Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού στον κόσμο σε λιγότερο από 10 μήνες

Επειδή ο πρώτος υποψήφιος επέλεξε πιο παραδοσιακές μεθόδους, το όνομα του νέου ασθενούς, στον οποίο θα γίνει η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού στον κόσμο, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή θα είναι μια τεράστια επανάσταση στην ιατρική επιστήμη.
Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού στον κόσμο σε λιγότερο από 10 μήνες
Maricela Jiménez López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maricela Jiménez López.

Τελευταία ενημέρωση: 18 Ιουνίου, 2019

Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού στον κόσμο, θα γίνει στην Κίνα σε λιγότερο από 10 μήνες.

Αυτό σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε στο Γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Ooom ο νευροχειρούργος Sergio Canavero, τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους.

Πηγαίνοντας κόντρα στις αντιπαραθέσεις και τους ηθικούς ενδοιασμούς – οι οποίοι είναι πολλοί – αυτή η επαναστατική χειρουργική επέμβαση έχει πάνω της στραμμένα τα βλέμματα όλης της επιστημονικής κοινότητας.

Μόλις πριν λίγους μήνες, ο Valery Spiridonov ήταν ο πρώτος ασθενής ο οποίος θα υποβαλλόταν σ’ αυτή τη μεταμόσχευση. Όμως, ο νεαρός άνδρας αποφάσισε ν’ απορρίψει την πρόταση. Τώρα ο άνδρας τον οποίο γνωρίζουν όλοι ως “Φρανκενστάιν” του 21ου αιώνα, θα είναι ένας Κινέζος ασθενής που παραμένει ανώνυμος.

Τους επόμενους μήνες, το άτομο αυτό θα είναι ο άνθρωπος που θα υποβληθεί στην πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού στον κόσμο.

Το όνειρο ενός νευροχειρουργού, μια πρόκληση την οποία η επιστήμη δεν έχει επιτύχει ακόμη

Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού στον κόσμο, θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από 10 μήνες, Sergio Canavero

Ο Sergio Canavero είναι ένα μέλος της Ομάδας Προηγμένης Νευροδιαμόρφωσης στο Τορίνο της Ιταλίας.

Όπως εξήγησε στη συνέντευξη, το όνειρό του ως επιστήμονας ήταν να γίνει ο πρώτος ιατρός που θα πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη μεταμόσχευση κεφαλιού.

Η λέξη “επιτυχημένη” είναι το κλειδί εδώ. Έως τώρα, όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει σε ζώα, έχουν αποτύχει.

Ο Δρ Canavero εξηγεί ότι η τεχνολογία δεν έχει φτάσει στο επίπεδο για ν’ ανταποκριθεί σε μια τέτοιου είδους πρόκληση. Ωστόσο, τώρα υπάρχουν λιγότερα τεχνολογικά εμπόδια, περισσότεροι ειδικευμένοι επαγγελματίες, και πολύ πιο εξελιγμένα μέσα. Όλ’ αυτά αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες για επιτυχημένη έκβαση.

Από την άλλη, πέραν του γεγονότος ότι μια μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας είναι ενάντια σ’ αυτή την επέμβαση, ο “Φρανκενστάιν” του 21ου αιώνα βασίζει μέρος της δουλειάς του στο μοναδικό άτομο το οποίο πραγματοποίησε μεταμόσχευση κεφαλιού από μία μαϊμού στο σώμα άλλης. Αυτό επετεύχθη από τον Δρ Robert White κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70. Όμως, δεν κατάφερε να συνδέσει το πιο ζωτικό τμήμα: το νευρικό σύστημα.

Ήταν το 2013 όταν ο νευροχειρούργος Sergio Canavero έγραψε ένα άρθρο όπου εξηγούσε τη βιωσιμότητα της μεταμόσχευσης κεφαλιού με μια σειρά προφανών λόγων. Σ’ αυτούς περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι τώρα έχουμε την τεχνολογία για να εδραιωθεί μια σωστή σύνδεση με τη σπονδυλική στήλη.

Το εγχείρημα φαίνεται κάτι παραπάνω από βιώσιμο.

Μια μεταμόσχευση κεφαλιού: μια πραγματικότητα εν εξελίξει;

Αν δεν αλλάξει κάτι, η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα φέτος. Σύμφωνα με τον Δρ Canavero, αυτό μπορεί να σημαίνει διάφορα πράγματα.

  • Την ικανότητα να δοθεί ξανά στους παραπληγικούς η δυνατότητα της κίνησης.
  • Ο δέκτης του “νέου σώματος” ίσως να είναι ικανός ν’ αποφύγει ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο εκφυλισμός των νεύρων και άλλες πολλές και σοβαρές ιατρικές παθήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, οι ηθικές προεκτάσεις, όπως επίσης και οι ηθικο-θρησκευτικές αντιπαραθέσεις, ακολουθούν τον υπεύθυνο αυτού του επιστημονικού ονείρου.2

Ένας νέος ασθενής, μια νέα ημερομηνία, και μια νέα “σκηνή” για την πρώτη επέμβαση

Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού στον κόσμο, θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από 10 μήνες, νέος ασθενής

Ο Valery Spiridonov ονομαζόταν ασθενής “0”, μέχρι σήμερα. Ο άνδρας αυτός υπέφερε από νωτιαία μυϊκή ατροφία και είχε λίγες πιθανότητες επιβίωσης.

Όμως, μετά από δύο χρόνια δουλειάς με τον Δρ Canavero, ο ιατρός δε μπορούσε να του υποσχεθεί εκείνο που ποθούσε τόσο πολύ: να μπορέσει να περπατήσει ξανά, να είναι σε θέση να έχει μια φυσιολογική ζωή, ή ακόμη και να επιζήσει του χειρουργείου.

Έτσι, ο νεαρός Ρώσος αποφάσισε να υποβληθεί σε μια περισσότερο “συντηρητική” χειρουργική επέμβαση. Αυτή θα του επέτρεπε να περάσει τις ημέρες ζωής που του απέμεναν, με λιγότερο πόνο και περισσότερη αξιοπρέπεια.

Εν τω μεταξύ, ο Δρ Sergio Canavero βρήκε έναν άλλο ασθενή με σωματική αναπηρία και σοβαρά προβλήματα κίνησης, για να συνεχίσει το εγχείρημά του.

Η χώρα η οποία προσέφερε τη μεγαλύτερη βοήθεια ήταν η Κίνα. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη τύπου στην Κίνα, ανακοινώθηκε ότι η επαναστατική μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί σ’ ένα νοσοκομείο ειδικά προετοιμασμένο γι’ αυτή.

Η ακριβής ημερομηνία δεν είναι γνωστή ακόμη. Ωστόσο, η επέμβαση θα διαρκέσει τουλάχιστον 72 ώρες.

Μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν να βαίνουν θετικά. Ο κίνδυνος απόρριψης, για παράδειγμα, δεν υφίσταται, όπως εξήγησαν, επειδή ο εγκέφαλος είναι ένα “ουδέτερο” όργανο, σε αντίθεση με την καρδιά, το συκώτι ή τα νεφρά.

Ευτυχώς, έχουν την καλύτερη ομάδα και τα καλύτερα μέσα.

Οι ελπίδες είναι μεγάλες και το μόνο που έχει μείνει είναι να περιμένουμε το αποτέλεσμα του εγχειρήματος. Όσο εκπληκτικό, αμφιλεγόμενο και αγωνιώδες και να είναι, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στον επιστημονικό και ιατρικό κόσμο.

Στο ενδιάμεσο, θα περιμένουμε νεότερες πληροφορίες…


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Lamba N, Holsgrove D, Broekman ML. The history of head transplantation: a review. Acta Neurochir (Wien). 2016;158(12):2239–2247. doi:10.1007/s00701-016-2984-0
  • Ren X, Canavero S. Human head transplantation. Where do we stand and a call to arms. Surg Neurol Int. 2016;7:11. Published 2016 Jan 28. doi:10.4103/2152-7806.175074
  • Furr A, Hardy MA, Barret JP, Barker JH. Surgical, ethical, and psychosocial considerations in human head transplantation. Int J Surg. 2017;41:190–195. doi:10.1016/j.ijsu.2017.01.077

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.