Τα οφέλη της Mizuna: Θρεπτική αξία και προετοιμασία

Πιθανότατα έχετε φάει mizuna περισσότερες από μία φορές χωρίς να ξέρετε ακριβώς τι φάγατε. Εδώ θα σας πούμε τα πάντα για τις ιδιότητές της.
Τα οφέλη της Mizuna: Θρεπτική αξία και προετοιμασία
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το Mizuna είναι ένα βιολογικό λαχανικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή διαφορετικών πιάτων, όπως σαλάτες. Περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών, καθώς και υψηλή συγκέντρωση βιταμινών. Είναι καλή ιδέα να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Είναι ένα από τα πιο κοινά λαχανικά στις βιομηχανικά παρασκευασμένες σαλάτες που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν αυτό το λαχανικό.

Mizuna: θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μιλήσουμε για τη συγκεκριμένη εμφάνιση του mizuna. Είναι ένα λαχανικό με τρία φύλλα που πωλείται σε πράσινα κλωνάρια. Συνήθως πωλείται συσκευασμένο, γεγονός που εγγυάται τη φρεσκάδα του.

Από θρεπτική άποψη, η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α αξίζει να τονιστεί. Περιέχει επίσης μικροθρεπτικά συστατικά της ομάδας Β και ορισμένα μέταλλα σε μικρές αναλογίες. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει είναι η αντιοξειδωτική του περιεκτικότητα.

Αυτός ο τύπος λαχανικών περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτοθρεπτικών συστατικών στο εσωτερικό του. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να εξουδετερώσουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της ομοιόστασης. Επιπλέον, είναι επίσης σημαντικά για τη ρύθμιση της φλεγμονής.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αυτή η ουσία είναι απαραίτητη για την καλή εντερική υγεία.

Mizuna που αναπτύσσεται στο έδαφος.
Το Mizuna περιλαμβάνεται σε πολλά μείγματα σαλάτας που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Οφέλη από το mizuna

Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητο στοιχείο για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η διατήρηση των επιπέδων της στο σωστό εύρος μειώνει τις πιθανότητες να προσβληθείτε από πολλές μολυσματικές ασθένειες, όπως αναπνευστικές παθήσεις. Αυτό αποδείχθηκε σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Immunology.

Πιο υγιές δέρμα

Η περιεκτικότητα του mizuna σε βιταμίνη Α είναι το κλειδί για την πρόληψη προβλημάτων που σχετίζονται με την υγεία του δέρματος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrition in Clinical Practice. Όχι μόνο επιταχύνει την επούλωση πληγών, αλλά προετοιμάζει επίσης τον ιστό για έκθεση στο ηλιακό φως. Αυτό ελαχιστοποιεί τις ζημιές που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία.

Καθυστερεί τη γήρανση

Τα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά είναι βασικά στοιχεία για την πρόληψη της γήρανσης. Η εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών εμποδίζει να συσσωρευτούν στον ιστό, προστατεύοντας έτσι από την ανάπτυξη ασθενειών και άλλων προβλημάτων.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Aging Science, η τακτική κατανάλωση καλής ποσότητας ενώσεων με αντιοξειδωτικούς παράγοντες είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να επιβραδυνθεί η διαδικασία γήρανσης.

Αποτρέπει την ανάπτυξη εντερικών προβλημάτων

Οι φυτικές ίνες είναι μια ένωση που συμβάλλει στην υγεία του εντέρου. Είναι ένα εύπεπτο στοιχείο που αυξάνει τον όγκο των κοπράνων, διεγείροντας έτσι τη διέλευση, χρησιμεύοντας ως ενεργειακό υπόστρωμα για τα βακτήρια που αποτελούν το μικροβίωμα.

Πιθανοί κίνδυνοι κατανάλωσης

Ο μόνος κίνδυνος που συνεπάγεται η κατανάλωση mizuna είναι εάν το κάνετε χωρίς να το πλύνετε σωστά εκ των προτέρων. Θα πρέπει να το πλύνετε προσεκτικά κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά ή χώμα.

Ωστόσο, όταν πωλείται σε σούπερ μάρκετ είναι συνήθως συσκευασμένο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ήδη καθαριστεί.

Παρασκευή σαλάτας με mizuna

Ο καλύτερος τρόπος για να συμπεριλάβετε το mizuna στη διατροφή σας είναι οι σαλάτες, συνοδευόμενες από άλλα λαχανικά που παρέχουν επίσης ποιοτικά θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε πράσινους χυμούς, αλλά αυτό καταστρέφει τις ίνες.

Συστατικά

  • 1 ντομάτα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 μαρούλι
  • Mizuna
  • Σπόροι ηλίανθου για γεύση
  • Λίγο φρέσκο τυρί
  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αλάτι
Ένα βάζο με ηλιόσπορους.
Οι ηλιόσποροι δεν προσθέτουν μόνο υφή σε μια σαλάτα, αλλά συμβάλλουν και σε θρεπτικά συστατικά.

Οδηγίες

Για να προετοιμάσετε μια σαλάτα mizuna πρέπει να ξεκινήσετε πλένοντας καλά όλα τα λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια, κόψτε το mizuna όσο και το μαρούλι σε αρκετά μικρά κομμάτια. Κόψτε την ντομάτα και το κρεμμύδι σε κύβους με ένα μαχαίρι.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε αυτά τα συστατικά σε ένα μπολ και πασπαλίστε μερικές κουταλιές ηλιόσπορους από πάνω. Προσθέστε μερικές φέτες φρέσκο τυρί και τελειώστε με μια σταγόνα έξτρα παρθένου ελαιολάδου και αλάτι για γεύση. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε άλλα βότανα ή μπαχαρικά, όπως η ρίγανη.

Mizuna: ένα υγιές λαχανικό

Το Mizuna έχει πολλές ιδιότητες που είναι ευεργετικές για την υγεία σας, ειδικά όταν το συμπεριλαμβάνετε ως μέρος μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής. Παρέχει υψηλής ποιότητας αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, βασικά στοιχεία για την πρόληψη πολλών χρόνιων και πολύπλοκων ασθενειών.

Επιπλέον, σχεδόν όλοι έχουν πρόσβαση σε αυτό το λαχανικό. Συνήθως κυκλοφορεί σε σακούλες, κάτι που εγγυάται ότι είναι φρέσκο και ότι θα διαρκέσει. Είναι φθηνό και ευέλικτο για χρήση σε πολλά διαφορετικά πιάτα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Cerullo G, Negro M, Parimbelli M, Pecoraro M, Perna S, Liguori G, Rondanelli M, Cena H, D’Antona G. The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Front Immunol. 2020 Oct 28;11:574029. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029. PMID: 33193359; PMCID: PMC7655735.
  • Polcz ME, Barbul A. The Role of Vitamin A in Wound Healing. Nutr Clin Pract. 2019 Oct;34(5):695-700. doi: 10.1002/ncp.10376. Epub 2019 Aug 7. PMID: 31389093.
  • Galvan YP, Alperovich I, Zolotukhin P, Prazdnova E, Mazanko M, Belanova A, Chistyakov V. Fullerenes as Anti-Aging Antioxidants. Curr Aging Sci. 2017;10(1):56-67. doi: 10.2174/1874609809666160921120008. PMID: 27659261.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.