Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Γνωρίστε τους αριθμούς σας

17 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης. Είναι σημαντικό ο γενικός πληθυσμός να γνωρίζει τους κινδύνους αυτής της σιωπηλής ασθένειας.
Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Γνωρίστε τους αριθμούς σας

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2022

Η Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης γιορτάζεται κάθε 17 Μαΐου. Ο στόχος της ημέρας είναι να αποτρέψει την εμφάνιση της νόσου προωθώντας καλές συνήθειες στον τρόπο ζωής.

Η έγκαιρη διάγνωση της διαταραχής είναι επίσης σημαντική, γι ‘αυτό και η εκδήλωση ενθαρρύνει τις συχνές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, με το σύνθημα “γνωρίστε τους αριθμούς σας”. Αυτό ήταν το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Η ασθένεια είναι ένας καρδιαγγειακός παράγοντας κινδύνου επειδή βρίσκεται πίσω από άλλες ασθένειες που τελικά οδηγούν σε άσχημες συνέπειες ή θάνατο. Αυτές περιλαμβάνουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως θα δούμε, είναι μια πολύ συχνή παθολογία και η Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης είναι μια βασική ευκαιρία για τον έγκαιρο εντοπισμό και επίθεση στις τιμές της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η αλήθεια είναι ότι πολλές ζωές μπορούν να σωθούν ενεργώντας με ακρίβεια σε αυτόν τον τομέα.

Παγκόσμια ημέρα υπέρτασης: Υψηλή αρτηριακή πίεση στον κόσμο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30% όλων των θανάτων παγκοσμίως.

Εάν διαχωρίσουμε τους θανάτους που οφείλονται σε καρδιαγγειακά αίτια από παράγοντες κινδύνου, θα δούμε ότι περισσότεροι από 9 εκατομμύρια από αυτούς τους θανάτους συνδέονται με αρτηριακή υπέρταση. Με άλλα λόγια, πάνω από το 50% των καρδιαγγειακών θανάτων συμβαίνουν σε υπερτασικούς ασθενείς.

Μεταξύ των ενηλίκων άνω των 25 ετών, το 40% είναι υπερτασικοί. Επιπλέον, όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση ηλικίας, τόσο περισσότερα περιστατικά καταγράφονται. Η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο είναι η Αφρική.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης χρησιμεύει για την ευαισθητοποίηση όσων πιστεύουν ότι είναι υγιείς αλλά κρύβουν στοιχεία για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Από όλους τους ανθρώπους με υπέρταση, το ένα τρίτο δεν γνωρίζει ότι είναι υπερτασικοί και όσοι γνωρίζουν ότι είναι υπερτασικοί δεν καταφέρνουν να κάνουν κάτι να το μειώσουν στο 50% των περιπτώσεων.

πολύ αλάτι
Η υπέρταση είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες στον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης αποκαλύπτει μια σιωπηλή ασθένεια

Η αρτηριακή υπέρταση δρα και βλάπτει το σώμα σιωπηλά. Ως εκ τούτου, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγνοούν την υπερτασική τους κατάσταση και συνεχίζουν με τις ανθυγιεινές τους συνήθειες.

Ένα από τα προβλήματα είναι ότι η ασθένεια δεν προκαλεί συμπτώματα. Αν και υπάρχουν άνθρωποι που αναφέρουν ότι πάσχουν από πονοκεφάλους λόγω αρτηριακής υπέρτασης, η αλήθεια είναι ότι το σύμπτωμα ανταποκρίνεται σε άλλες αιτίες, αλλά όχι άμεσα στην υπέρταση.

Σε κάθε περίπτωση, όταν ένας ασθενής βλέπει γιατρό για πονοκέφαλο, για παράδειγμα, είναι καλή ιατρική πρακτική να κάνει μετρήσεις αρτηριακής πίεσης. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαπιστωθεί ότι το άτομο αγνοεί την υπερτασική του κατάσταση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης υποστηρίζει την ενημέρωση για τους αριθμούς, έτσι ώστε η υψηλή αρτηριακή πίεση να μην περνά απαρατήρητη. Οι συνέπειες είναι σοβαρές και η σιωπηλή κατάστασή της την καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη.

Οι συνέπειες της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Ένα μόνιτορ αρτηριακής πίεσης και μια κόκκινη πλαστική καρδιά.
Η καρδιά είναι ένα από τα όργανα που επηρεάζουν περισσότερο τους αριθμούς υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η αρτηριακή υπέρταση έχει όργανα στόχους όπου ασκεί τη μεγαλύτερη βλάβη. Είναι αυτοί οι ιστοί που τελικά πυροδοτούν τα συμπτώματα και τις καταστροφικές συνέπειες για την υγεία. Έχοντας αυτό υπόψη, τα όργανα που επηρεάζονται περισσότερο από την υψηλή αρτηριακή πίεση είναι τα εξής:

  • Καρδιά: Πρώτα απ ‘όλα, οι στεφανιαίες αρτηρίες τραυματίζονται από υψηλή αρτηριακή πίεση και οδηγούν στην πιθανότητα οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου ή στηθάγχης.
  • Εγκέφαλος: Τα εγκεφαλικά επεισόδια εμφανίζονται συχνά σε υπερτασικά άτομα. Μια αρτηρία μπορεί να μπλοκάρει προοδευτικά ή να σπάσει από μια υπερτασική κατάσταση. Οι συνέπειες αυτού του γεγονότος μπορεί να είναι καταστροφικές για την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.
  • Περιφερειακές αρτηρίες: Η κυκλοφορία στα άκρα υποφέρει επίσης από υψηλή αρτηριακή πίεση. Η εσωτερική επένδυση των αρτηριών είναι κατεστραμμένη και φράσσεται από λίπος και αιμοπετάλια. Μακροπρόθεσμα, ειδικά τα πόδια υποφέρουν από έλλειψη οξυγόνου.
  • Νεφρά: Ο υποκείμενος μηχανισμός που εξηγεί τη νεφρική ανεπάρκεια σε υπερτασικούς ασθενείς είναι η αργή καταστροφή των αρτηριών που είναι υπεύθυνες για την ανταλλαγή νεφρών. Είναι επίσης ένα αγγειακό πρόβλημα.
  • Μάτι: Τέλος, ο αμφιβληστροειδής είναι το όργανο που επηρεάζεται περισσότερο από την αρτηριακή υπέρταση στο βολβό του ματιού. Η αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση εάν ο ασθενής είναι επίσης διαβητικός.

Η σημασία της γνώσης των αριθμών σας

Η καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης βασίζεται στην ενθάρρυνση των ανθρώπων να γνωρίζουν τα νούμερά τους, επειδή η πρόληψη βασίζεται σε αυτές τις γνώσεις. Με άλλα λόγια, εάν τα άτομα με υπέρταση γνωρίζουν ότι είναι υπερτασικά, έχουν περισσότερα εργαλεία για να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δεν πάσχετε από τη νόσο, μπορείτε να προστατέψετε την καρδιά σας τρώγοντας μια ισορροπημένη διατροφή, κάνοντας άσκηση, μειώνοντας το αλάτι και αποφεύγοντας το άγχος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Lim, Stephen S., et al. “A comparative risk assessment of burden of disease and injury attributable to 67 risk factors and risk factor clusters in 21 regions, 1990–2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010.” The lancet 380.9859 (2012): 2224-2260.
  • Cáceres Toledo, María, Odalis Cáceres Toledo, and Lilian Cordiés Jackson. “Hipertensión arterial y retinopatía hipertensiva: Su comportamiento en un área de salud.” Revista Cubana de Medicina 39.4 (2000): 210-216.
  • Ramírez-Palacios, Paula, et al. “Reorganización y manejo clínico para el control de la hipertensión en el primer nivel.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 56.S1 (2018): 26-37.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.