Πώς να ξεφύγετε από τον πρώην σας, σύμφωνα με τον Walter Riso

Έχουν δημοσιευτεί πολλά σχετικά με το πώς να ξεπεράσετε και να ξεφύγετε πραγματικά από έναν πρώην. Ωστόσο, υπάρχει πάντα ανάγκη για καλές συμβουλές, από αυτές που οδηγούν σε προβληματισμό και βοηθούν στην αποφυγή εμμονών.
Πώς να ξεφύγετε από τον πρώην σας, σύμφωνα με τον Walter Riso

Τελευταία ενημέρωση: 11 Αυγούστου, 2022

Σήμερα, θα θέλαμε να σας δώσουμε πέντε συμβουλές από τον Walter Riso για να ξεφύγετε από τον πρώην σας. Εξάλλου, όταν περνάμε πολύ χρόνο με ένα άτομο, δημιουργούμε έναν ιδιαίτερο δεσμό. Αυτός ο συναισθηματικός δεσμός μπορεί να γίνει τόσο ισχυρός που δεν μπορούμε να αποκολληθούμε ακόμα και όταν μια σχέση έχει τελειώσει.

Ο φόβος του πόνου μερικές φορές σας εμποδίζει να προχωρήσετε και να επιλέξετε μια νέα πορεία. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ξέρετε πώς να απομακρυνθείτε από τον πρώην σας μετά από έναν χωρισμό.

Πώς να απομακρυνθείτε από τον πρώην σας, σύμφωνα με τον Walter Riso

Σήμερα, πολλές σχέσεις είναι αρκετά εφήμερες.

Παρ’ όλα αυτά, ο ψυχολόγος και συγγραφέας μπεστ σέλερ Walter Riso λέει ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το τέλος μιας ερωτικής σχέσης και μπορεί να παραμείνουν παγιδευμένοι για χρόνια με το ερώτημα “τι θα μπορούσε να είχε γίνει”.

Ο χωρισμός δεν είναι ποτέ εύκολος. Μπορεί να συμφωνήσετε να χωρίσετε με ευγένεια και να παραμείνετε φίλοι. Ωστόσο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε το πλήγμα μιας σημαντικής απώλειας.

Ποιος είναι ο Walter Riso;

Ο Walter Riso είναι ένας διάσημος Ιταλός ψυχολόγος με σχεδόν 30 χρόνια εμπειρίας στην κλινική ψυχολογία. Εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής και ως καθηγητής πανεπιστημίου. Διεξάγει επίσης έρευνα στην κλινική πρακτική και δημοσιεύει τα πορίσματά του για την ψυχολογία.

Η βιβλιογραφία του περιλαμβάνει 25 βιβλία με τεχνικά και ακαδημαϊκά κείμενα. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 12 γλώσσες, όπως κινέζικα, ολλανδικά, γερμανικά, ιταλικά, καταλανικά, ελληνικά, σλοβενικά και αγγλικά. Μεταξύ των πιο σημαντικών θεμάτων που διαπραγματεύεται είναι τα εξής:

  • Πώς να αντιμετωπίσετε την απιστία
  • Πώς να βγάλετε τη δυστυχία από την αγάπη
  • Πώς να ξεπεράσετε τη συναισθηματική εξάρτηση
  • Πώς να είστε διεκδικητικοί και να αποφεύγετε να χειραγωγηθείτε
  • Πώς να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας

Συμβουλές για να απομακρυνθείτε από τον πρώην σας

Πώς να ξεφύγετε από τον πρώην σας, σύμφωνα με τον Walter Riso

Όταν τελειώνει μια σχέση, περνάμε από διάφορα στάδια. Μερικές φορές, έχουμε εμμονή να τον/την ξαναδούμε μέχρι τη στιγμή που τελικά συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω αυτό το άτομο.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές του Walter Riso και μάθετε πώς να ξεφύγετε από τον πρώην σας.

1. Αφαιρέστε τον από τα κοινωνικά δίκτυα.

Σήμερα, οι ψηφιακοί χώροι αποτελούν μέρος της ζωής των περισσότερων ανθρώπων. Χρησιμοποιούνται για να ενημερωνόμαστε για το τι κάνουν οι φίλοι μας.

Γι’ αυτό το λόγο είναι καλύτερο να εξαλείψουμε τους πρώην από το Facebook, το WhatsApp και από οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα τους έχετε στη ζωή σας με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή.

2. Αποφύγετε να μιλάτε γι’ αυτούς.

Το να μοιραστείτε τον πόνο σας με ανθρώπους που εμπιστεύεστε μπορεί να σας βοηθήσει αλλά μην τον/την κάνετε μέρος των καθημερινών σας συζητήσεων. Ωστόσο, προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή σας με άλλα θέματα. (Ναι, ακόμη και με την πολιτική και τη θρησκεία!)

3. Φτιάξτε ένα νέο σχέδιο ζωής.

Είναι ζωτικής σημασίας να αφιερώσετε χρόνο για να επανεξετάσετε τους παλιούς σας στόχους και να σκεφτείτε νέους. Έτσι, θα σταματήσετε σιγά σιγά να σκέφτεστε τον πρώην σας μέχρι να είστε συναισθηματικά ελεύθεροι και ανεξάρτητοι.

4. Μην επικοινωνήσετε μαζί τους.

Διατηρήστε την αξιοπρέπειά σας, πάνω απ’ όλα. Η ικεσία, ο εξευτελισμός και οι παγίδες προς ή από τον πρώην σας όχι μόνο θα μειώσουν τις δυνατότητες ενός υγιούς χωρισμού, αλλά θα αυξήσουν το αίσθημα απογοήτευσης και θα μειώσουν την αίσθηση της αξίας σας.

5. Μην τον εξιδανικεύετε

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που θα σας εμποδίσει να απομακρυνθείτε είναι η εξιδανίκευση του πρώην σας. Παρόλα αυτά, πολλές φορές μπορεί να το κάνετε λόγω της ανάγκης σας να δικαιολογήσετε τον εγωισμό σας.

Σας συνιστούμε να εντοπίσετε τυχόν στρεβλώσεις και φανταστικές ιστορίες που μπορεί να λέτε στον εαυτό σας και να δείτε την πραγματικότητα όπως πραγματικά είναι.

Πρέπει να χάσετε κάθε ελπίδα

Πώς να ξεφύγετε από τον πρώην σας, σύμφωνα με τον Walter Riso

Σύμφωνα με τον Walter Riso, ένα από τα πιο συχνά εμπόδια όταν πρόκειται να ξεφύγετε από έναν πρώην σύντροφο είναι η ελπίδα. Όταν δημιουργούνται προβλήματα σε μια σχέση, η ελπίδα είναι θετική γιατί σας ωθεί να δράσετε και να επιμείνετε στην ανοικοδόμηση μιας σχέσης. Ωστόσο, όταν πρόκειται για χωρισμό, αυτή η αρετή θα στραφεί, πιθανότατα, εναντίον σας.

Όσο υπάρχει ελπίδα, είναι αδύνατο να ξεφύγετε από ένα άτομο που σήμαινε τόσα πολλά για εσάς, ή τουλάχιστον από τη μνήμη του. Στα συναισθηματικά ζητήματα, αυτό είναι εξίσου περιοριστικό. Ο φόβος της απώλειας αλλοιώνει την αντίληψή σας και η ελπίδα συχνά παραμένει παρά τα εμφανή σημάδια αδιαφορίας του άλλου μέρους.

Επίσης, πολλοί άνθρωποι δημιουργούν δεσμούς με βάση την προσκόλληση. Φοβούνται να είναι στοργικοί, αναπτύσσουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αρχίζουν να πιστεύουν ότι κανείς άλλος δεν θα τους αγαπήσει ποτέ. Με αυτή την προϋπόθεση, η απόσταση φαίνεται ακόμα πιο επώδυνη και δύσκολη.

Προκειμένου να απομακρυνθείτε από τον πρώην σας, κάντε έναν ειλικρινή αυτοέλεγχο για να δείτε αν τρέφετε ακόμα αισθήματα ελπίδας.

Όταν τελειώνει μια σχέση, είναι πιθανό η θλίψη σας να σας οδηγήσει να πέσετε σε έναν φαύλο κύκλο. Αν, λοιπόν, πιστεύετε ότι αυτό συμβαίνει, τότε εφαρμόστε αυτές τις πέντε συμβουλές από τον Walter Riso για να απομακρυνθείτε από τον πρώην σας και να ενισχύσετε την απόφασή σας και τη δύναμή σας να το κάνετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Riso, W. (2003). Amar o depender?: cómo superar el apego afectivo y hacer del amor una experiencia plena y saludable. Editorial Norma.
  • Riso, W. (2012). Enamórate de ti. Grupo Editorial Planeta.
  • Riso, W. (2012). Desapegarse sin anestesia. Editorial Planeta.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.