Τι είναι η ριζοπάθεια; Αιτίες, συμπτώματα, και αντιμετώπιση

Αν πιστεύετε ότι έχετε ριζοπάθεια, καλύτερα να επισκεφθείτε έναν/μία γιατρό. Η σωστή διάγνωση είναι σημαντική προκειμένου να επιλεχθεί η σωστή θεραπεία. Ανακαλύψτε τι την προκαλεί, αλλά και τα συμπτώματά της για να μπορείτε να την αναγνωρίσετε!
Τι είναι η ριζοπάθεια; Αιτίες, συμπτώματα, και αντιμετώπιση
Michelle Torres

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φυσικοθεραπεύτρια Michelle Torres.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ίσως να έχετε ακούσει τον όρο προηγουμένως, γνωρίζετε όμως τι είναι η ριζοπάθεια; Για να μπορέσετε να καταλάβετε αυτή την πάθηση, θα πρέπει πρώτα να μάθετε λίγα πράγματα για τη σπονδυλική στήλη.

Η σπονδυλική στήλη είναι μια οστική δομή σχηματισμένη από σπονδύλους οι οποίοι προστατεύουν τα οστά και σας επιτρέπουν να κινείστε ελεύθερα. Οι σπόνδυλοι έχουν τρύπες σε κάθε τους πλευρά από τις οποίες τα νεύρα πηγαίνουν σε διάφορα σημεία του σώματος.

Το τμήμα του νεύρου που βγαίνει από τους σπονδύλους ονομάζεται “νευρική ρίζα”. Η ριζοπάθεια είναι η συμπίεση των νεύρων, πιο συγκεκριμένα της νευρικής ρίζας. Τι την προκαλεί; Ποιες είναι οι κλινικές της εκδηλώσεις; Σε αυτό το άρθρο θα δώσουμε απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα και θα σας ενημερώσουμε για τις υπάρχουσες θεραπείες.

Τι είναι η ριζοπάθεια; – Αιτίες

Γυναίκα υποφέρει από ριζοπάθεια

Είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε την αιτία πρόκλησης της ριζοπάθειας, καθώς η θεραπεία εξαρτάται από αυτό.

Η ριζοπάθεια μπορεί να προκληθεί εξαιτίας των ακόλουθων:

 • Προβλήματα μεσοσπονδύλιου δίσκου.
 • Οστεόφυτα.
 • Πάχυνση των συνδέσμων της περιοχής.
 • Σπονδυλολίσθηση.
 • Ακτινοβολία.
 • Ζαχαρώδη διαβήτη.
 • Όγκου στην περιοχή.
 • Οξεία σκολίωση.
 • Μηνιγγίτιδα.

Οποιαδήποτε από τις παραπάνω παθήσεις μπορεί να μειώσει τον χώρο από τον οποίο περνούν τα νεύρα και να τα συμπιέσει.

Συμπτώματα

Επειδή το πρόβλημα συμβαίνει στη νευρική ρίζατα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως στο τμήμα του σώματος στο οποίο ανταποκρίνεται το συγκεκριμένο νεύρο. Γενικά, τα συμπτώματα είναι συνήθως ένας συνδυασμός των παρακάτω:

 • Πόνος. Σε αυτή την περίπτωση “πόνος στη νευρική ρίζα”.
 • Μυϊκή αδυναμία ή δυσκολία στον έλεγχο των μυών.
 • Αυξημένη ευαισθησία στον πόνο στην περιοχή (υπεραλγησία).
 • Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα.

Το σημείο στο οποίο θα εμφανιστούν τα συμπτώματα εξαρτάται από το μέρος που υπάρχει η ριζοπάθεια:

Αυχενική ριζοπάθεια

Βρίσκεται στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Τα νεύρα της περιοχής ελέγχουν τους μυς και την ευαισθησία του δέρματος στην περιοχή του αυχένα και των μπράτσων. Στην αυχενική ριζοπάθεια ο/η ασθενής αισθάνεται τα συμπτώματα στα μπράτσα, τους ώμους, ή τον αυχένα.

Παραδείγματος χάρη, η αυχενική ριζοπάθεια ίσως προκαλέσει πόνο και αδυναμία στα αντιβράχια και μούδιασμα σε κάποια δάκτυλα.

Θωρακική ριζοπάθεια

Αυτή εντοπίζεται στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αυτά τα νεύρα ελέγχουν τους μυς και την ευαισθησία του δέρματος του στήθους και των πλευρών. Ορισμένες φορές, οι επαγγελματίες υγείας την μπερδεύουν με τον έρπη ζωστήρα. Αυτή είναι και η λιγότερο πιθανή ριζοπάθεια.

Οσφυϊκή ριζοπάθεια

Αυτή συμβαίνει στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Τα νεύρα της περιοχής ελέγχουν τους μυς και την ευαισθησία του δέρματος από τα οπίσθια και τους γοφούς μέχρι τα πόδια. Γι’ αυτό, οι ασθενείς αισθάνονται τα συμπτώματα της οσφυϊκής ριζοπάθειας στη μέση, τους γοφούς, και τα πόδια.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, τίθεται σε κίνδυνο ο έλεγχος του σφιγκτήρα. Αν συμπιεστεί η έξοδος του ισχιακού νεύρου, το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι ο πόνος από τη μέση μέχρι τα πέλματα των ποδιών, από το πίσω μέρος των ποδιών. Αυτό είναι γνωστό και ως ισχιαλγία.

Τι είναι η ριζοπάθεια; – Θεραπεία

Γυναίκα κάνει φυσιοθεραπεία

Η φυσιοθεραπεία και η άσκηση ίσως είναι αρκετά για ορισμένους ασθενείς. Όμως, άλλοι χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή και άλλου είδους επεμβάσεις.

Οι γιατροί θα πρέπει να κατευθύνουν τη θεραπεία προς την αντιμετώπιση της αιτίας της νευρικής συμπίεσης, καθώς αν το νεύρο αρχίσει να λειτουργεί κανονικά και πάλι, τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν.

Η πλειοψηφία των ασθενών ανταποκρίνεται καλά στη φυσιοθεραπεία και την άσκηση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, χρειάζεται και φαρμακευτική αγωγή αν είναι έντονος ο πόνος.

Ο χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, καθώς εξαρτάται από δύο παράγοντες:

 • Τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Αν ο/η ασθενής πονάει πολύ, αρχικά, οι γιατροί θα προσπαθήσουν να μειώσουν την ένταση του πόνου και έπειτα θα προχωρήσουν στην αντιμετώπιση της αιτίας.
 • Την αιτία πρόκλησης της νευρικής συμπίεσης. Για ένα κάταγμα ή έναν όγκο ίσως είναι απαραίτητη μια χειρουργική επέμβαση, γεγονός που αλλάζει την επακόλουθη θεραπεία. Επιπλέον, ο χρόνος επίλυσης διαφέρει. Από την άλλη, οι γιατροί μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τους δίσκους με ένα καλό πρόγραμμα γυμναστικής.

Παρότι δύο άνθρωποι μπορούν να έχουν τα ίδια συμπτώματα, ίσως χρειάζονται διαφορετική θεραπεία. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να υπάρξει μια ιατρική γνωμάτευση. Όσο πιο σύντομα προσδιοριστεί η αιτία, τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι η θεραπεία.

Τώρα που γνωρίζετε τι είναι η ριζοπάθεια, αν πιστεύετε ότι υποφέρετε από αυτή επισκεφθείτε έναν/μία γιατρό ώστε να αξιολογήσει την κατάστασή σας και να σας βοηθήσει να αποφασίσετε το πλάνο θεραπείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.