Πράσινη μπανάνα ως θεραπεία για τη γαστρίτιδα και έλκη

Οι πράσινες μπανάνες μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ αποτελεσματικό συμπλήρωμα των συμβατικών θεραπειών για τη γαστρίτιδα, καθώς περιέχουν ένα βιοφλαβονοειδές που βοηθά στην επούλωση των ιστών.
Πράσινη μπανάνα ως θεραπεία για τη γαστρίτιδα και έλκη
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η πράσινη μπανάνα, ένα τροπικό φρούτο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, χρησιμοποιείται από πολλούς ανθρώπους ως θεραπεία για τη γαστρίτιδα και το έλκος του στομάχου.

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε άμυλο, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για την παρασκευή σούπας. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούνται ευρέως στις τροπικές χώρες ως ένα νόστιμο βασικό τρόφιμο.

Θεραπεία για τη γαστρίτιδα χάρη στην πράσινη μπανάνα

Οι επαγγελματίες της παραδοσιακής ιατρικής χρησιμοποιούν αυτό το φρούτο εδώ και πολλά χρόνια ως φυσικό φάρμακο. Βασικά, η χρήση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στη θεραπεία των ενοχλήσεων της γαστρίτιδας. Καταπραΰνει τις καούρες και δημιουργεί αίσθημα πληρότητας.

Πώς δημιουργείται η γαστρίτιδα;

Someone suffering from gastritis.

Η γαστρίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους. Ο πιο συνηθισμένος είναι μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και με πολλά πικάντικα καρυκεύματα.

Όταν έχουμε γαστρίτιδα, οι γαστρικοί βλεννογόνοι, που είναι τα κύτταρα στο εσωτερικό του στομάχου, αναπτύσσουν φλεγμονή. Η λειτουργία τους είναι να προστατεύουν το όργανο αυτό από τις επιδράσεις των γαστρικών υγρών, που είναι ιδιαίτερα όξινα.

Σε σχέση με αυτή την ενοχλητική κατάσταση του πεπτικού συστήματος, αρκετές μελέτες και δημοσιεύσεις αναγνωρισμένων φορέων, όπως η Ισπανική Ομοσπονδία Διατροφής, έχουν επιβεβαιώσει τη δύναμη της πράσινης μπανάνας στη φυσική θεραπεία ορισμένων γαστρικών παθήσεων.

Επιπλέον, επισημαίνεται η χρήση της στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της γαστρίτιδας ώστε να αποφύγετε τις σοβαρές βλάβες στον οργανισμό σας. Τέτοια παραδείγματα μπορεί να είναι τα έλκη και οι βλάβες στους ιστούς του στομάχου ή του εντέρου.

Για το σκοπό αυτό, οι πράσινες μπανάνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκες, αποξηραμένες ή αλεσμένες. Οποιαδήποτε από αυτές τις μορφές κατανάλωσης είναι εξίσου αποτελεσματική, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Top 5 φυσικά ροφήματα για τη γαστρίτιδα

Θεραπεία για τη γαστρίτιδα και των ελκών με πράσινες μπανάνες

Οι πράσινες μπανάνες περιέχουν ένα ισχυρό συστατικό που μπορεί να διεγείρει την επούλωση του γαστρικού βλεννογόνου, δηλαδή των ιστών που επενδύουν το στομάχι.

Μια ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο εξηγεί τις προσπάθειές της να εντοπίσει τις δραστικές αρχές που περιέχονται στις πράσινες μπανάνες για την καταπολέμηση των ελκών- η ουσία αυτή ταυτοποιήθηκε ως λευκοκυανιδίνη, ένα βιοφλαβονοειδές.

Gastritis.

Προκειμένου να αποδείξουν τα ευεργετικά αποτελέσματα κατά της γαστρίτιδας και των βλαβών που μπορεί να προκαλέσει αυτή η πάθηση, έθεσαν ως αποστολή τους να συγκρίνουν τα αποτελέσματα που παράγονται από το αλεσμένο πράσινο πλατάνι και τη λευκοκυανιδίνη, που απομονώθηκε και συντέθηκε σε εργαστήριο.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι δύο ουσίες μας προστατεύουν πολύ αποτελεσματικά από τα έλκη και τη διάβρωση των ιστών του στομάχου και του εντέρου.

Επιπλέον, σε μια δημοσίευση που εμφανίστηκε στο Indian Journal of Pharmacology, δύο ερευνητές δημοσίευσαν μια έκθεση πάνω στην οποία εργάζονταν για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Σε αυτή την έρευνα, ανακαλύφθηκαν οι θεραπευτικές ιδιότητες της πράσινης μπανάνας.

Οι επιστήμονες αυτοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πράσινη μπανάνα είναι ένα πολύ αποτελεσματικό και ισχυρό φάρμακο για την ανακούφιση από το πεπτικό έλκος, όταν είναι σε σκόνη. Αυτό είναι εφικτό μέσω μιας απλής διαδικασίας κατά την οποία ο καρπός κόβεται σε φέτες, αποξηραίνεται και περνάει από μύλο.

Άλλα οφέλη

Πέρα από αυτά που συζητήθηκαν μέχρι τώρα, μπορούμε να προσθέσουμε τα ακόλουθα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης πράσινης μπανάνας σε τακτική βάση.

  • Σας βοηθά να χάσετε βάρος: Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ανθεκτικό άμυλο έχει τις μισές θερμίδες από τους συμβατικούς υδατάνθρακες. Επιπλέον, παρέχει επίσης φυτικές ίνες.
  • Μειώνει την κακή χοληστερόλη και αυξάνει την καλή χοληστερόλη.
  • Προλαμβάνει τον διαβήτη: Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
  • Παρέχει ενέργεια και βοηθά στην καύση του λίπους.

Όπως βλέπουμε, η πράσινη μπανάνα είναι μόνο μία ακόμη από τις εκατοντάδες υγιεινές τροφές που υπάρχουν στη φύση. Με αυτές, μπορούμε να προλάβουμε τις ασθένειες με φυσικό τρόπο. Αν ήδη πάσχετε από κάποια από τις παθήσεις, τα προϊόντα αυτά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Εν ολίγοις, να θυμάστε πάντα ότι δεν πρέπει ποτέ να διακόπτετε τη λήψη των φαρμάκων που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε φυσικές θεραπείες αλλά δεν πρέπει ποτέ να αντικαθιστούν τις συνταγές από το γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Nadumane, V.K; Timsina, B. Anti-cancer potential of banana flower extract: An in vitro study. Bangladesh Journal of Pharmacology, 2014.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.