Πολυουρία: Χαρακτηριστικά και οι θεραπείες που υπάρχουν

Η πολυουρία είναι μια αύξηση στην παραγωγή ούρων στο σώμα σας. Οι αιτίες της είναι καλοήθεις μερικές φορές, ωστόσο, υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες αυτό το σύμπτωμα αποτελεί προειδοποίηση για την παρουσία μιας χρόνιας νόσου που απαιτεί θεραπεία.
Πολυουρία: Χαρακτηριστικά και οι θεραπείες που υπάρχουν

Τελευταία ενημέρωση: 25 Νοεμβρίου, 2020

Η πολυουρία είναι ένας ιατρικός όρος που αναφέρεται σε αύξηση της παραγωγής ούρων. Ένας ενήλικας οδηγείται σε αυτήν τη διάγνωση εάν το σώμα του παράγει περισσότερα από τρία λίτρα ούρων την ημέρα. Για τα παιδιά, είναι περισσότερο από δυόμισι λίτρα σε είκοσι τέσσερις ώρες.

Υπάρχουν άλλοι παρόμοιοι όροι που δεν σημαίνουν το ίδιο. Για παράδειγμα, η πολλακιουρία είναι όταν ένα άτομο ουρεί αρκετές φορές την ημέρα, αλλά η συνολική ποσότητα υγρού είναι φυσιολογική. Ομοίως, υπάρχει νυκτουρία, η οποία συμβαίνει όταν ένα άτομο πρέπει να διακόψει τον ύπνο του για να ουρήσει τη νύχτα.

Μπορεί να υπάρχει πολυουρία με νυκτουρία ή πολυουρία με πολλακιουρία, αλλά δεν είναι το ίδιο. Επιπλέον, μπορεί να υπάρξει αύξηση του όγκου των ούρων χωρίς άλλο συνοδευτικό σημάδι. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι απλώς ένα σύμπτωμα και όχι μια ασθένεια από μόνη της. Έτσι, για να μάθετε ποια είναι η υποκείμενη ασθένεια, πρέπει να λάβετε μια διάγνωση.

Η ποσότητα των ούρων που παράγονται σε είκοσι τέσσερις ώρες εξαρτάται από τρεις παράγοντες:

 • Πόσο υγρό εισέρχεται στο σώμα σας.
 • Οι ουσίες που ο οργανισμός πρέπει να εξαλείψει. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ούρα είναι ένας μηχανισμός ανθρώπινου σώματος με τον οποίο αφαιρεί τυχόν στοιχεία που δεν χρειάζεται. Η αποβληθείσα ποσότητα είναι επίσης ένας παράγοντας.
 • Η νεφρική λειτουργία, καθώς τα ούρα είναι προϊόν των νεφρών και εξαρτάται από την ικανότητά τους να λειτουργούν σωστά.

Πολυουρία: Γενικές αιτίες

Πρώτον, ας αναφέρουμε τις γενικές αιτίες της πολυουρίας, ώστε να μπορούμε να εξηγήσουμε αργότερα τις ασθένειες που είναι η πιο συχνή αιτία αυτού του συμπτώματος. Ορισμένες αιτίες οφείλονται σε καθημερινά γεγονότα, ενώ άλλες είναι πιο επίμονες:

 • Αυξημένη πρόσληψη υγρών: Προφανώς, όσο περισσότερα υγρά πίνετε σε μια μέρα, τόσα περισσότερα θα πρέπει να αποβάλει το σώμα σας. Εδώ ένα άτομο θα αντιμετωπίσει προσωρινή, καλοήθη πολυουρία.
 • Αυξημένη κατανάλωση αλατιού: Το αλάτι είναι μια ουσία που απορροφά το νερό του σώματος και το μεταφέρει στους νεφρούς για να το αποβάλει από το σώμα. Όταν ένα άτομο καταναλώνει πολύ αλμυρά τρόφιμα μπορεί να αναμένει αύξηση του όγκου των ούρων. Αυτή είναι επίσης μια στιγμιαία μορφή πολυουρίας.
 • Ποτά που διεγείρουν τα ούρα: Ορισμένα υγρά όπως μπύρα, μερικά τσάγια και η καφεΐνη μπορούν να αυξήσουν τον όγκο των ούρων.
 • Κρύο περιβάλλον: Όταν το περιβάλλον είναι κρύο, το σώμα το καταγράφει και οδηγεί σε αγγειοσυστολή που σημαίνει ότι η διάμετρος των αρτηριών του σώματος μειώνεται. Περιορίζοντας τις αρτηρίες, υπάρχει λιγότερος χώρος για το αίμα και, επομένως, ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από το υπερβολικό υγρό είναι να αυξήσουμε την παραγωγή ούρων.
 • Χρήση διουρητικών: Οι γιατροί συνταγογραφούν διουρητικά όπως φουροσεμίδη ή υδροχλωροθειαζίδη για ορισμένες παθολογίες. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα φάρμακα αυξάνουν τον όγκο των ούρων και οδηγούν σε πολυουρία. Είναι μια κοινή παρενέργεια.
απεικόνιση νεφρών

Συγκεκριμένες ασθένειες που οδηγούν σε πολυουρία

Αφού περιγράψουμε τις γενικές αιτίες, θα ονομάσουμε τώρα τέσσερις ασθένειες στις οποίες η πολυουρία είναι ένα κοινό σύμπτωμα. Ο ιατρικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός σε αυτές τις ασθένειες καθώς η πολυουρία μπορεί να είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.

Παρόλο που η πολυουρία είναι ένα άλλο σύμπτωμα στο πλαίσιο αυτών των παθολογιών, προκαλεί επιπλέον προβλήματα όταν ξεφεύγει από τον έλεγχο. Ωστόσο, ο κύριος στόχος θα είναι πάντα η επίλυση της υποκείμενης ασθένειας.

Διαβήτης

Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες της πολυουρίας, όσον αφορά τις ασθένειες. Είναι συνηθισμένο για την τριάδα της πολυουρίας, της πολυδιψίας (της αυξημένης δίψας) και της πολυφαγίας (αυξημένη όρεξη) να είναι οι αρχικές προειδοποιήσεις αυτής της κατάστασης.

Η πολυουρία ανταποκρίνεται στην ανάγκη του σώματος να απαλλαγεί από την υπερβολική γλυκόζη, σύμφωνα με τη διαβητική κατάσταση. Με τόση ζάχαρη που κυκλοφορεί στο αίμα, ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε είναι να το εκκρίνουμε με τα ούρα, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή του. Εξ ου και η κλασική πολυουρία αυτών των ασθενών.

Συγκοπή

Η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει την απαραίτητη ποσότητα αίματος σε ολόκληρο το σώμα. Έτσι, γίνεται ένα ανεπαρκές όργανο επειδή δεν έχει αρκετή δύναμη για να εκτελέσει τις συστολές.

Είναι σύνηθες για άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια να έχουν πολυουρία επειδή η αποτυχία στην κυκλοφορική διαδικασία οδηγεί στη συσσώρευση υγρών. Έτσι, το σώμα αφαιρεί την περίσσεια υγρού μέσω των ούρων, αυξάνοντας συχνά τον όγκο τη νύχτα.

πόνος στην καρδιά

Αρτηριακή υπέρταση

Τα άτομα με υπέρταση παρουσιάζουν αύξηση της ποσότητας των ούρων όταν δεν υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή ή όταν ο έλεγχος της νόσου τους δεν είναι κατάλληλος. Μερικές φορές, η πολυουρία είναι το μόνο σημάδι για την παρουσία αυτής της σιωπηλής ασθένειας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι υψηλές τιμές της αρτηριακής πίεσης επηρεάζουν τη λειτουργία των νεφρών, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το σώμα φιλτράρει το αίμα και παράγει ούρα. Έτσι, αυξάνει την παραγωγή. Επιπλέον, υπάρχει επίσης συμμετοχή από μηχανισμούς που είναι παρόμοιοι με αυτούς της καρδιακής ανεπάρκειας.

Πολυουρία και νεφρική ανεπάρκεια

Γενικά, δεν υπάρχουν πολλά άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, αλλά η παθολογία είναι αρκετά σοβαρή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα νεφρά δεν είναι αρκετά επειδή δεν μπορούν να φιλτράρουν επαρκώς το αίμα για σωστή παραγωγή ούρων. Υπό το φως μιας τόσο κακής διήθησης, το σώμα δεν χάνει μόνο εκείνες τις ουσίες που πρέπει να βγουν από το σώμα, αλλά και τις χρήσιμες, όπως το νερό, μεταξύ άλλων.

Η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να είναι ένα τελικό και περίπλοκο στάδιο άλλων παθολογιών, όπως ο διαβήτης, ή μια οντότητα που προκύπτει από κακώς επιλυμένες λοιμώξεις, αυτοάνοσες προσβολές από τον οργανισμό και ακόμη και κακοήθεις όγκους.

Συμπέρασμα

Η πολυουρία είναι ένα σύμπτωμα που αξίζει να προσέξετε. Ωστόσο, εάν έχετε φάει αλμυρό φαγητό ή έχετε εκτεθεί σε κρύες θερμοκρασίες, τότε δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχείτε. Απλά περιμένετε να φύγει από μόνη της. Ωστόσο, πρέπει να συμβουλευτείτε τους γιατρούς σας εάν είναι επίμονη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Grimaldi, A. “Polidipsia-poliuria.” EMC-Tratado de Medicina 16.2 (2012): 1-2.
 • Biagetti, B., I. Vinagre, and S. M. Webb. “Protocolo diagnóstico del síndrome de poliuria y polidipsia.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 10.13 (2008): 883-885.
 • Guinea, M. Torres, and Gabriel de Arriba de la Fuente. “Protocolo diagnóstico de la poliuria.” Medicine: Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 10.80 (2011): 5435-5437.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.