Ο πυρετός της καμπίνας: Γιατί συμβαίνει και τι είναι

Για μερικούς ανθρώπους, είναι δύσκολο να επιστρέψουν στο φυσιολογικό, να πάνε στη δουλειά και να βγουν μετά τον τοκετό. Εδώ, θα σας πούμε τα πάντα για τον πυρετό της καμπίνας.
Ο πυρετός της καμπίνας: Γιατί συμβαίνει και τι είναι

Τελευταία ενημέρωση: 27 Ιανουαρίου, 2021

Ο πυρετός καμπίνας είναι μία από τις άμεσες συνέπειες του περιορισμού σε μεγάλο μέρος του κόσμου λόγω του κορωνοϊού. Παρόλο που πολλές κυβερνήσεις επιτρέπουν στους ανθρώπους να βγαίνουν έξω ή να πηγαίνουν στη δουλειά, μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να αισθάνονται πολύ ανήσυχοι.

Αυτή η ανησυχία για την έξοδο είναι γνωστή ως πυρετός της καμπίνας. Με άλλα λόγια, ο φόβος της αλλαγής του περιβάλλοντος, ακόμα κι αν το τελευταίο δεν ήταν το καλύτερο.

Επίσης μην ξεχνάτε ότι ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται. Ως εκ τούτου, πολλοί ενήλικες φοβούνται ότι θα κολλήσουν και θα αναπτύξουν συμπτώματα. Αν και πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να μείνουν στα σπίτια τους, θα προτιμούσαν να είναι σπίτι παρά να εκτεθούν σε πολλούς ανθρώπους.

Ο πυρετός της καμπίνας δεν είναι ψυχολογική διαταραχή

Σύμφωνα με ειδικούς, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από νευρικές βλάβες, σύντομα καταθλιπτικά επεισόδια και αρνητικές και παράλογες σκέψεις που τους βασανίζουν.

Στην πραγματικότητα, αυτό το σύνδρομο συμβαίνει σε άτομα που βρίσκονται στη φυλακή για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε νοσοκομεία ή ακόμη και σε απαγωγές. Σε όλες τις περιπτώσεις, αντιμετωπίζουν φόβο και άγχος όταν αλλάζουν θέσεις.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν μιλάμε για ψυχολογική διαταραχή. Το απλό γεγονός ότι ξοδεύετε τόσο πολύ χρόνο στο εσωτερικό κάνει το νευρικό σύστημα να συνηθίσει την ασφάλεια του σπιτιού ή του τόπου όπου κάποιος είναι κλειδωμένος.

Γιατί συμβαίνει ο πυρετός της καμπίνας;

γυναίκα που κλαίει

Οι πρώτες περιπτώσεις πυρετού καμπίνας καταγράφηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα. Στην πραγματικότητα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πέρασαν μήνες σε απομόνωση σε καμπίνες σε μη κατοικημένες περιοχές ή φάρους έτειναν να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά συμπτώματα.

Λόγω αυτού του γεγονότος, αυτό το σύνολο σημείων και συμπτωμάτων έλαβε αυτό το συγκεκριμένο όνομα. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει είναι ότι ο εγκέφαλος συνηθίζει σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να αλληλεπιδράσει το άτομο.

Επομένως, αυτό το περιβάλλον γίνεται το θεμελιώδες και αναπόσπαστο μέρος για αυτό το άτομο, χωριστό από τον έξω κόσμο. Όλοι γνωρίζουμε ότι το άγνωστο μπορεί να είναι τρομακτικό ή ενοχλητικό.

Πυρετός της καμπίνας: Χαρακτηριστικά συμπτώματα

Αν και μπορεί να υπάρχουν μικρές παραλλαγές από το ένα άτομο στο άλλο, οι πιο συχνές είναι ο λήθαργος και το άγχος. Επιπλέον, άλλα συμπτώματα είναι:

 • Πιο κουρασμένος από το συνηθισμένο
 • Υπερβολικός ύπνος (υπερυπνία)
 • Μούδιασμα των άνω και κάτω άκρων
 • Έλλειψη συγκέντρωσης
 • Προβλήματα μνήμης
 • Αρνητικές σκέψεις
 • Δυσκολία να βιώνει ευχάριστα συναισθήματα
 • Έλλειψη κινήτρου
 • Φόβος να βγείτε έξω
 • Ανησυχία
 • Τρώτε υπερβολικά
 • Λαχτάρα για ορισμένα τρόφιμα ως στρατηγική για τη διαχείριση του άγχους
γυναίκα ξαπλωμένη

Τι να κάνετε σε αυτήν την κατάσταση

Οι επιστήμονες της ανθρώπινης συμπεριφοράς, δηλαδή οι ψυχολόγοι, ξέρουν τι να κάνουν για να λύσουν αυτήν την κατάσταση: σταδιακά εκθέστε τον εαυτό σας στον φόβο σας. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για την επίλυση αυτού του προβλήματος με την πάροδο του χρόνου.

Λειτουργικά, αυτό το σύνδρομο είναι πολύ παρόμοιο με άλλες κοινές καταστάσεις που μελετούν οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι. Επίσης, υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό επιτυχίας στη θεραπεία.

Ωστόσο, αν θέλετε να το ξεπεράσετε μόνοι σας, θα μοιραστούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές παρακάτω.

 • Βαθμιαία εκθέστε τον εαυτό σας στο «νέο φυσιολογικό»: Τα συναισθήματα που αντιμετωπίζετε είναι φυσιολογικά και δεν σημαίνει ότι έχετε ψυχολογική διαταραχή. Δεν χρειάζεται να το κάνετε μέσα σε μια μέρα. Πρέπει να ξεκινήσετε σιγά-σιγά. Κάντε μερικά βήματα έξω, κάντε σύντομους περιπάτους και αυξήστε σταδιακά τις αποστάσεις.
 • Προγραμματίστε μια ρουτίνα: Είναι καλό να δημιουργήσετε μια ρουτίνα δραστηριοτήτων και ύπνου. Δεν είναι καλό να κοιμάσυε περισσότερο από το απαραίτητο. Επίσης, δεν πρέπει να ξοδεύετε πολύ χρόνο καθισμένος ή ξαπλωμένος. Μια καλή διατροφή, μαζί με τη σωματική δραστηριότητα, μπορεί να συμβάλει στη γενική ευεξία.

Τελικά, καθώς η κατάσταση γίνεται όλο και πιο φυσιολογική και έχετε τακτική επαφή ξανά με τον κόσμο, αυτή η κατάσταση σίγουρα θα εξαφανιστεί. Έτσι, όσοι πάσχουν από αυτό δεν χρειάζεται να ανησυχούν, αυτή η κατάσταση δεν είναι μόνιμη. Ωστόσο, εάν το άγχος είναι αρκετά σοβαρό, τότε θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνήσετε με έναν ψυχολόγο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.