Ροζ φρούτο του δράκου: Ανακαλύψτε τις ιδιότητές του

Το φρούτο του δράκου είναι ένα φυτό που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης για τις διακοσμητικές του ιδιότητες. Ωστόσο, πρόκειται για φρούτο που μπορεί να φαγωθεί και πλέον έχει γίνει μια μοντέρνα γαστρονομική επιλογή.
Ροζ φρούτο του δράκου: Ανακαλύψτε τις ιδιότητές του
Anna Vilarrasa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Anna Vilarrasa.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το φρούτο του δράκου είναι ένα φρούτο του κάκτου Hylocereus cacteus. Προέρχεται από το νότιο τμήμα του Μεξικού και την Κεντρική Αμερική, ενώ υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες αυτού του τροπικού φρούτου. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η ροζ ποικιλία η οποία παράγει φρούτα του ίδιου χρώματος ή με λευκή σάρκα και μικρούς μαύρους σπόρους.

Παρά την εξωτική του εμφάνιση, έχει παρόμοια γεύση με πολλά άλλα φρούτα. Ορισμένοι άνθρωποι την περιγράφουν κάτι μεταξύ ακτινίδιου και αχλαδιού.

Στο άρθρο που ακολουθεί, θα σας πούμε τα πάντα για τη σύνθεση και τα χαρακτηριστικά του.

Φρούτο του δράκου – Οι ιδιότητες και τα υγιεινά οφέλη του

Το φρούτο του δράκου κέντρισε το ενδιαφέρον των επιστημόνων τα τελευταία χρόνια λόγω του σημαντικού θρεπτικού περιεχομένου του. Γι’ αυτό, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ορισμένες από τις πιο σημαντικές δράσεις του, τόσο ως τρόφιμο, όσο και στη βιομηχανία καλλυντικών. Μεταξύ των κύριων ωφελειών ξεχωρίζουν οι ακόλουθες:

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Πρόκειται για μία από τις πιο θετικές επιδράσεις του φρούτου του δράκου. Όπως γνωρίζαμε εδώ και πολύ καιρό, περιέχει διάφορα συμπλέγματα τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά μόρια που προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος από τις επιπτώσεις των ελευθέρων ριζών.

Υπάρχει μια σημαντική ποσότητα επιστημονικών αποδείξεων οι οποίες συνδέουν τις ελεύθερες ρίζες με συγκεκριμένα χρόνια νοσήματα όπως αρθρίτιδα, καρκίνο, διαβήτη, και καρδιακές παθήσεις. Παρότι οι ελεύθερες ρίζες δεν είναι η μόνη αιτία, μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Φρούτο του δράκου κομμένο σε κύβους
Το φρούτο του δράκου είναι ο καρπός ενός κάκτου. Χαρακτηριστικό της Κεντρικής Αμερικής, διαθέσιμο όμως και σε αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ολιγοσακχαρίτες με πρεβιοτική δράση

Μέρος του θρεπτικού περιεχομένου του φρούτου του δράκου αποτελείται από υδατάνθρακες. Πέραν της γλυκόζης και της φρουκτόζης, έχει σημαντικές ποσότητες ολιγοσακχαριτών. Κατά ένα ποσοστό πρόκειται για ζάχαρα μακράς αλύσου.

Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει πως τα γαστρικά υγρά και τα ένζυμα δε μπορούν να διασπάσουν αυτές τις ίνες. Έτσι, φτάνουν άπεπτες στο παχύ έντερο και αποτελούν τροφή για τα βακτήρια του εντέρου. Γι’ αυτό μπορούμε να πούμε ότι η κατανάλωση του του δράκου μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη ορισμένων υγιεινών προβιοτικών στελεχών, όπως των Μπιφιντοβακτηρίων και των Οξυγαλακτικών βακτηρίων.

Μένουν ν’ ανακαλυφθούν ακόμη πολλά για τη σχέση μεταξύ του υγιούς μικροβιώματος και της καλής κατάστασης της υγείας. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι επηρεάζει ορισμένες καταστάσεις, όπως τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, και τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η ικανότητα του σώματος να αντιμετωπίζει τα παθογόνα εξαρτάται από ορισμένους διατροφικούς παράγοντες. Έτσι, τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών του αμυντικού συστήματος, έχουν όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται για να λειτουργούν σωστά.

Οι ειδικοί σημειώνουν τον ρόλο της βιταμίνης C και του ψευδαργύρου, και τα δύο βρίσκονται στο φρούτο του δράκου, τα οποία ξεχωρίζουν. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάστε τη βιταμίνη Α (σε αυτή την περίπτωση τη β-καροτίνη, έναν από τους προδρόμους της).

Αυτή η θρεπτική ουσία έχει την ικανότητα να προλαμβάνει λοιμώξεις, ενώ το ασκορβικό οξύ υποστηρίζει διάφορες κυτταρικές λειτουργίες του έμφυτου και του επίκτητου ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμη, αρκετά από αυτά τα κύτταρα βρίσκονται στον λεμφοειδή ιστό που σχετίζεται με το έντερο.

Το μικροβίωμα του εντέρου αλληλεπιδρά με αυτά τα κύτταρα και έτσι όλες οι τροφές με πρεβιοτική δράση διατηρούν σε καλή κατάσταση το μικροβίωμα και διευκολύνουν τη θετική του επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το φρούτο του δράκου έχει σίδηρο

Το φρούτο του δράκου είναι ένα από τα λίγα φρέσκα φρούτα που μας προμηθεύουν με σημαντική ποσότητα σιδήρου. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, έχει 1,9 mg ανά 100 γραμμ., δηλαδή περίπου το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σιδήρου.

Επιπλέον, η ύπαρξη βιταμίνης C διευκολύνει την απορρόφησή του.

Η σπουδαιότητα του φρούτου

Είναι σημαντικό να τονίσουμε την αξία του φρούτου του δράκου ως μέρος της διατροφικής ομάδας των φρούτων. Τα περισσότερα φρούτα έχουν θετικά θρεπτικά χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό, βάζοντάς τα στην καθημερινή σας διατροφή θα επωφεληθεί η υγεία και η ευεξία σας.

Η κατανάλωση 3 με 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα συμβάλλει στη μείωση της παχυσαρκίας και ορισμένων μορφών καρκίνου. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο παραγόντων που σχετίζονται με καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως η πίεση. Επιπλέον, βελτιώνει την κατάσταση του εντερικού μικροβιώματος.

Θρεπτική σύνθεση

Όλες οι υγιεινές ιδιότητες του φρούτου του δράκου οφείλονται σε ορισμένα συστατικά του. Η διατροφική του αξία είναι όμοια με των περισσότερων φρούτων με υψηλό περιεχόμενο νερού, ινών, και βιταμινών. Η σύνθεσή του ανά 100 γραμμάρια έχει ως εξής:

 • Νερό: 87 γραμμ.
 • Πρωτεΐνη: 1,1 γραμμ.
 • Λίπη: 0,4 γραμμ.
 • Υδατάνθρακες: 11 γραμμ.
 • Ίνες: 3 γραμμ.

Επίσης, στη σύνθεσή του ξεχωρίζουν ορισμένες βιταμίνες της ομάδας Β, όπως οι βιταμίνες Β1, Β2, και Β3. Ακόμη, έχει αξιοσημείωτη ποσότητα βιταμίνης C και μετάλλων όπως ασβεστίου, σιδήρου, φωσφόρου, και ψευδαργύρου.

Τέλος, αξίζει ν’ αναφέρουμε την ύπαρξη φυτοθρεπτικών ουσιών όπως του λυκοπένιου (στις ποικιλίες με κόκκινη σάρκα), των καροτίνων, και των φαινολών.

Πώς να επιλέξετε και να φάτε το φρούτο του δράκου

Φρούτο του δράκου σε μπολ
Το φρούτο του δράκου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες ή χυμούς.

Όταν επιλέγετε φρούτο του δράκου, θα πρέπει να έχει έντονο κόκκινο χρώμα. Αν είναι πράσινο ακόμη σημαίνει ότι δεν έχει ωριμάσει αρκετά. Είναι φυσιολογικό, επίσης, να έχει κάποια σημάδια στη φλούδα του. Όμως, αν είναι πολλά, τότε σημαίνει ότι είναι υπερβολικά ώριμο.

Για να το φάτε, κόψτε το στη μέση κατά μήκος με ένα κοφτερό μαχαίρι. Μπορείτε να χωρίσετε τη σάρκα από τη φλούδα με ένα κουτάλι, όπως θα κάνατε με ένα αβοκάντο. Είναι σημαντικό να προσέχετε για κομμάτια φλούδας καθώς αυτό το τμήμα του φρούτου δεν τρώγεται. Μόλις το ξεφλουδίσετε και το κόψετε, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το απολαύσετε.

Παραδείγματος χάρη:

 • Μπορείτε να το κόψετε σε κύβους και να το φάτε μόνο του ή με άλλα φρούτα.
 • Μπορείτε να το βάλετε σε μια σαλάτα.
 • Μπορείτε να το πιείτε σε χυμούς ή σμούθι με άλλα φρούτα.
 • Μπορείτε να το προσθέσετε στο γιαούρτι ή το γάλα.

Το φρούτο του δράκου είναι ένα εξωτικό φρούτο με μεγάλο διατροφικό ενδιαφέρον

Είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε τα φρούτα στην καθημερινή σας διατροφή λόγω των πολλών ωφελειών τους στο ανθρώπινο σώμα. Μια καλή επιλογή είναι το φρούτο του δράκου. Αναμφίβολα, είναι ένα από τα πιο ελκυστικά εξωτικά φρούτα στην αγορά.

Όχι μόνο είναι ελαφρύ, αλλά προσφέρει ίνες και μεγάλο αριθμό μετάλλων και βιταμινών. Επιπλέον, η κατανάλωσή του συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Τέλος, βελτιώνει την κατάσταση του εντερικού μικροβιώματος και ενισχύει το ανοσοποιητικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ames BN, et al. Oxidants, antioxidants, and the degenerative diseases of aging. Procedings of the National Academy of Sciences of the  U S A. Septiembre 1993.90(17):7915-7922.
 • Carr A.C, Maggini S. Vitamine C and Inmune Function. Nutrients. Noviembre 2017. 3;9(11):1211.
 • Chew B.P, Park J. S. Carotenoid action on the immune response. Nutrients. enero 2004. 134(1):257S-261S.
 • Childs CE, et al. Diet and Immune Function. Nutrients. Agosto 2019.11(8):1933.
 • Ghezzi P, et al. The oxidative stress theory of disease: levels of evidence and epistemological aspects. British Journal of Pharmacology. Junio 2017.174(12):1784-1796.
 • Quigley EM. Gut bacteria in health and disease. Gastroenterology and Hepatology  (N Y). Septiembre 2013.9(9):560-569.
 • Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Advances in Nutrition. Julio 2012.3(4):506-516.
 • Sonawane M.S. Nutritive and medicinal value of dragon fruit. The Asian Journal of Horticulture. Diciembre 2017. 12(2):267-271.
 • Wichienchot S., et al. Oligosaccharides of pitaya (dragon fruit) flesh and their prebiotic properties. Food Chemistry. Junio 2010. 120(3):850-857.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.