Σάρκωμα: Μάθετε τα χαρακτηριστικά και τις αιτίες του

Το σάρκωμα είναι ένα είδος καρκίνου. Ειδικότερα, αυτοί οι τύποι καρκίνων επηρεάζουν τον συνδετικό ιστό του σώματος και μπορούν να γίνουν πολύ επιθετικοί. Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας εξηγήσουμε από πού προέρχονται και ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες.
Σάρκωμα: Μάθετε τα χαρακτηριστικά και τις αιτίες του

Τελευταία ενημέρωση: 12 Ιανουαρίου, 2021

Το σάρκωμα είναι ένας τύπος καρκίνου και αποτελεί το αποτέλεσμα ενός αφύσικου κακοήθη όγκου σε κάποια κύτταρα ιστών του σώματος αφότου ξεκινήσουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Τυπικά, τα σαρκώματα προέρχονται από μαλακούς ιστούς του σώματος όπως λιπίδια, μύες, χόνδρους, αιμοφόρα αγγεία, αλλά και από τον ιστό των οστών.

Έτσι, το σάρκωμα είναι ένας καρκίνος του συνδετικού ιστού. Αυτός ο εκτενής ιστός ονομάζεται και “βοηθητικός ιστός”. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι μια μεγάλη ποσότητα εξωκυτταρικού πλέγματος ανάμεσα στα κύτταρα.

Παρότι τα σαρκώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, είναι πιο συχνά στα πόδια και τους βραχίονες. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν στην κοιλότητα του στομάχου και στο κεφάλι.

Τα σαρκώματα δεν είναι συχνά. Για την ακρίβεια, κάτω από το 1% των καρκίνων είναι σαρκώματα. Ομοίως, μόλις το 2% των θανάτων από καρκίνο προέρχονται από αυτά.

Η περίοδος εμφάνισης είναι μεταξύ των 40 και 70 ετών. Όμως, υπάρχουν ορισμένα σαρκώματα που είναι χαρακτηριστικά κατά την παιδική ηλικία. Γενικά, αυτά εμφανίζονται πιο συχνά στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Σάρκωμα – Αιτίες

Όπως με πολλούς καρκίνους, έτσι και εδώ δεν υπάρχει μία μοναδική αιτία για το σάρκωμα. Οι γιατροί υποθέτουν πως θα πρέπει να συνυπάρχουν αρκετοί παράγοντες για να αναπτυχθεί ένας όγκος και για να αρχίσουν τα κύτταρα να πολλαπλασιάζονται ταχύτερα απ’ ότι συνήθως.

Σε ό,τι αφορά τα σαρκώματα, οι επιστήμονες δε μπόρεσαν να προσδιορίσουν ξεκάθαρους παράγοντες επικινδυνότητας για όλους τους τύπους. Έτσι, είναι δύσκολη η πρόληψή τους. Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς οι επιστήμονες ψάχνουν για συμπεράσματα γι’ αυτούς τους όγκους του μαλακού ιστού.

Μετά από χρόνια ερευνών και εμπειρίας, έχουν καταλήξει σε κάποιους παράγοντες επικινδυνότητας:

 • Κληρονομικές ασθένειες: Υπάρχουν παθήσεις, όπως η νευροϊνωμάτωση, που είναι κληρονομικές και το σάρκωμα είναι ένα από τα συμπτώματά τους.
 • Ακτινοθεραπεία: Η ανάπτυξη όγκων του μαλακού ιστού μπορεί να αποτελέσει παρενέργεια ακτινοθεραπειών, είτε πρόκειται για προβλήματα με τον θυρεοειδή, είτε για νεοπλάσματα.
 • Ιοί: Κάποιες λοιμώξεις αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης σαρκωμάτων. Το σάρκωμα Kaposi για παράδειγμα συνδέεται με μια ποικιλία ιών του έρπητα.
 • Λεμφοίδημα: Αυτό είναι η συσσώρευση σωματικών υγρών στα μαλακά μέρη του σώματος. Όταν η κατάσταση γίνεται χρόνια, ίσως υπάρξει πολλαπλασιασμός των ιστών υπό τη μορφή νεοπλασίας.
Άτομο με εξόγκωμα στην κοιλιά
Τα λιπώματα είναι ένα είδος σαρκώματος όταν εμφανίζονται ως κακοήθη.

Συμπτώματα

Τα σαρκώματα δεν πονούν συνήθως εκτός αν έχουν προχωρήσει αρκετά και πιέζουν κάποια σημεία του σώματος. Γι’ αυτό, η διάγνωσή τους είναι δύσκολη επειδή τα συμπτώματά τους αργούν να εμφανιστούν.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό το οποίο προσδιορίζει την έλλειψη συμπτωμάτων είναι ότι τα σαρκώματα μπορούν να βρίσκονται αρκετά βαθειά. Έτσι, δεν γίνονται έγκαιρα αντιληπτά. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση ενός εξογκώματος. Σημειώστε ότι ένα απτό εξόγκωμα δεν αποτελεί πάντα σάρκωμα, αλλά μπορεί να είναι μια φλεγμονή που το περιβάλλει εξαιτίας της ανάπτυξης του όγκου.

Σάρκωμα – Διάγνωση και αντιμετώπιση

Όταν ένας γιατρός υποπτευθεί την ύπαρξη σαρκώματος, θα ζητήσει ορισμένες εξετάσεις απεικόνισης για να ξεκινήσει τη διάγνωση. Πιθανόν να ζητήσει υπέρηχο, μια αξονική ή μια μαγνητική τομογραφία.

Όταν τα παραπάνω δείξουν την ύπαρξη μιας νεοπλασματικής διεργασίας, το επόμενο βήμα είναι η βιοψία. Με αυτή θα μπορέσει να καταλήξει σε ένα σίγουρο συμπέρασμα το οποίο επιβεβαιώνει ή όχι την ύπαρξη σαρκώματος.

Γιατρός πάνω από ασθενή
Όταν ένας γιατρός υποψιαστεί την ύπαρξη σαρκώματος, πολύ πιθανόν να ζητήσει ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις απεικόνισης.

Οι θεραπευτικές επιλογές είναι:

 • Χειρουργείο: Πολλά σαρκώματα μπορούν να ξεραθούν χειρουργικά με πάγωμα, και έτσι το πρόβλημα λύνεται με ένα βήμα.
 • Ακτινοθεραπεία: Αυτή συμπληρώνει συνήθως το προηγούμενο χειρουργείο όταν δε μπορέσει να εξουδετερώσει πλήρως το σάρκωμα.
 • ΧημειοθεραπείαΔεν είναι πάντα απαραίτητη για τα σαρκώματα. Όμως, οι γιατροί τη συνιστούν συνήθως για σοβαρούς όγκους ή για όσους βρίσκονται σε δυσπρόσιτα σημεία.
 • Ανοσοθεραπεία: Αυτή είναι μια σχετικά καινούργια θεραπεία αλλά η χρήση βιολογικών φαρμάκων ενάντια σε καρκίνους είναι πολλά υποσχόμενη. Η ανοσοθεραπεία έχει ως στόχο να περιορίσει τη διαδικασία με την οποία τα καρκινικά κύτταρα εμποδίζουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όμως, αυτά τα φάρμακα είναι ακριβά και δεν είναι διαθέσιμα σε όλες τις χώρες.

Συμπέρασμα

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η εμφάνιση ενός εξογκώματος σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος είναι λόγος επίσκεψης στον γιατρό. Έτσι, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό προκειμένου να εκτελέσει τις απαραίτητες εξετάσεις.

Μην ανησυχείτε ιδιαίτερα αν βρείτε έναν όγκο στο δέρμα σας, αλλά δείτε έναν γιατρό. Η καθυστερημένη διάγνωση θα καθυστερήσει τη θεραπεία που απαιτούν αυτά τα είδη καρκίνου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Von Mehren, Margaret, et al. “Soft tissue sarcoma, version 2.2018, NCCN clinical practice guidelines in oncology.” Journal of the National Comprehensive Cancer Network 16.5 (2018): 536-563.
 • Ratan, Ravin, and Shreyaskumar R. Patel. “Chemotherapy for soft tissue sarcoma.” Cancer 122.19 (2016): 2952-2960.
 • Heslin, Martin J., et al. “Core needle biopsy for diagnosis of extremity soft tissue sarcoma.” Annals of surgical oncology 4.5 (1997): 425-431.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.