Πόσο τυρί μπορούμε να τρώμε την ημέρα;

Το τυρί είναι ένα τρόφιμο που ταιριάζει πολύ καλά με σχεδόν όλα τα πιάτα και που πάντα λαχταράμε. Αλλά πόσο τυρί μπορούμε πραγματικά να τρώμε την ημέρα;
Πόσο τυρί μπορούμε να τρώμε την ημέρα;
Anna Vilarrasa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Anna Vilarrasa.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πολλοί λάτρεις του τυριού μπορεί να αναρωτιούνται: “Πόσο τυρί μπορούμε να τρώμε την ημέρα;”

Εξάλλου, το τυρί είναι ένα θερμιδικό τρόφιμο. Είναι πλούσιο σε χοληστερόλη και έχει πολλά κορεσμένα λιπαρά. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι το εξαλείφουν από τη διατροφή τους.

Ωστόσο, θα πρέπει να το τρώτε με μέτρο. Ας ρίξουμε μια ματιά.

Τι συστατικά έχει το τυρί;

Το τυρί είναι ένα τρόφιμο που παρασκευάζεται από γάλα και αποτελεί μέρος της ανθρώπινης διατροφής εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Αρχικά, το γάλα πήζει, στη συνέχεια προστίθενται ζυμώματα και αφήνεται να ωριμάσει. Ανάλογα με το είδος του γάλακτος, τις ζυμώσεις που χρησιμοποιούνται και το βαθμό ωρίμανσης, παίρνουμε διάφορες ποικιλίες τυριών.

Τα κύρια διατροφικά συστατικά του τυριού είναι:

 • Βιταμίνες Α, D και Β12
 • Μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορος, ψευδάργυρος και μαγνήσιο
 • Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα
 • Κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η συγκέντρωση των θρεπτικών συστατικών αλλάζει ανάλογα με το είδος του τυριού για το οποίο μιλάμε.

Όσο περισσότερο ωριμάζει το τυρί, τόσο λιγότερο νερό περιέχει. Ως αποτέλεσμα, έχει υψηλότερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών: έχει περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, αλλά έχει επίσης περισσότερη χοληστερόλη και λιπαρά.

Δείτε επίσης: Υγιεινό βέγκαν τυρί με ρίγανη: Πώς να το φτιάξετε

Πόσο τυρί μπορούμε να τρώμε: Θερμίδες και λιπαρά

Είναι αλήθεια ότι το τυρί είναι ένα τρόφιμο που είναι πλούσιο σε θερμίδες και ότι τα περισσότερα τυριά περιέχουν χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι έχουν αποφασίσει να το εξαλείψουν από τη διατροφή τους όταν θέλουν να χάσουν βάρος. Επίσης, οι άνθρωποι τείνουν να σταματούν να το τρώνε αν έχουν υψηλή χοληστερόλη.

Οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν βάρος ή που πρέπει να προσέξουν τη διατροφή τους για οποιονδήποτε λόγο θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό ή το διατροφολόγο τους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αλλαγές στη διατροφή πρέπει να συζητούνται με το γιατρό σας, όπως και με οτιδήποτε άλλο αφορά την υγεία σας.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να αξιολογείτε τα τρόφιμα στο σύνολό τους και να σταματήσετε να επικεντρώνεστε σε μερικά μόνο συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Τα τελευταία χρόνια, νέα επιστημονικά στοιχεία παρείχαν δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση τυριού. Και, αυτές οι πληροφορίες μας έκαναν να επανεξετάσουμε το πόσο τυρί μπορούμε να τρώμε την ημέρα.

Grated cheese

Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτό;

Το 2019, το περιοδικό Advances in Nutrition δημοσίευσε ένα άρθρο που εξέταζε νέα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση τυριού και γαλακτοκομικών προϊόντων. Επίσης, εξέτασε τη σχέση τους με διάφορες ανησυχίες για την υγεία. Τα συμπεράσματα ήταν:

“Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά (πλήρες γάλα, πλήρες γιαούρτι, τυρί) δεν έχουν αρνητικές παρενέργειες στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, στο λιπιδαιμικό προφίλ του αίματος και στην αρτηριακή πίεση, παρά την περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.”

Επίσης, ανέφερε:

“Η καθημερινή κατανάλωση αλατιού θα πρέπει να ελέγχεται από άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή νεφρωσικό σύνδρομο. Και, παρόλο που φαίνεται ότι δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την αρτηριακή πίεση, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους.”

Στην ίδια δημοσίευση, ένα άλλο άρθρο ανέφερε:

“Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του τυριού, προάγουν την καλύτερη υγεία όταν καταναλώνονται με μέτρο. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το τυρί ή το γιαούρτι, σχετίζεται με μέτρια μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.”

Πόσο τυρί μπορούμε να τρώμε την ημέρα;

Αν και μπορούμε να τρώμε τυρί καθημερινά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το τυρί δεν αποτελεί βασική τροφή στη διατροφή μας. Επομένως, δεν μπορούμε να το εξισώσουμε με τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα ή τα αυγά, ούτε καν ως πηγή βιταμινών ή ασβεστίου. Επομένως, δεν είναι ένα τρόφιμο που πρέπει να τρώμε όποτε θέλουμε.

Παρόλο που δεν συμβαίνει τίποτα αν αφαιρέσουμε το τυρί από τη διατροφή μας, η κατανάλωση των συνιστώμενων ποσοτήτων του δεν πρέπει να προκαλεί προβλήματα υγείας.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα τρόφιμα, η απάντηση στο πόσο τυρί μπορούμε να τρώμε την ημέρα είναι “εξαρτάται”. Οι εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις είναι πάντα πιο αυστηρές από τις γενικές. Ωστόσο, μπορούμε να καθορίσουμε μια κατευθυντήρια και αποδεκτή ποσότητα.

Όταν πρόκειται για μαλακά και παστά τυριά ή αυτά που είναι πιο ώριμα, η συνιστώμενη μερίδα κυμαίνεται μεταξύ 40 και 50 γραμμάρια την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί σε περίπου δύο φέτες, αφού η καθεμία ζυγίζει περίπου 20 γραμμάρια.

Αν μιλάμε για φρέσκα τυριά, μπορείτε να τρώτε μέχρι και 100 γραμμάρια την ημέρα. Αυτό συμβαίνει με τη μοτσαρέλα, το τυρί cottage, το κουάρκ ή το μασκαρπόνε. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου μισό φλιτζάνι. Τα φρέσκα τυριά συνήθως διατίθενται στο εμπόριο σε μικρές μερίδες των 75 γραμμαρίων περίπου η καθεμία. Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το μέτρο ως αναφορά.

Block of cheese

Συμβουλές για το πόσο τυρί μπορούμε να τρώμε

 • Δώστε προτεραιότητα στα παραδοσιακά τυριά. Τι εννοούμε με τον όρο παραδοσιακά; Όταν πρόκειται για τυριά, μιλάμε για εκείνα που παρασκευάζονται με τα βασικά συστατικά: γάλα, γαλακτοκομικές ζυμώσεις, αλάτι και πυτιά. Μερικά από αυτά είναι το γκούντα, το καμαμπέρ, η φέτα, το μαντσέγκο, το κατσικίσιο τυρί, το μπρι και η γκοργκοντζόλα.
 • Δεν χρειάζεται να επιλέγετε τυριά χωρίς λιπαρά ή light. Αν θέλετε να μειώσετε την πρόσληψη λίπους, μπορείτε να τρώτε τυρί cottage ή φρέσκα τυριά που έχουν φυσικά λιγότερα λιπαρά επειδή περιέχουν περισσότερο νερό.
 • Να είστε προσεκτικοί με τα επεξεργασμένα τυριά που είναι ειδικά φτιαγμένα για λιώσιμο, ατομικά συσκευασμένα ή τα τυριά που χρησιμοποιούνται ως επάλειψη. Συχνά παρασκευάζονται με άλλα δευτερεύοντα συστατικά, όπως πρωτεΐνες γάλακτος, βούτυρο και άμυλο.
 • Τα τυριά με το περισσότερο νάτριο είναι το ροκφόρ, η παρμεζάνα, το γκούντα και το καμαμπέρ. Είναι σημαντικό να μην τρώτε πάρα πολλά από αυτά, ώστε να μην αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη νατρίου σε ποσότητα που υπερβαίνει κατά πολύ τη συνιστώμενη ποσότητα στη σύγχρονη διατροφή.

Έτσι, όταν μιλάμε για το τυρί, μπορούμε να πούμε ότι, αν και δεν είναι απαραίτητο ή τρόφιμο προτεραιότητας, δεν είναι επίσης ο εχθρός μιας υγιεινής διατροφής.

Φροντίστε τη διατροφή σας διατηρώντας την ποικίλη και ισορροπημένη!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Arne, A et al. Effects of full-fat and fermented dairy products on cardio metabolic disease: foods is more than the sume of its parts. Advances in Nutrition. Setiembre 2019. 10(5) : 924S-930S.
 • Australian Dietary Guidelines. Australian Government. National Health and Medical Research Council. Department of Health and Ageing. 2013.
 • Guo-chon, Ch, et al. Cheese consumption and risk of cardiovascular disease: a meta-analysis of prospective studies. European Journal of Nutrition. Diciembre 2017. 56(8): 2565-2575.
 • Hjerpsted J. Cheese intake in large amounts lowers LDL-cholesterol concentrations compared with butter intake of equal fat content. American Journal of Nutrition. Diciembre 2011. 94(6): 1479-84.
 • Mozaffarian D. Dairy foods, obesity and metabolic health: the role of food matrix compared with single nutrients.  Advances in Nutrition. Setiembre 2019. 10(5) : 917S-923S.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.