφαρμογή απώλειας βάρους με περισσότερους από 45 εκατομμύρια οπαδούς. Μάθετε τα πάντα εδώ.

Τι κάνει όμως τη διατροφή Noom τόσο διάσημη; Σε αντίθεση με άλλα προγράμματα και εφαρμογές, δεν σας δίνει μόνο ένα γενικό πρόγραμμα διατροφής και αυστηρό έλεγχο των θερμίδων που καταναλώνονται. Περιλαμβάνει ένα ψυχολογικό συστατικό που σας βοηθά να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε και να προσεγγίσετε την απώλεια βάρους.

Η δίαιτα Noom οδηγεί σε υγιεινή διατροφή, αυξημένη τακτική άσκηση, διαχείριση άγχους και καλύτερη υγιεινή του ύπνου. Με λίγα λόγια, ο τρόπος ζωής αλλάζει.

Τι είναι η δίαιτα Noom;

Η δίαιτα Noom είναι ένα ψηφιακό πρόγραμμα απώλειας βάρους. Είναι μια εξατομικευμένη εφαρμογή διατροφής που βοηθά στην ανάπτυξη ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2008, αλλά ξεκίνησε ως εφαρμογή το 2016. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να την κατεβάσετε στο κινητό ή το tablet σας.

Οι οπαδοί λαμβάνουν εβδομαδιαίες προκλήσεις σχετικά με τη διατροφή, τον καθορισμό στόχων, την ανάπτυξη υγιεινών συνηθειών και τη διαχείριση του άγχους. Η όλη διαδικασία διεξάγεται από μια εικονική ομάδα ειδικών, πιστοποιημένων από την ίδια εταιρεία.

Η δίαιτα Noom παρέχει εργαλεία για την παρακολούθηση της προόδου στο πρόγραμμα καταγράφοντας γεύματα, προγράμματα άσκησης και αλλαγές στο σωματικό βάρος. Επίσης παρακολουθούν το σάκχαρο του αίματος και την αρτηριακή πίεση.

Το πρόγραμμα απώλειας βάρους βασίζεται στη γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία. Ωστόσο, αν και αρκετοί ειδικοί πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να διατηρηθεί αυτός ο τύπος διατροφής με την πάροδο του χρόνου, άλλοι πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο.

Το περιοδικό Scientific Reports δημοσίευσε ότι το 78% των χρηστών του Noom παρουσίασε απώλεια βάρους σε διάστημα 9 μηνών και το 23% έχασε περισσότερο από το 10% του αρχικού του βάρους. Οι συμπεριφορές αυτοδιαχείρισης ήταν κρίσιμες για την επιτυχία.

Όσον αφορά το κόστος, η συνδρομή της εφαρμογής κοστίζει περίπου 150 $ για 6 μήνες ή 25 $ ανά μήνα. Οι χρήστες μπορούν να επενδύσουν σε εξατομικευμένα προγράμματα γευμάτων με περιορισμούς ή προγράμματα γυμναστικής με κόστος 120 $ το καθένα.

Ένα άτομο στο τηλέφωνό του
Η εφαρμογή προτείνει στόχους αλλαγής τρόπου ζωής για την προώθηση της απώλειας βάρους.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα Noom;

Οι χρήστες συμπληρώνουν μια έρευνα δημιουργώντας το προφίλ τους, η οποία περιλαμβάνει την ηλικία, το ύψος, το τρέχον βάρος και το βάρος -στόχο. Πρέπει να απαντήσουν σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με τις καθημερινές συνήθειες και τους κινδύνους για την υγεία.

Με αυτές τις πληροφορίες, η εφαρμογή εκτελεί έναν αλγόριθμο που υπολογίζει τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνει ένα άτομο την ημέρα και τον χρόνο που θα του πάρει για να φτάσει στον στόχο του. Για λόγους ασφαλείας, η ελάχιστη ημερήσια απαίτηση θερμίδων είναι 1200 θερμίδες για τις γυναίκες και 1400 για τους άνδρες.

Το πρόγραμμα αναπτύσσει επίσης συμπεριφορές αυτοπαρακολούθησης που διαδίδονται από ορισμένους ειδικούς. Αυτό περιλαμβάνει καθημερινή εγγραφή και ζύγιση.

Το τελευταίο μέρος της έρευνας αφορά τη δραστηριότητα, τη διατροφή και τη γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν άλλους τομείς για να εργαστούν, όπως ο ύπνος, το άγχος και η πέψη.

Με την ολοκλήρωση της έρευνας, ο χρήστης δημιουργεί τον λογαριασμό Noom και επιλέγει ένα πρόγραμμα συνδρομής. Οι πρώτες 14 ημέρες είναι δωρεάν και στη συνέχεια η συνδρομή ξεκινά για 6 μήνες.

Εφαρμογή μεθόδου Noom

Η μέθοδος Noom ταξινομεί τα τρόφιμα σε κόκκινα, πράσινα και κίτρινα. Τα κόκκινα έχουν πολλές θερμίδες και πρέπει να τρώγονται λιγότερο συχνά. Ωστόσο, το πρόγραμμα δεν επισημαίνει τα τρόφιμα ως καλά ή κακά.

Όταν οι χρήστες εισάγουν γεύματα στα αρχεία καταγραφής τροφίμων, το πρόγραμμα αναλύει τα δεδομένα και αναλύει τα προϊόντα ανάλογα με το χρώμα τους. Η δίαιτα Noom εξισορροπεί τους 3 τύπους στη σωστή ποσότητα για τους στόχους του χρήστη.

Εκτέλεση

Κατά τους πρώτους μήνες, η δίαιτα περιέχει θερμιδικό έλλειμμα για την προώθηση της απώλειας βάρους. Μετά έρχεται η φάση συντήρησης. Για οποιαδήποτε καθοδήγηση, ο χρήστης έχει πρόσβαση σε πιστοποιημένους ειδικούς και μια ομαδική συνομιλία.

Τι τρόφιμα μπορεί να φάει ένα άτομο στη δίαιτα Noom;

Η δίαιτα Noom δεν αποκλείει κανένα φαγητό. Ακόμα και αυτά με κόκκινο χρώμα μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο!

Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάθε ένα από αυτά:

 • Τρόφιμα με πράσινη ετικέτα: περιλαμβάνει λαχανικά όπως καρότα, μπρόκολο, σπανάκι και γλυκοπατάτες. Στην ομάδα ανήκουν και φρούτα όπως πορτοκάλια, μήλα, μπανάνες, ντομάτες, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
 • Κίτρινη ετικέτα: αυτά πρέπει να καταναλώνονται προσεκτικά. Περιλαμβάνει άπαχη πρωτεΐνη από κοτόπουλο, στήθος γαλοπούλας, σολομό, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, αυγά και υγιή λίπη όπως αβοκάντο, ελιές, όσπρια και δημητριακά.
 • Τρόφιμα με κόκκινη ετικέτα: αυτή η ομάδα δεν απαγορεύεται εντελώς, αλλά το άτομο πρέπει να τα καταναλώνει πολύ λιγότερο συχνά. Περιλαμβάνει επεξεργασμένα κρέατα, φυστικοβούτυρο, λάδι, ζάχαρη, καρυκεύματα και τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (πίτσα και πατατάκια).
Πρόχειρο φαγητό σε ένα τραπέζι
Τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν εξαλείφονται, η εφαρμογή επιτρέπει πολύ μειωμένη κατανάλωση.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Πώς να χάσετε βάρος με παπάγια εύκολα

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της δίαιτας Noom

Η δίαιτα Noom μπορεί να μην είναι η καλύτερη δίαιτα για όλους, αλλά έχει πολλά πλεονεκτήματα που στερούνται άλλες εφαρμογές ή προγράμματα, όπως:

 • Πιστοποιημένοι ειδικοί υγείας: Πριν από την είσοδο στο πρόγραμμα, οι ειδικοί υγείας εκπαιδεύονται για 4 εβδομάδες για τη διαχείριση της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας.
 • Εστίαση στην κατανάλωση ολόκληρων τροφίμων: Με τη δίαιτα Noom, η εστίαση είναι στην κατανάλωση περισσότερων τροφών που παρέχουν διαιτητικές ίνες και υψηλή ποσότητα βιταμινών και μετάλλων.
 • Ψυχολογική πτυχή: Μέσω της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας, βοηθά στον προσδιορισμό των συναισθημάτων για το φαγητό.
 • Μακροπρόθεσμα: Η βάση του προγράμματος είναι η αλλαγή των συνηθειών για απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα.

Από την άλλη πλευρά, η δίαιτα Noom έχει ορισμένα μειονεκτήματα που πρέπει να λάβουν υπόψη οι χρήστες:

 • Κόστος: η αξία είναι μεγαλύτερη από ό, τι πολλοί άνθρωποι μπορούν να ξοδέψουν σε ένα πρόγραμμα.
 • Καμία αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο : η υπηρεσία συνομιλίας είναι ο τρόπος επικοινωνίας με τον προσωπικό σύμβουλο υγείας.
 • Προβληματική προσέγγιση χρώματος: για μερικούς ανθρώπους, η επισήμανση χρώματος για τα τρόφιμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε άγχος.

Δεν είναι εργαλείο για όλους

Εν κατακλείδι, η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή που διατηρεί την ισορροπία, την αρμονία, την ποικιλία, την ποσότητα και την ποιότητα των γευμάτων. Επιπλέον, το άτομο πρέπει να προσαρμόσει τη διατροφή του στον ιδιαίτερο τρόπο ζωής του.

Η απόφαση πρέπει να βασίζεται σε διατροφικές ανάγκες, προϋπολογισμό και στόχους. Εάν θεωρείτε ότι η δίαιτα Noom παρέχει αυτά τα εργαλεία, τότε δοκιμάστε τη!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Pacanowski CR, Bertz FC, Levitsky DA. Daily Self-Weighing to Control Body Weight in Adults: A Critical Review of the Literature. Sage Open. 2014 Oct-Dec;4(4):1-16.
 • Thomas SL, Hyde J, Karunaratne A, Kausman R, Komesaroff PA. “They all work…when you stick to them”: a qualitative investigation of dieting, weight loss, and physical exercise, in obese individuals. Nutr J. 2008 Nov 24;7:34.
 • Chin SO, Keum C, Woo J, Park J, Choi HJ, Woo JT, Rhee SY. Successful weight reduction and maintenance by using a smartphone application in those with overweight and obesity. Sci Rep. 2016 Nov 7;6:34563.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.