5 συμβουλές για να προστατέψετε το συκώτι σας

Οι υγιεινές συνήθειες, ιδίως όσον αφορά τη διατροφή σας, είναι σημαντικές για τη φροντίδα της υγείας του συκωτιού σας. Διαβάστε αυτό το άρθρο για να ανακαλύψετε 5 σημαντικές συμβουλές.
5 συμβουλές για να προστατέψετε το συκώτι σας
María Belén del Río

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από βιολόγο, γιατρό María Belén del Río.

Τελευταία ενημέρωση: 24 Μαΐου, 2022

Η προστασία της υγείας του ήπατός σας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς το όργανο αυτό παρεμβαίνει σε πολλές διαφορετικές σωματικές λειτουργίες. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες της σύγχρονης ζωής μας μπορούν να το βλάψουν: πρόσθετα τροφίμων, τοξικές συνήθειες, ρύπανση, άγχος κ.ά. Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μερικές συμβουλές για να προστατέψετε το συκώτι σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εξασφαλίσετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα!

Γιατί είναι σημαντικό να προστατέψετε το συκώτι σας;

Το ήπαρ συμμετέχει σε περισσότερες από 500 ζωτικές λειτουργίες. Μερικές από αυτές είναι:

 • Είναι υπεύθυνο για τον μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λιπίδια και πρωτεΐνες).
 • Ρυθμίζει την πήξη του αίματος
 • Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα
 • Παρεμβαίνει στο μεταβολισμό ορισμένων ορμονών
 • Αποθηκεύει την γλυκόζη
 • Είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό των τοξικών ουσιών στο σώμα

Δυστυχώς, πολλοί παράγοντες της σύγχρονης ζωής μας μπορούν να βλάψουν τη λειτουργία του ήπατος. Ωστόσο, κληρονομικά ζητήματα και ιογενείς λοιμώξεις παίζουν επίσης ρόλο. Ως εκ τούτου, είναι πάντα σημαντικό να προστατέψετε το συκώτι σας  ώστε να προλάβετε κάποιες ασθένειες.

5 συμβουλές για να προστατέψετε το συκώτι σας

1. Βιολογικά τρόφιμα και τρόφιμα χωρίς πρόσθετα

5 συμβουλές για να προστατέψετε το συκώτι σας
Η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων είναι εξαιρετικά σημαντική για να προστατέψετε το συκώτι σας. Λόγω των βιταμινών, των μετάλλων και των αντιοξειδωτικών τους ενώσεων, είναι το κλειδί για να βοηθήσουν τις λειτουργίες του συκωτιού σας.

Τα πρόσθετα τροφίμων δεν είναι ασφαλή. Αυτές οι ουσίες με συντηρητικές, μυκητοκτόνες, χρωστικές ή γλυκαντικές ιδιότητες προκαλούν βλάβες στο DNA και σε διάφορα όργανα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το συκώτι, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αποβολή των τοξικών ουσιών από τον οργανισμό.

Στην ίδια ενότητα θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία της αποφυγής τροφίμων με φυτοφάρμακα. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων που εμπιστεύεστε ή που καλλιεργήσατε μόνοι σας.

Μια διατροφή πλούσια σε βιολογικά λαχανικά είναι ένας τρόπος για να βοηθήσετε στην αποτοξίνωση του ήπατος. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να συμπεριλάβετε ωμά λαχανικά, εσπεριδοειδή, ξηρούς καρπούς και σπορέλαια.

2. Μειώστε τη ζάχαρη

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης είναι δύο ασθένειες που έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Αν και η υπερκατανάλωση τροφής και η καθιστική ζωή είναι δύο βασικοί παράγοντες, η κατανάλωση ζάχαρης είναι επίσης σημαντικός παράγοντας.

Η ζάχαρη και όλα τα προϊόντα που την περιέχουν (για παράδειγμα, τα ποτά) επηρεάζουν άμεσα τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει, με την πάροδο του χρόνου, σε λιπώδη νόσο του ήπατος.

Επομένως, είναι σημαντικό να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης στη διατροφή σας. Μπορείτε να την αντικαταστήσετε με άλλα γλυκαντικά, όπως η στέβια, η ζάχαρη καρύδας, η ξυλιτόλη, η πανέλα ή το αγνό μέλι.

3. Γαϊδουράγκαθο

Οι σπόροι γαϊδουράγκαθου περιέχουν σιλυμαρίνη, μια πολύ ευεργετική ένωση για το συκώτι. Μελέτες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική στη θεραπεία διαφόρων τύπων ηπατικών παθήσεων: κίρρωση, λιπώδες ήπαρ, αντίσταση στην ινσουλίνη κ.ά.

Η σιλυμαρίνη ξεχωρίζει για την υψηλή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δύναμή της. Σε αντίθεση με άλλες θεραπείες, προάγει την αναγέννηση του ήπατος. Η μακροχρόνια χρήση της μπορεί να είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις κίρρωσης και στην πρόληψη της μετάστασης των καρκινικών κυττάρων.

4. Ελέγξτε το θυμό για να προστατέψετε το συκώτι σας

5 συμβουλές για να προστατέψετε το συκώτι σας
Η εκμάθηση της διαχείρισης συναισθημάτων όπως ο θυμός μπορεί να συμβάλει στην υγεία του ήπατός σας. Αν αγνοήσετε τα συναισθήματά σας, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ευημερία σας.

Σύμφωνα με την αρχαία κινεζική ιατρική, όλα τα όργανα έχουν σχέση με τα συναισθήματα. Αυτή η σύνδεση μεταξύ σώματος και νου μας δίνει μια διαφορετική προοπτική που συμπληρώνει κάθε ιατρική θεραπεία.

Στην περίπτωση του ήπατος, το κυρίαρχο συναίσθημα όταν υποφέρετε από οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό το όργανο είναι ο θυμός. Με άλλα λόγια, η καταπολέμηση του θυμού θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τις ανισορροπίες του ήπατος, μαζί με άλλες καλές συνήθειες.

Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να μπορούν να αποδείξουν αυτή τη σχέση, η ψυχοσωματική δείχνει ότι τα συναισθήματα επηρεάζουν την υγεία μας. Επομένως, θα πρέπει να προσπαθείτε να ενισχύετε τα θετικά συναισθήματα κάθε μέρα. Γιατί να μην ζείτε με χαρά και γαλήνη;

5. Υγιεινός τρόπος ζωής

Τελειώνοντας και συνοψίζοντας, θέλουμε να επισημάνουμε τον καλύτερο τρόπο για να προστατεύσετε την υγεία του ήπατός σας: μια ισορροπημένη διατροφή και ένας υγιεινός τρόπος ζωής. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή του καπνού και του αλκοόλ, τον καλό ύπνο, την κατανάλωση αρκετού νερού και τη ζωή με χαρά.

Η εφαρμογή αυτών των συμβουλών στην πράξη δεν είναι εύκολη, καθώς απαιτούν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή. Ωστόσο, η προστασία της υγείας του συκωτιού σας θα σας βοηθήσει να ζήσετε καλύτερα και αυτή είναι μια προσπάθεια που αξίζει τον κόπο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sasaki, Y. F., Kawaguchi, S., Kamaya, A., Ohshita, M., Kabasawa, K., Iwama, K., … Tsuda, S. (2002). The comet assay with 8 mouse organs: Results with 39 currently used food additives. Mutation Research – Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis. https://doi.org/10.1016/S1383-5718(02)00128-6
 • Abdelmalek, M. F., & Day, C. (2015). Sugar sweetened beverages and fatty liver disease: Rising concern and call to action. Journal of Hepatology. https://doi.org/10.1016/j.jhep.2015.05.021
 • Guan, Y.-S., & He, Q. (2015). Plants Consumption and Liver Health. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2015/824185
 • Lee, Y.-S., Ryu, Y., Jung, W.-M., Kim, J., Lee, T., & Chae, Y. (2017). Understanding Mind-Body Interaction from the Perspective of East Asian Medicine. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2017/7618419
 • Feher, J., & Lengyel, G. (2011). Silymarin in the Prevention and Treatment of Liver Diseases and Primary Liver Cancer. Current Pharmaceutical Biotechnology. https://doi.org/10.2174/138920112798868818

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.