Πώς να φτιάξετε αρώματα μπάνιου

Κρατήστε τα τοξικά εμπορικά αρώματα μακριά από το σπίτι σας. Ακολουθούν έξι τρόποι για να φτιάξετε φυσικά αρώματα για το μπάνιο σας.
Πώς να φτιάξετε αρώματα μπάνιου

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το μπάνιο λέει πολλά για τους κατοίκους του σπιτιού και είναι ένας χώρος που πρέπει να διατηρείται πεντακάθαρος. Η μυρωδιά παίζει θεμελιώδη ρόλο και τα αρώματα μπάνιου είναι η φθηνότερη και ευκολότερη λύση. Βότανα, μαγειρική σόδα, αιθέρια έλαια, μαλακτικό υφασμάτων και πολλά άλλα είναι μερικές από τις επιλογές.

Η ιδέα του να φτιάξετε μόνοι σας αρώματα μπάνιου πηγαίνει πέρα από την εξοικονόμηση χρημάτων. Θα φροντίσετε επίσης για την υγεία σας, κρατώντας τις τοξίνες των αρωμάτων του εμπορίου μακριά από το σπίτι σας.

1. Αρώματα μπάνιου με εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή είναι ένα άρωμα που αρέσει στους περισσότερους ανθρώπους.

Τι χρειάζεστε;

 • Νήμα.
 • Τη φλούδα πολλών λεμονιών ή πορτοκαλιών.
 • Απόσταγμα φρούτου της επιλογής σας.
 • Μια υφασμάτινη σακούλα που αναπνέει ή, αν δεν υπάρχει, ένα γυάλινο δοχείο χωρίς καπάκι.

Τι να κάνετε;

Βάλτε τις φλούδες στο σακουλάκι, προσθέστε μερικές σταγόνες από το άρωμα της επιλογής σας και δέστε το άνοιγμα του σακουλιού με σπάγκο. Βρείτε ένα διακριτικό μέρος για να το τοποθετήσετε. Το μπάνιο σας θα έχει ένα ευχάριστο άρωμα για αρκετές ημέρες.

bath fragrances with citrus fruit peels
Δεν υπάρχει λόγος να πετάτε τις φλούδες εσπεριδοειδών καθώς μπορείτε να αρωματίσετε το σπίτι σας.

2. Αρώματα μπάνιου με βότανα και μπαχαρικά

Αν δεν σας αρέσουν τα αρώματα εσπεριδοειδών, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικά βότανα ή μπαχαρικά.

Τι χρειάζεστε;

Μερικές επιλογές είναι οι εξής:

 • Δενδρολίβανο ή οποιοδήποτε άλλο βότανο της προτίμησης σας.
 • Γαρύφαλλο.
 • Άνθος λεβάντας.
 • Ραβδί κανέλας.
 • Θυμάρι.

Τι πρέπει να κάνετε;

Αν χρησιμοποιήσετε τα γαρύφαλλα, μπορείτε να τα βάλετε στο φρούτο ή σε ένα κερί που το έχετε αλείψει με το άρωμα. Τώρα, με τα υπόλοιπα συστατικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φακελάκια ή γυάλινα βάζα.

3. Αρωματικά κεριά

Τα αρωματικά κεριά προτιμώνται από πολλούς, επειδή διατηρούν το μπάνιο αρωματισμένο για αρκετές ημέρες. Το καλύτερο από όλα είναι ότι δεν χρειάζεται να τα αγοράσετε- μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας και με το αγαπημένο σας άρωμα.

Τι χρειάζεστε;

Τι πρέπει να κάνετε;

Η δημιουργία του οικολογικού αρωματικού κεριού σας είναι πολύ εύκολη- το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα δοχείο όπου μπορείτε να λιώσετε το φυσικό κερί. Μόλις λιώσει, προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου. Έχετε υπόψη σας ότι όσο περισσότερες σταγόνες προσθέσετε, τόσο πιο έντονο και καθαρό θα είναι το άρωμα του κεριού.

Πριν προσθέσετε το μείγμα κεριού και ελαίου, τοποθετήστε το φιτίλι στο καλούπι. Περιμένετε περίπου 10 ώρες για να κρυώσει και να συμπυκνωθεί. Αυτό ήταν! Το αρωματικό σας κερί είναι έτοιμο για χρήση.

Μπορείτε να το τοποθετήσετε πάνω από το νιπτήρα ή σε οποιαδήποτε γωνιά του μπάνιου. Απλά προσέξτε να μην υπάρχουν εύφλεκτα υλικά κοντά του.

4. Αρωματικά χώρου σε τζελ ως αρώματα μπάνιου

Υπάρχουν πολλά αρωματικά χώρου σε τζελ στην αγορά και οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να τα φτιάξουν. Η αλήθεια απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Τι χρειάζεστε;

 • Οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο της προτίμησής σας.
 • Ουδέτερη ζελατίνη- αυτή που χρησιμοποιείτε για τα γλυκά.
 • Χρώμα τροφίμων.

Τι πρέπει να κάνετε;

Βάλτε 250 ml νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει. Όταν πάρει βράση, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε την ουδέτερη ζελατίνη. Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Στη συνέχεια, ρίξτε άλλα 250 ml νερό, αλλά αυτή τη φορά σε θερμοκρασία δωματίου.

Τώρα προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο. Όσο περισσότερο προσθέσετε, τόσο πιο συμπυκνωμένο θα είναι.

Τέλος, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού χρώμα τροφίμων, ανακατέψτε και στη συνέχεια βάλτε το στο ψυγείο. Όταν το μείγμα συμπυκνωθεί, είναι έτοιμο για χρήση.

5. Βαμβακερά επιθέματα με αιθέριο έλαιο

Αυτό το κόλπο μπορεί να γίνει και με μαλακτικό υφασμάτων.

Τι χρειάζεστε;

 • Μπαλάκια βαμβακιού.
 • Ένα γυάλινο βάζο χωρίς καπάκι.
 • Το προϊόν της προτίμησής σας- σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου.

Τι πρέπει να κάνετε;

 1. Εμποτίστε το βαμβάκι με το αιθέριο έλαιο και αποθηκεύστε το στο γυάλινο βάζο χωρίς καπάκι. Μπορείτε να διακοσμήσετε αυτό το δοχείο για να το κάνετε μέρος της διακόσμησης του μπάνιου.
 2. Με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να εφαρμόζετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου στο χαρτί τουαλέτας κάθε φορά που το αντικαθιστάτε.
 3. Ομοίως, προσθέστε αρκετές σταγόνες αιθέριου ελαίου σε μπαλάκια βαμβακιού και τοποθετήστε τα στον πάτο του καλαθιού απορριμμάτων. Η ιδέα είναι ότι κάθε φορά που αλλάζετε σακούλες θα ρίχνετε νέα βαμβάκια με λάδι ή μαλακτικό.
Aceites esenciales para aromatizar el baño.
Διατίθενται διάφορα αρώματα αιθέριων ελαίων, οπότε μπορείτε να επιλέξετε το άρωμα που σας αρέσει περισσότερο.

6. Αναμείξτε μαγειρική σόδα με αιθέριο έλαιο

Η μαγειρική σόδα θα βοηθήσει στην απορρόφηση της υγρασίας και στην εξουδετέρωση των οσμών. Το αιθέριο έλαιο θα αρωματίσει τον χώρο.

Τι χρειάζεστε;

 • ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα.
 • Ένα γυάλινο βάζο χωρίς καπάκι.
 • Αιθέριο έλαιο σε ποσότητα 20 σταγόνων.

Τι πρέπει να κάνετε;

 1. Ρίξτε τη μαγειρική σόδα στο γυάλινο βάζο μαζί με τις σταγόνες του αιθέριου ελαίου.
 2. Τοποθετήστε το μπουκάλι σε ένα μέρος μακριά από νερό. Εάν μετά από μερικές ημέρες το μείγμα δεν αναδίδει άλλο άρωμα, ανακινήστε το και ρίξτε μερικές ακόμα σταγόνες.

Φτιάξτε τα αγαπημένα σας αρώματα μπάνιου

Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, η δημιουργία αρωμάτων για χρήση στο μπάνιο είναι πολύ απλή και δεν απαιτεί πολλά υλικά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε ή να συνδυάσετε αρώματα και να προσέξετε το επίπεδο έντασης- αν σας αρέσουν τα έντονα αρώματα, τότε θα πρέπει να προσθέσετε περισσότερες σταγόνες στη φόρμουλα.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.