Τα υγιεινά οφέλη που προσφέρει το lettering

Το lettering είναι ένα εξαιρετικό χόμπι για διακόσμηση, αλλά λειτουργεί και σαν θεραπεία κατά του άγχους. Όλοι μπορούν να το κάνουν και ορισμένοι άνθρωποι βγάζουν χρήματα από αυτό!
Τα υγιεινά οφέλη που προσφέρει το lettering

Έχει γραφτεί από Eleny Vanessa Alvarado Prada

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Έχετε ακούσει για το lettering;

Πρόκειται για την τέχνη ζωγραφικής των γραμμάτων, σε αντίθεση με τη χρήση τους ως σύμβολα επικοινωνίας. Ίσως να μη το πιστεύετε, αλλά είναι ιδιαίτερα θεραπευτική στην πραγματικότητα. Όχι, δεν είναι το ίδιο με την καλλιγραφία.

Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει καλός σε αυτό, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι ν’ ακολουθήσετε ορισμένους βασικούς κανόνες επιδεξιότητας, όπως το να γράφετε πιο συχνά με το χέρι.

Επιπλέον, δεν απαιτεί ακριβά εργαλεία, και για να ξεκινήσετε χρειάζεστε μόνο αρκετή παρότρυνση. Θα δείτε ότι με την εξάσκηση θα μετατραπείτε γρήγορα σε ειδικοί, καθώς είναι σημαντικό να μάθετε την τεχνική.

Το lettering έχει στόχο να ομορφαίνει τα γράμματα και οι άνθρωποι στις μέρες μας το χρησιμοποιούν σε ακαδημαϊκά περιβάλλοντα. Έχουν αποδοθεί και ορισμένα οφέλη στο lettering, όπως ότι είναι θεραπεία κατά του άγχους για παράδειγμα.

Ας ρίξουμε μια ματιά!

Τα υγιεινά οφέλη που προσφέρει το lettering

Πολλοί πιστεύουν ότι δεν αξίζει να επενδύσουν χρόνο στην τελειοποίηση της τέχνης του lettering. Όμως, η αλήθεια είναι ότι τα υγιεινά του οφέλη καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος, από χαμηλότερα επίπεδα άγχους μέχρι και δημιουργία πρόσθετου εισοδήματος.

1. Το lettering ενισχύει τη δημιουργικότητα

Ο εγκέφαλος αναγκάζεται να κάνει ορισμένες διεργασίες για να πάρει αποφάσεις όταν εξασκείται αυτή η τεχνική. Ποιο τυπογραφικό στοιχείο και ποια χρώματα να χρησιμοποιήσει, και πώς θα μοιάζει η σύνθεση στο τέλος, αυτά είναι ορισμένα παραδείγματα.

Είναι ιδανικό για να ενισχυθεί η δημιουργική διαδικασία ενός ατόμου χάρη στην ομορφιά του αποτελέσματος.

Γυναίκα γράφει σε σημειωματάριο
Η δημιουργική διαδικασία απαιτεί καθημερινά ερεθίσματα. Γι’ αυτό το lettering μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης.

2. Μπορείτε να βγάλετε χρήματα από αυτό

Στις μέρες μας, μπορείτε να βγάλετε χρήματα από το lettering, ειδικά αν έχετε ταλέντο. Οι ευκαιρίες ποικίλουν από το άνοιγμα ενός ηλεκτρονικού καταστήματος όπου θα προσφέρετε τις υπηρεσίες σας, μέχρι να φτιάχνετε εξατομικευμένα προϊόντα. Αυτή η τέχνη τραβάει τα βλέμματα, όσο απίστευτο και αν ακούγεται!

3. Είναι θεραπευτικό

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών, η καλλιγραφία μπορεί να χαλαρώσει τους ανθρώπους με υψηλά επίπεδα άγχους, σε σημείο που φτάνει, σχεδόν, τα αποτελέσματα του διαλογισμού.

Όπως μπορείτε να δείτε, το lettering είναι μια χαλαρωτική δραστηριότητα. Αυτός είναι και ένας λόγος που τα βίντεο με αυτή την πρακτική γίνονται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό συμβαίνει επειδή προάγουν ένα αίσθημα χαράς και γαλήνης, ακόμη και επιθυμίας να το δοκιμάσετε.

4. Μαθαίνετε κάτι καινούργιο

Οι άνθρωποι της APeL αναφέρουν ότι η εκμάθηση ενός καινούργιου αντικειμένου έχει κοινωνικά οφέλη. Αυτό επειδή είναι ένας τρόπος απόκτησης γενικής κουλτούρας, αλλά και να συναντήσετε άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα.

Επιπλέον, έχει πλεονεκτήματα και σε φυσικό επίπεδο καθώς μεγεθύνει το κέντρο γλώσσας του εγκεφάλου.

5. Μοιράζεστε κάτι θετικό

Δεν ξέρετε τι επίδραση μπορεί να έχουν αυτές οι λέξεις που μετατράπηκαν σε τέχνη σε άλλα άτομα όταν ξεκινάτε αυτή την πρακτική. Πολλοί άνθρωποι που τελειοποίησαν αυτήν την τεχνική μοιράζονται ενθαρρυντικές φράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έτσι, φαίνεται πως έχει μια θετική επίδραση στον κόσμο. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό!

6. Το lettering ενθαρρύνει τις κινητικές δεξιότητες

Αυτή η πρακτική βελτιώνει τις κινητικές σας δεξιότητες, καθώς και τον συντονισμό των χεριών. Θα πρέπει όμως να μάθετε άριστα την τεχνική. Αυτό, σε συνδυασμό με τους άλλους παράγοντες που αναφέραμε παραπάνω, θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ευχέρεια και να έχετε απίστευτα αποτελέσματα.

Έτσι, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η διαδικασία απαιτεί επιμονή, ειδικά για τους αρχάριους. Η κίνηση του καρπού είναι σημαντική για την επιτυχία του lettering, αλλά μην απογοητεύεστε, όλοι μπορούν να το μάθουν.

Πώς να κάνετε lettering

Ίσως να χρειαστεί να μάθετε λίγη καλλιγραφία στην αρχή καθώς θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε το χέρι σας και να μάθετε την κίνηση που απαιτείται ώστε να ζωγραφίζετε τα γράμματα. Θα πρέπει να τελειοποιήσετε τις μολυβιές και τα χαρακτηριστικά του κάθε γράμματος σύμφωνα με τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε.

Τα απαραίτητα στοιχεία είναι:

 • Ένας μαρκαδόρος καλλιγραφίας
 • Μολύβι μαλακού γραφίτη
 • Γόμα
 • Ειδικό χαρτί
 • Χάρακα
 • Σημειωματάριο

Θα δείτε ότι μετά από λίγο θα μπορέσετε να προσθέσετε χρωματιστούς μαρκαδόρους, παστέλ, και ό,τι άλλο πιστεύετε ότι θα κάνει τέλεια τη δουλειά σας.

Μη φοβάστε την κενή σελίδα, αρχίστε να γράφετε και μη σταματήσετε μέχρι να πετύχετε την επιδεξιότητα.

Ορισμένες βασικές μολυβιές

 • Κάντε διαγώνιες και ευθείες, λεπτές μολυβιές προς τα πάνω και προς τα κάτω. Η εναλλαγή μεταξύ λεπτών και παχιών μολυβιών θα σας βοηθήσει να κάνετε τα γράμματα B, D, L, P.
 • Η μολυβιά θα πρέπει να είναι λεπτή όταν πάτε προς τα κάτω. Επίσης, θα πρέπει να είναι παχιά όταν κάνετε γραμμές προς τα πάνω. Αυτός ο τύπος θα σας βοηθήσει με τα γράμματα V, W, και Υ.
 • Οι κύκλοι δεν είναι εύκολοι, αλλά με την εξάσκηση θα γίνετε ειδικοί. Απαρτίζονται κυρίως από ανηφορικές και κατηφορικές μολυβιές που θα γίνουν η βάση για τα γράμματα F, J, Q, Z.
 • Τα οβάλ ίσως αποτελούν τις πιο δύσκολες μολυβιές για τους αρχάριους, αλλά σας προτείνουμε να τα εξασκήσετε. Θα σας χρειαστούν για τα γράμματα A, O, C, D, Ε.

Εφόσον τελειοποιήσετε αυτές τις μολυβιές, ο τρόπος για να μάθετε το lettering είναι εξάσκηση, εξάσκηση, και πάλι εξάσκηση. Κάντε την αλφάβητο σε διάφορα σχήματα, μεγέθη, τελειώματα, και χρώματα. Υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά βίντεο στο διαδίκτυο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως οδηγούς.

Η τακτική γραφή είναι βασική για να ξεκινήσετε με μια-δυο λέξεις. Έπειτα, αρχίστε να κάνετε προτάσεις, ακόμη και παραγράφους, με αυτή την τεχνική. Αναζητήστε έμπνευση από τα πράγματα για τα οποία είστε παθιασμένοι ή τις σκέψεις για τις εμπειρίες του παρελθόντος.

Γυναίκα ζωγραφίζει κοντά στη θάλασσα lettering
Πάρτε μαζί σας ένα σημειωματάριο και μολύβια, όπου και αν πάτε, και εξασκήστε την τεχνική όσο περισσότερο μπορείτε ώστε να τη βελτιώσετε.

Μπορείτε να γίνετε ένας επαγγελματίας του lettering

Μπορείτε να κάνετε μαθήματα και να μάθετε τις αρχικές μολυβιές και πώς να τις τελειοποιήσετε. (Να θυμάστε πως μπορείτε να βγάλετε χρήματα από αυτή την τεχνική, έτσι δείτε τη σαν μια επένδυση).

Ένα πράγμα που θα σας βοηθήσει πολύ όταν θελήσετε να μάθετε το lettering είναι πως η μολυβιά που πηγαίνει προς τα κάτω είναι πάντα λεπτή, και αυτή που πηγαίνει προς τα πάνω είναι παχιά. Αυτή η αρχή εφαρμόζεται σε όλες τις γραμματοσειρές.  Μη φοβηθείτε να παίξετε με νέα στυλ όμως.

Έπειτα, μόλις αποκτήσετε μια εμπειρία, μπορείτε να προσθέσετε άλλες λεπτομέρειες στα γράμματα, όπως γκλίτερ, σκιές, ουρές, χρώματα, αλλά και κορδέλες για έξτρα διακόσμηση. Δεν υπάρχουν όρια στη δημιουργικότητα, όλα εξαρτώνται από εσάς και τα αποτελέσματα που θέλετε να πετύχετε!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Calligraphy and meditation for stress reduction: an experimental comparison [Internet]. NCBI. 2013 [citado 19 abril 2021]. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3928403/
  • Flor, Martina. The Golden Secrets of Lettering. Estados Unidos da América: Princeton Architectural Press, 2017.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.