Η πρώτη επίσκεψη στον παιδίατρο: Τι να ξέρετε

Η πρώτη επίσκεψη στον παιδίατρο είναι σημαντική. Μάθετε πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να πάτε το μωρό σας στο γιατρό και τι να περιμένετε.
Η πρώτη επίσκεψη στον παιδίατρο: Τι να ξέρετε
Maryel Alvarado Nieto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maryel Alvarado Nieto.

Τελευταία ενημέρωση: 10 Μαρτίου, 2024

Η πρώτη επαφή ενός νεογέννητου με τον γιατρό γίνεται στο μαιευτήριο. Εκεί, το νεογέννητο εξετάζεται διεξοδικά για να αποκλειστούν τυχόν προβλήματα, είτε συγγενή είτε σχετιζόμενα με τον ίδιο τον τοκετό. Ωστόσο, αυτή η συνάντηση δεν επιτρέπει την πλήρη αξιολόγηση της προσαρμογής του μωρού στο νέο του περιβάλλον. Ως εκ τούτου, μια πρώιμη πρώτη επίσκεψη στον παιδίατρο είναι απαραίτητη.

Αυτή η αρχική διαβούλευση θα χρησιμεύσει ως συνδετικός κρίκος από την προγεννητική μαιευτική αξιολόγηση έως τον έλεγχο του νεογνού. Αυτές οι περιοδικές εξετάσεις αξιολογούν τη γενική κατάσταση του νεογέννητου και τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται καθώς μεγαλώνει.

Πότε είναι η ιδανική στιγμή για την πρώτη επίσκεψη του μωρού στον παιδίατρο;

Μετά την έξοδο από το μαιευτήριο, η οποία συνήθως γίνεται όταν το νεογέννητο είναι 2 ή 3 ημερών, θα πρέπει να εξετασθεί ξανά από παιδίατρο. Είναι προτιμότερο η επίσκεψη να γίνεται μεταξύ 48 και 72 ωρών μετά την έξοδο. Δηλαδή, όταν το παιδί είναι 3 έως 5 ημερών και πριν από την πρώτη εβδομάδα ζωής.

Αυτή η περίοδος είναι ιδανική για την εξέταση ενός μωρού που δεν είχε επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού. Παρόλο που η επίσκεψη στον παιδίατρο την πρώτη εβδομάδα ζωής συνιστάται από τους ειδικούς, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις συχνά αναβάλλεται για περισσότερες από 10 ημέρες.

Σημασία της εξέτασης του νεογέννητου την πρώτη εβδομάδα ζωής

Οι πρώτες ημέρες ζωής είναι κρίσιμες για ένα μωρό, καθώς είναι η περίοδος κατά την οποία το νεογέννητο προσαρμόζεται στο νέο του περιβάλλον. Κατά τη στιγμή της γέννησης, συμβαίνουν φυσιολογικές αλλαγές στο βρέφος, όπως η αναπνοή και η σίτιση. Οι λειτουργίες αυτές πραγματοποιούνται από την εμβρυοπλακουντιακή κυκλοφορία.

Κατά τη γέννηση, το νεογέννητο αρχίζει να λαμβάνει την τροφή του μέσω του θηλασμού. Τις πρώτες ημέρες, παρέχει στο μωρό ένα λιγοστό κιτρινωπό διάλυμα που ονομάζεται πρωτόγαλα. Είναι πλούσιο σε ανοσοσφαιρίνες που βοηθούν το μωρό να αμυνθεί έναντι παθογόνων μικροοργανισμών.

Η πρώτη επίσκεψη στον παιδίατρο επιτρέπει να παρακολουθείτε την αποτελεσματικότητα του θηλασμού. Αυτό βοηθά το μωρό να αρχίσει να ανακτά το συνιστώμενο βάρος για την ηλικία του.

Ομοίως, η επίσκεψη σε παιδίατρο την πρώτη εβδομάδα της ζωής επηρεάζει θετικά την προσκόλληση στο θηλασμό. Αυτό παρέχει καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι όταν δεν υπάρχει καμία συμβουλή από ειδικό.

Lactancia materna en el recién nacido.
Ο θηλασμός είναι καλύτερος όταν οι μητέρες συμβουλεύονται από την πρώτη στιγμή από ειδικό.

Αναζητώντας σοβαρά προβλήματα κατά την πρώτη επίσκεψη στον παιδίατρο

Υπάρχουν παθήσεις που μπορεί να εμφανίσουν τις πρώτες τους εκδηλώσεις λίγες ημέρες μετά τη γέννηση. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η υπερσιλιρουβιναιμία, οι λοιμώξεις και ορισμένες καρδιακές παθήσεις. Επομένως, η επίσκεψη στον παιδίατρο την πρώτη εβδομάδα της ζωής είναι το κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση αυτών των παθολογιών.

Ομοίως, άλλες πιο συχνές διαταραχές σε αυτό το στάδιο, όπως η υπερνατριαιμική αφυδάτωση, έχουν καλύτερη επίλυση όταν αντιμετωπίζονται έγκαιρα. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να τις αναγνωρίσετε με μια έγκαιρη επίσκεψη στον παιδίατρο.

Η επίσκεψη στον παιδίατρο ξεκαθαρίζει τις αμφιβολίες των γονέων

Οι γονείς αρχίζουν να έχουν πολλές ανησυχίες σχετικά με τη φροντίδα του μωρού τους. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν πλέον την υποστήριξη του εκπαιδευμένου προσωπικού που είχαν στο μαιευτήριο.

Όταν οι γονείς βρίσκονται μόνοι τους στο σπίτι, τείνουν να απευθύνονται για συμβουλές σε κοντινά τους πρόσωπα, τα οποία, παρά τις καλύτερες προθέσεις, μπορεί να δίνουν απερίσκεπτες συστάσεις. Αυτό συμβάλλει στην εμφάνιση νέων προβλημάτων στο νεογέννητο. Το ίδιο συμβαίνει και όταν αναζητούνται αναξιόπιστες συμβουλές στο διαδίκτυο.

Επομένως, η καλύτερη επιλογή είναι πάντα να ζητείται η συμβουλή ενός παιδιάτρου, ο οποίος από την πρώτη συμβουλή θα ξεκαθαρίσει τυχόν ανησυχίες, αλλά και θα προβλέψει τις διάφορες καταστάσεις. Δε λειτουργεί μόνο ως γιατρός που αντιμετωπίζει τις ασθένειες, αλλά και ως οδηγός στην εκπαίδευση των γονέων όσον αφορά τη φροντίδα του παιδιού τους.

Τι θα αξιολογήσει ο παιδίατρος στην πρώτη επίσκεψη;

Ο παιδίατρος θα προβεί σε λεπτομερή εξέταση του μαιευτικού ιστορικού, ξεκινώντας από το κλινικό ιστορικό. Μέσω μιας ενδελεχούς έρευνας, ο παιδίατρος θα μπορέσει να λάβει πληροφορίες σχετικά με τα εξής:

Η φυσική εξέταση του νεογέννητου κατά την πρώτη επίσκεψη στον παιδίατρο

Αφού συγκεντρωθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το μωρό, θα ληφθούν ανθρωπομετρικές μετρήσεις, δηλαδή το βάρος, το ύψος και μετρήσεις του κεφαλιού, του θώρακα και της κοιλιάς.

Στη συνέχεια θα εξεταστεί το μωρό. Σε αντίθεση με την πλήρη σωματική εξέταση των μεγαλύτερων παιδιών, μια πρόσθετη ενδελεχής εξέταση των ακόλουθων είναι ζωτικής σημασίας:

Ομοίως, ο παιδίατρος θα αξιολογήσει τα αντανακλαστικά του ίδιου του νεογνού για να ζητήσει σχετικές συμπληρωματικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα επιβεβαιώσουν ή θα αποκλείσουν τα ευρήματα.

Ο έλεγχος στις πηγές του κρανίου είναι ένα βασικό βήμα στις πρώτες παιδιατρικές διαβουλεύσεις που δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπεται.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Johnson & Johnson θα σταματήσει να πουλάει την παιδική της πούδρα

Τι να πάρετε μαζί σας στην πρώτη ιατρική εξέταση του μωρού

Αν και μπορεί να φαίνεται τετριμμένο, η διατύπωση ενός καταλόγου ερωτήσεων και η έγγραφη καταγραφή τους κατά την επίσκεψη στον παιδίατρο θα σας βοηθήσει πολύ. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα ξεχάσετε τι θέλετε να ρωτήσετε.

Ομοίως, καλό είναι να έχετε μαζί σας στην πρώτη εξέταση κάθε έγγραφο ή έκθεση σχετικά με το εξιτήριο του μωρού. Καλό είναι επίσης να φέρετε μαζί σας οποιαδήποτε θεραπεία στην οποία έχουν υποβληθεί η μητέρα και το νεογέννητο.

Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που θεωρούνται ανησυχητικές. Όταν συμβεί κάποια από αυτές, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, ακόμη και αν δεν έχετε προγραμματισμένη επίσκεψη:

  • Καταπιεσμένη ή διογκωμένη πηγή του κρανίου
  • Απουσία κινήσεων του εντέρου
  • Παρουσία εμετού ή διάρροιας
  • Κιτρινωπό ή γαλαζωπό χρώμα του δέρματος
  • Αναπνευστικές δυσκολίες

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το μωρό πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στα επείγοντα για ιατρική αξιολόγηση. Αυτές δεν είναι οι πιο συχνές καταστάσεις, αλλά είναι καλύτερα να είστε σε εγρήγορση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Kliegman, R.; Stanton, B.; St. Geme, J.; Schor, N.; Behrman, R.; Nelson. Tratado de Pediatría; 20ra Edición; Elsevier España; 2016
  • Cruz-Hernández, M.; Jiménez, R.; Tratado de Pediatría; 9na Edición; Editorial Océano; Barcelona, España; 2007
  • Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria; Estudio sobre la primera visita de los recién nacidos en atención primaria y sus implicaciones para la salud infantil y la lactancia materna; Sevilla, España
  • Grupo Asesor Técnico para la Pediatría de Atención Primaria; Atención durante las primeras 48 horas del alta de maternidad en la consulta de enfermería y/o pediatría: procedimientos que aseguren esta disposición; 2013

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.