Οι πρόωροι οργασμοί συμβαίνουν και στις γυναίκες!

Οι πρόωροι οργασμοί συμβαίνουν και στις γυναίκες, αν και δεν είναι πολύ συχνό φαινόμενο ούτε έχει μελετηθεί πολύ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πρόωρη εκσπερμάτιση στους άνδρες, η οποία είναι συχνή και έχει μελετηθεί ευρέως.
Οι πρόωροι οργασμοί συμβαίνουν και στις γυναίκες!
Mariel Mendoza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Τελευταία ενημέρωση: 29 Ιανουαρίου, 2023

Οι πρόωροι οργασμοί συμβαίνουν και στις γυναίκες, αν και δεν είναι πολύ συχνό φαινόμενο ούτε έχει μελετηθεί πολύ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πρόωρη εκσπερμάτιση στους άνδρες, η οποία είναι συχνή και έχει μελετηθεί ευρέως.

Ο οργασμός είναι το πιο έντονο μέρος της σεξουαλικής διέγερσης. Είναι η στιγμή που η σεξουαλική ένταση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και ο οργασμός απελευθερώνει την πίεση από το σώμα και τα γεννητικά όργανα. Εκεί, με την απελευθέρωση αυτή, δημιουργείται μια έντονη αίσθηση ευχαρίστησης που διατρέχει όλο το σώμα.

Όταν συμβαίνει πρόωρος οργασμός, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, προκαλεί απογοήτευση, δυσφορία και συνήθως τελειώνει η σεξουαλική επαφή νωρίτερα από το αναμενόμενο, επειδή ο οργασμός επιτυγχάνεται νωρίτερα από το επιθυμητό.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι η πιο συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία στους άνδρες και υπολογίζεται ότι μέχρι και το 30% του ανδρικού πληθυσμού υποφέρει από αυτήν. Ωστόσο, δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να εκτιμηθεί με ακρίβεια ο επιπολασμός του πρόωρου οργασμού στις γυναίκες.

Πρόωροι οργασμοί: Τι συμβαίνει

A woman having premature orgasms.
Πρόωρος οργασμός είναι όταν υπάρχει εκτόνωση της σεξουαλικής έντασης πριν από την επιθυμητή στιγμή.

Δεν υπάρχει καθορισμένη χρονική παράμετρος για την επίτευξη οργασμού ή την εκσπερμάτιση. Ως εκ τούτου, ο όρος πρόωρος οργασμός αναφέρεται στην εμπειρία του οργασμού νωρίς (νωρίτερα από το επιθυμητό). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη ελέγχου του οργασμού που δημιουργεί δυσαρέσκεια, αγωνία ή επιπλοκές.

Πολλές γυναίκες χάνουν την επιθυμία και το ενδιαφέρον για τη σεξουαλική επαφή μετά την επίτευξη οργασμού και πρέπει να περιμένουν λίγο για να την επανακτήσουν. Το διάστημα αυτό ονομάζεται “πυρίμαχη περίοδος”, δηλαδή ο χρόνος που μεσολαβεί από την επίτευξη ενός οργασμού μέχρι να μπορέσει το σώμα τους να βιώσει έναν άλλο.

Κατά τη διάρκεια της πυρίμαχης περιόδου, τα γεννητικά όργανα δεν ανταποκρίνονται στη διέγερση λόγω της αυξημένης ροής του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Στις γυναίκες, η πυρίμαχη περίοδος διαρκεί συνήθως από 5 έως 10 λεπτά.

Ωστόσο, ο πρόωρος οργασμός στις γυναίκες δεν είναι πάντα κάτι αρνητικό. Ορισμένες γυναίκες μπορούν να βιώσουν πολλαπλούς οργασμούς στην ίδια σεξουαλική επαφή, ενώ σε άλλες σχετίζεται με στεναχώρια και απώλεια ενδιαφέροντος που συχνά συνοδεύεται από απογοήτευση επειδή δεν μπορούν να ανταποδώσουν.

Ίσως σας ενδιαφέρει αυτό το άρθρο: Οι 5 πιο σέξι στάσεις γι ‘αυτήν

Ορισμένα στοιχεία για τους πρόωρους οργασμούς στις γυναίκες

Σε μια μελέτη με επικεφαλής τον ψυχίατρο και σεξολόγο Serafirm Carvalho που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Sexologies το 2011, διερευνήθηκε πόσο συχνός είναι ο πρόωρος οργασμός σε Πορτογαλίδες ηλικίας 18 έως 45 ετών.

Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια, διαπιστώθηκε ότι το 42% των γυναικών δεν είχε κανένα πρόβλημα με τον πρόωρο οργασμό, το 40% τον είχε μια φορά στο τόσο, το 14%, συχνά και το 3% συνέχεια.

Ωστόσο, η συχνότητά του δεν έχει μελετηθεί περισσότερο. Το Journal of Adolescent Health ανέφερε το 2016 ότι το 3,9% των γυναικών ηλικίας 16 έως 21 ετών βίωσαν τουλάχιστον έναν πρόωρο οργασμό το προηγούμενο έτος.

Πρόωροι οργασμοί: Ποιες είναι οι αιτίες;

A woman having an orgasm.
Η αποφυγή της διέγερσης της κλειτορίδας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου οργασμού.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους εμφανίζεται πρόωρος οργασμός στις γυναίκες. Ορισμένοι από αυτούς είναι οι ακόλουθοι:

  • Λίγες σεξουαλικές επαφές ή χαμηλή συχνότητα αυνανισμού: Η παρατεταμένη σεξουαλική αποχή μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και χαμηλότερο κατώφλι διέγερσης.
  • Υπερβολική διέγερση: Η γυναίκα θεωρεί τη σχέση ή τον δεσμό του συντρόφου “πολύ συναρπαστικό”, αυτό μπορεί να συμβαίνει και με μια συγκεκριμένη σεξουαλική πρακτική (όπως το στοματικό σεξ).
  • Η μορφή της διέγερσης: Ειδικά αν υπάρχει υπερβολική διέγερση της κλειτορίδας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στον οργασμό. Η κλειτορίδα είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή λόγω των χιλιάδων νευρικών απολήξεων που διαθέτει. Για το λόγο αυτό, αν διεγείρεται άμεσα από την αρχή της σεξουαλικής δραστηριότητας, ο οργασμός μπορεί να επέλθει πολύ γρήγορα.

Πρόωροι οργασμοί: Πώς μπορείτε να τους αποφύγετε;

Η κύρια πρόταση είναι να εκτελείτε τη σεξουαλική διέγερση αργά, προκειμένου να διατηρήσετε την ένταση. Συνιστάται να εξερευνήσετε πρώτα απ’ όλα το σώμα με χάδια και να αφήσετε τη διέγερση της κλειτορίδας για το τέλος. Υπάρχουν πολλές ερωτογενείς ζώνες τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες και η εξερεύνησή τους μπορεί να επιτρέψει την επίτευξη της κορύφωσης πιο έντονα.

Οι γυναίκες είναι επίσης πιο ευαίσθητες στις ερωτογενείς ζώνες από τους ώμους μέχρι το εσωτερικό των μηρών και των γοφών. Στην πραγματικότητα, μεταξύ των περιοχών που προτιμούν περισσότερο οι γυναίκες είναι τα χείλη, ο λαιμός, το στήθος και το εσωτερικό των μηρών.

Από την άλλη πλευρά, όταν η σεξουαλική ένταση αυξάνεται, μπορεί κανείς να κάνει παύση και να αλλάξει θέση ή κινήσεις για να μάθει πώς να καθυστερεί τον οργασμό, αν το επιθυμεί.

Αν και η ευαισθησία της κλειτορίδας δεν διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, όλα τα αιδοία είναι διαφορετικά και σε μερικές γυναίκες είναι πιο εκτεθειμένα ή μεγαλύτερα, οπότε είναι πιο διαθέσιμα και μια γυναίκα μπορεί να νιώσει την ηδονή πιο γρήγορα. Έτσι, ορισμένες γυναίκες μπορούν να διεγείρονται απλώς τρίβοντας τον κόλπο τους μέσα από το εσώρουχό τους, ενώ άλλες απαιτούν άμεση επαφή.

Ο αυνανισμός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να εξοικειωθείτε με τα προσωπικά μοτίβα διέγερσης και τις στιγμές πριν από τον οργασμό. Μια τεχνική περιλαμβάνει τον αυνανισμό μέχρι το σημείο σχεδόν της κορύφωσης και τη διακοπή του για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όταν καμία από αυτές τις μεθόδους δεν είναι επιτυχής, οι ψυχίατροι και οι σεξολόγοι συνιστούν σεξοθεραπεία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη χρήση αντικαταθλιπτικών (ιδίως αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης) που μπορούν να αποτρέψουν τον πρόωρο οργασμό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.