Ανακαλύψτε τους διαφορετικούς τύπους και τις ποικιλίες των δαμάσκηνων

Το δαμάσκηνο είναι ένα φρούτο που έχουμε όλοι γευτεί κάποια στιγμή στη ζωή μας. Παρότι οι περισσότεροι από εμάς το γνωρίζουμε ως κόκκινο ή μωβ, υπάρχουν και άλλοι τύποι και ποικιλίες δαμάσκηνων. Μάθετε περισσότερα εδώ!
Ανακαλύψτε τους διαφορετικούς τύπους και τις ποικιλίες των δαμάσκηνων
Florencia Villafañe

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Florencia Villafañe.

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2022

Εσείς μπορείτε ν’ αναγνωρίσετε όλους τους τύπους και τις ποικιλίες των δαμάσκηνων;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν φάει αυτό το φρούτο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Όμως, δε γνωρίζουν όλοι ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των διαφορετικών τύπων. Έχοντας αυτό στο νου, στο σημερινό μας άρθρο θέλουμε να σας μιλήσουμε περισσότερο γι’ αυτό.

Το δαμάσκηνο είναι ένα φρούτο με ιδιαίτερη γεύση. Μπορεί να είναι γλυκό ή να έχει έναν σημαντικό βαθμό οξύτητας. Γι’ αυτόν τον λόγο, υπάρχουν άτομα που είναι μεγάλοι θαυμαστές των δαμάσκηνων. Πέραν αυτού, προσφέρουν ωφέλιμες θρεπτικές ουσίες στο σώμα, όπως ίνες, βιταμίνες Α, C, και Ε, και μέταλλα όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο, και σελήνιο.

Η δαμασκηνιά

Αυτό το φρούτο προέρχεται από τη δαμασκηνιά, η οποία είναι μέλος της οικογένειας Rosaceae και ανήκει στο υπογένος Prunus, όπως η αμυγδαλιά, η κερασιά, και η ροδακινιά.

Γενικά, αυτό το δένδρο έχει ύψος 5 με 6 μέτρα, έχει λείο κορμό ή με σχισμές, και, σε ορισμένα είδη, τα κλαδιά έχουν αγκάθια. Επιπλέον, τα φύλλα του είναι ελλειπτικά με οδοντωτές άκρες και έχει λευκά λουλούδια με μπουμπούκια που είναι σκληρά στο άγγιγμα. Ένα σημείο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι μπορεί ν’ αντισταθεί στις χαμηλές θερμοκρασίες και την παγωνιά.

Τα φρούτα αυτού του δένδρου μπορεί να έχουν κίτρινο, βιολετί, κόκκινο, λευκό, ή πράσινο χρώμα. Μέσα, έχουν μια ζουμερή σάρκα με σφιχτή πυκνότητα και ένα κουκούτσι, καρπός που δε μπορεί να φαγωθεί. Στο εξωτερικό τους, έχουν μια λεία και μαλακή φλούδα. Γενικά, τα κίτρινα δαμάσκηνα ξεχωρίζουν για την οξύτητά τους, ενώ τα κόκκινα ή βιολετί είναι γλυκά, και τα πράσινα είναι πικρά.

Δαμάσκηνα σε καλάθι
Υπάρχουν πολλοί τύποι και διάφορες ποικιλίες δαμάσκηνων, και όλα προέρχονται από τη δαμασκηνιά.

Τύποι δαμάσκηνων

Σύμφωνα με το Σύστημα Ελέγχου και Παρακολούθησης Παρασίτων της Αργεντινής, οι πιο γνωστοί τύποι είναι οι Ευρωπαϊκές και Ιαπωνικές δαμασκηνιές. Αυτές με τη σειρά τους έχουν διάφορες ποικιλίες δαμάσκηνων. Ωστόσο, άλλος ένας τρόπος κατηγοριοποίησης είναι βάσει του χρώματος.

Θα σας πούμε περισσότερες λεπτομέρειες στη συνέχεια.

Ευρωπαϊκή δαμασκηνιά (Prunus domestica)

Η Ευρωπαϊκή δαμασκηνιά είναι η πιο κοινή. Τα φρούτα είναι ελαφρώς πράσινα (όπως στην ποικιλία Claudia) ή μωβ. Δεν περιέχουν σημαντική ποσότητα νερού, και έτσι χρησιμεύουν για αποξήρανση.

Φυσικά, μπορείτε να τα καταναλώσετε όπως είναι, ή να τα χρησιμοποιήσετε για να παρασκευάσετε γλυκά, κομπόστες, και μαρμελάδες. Φυτρώνουν στη Γαλλία, στην Αγγλία, στο Βέλγιο, και στην Ισπανία. Ειδικότερα, οι ποικιλίες που ανήκουν σε αυτή την ομάδα είναι: Claudia, Stanley, President, Giant, και Ana Apath.

Ιαπωνική δαμασκηνιά (Prunus salicina)

Γενικά, αυτά τα δαμάσκηνα τα καταναλώνουμε φρέσκα. Έχουν κόκκινη ή μαύρη φλούδα, παρότι ορισμένες ποικιλίες ίσως είναι ελαφρώς κίτρινες. Εντοπίζονται σε θερμά κλίματα. Μέσα σε αυτόν τον τύπο βρίσκουμε τις ακόλουθες ποικιλίες: Red Beauty, Golden Japan, Menthey, Formosa, Santa Rosa.

Κίτρινο δαμάσκηνο

Αυτό το δαμάσκηνο, το οποίο προέρχεται από την Αμερικανική Ήπειρο και τις Δυτικές Ινδίες, έχει πολλά διαφορετικά ονόματα.

Σε σύγκριση με άλλα έχει μικρό μέγεθος, σφιχτή σάρκα, και είναι κίτρινο εσωτερικά και εξωτερικά. Χρησιμοποιείται σε κέικ, μαρμελάδες, χυμούς, και μπράντι δαμάσκηνου.

Οι διαφορετικές ποικιλίες των δαμάσκηνων

Όπως αναφέραμε ήδη, υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες δαμάσκηνων μέσα σε αυτούς τους τύπους. Παρακάτω, θα σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για κάποια από αυτά.

Κίτρινο δαμάσκηνο Sungold

Αυτή είναι μια ποικιλία Ιαπωνικού δαμάσκηνου η οποία προέρχεται από τη Νότιο Αφρική, αλλά φυτρώνει σε διάφορες χώρες. Είναι μεγάλο και αρωματικό, έχει κίτρινη φλούδα, και, όταν ωριμάζει, μπορεί να αποκτήσει έντονο κόκκινο χρώμα.

Η σάρκα είναι κίτρινη ή πορτοκαλί και έχει ιδιαίτερη γλυκύτητα. Μπορείτε να το φάτε φρέσκο, αν και είναι εξαιρετικά χρήσιμο στην παρασκευή μαρμελάδων.

Δαμάσκηνο κόκκινη ομορφιά

Ακόμη μία ποικιλία Ιαπωνικού δαμάσκηνου το οποίο έχει στρογγυλό σχήμα. Η φλούδα του είναι κόκκινη και γίνεται σκούρα, ανάλογα με το πόσο έχει ωριμάσει. Το εσωτερικό του είναι κίτρινο και έχει σκληρή υφή. Αυτό το κάνει κατάλληλο για μεταφορά.

Ποικιλίες των δαμάσκηνων: Χρυσό Ιαπωνικό δαμάσκηνο

Αυτό είναι ένα ελαφρώς κίτρινο φρούτο με έντονη και ανθεκτική φλούδα. Έχει ζουμερή σάρκα και, όπως και τα προηγούμενα, ανήκει σε μια Ιαπωνική ποικιλία. Γενικά, φυτρώνει στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Νότιο Αφρική, και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ποικιλίες των δαμάσκηνων: Δαμάσκηνο μαύρο κεχριμπάρι

Αυτό το φρούτο έχει μαύρη φλούδα και ένα στρογγυλό, ελαφρώς επίπεδο σχήμα. Η σάρκα του είναι κεχριμπαρένια και σφιχτή. Χάρη σε αυτή τη σκληρότητά του, είναι ανθεκτικό στη μεταφορά. Επιπλέον, προσαρμόζεται στις θερμές περιοχές.

Ποικιλίες των δαμάσκηνων: Δαμάσκηνο Santa Rosa

Αυτό το δαμάσκηνο ξεχωρίζει για το στρογγυλεμένο σχήμα του που θυμίζει καρδιά. Έχει έντονα κόκκινη φλούδα και στο εσωτερικό είναι κίτρινο ή κεχριμπαρένιο. Επιπλέον, η σάρκα του είναι ζουμερή και έχει γεύση όμοια με της φράουλας.

Δαμάσκηνο Green Queen Claudia

Το δαμάσκηνο Queen Claudia είναι μια ποικιλία του Ευρωπαϊκού τύπου. Έχει μεσαίο μέγεθος και είναι στρογγυλό. Στο εξωτερικό του είναι πράσινο και έχει λεία και ζουμερή σάρκα. Είναι ιδανικό για να το καταναλώσετε φρέσκο ή να το χρησιμοποιήσετε ώστε να παρασκευάσετε κομπόστα και μαρμελάδες.

Οι ποικιλίες των δαμάσκηνων: Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η κατανάλωση δαμάσκηνων έχει ωφέλιμη επίδραση στη υγεία. Συγκεκριμένα, προμηθεύουν αντιοξειδωτικά, φυτοχημικά (μια ομάδα ενώσεων που βρίσκονται στα φυτά), βιταμίνες, και μέταλλα.

Για να κάνουμε πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, όλες αυτές οι ποικιλίες δαμάσκηνων, πέραν των διαφορών τους στο χρώμα και τη γεύση, μπορούν να συμβάλλουν στην ευεξία σας. Έτσι, η τακτική κατανάλωση αυτού του φρούτου συνεισφέρει στα εξής:

 • Βελτιώνουν την κατάσταση του δέρματος και της όψης, χάρη στη βιταμίνη Α.
 • Προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα: Τα δαμάσκηνα βελτιώνουν την πέψη χάρη στις φυτικές ίνες και τη σορβιτόλη, ένα φυσικό γλυκαντικό.
 • Ανακουφίζουν από την κατακράτηση υγρών: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε κάλιο προάγει την αποβολή υγρών και έτσι δε συσσωρεύονται στους μαλακούς ιστούς. Αυτό είναι ιδιαίτερα καλό για τα άτομα με υψηλή πίεση.
 • Διατηρούν τα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου: Αυτή η δράση οφείλεται στις ίνες οι οποίες αποτρέπουν την υψηλή απορρόφηση λίπους.
 • Δυναμώνουν το ανοσοποιητικό: Ο λόγος είναι πως τα δαμάσκηνα προμηθεύουν με βιταμίνες και μέταλλα τα οποία χρειάζεται το σώμα ώστε να λειτουργεί καλά, σε ό,τι αφορά των μεταβολισμών των κυττάρων από τα λευκά αιμοσφαίρια.
Αποξηραμένα δαμάσκηνα
Υπάρχουν ορισμένες ποικιλίες δαμάσκηνων που αποξηραίνονται καλύτερα από άλλες.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι και ποικιλίες δαμάσκηνων για κάθε γούστο

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλές επιλογές γι’ αυτό το φρούτο, πέραν από τα κλασικά βιολετί και κόκκινα. Μαζί με το χρώμα ποικίλουν και η γεύση, η ποσότητα νερού, και η συμβολή τους με θρεπτικές ουσίες.

Πέραν των παραπάνω, οι ειδικοί θεωρούν την κατανάλωσή οποιασδήποτε ποικιλίας δαμάσκηνων ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία σας. Οι ίνες θα ρυθμίσουν το έντερό σας, τα μέταλλα θα βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, και το κάλιο θα συμβάλει στη διατήρηση καλών επιπέδων πίεσης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Parra-Coronado, A., Hernández-Hernández, J. E., & Camacho-Tamayo, J. H. (2007). Estudio de algunas propiedades fisicas y fisiológicas precosecha de la ciruela variedad horvin. Revista Brasileira de Fruticultura29(3), 431-437.
 • Vargas-Simón, G., Hernández-Cupil, R., & Moguel-Ordoñez, E. (2011). Caracterización morfológica de ciruela (Spondias purpurea L.) en tres municipios del estado de Tabasco, México. Bioagro23(2), 141-149.
 • Caballero-Gutiérrez, L., & Gonzáles, G. F. (2016). Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta Médica Peruana33(1), 50-64.
 • Prunus domestica y P. salicina. Sistema de Vigilancia Argentino y monitoreo de plagas. Disponible en: https://www.sinavimo.gov.ar/cultivo/prunus-domestica-y-p-salicina.
 • González-Flores, D., Velardo, B., Garrido, M., González-Gómez, D., Lozano, M., Ayuso, M. C., … & Rodríguez, A. B. (2011). Ingestion of Japanese plums (Prunus salicina Lindl. cv. Crimson Globe) increases the urinary 6-sulfatoxymelatonin and total antioxidant capacity levels in young, middle-aged and elderly humans: Nutritional and functional characterization of their content. Journal of Food & Nutrition Research50(4).
 • Vilcanqui-Pérez, Fulgencio, and Carlos Vílchez-Perales. “Fibra dietaria: nuevas definiciones, propiedades funcionales y beneficios para la salud. Revisión.” Archivos Latinoamericanos de Nutrición 67.2 (2017): 146-156.
 • Villanueva-Flores, Rafael Mauricio. “Fibra dietaria: una alternativa para la alimentación.” Ingeniería Industrial 037 (2019): 229-242.
 • Ortega Anta, Rosa M., et al. “Pautas nutricionales en prevención y control de la hipertensión arterial.” Nutrición Hospitalaria 33 (2016): 53-58.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.