Πώς να καθαρίσετε τη διαρροή βενζίνης

Ακόμα και μια μικρή διαρροή βενζίνης ενέχει κίνδυνο για την υγεία και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Μάθετε πώς να την καθαρίσετε καθώς και μερικούς τρόπους για να την αποτρέψετε.
Πώς να καθαρίσετε τη διαρροή βενζίνης
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Andrea de los Angeles Salas Suarez

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Μια διαρροή βενζίνης συμβαίνει συχνά σε πολλά από τα οχήματα που εισέρχονται σε ένα βενζινάδικο. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά συνηθισμένο όταν έχετε όχημα, χλοοκοπτικό ή οποιοδήποτε άλλο τύπο μηχανήματος που χρησιμοποιεί βενζίνη.

Αυτό το γεγονός μπορεί να είναι επικίνδυνο λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς ή ακόμη και έκρηξης εάν έρθει σε επαφή με έναν σπινθήρα. Επιπλέον, η βενζίνη δεν είναι μόνο τοξική, λερώνει επίσης το πάτωμα και το κάνει να γλιστράει.

Έχοντας αυτό υπόψη, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει σε περίπτωση τέτοιου συμβάντος είναι να εκτιμηθεί η έκταση της διαρροής και η πιθανότητα εξάπλωσής της σε άλλες κλειστές ή επικίνδυνες περιοχές. Επιπλέον, λάβετε υπόψη την παρουσία ρωγμών στο πάτωμα, ριπών ανέμου και οχημάτων.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απορρίματα γάτας για να καθαρίσετε έναν λεκέ βενζίνης

Αφού εξετάσετε τα πρωτόκολλα ασφαλείας που αναφέρονται παρακάτω, καλύψτε τη διαρροή βενζίνης με άφθονη άμμο για τα απορρίμματα γάτας (η άμμος της παραλίας δεν θα λειτουργήσει). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ή φωσφορικό τρινάτριο. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν σανό, πριονίδι, άμυλο καλαμποκιού, ακόμη και μαγειρική σόδα.

Αφήστε το για μια ώρα ή δύο ή τουλάχιστον μισή ώρα εάν δεν μπορείτε να περιμένετε τόσο πολύ.

Στη συνέχεια, σκουπίστε προσεκτικά την άμμο με τη βοήθεια ενός φτυαριού και τοποθετήστε την σε μια πλαστική σακούλα. Προσθέστε ακόμα λίγη άμμο, επαναλάβετε τη διαδικασία και πετάξτε την σε ένα ασφαλές μέρος.

Για να είναι σαφές τι πρέπει να κάνετε, επικοινωνήστε με την πυροσβεστική υπηρεσία ή το κέντρο μόλυνσης για τα επικίνδυνα υλικά. Μπορούν να σας δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες. Πολύ σημαντικό, μην πετάτε ποτέ τη βενζίνη σε ένα παραδοσιακό δοχείο απορριμμάτων.

Όσο για τον λεκέ, περιμένετε να εξατμιστεί το καύσιμο πριν τον καθαρίσετε αν είναι στο έδαφος. Χρησιμοποιήστε πλαστική ξύστρα ή σπάτουλα και τοποθετήστε τυχόν απόβλητα στην πλαστική σακούλα.

Αερίστε την περιοχή

Αυτό το σημείο είναι σημαντικό για την πρόληψη σοβαρών συνεπειών. Ανοίξτε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα έτσι ώστε τυχόν εκρηκτικά αέρια να μπορούν να διαφύγουν. Αυτά είναι αόρατα αλλά θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζάλη, δυσκολίες στην αναπνοή και αποπροσανατολισμό.

Ένα ανοιχτό παράθυρο.
Ανοίξτε τυχόν πόρτες και παράθυρα μετά από διαρροή βενζίνης για να μην συσσωρεύονται αέρια.

Πώς να καθαρίσετε μια διαρροή βενζίνης σε ένα όχημα

Τοποθετήστε μερικά παλιά κουρέλια πάνω από τη διαρροή για να απορροφήσετε όσο το δυνατόν περισσότερη βενζίνη για να καθαρίσετε τις ταπετσαρίες ή τα χαλιά του οχήματός σας. Στη συνέχεια, εφαρμόστε την άμμο από τα απορρίμματα γάτας ακολουθώντας τις οδηγίες που εξηγούνται παραπάνω. Τέλος, σκουπίστε.

Αργότερα, κάντε βαθύ καθαρισμό του υφάσματος με ένα πανί ή σφουγγάρι βρεγμένο με πολύ ζεστό νερό. Ρίξτε υγρό απορρυπαντικό πιάτων και τρίψτε μέχρι να πάρετε ένα παχύ αφρό. Στη συνέχεια, στεγνώστε το με μια καθαρή πετσέτα.

Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι συνήθως να μην θέλουμε να καταστρέψουμε μια δεδομένη επιφάνεια. Ως εκ τούτου, τα απορρυπαντικά σε σκόνη ή οι ξηροί διαλύτες είναι καλές εναλλακτικές λύσεις για τον καθαρισμό μιας διαρροής βενζίνης. Ψεκάστε λίγο πάνω στο λεκέ και στη συνέχεια σκουπίστε με ένα υγρό πανί.

Μπορείτε επίσης να το κάνετε αναμειγνύοντας ίσα μέρη ξύδι, μαγειρική σόδα και ζεστό νερό. Αυτό το μείγμα θα αφαιρέσει επίσης τη μυρωδιά.

Πώς να καθαρίσετε τη βενζίνη από τα ρούχα

Είναι καλύτερο να πετάξετε με ασφάλεια κάθε ρούχο που είναι εμποτισμένο με βενζίνη. Ωστόσο, μπορείτε να το αποθηκεύσετε εάν είναι μόνο ένας μικρός λεκές. Ως αφετηρία, ρίξτε λίγο καθαριστικό λεκέδων ή μουλιάστε τον λεκέ για 60 λεπτά σε ξύδι και κρεμάστε το σε εξωτερικούς χώρους.

Αφού εξαφανιστεί η οσμή, τρίψτε τον λιπαρό λεκέ με σαπούνι πιάτων και πλύνετε δυνατά με το χέρι ή στο πλυντήριο. Μπορείτε να ενισχύσετε τη δράση με πάστα μαγειρικής σόδας ή να μουλιάσετε το κομμάτι σε ζεστό νερό με ένα φλιτζάνι αμμωνία για μερικές ώρες. Ποτέ μην αναμιγνύετε αμμωνία με χλωρίνη ή ξύδι.

Συμβουλές και συστάσεις για την διαρροή βενζίνης

Μην παραμελείτε την υγεία και την ευημερία σας προς το συμφέρον του προβλήματος. Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας τον απαραίτητο εξοπλισμό ατομικής προστασίας για να προστατευθείτε από περαιτέρω σοβαρές ζημιές.

Ενεργήστε γρήγορα και φροντίστε την κατάσταση το συντομότερο δυνατό, ξεκινώντας από το αρχικό σημείο της διαρροής.

Επιπλέον, τοποθετήστε ένα δοχείο κάτω από τη διαρροή, έτσι ώστε το καύσιμο να μην πέσει σε άλλες περιοχές ή αντικείμενα εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε τη διαρροή. Κάδοι, μπανίερα ή δίσκοι βαφής λειτουργούν καλά για αυτήν την εργασία. Ποτέ, ποτέ μην τα σκεπάζετε ή τα σφραγίζετε! Ένας τρόπος για να αποφευχθεί η εξάπλωση της διαρροής βενζίνης είναι να τοποθετήσετε αντικείμενα που λειτουργούν ως φράγμα, όπως πετσέτες, βαριά κουτιά ή κομμάτια ξύλου.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον ηλεκτρικό εξοπλισμό γιατί πρόκειται για πηγές ενέργειας και θερμότητας. Το πιο έξυπνο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τα αποσυνδέσετε. Ομοίως, απομακρύνετε όλους τους ανθρώπους και τα ζώα από το χώρο.

Μην υποτιμάτε τις μικρές διαρροές βενζίνης καθώς αυτές θα πρέπει πάντα να αποτελούν αιτία ανησυχίας και άμεσης δράσης. Επιπλέον, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας, η μυρωδιά της βενζίνης μπορεί να σας προειδοποιήσει για έναν κίνδυνο που δεν γνωρίζετε.

Ένα άτομο που λαδώνει μια αλυσίδα.
Οποιαδήποτε συντήρηση οχήματος μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή βενζίνης.

Πότε να λάβετε επαγγελματική βοήθεια

Μπορείτε να λύσετε μόνο ένα μικρό πρόβλημα, οπότε επικοινωνήστε αμέσως με την πυροσβεστική εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε τη διαρροή βενζίνης. Είναι καλά εκπαιδευμένοι σε τέτοιου είδους περιστατικά και θα ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν σε ένα περίπλοκο σενάριο.

Μερικά παραδείγματα αυτού περιλαμβάνουν:

  • Περισσότερα από 10 λίτρα χυμένης βενζίνης
  • Κίνδυνος πυρκαγιάς ή έκρηξης
  • Καύσιμο που χύνεται μέσα σε ηλεκτρικά ενεργοποιημένα ή θερμά αντικείμενα που δεν μπορείτε να καθαρίσετε μόνοι σας

Τρόποι πρόληψης για τη διαρροή βενζίνης

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης ενός ατυχήματος είναι να το αποτρέψετε, οπότε φροντίστε να αποθηκεύετε βενζίνη μέσα σε καλά κλειστά δοχεία, σε ασφαλείς περιοχές και μακριά από παιδιά.

Επίσης, να είστε προσεκτικοί κατά τον ανεφοδιασμό σε βενζινάδικο. Δηλαδή κάντε το αργά, πιέστε τη λαβή μόνο όταν το ακροφύσιο βρίσκεται μέσα στη δεξαμενή και μείνετε εκεί κάθε στιγμή.

Με λίγα λόγια, να είστε πάντα πολύ προσεκτικοί όταν χειρίζεστε βενζίνη. Αποτρέψτε τη διαρροή στο έδαφος, το γρασίδι ή οποιαδήποτε υδάτινη οδό (λίμνες, ποτάμια, θάλασσες, ωκεανοί, αποχετεύσεις), γιατί ακόμη και μια μικρή ποσότητα θα επηρεάσει άσχημα το περιβάλλον.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ponce L. Diagnóstico de la contaminación ambiental causada por los desechos que se generan en la playa por derrames de gasolina y aceites usados provenientes del sector pesquero artesanal de la parroquia Anconcito. Guayaquil: Universidad de Guayaquil; 2016.
  • Bergueiro J, Domínguez F, Morales N. Evaporación en el medio ambiente de gasolina normal (90 octanos) derramada sobre agua de mar y arena de playa. España: Universidad en Palma de Mayorca; 1990.
  • Marín G, Paredes R. Efectos tóxicos provocados por la gasolina. Uruguay: Universidad de la República; 1962.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.