Σηψαιμία σε βρέφη και παιδιά: Προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα

Η σηψαιμία σε βρέφη και παιδιά είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να απειλήσει τη ζωή τους αν δεν αντιμετωπιστεί. Καθώς τα παιδιά, ιδιαίτερα τα παιδιά νεαρής ηλικίας, δεν καταλαβαίνουν πότε είναι άρρωστα, οι ενήλικοι θα πρέπει να μάθουν ν' αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της ασθένειας.
Σηψαιμία σε βρέφη και παιδιά: Προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα
Elisa Martin Cano

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Elisa Martin Cano.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Η σηψαιμία σε βρέφη και παιδιά είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο σε ορισμένες περιπτώσεις. Πρόκειται για επείγουσα κατάσταση η οποία θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό, καθώς ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια της ασθένειας.

Όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο. Αυτή η σοβαρή πάθηση συμβαίνει συχνότερα σε ηλικιωμένους ενήλικες, άτομα με χρόνιες παθήσεις, και όσους υποφέρουν από σημαντικό σωματικό τραυματισμό.

Τι είναι η σηψαιμία;

Η σηψαιμία ονομάζεται επίσης και σύνδρομο της συστηματικής φλεγμονώδους απόκρισης (SIRS). Συμβαίνει όταν το σώμα αντιδρά δυσανάλογα σε μια λοίμωξη. Παρότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να την εμφανίσει, η σηψαιμία σε βρέφη και παιδιά έχει ιδιαιτερότητες.

Αρχικά, συνήθως προκαλεί την απελευθέρωση χημικών στο αίμα για να καταπολεμηθεί η λοίμωξη. Το αποτέλεσμα είναι η φλεγμονή ολόκληρου του σώματοςΚατά συνέπεια, προκαλείται βλάβη στους ιστούς και τα όργανα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δυσλειτουργία πολλαπλών οργάνων.

Αυτή η ανώμαλη αντίδραση του ανοσοποιητικού επηρεάζει τις εξής λειτουργίες: καρδιαγγειακή, νευρολογική, ορμονική, ενεργητική, μεταβολική, και πηκτική. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, οδηγεί στον θάνατο.

Βρέφος σε θερμοκοιτίδα
Η σηψαιμία είναι μια πολύ σοβαρή πάθηση η οποία απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα για ν’ αποτραπούν θανατηφόρες συνέπειες.

Τύποι και μορφές εκδήλωσης

Οι ειδικοί κατηγοριοποιούν τη σηψαιμία βάσει της σοβαρότητάς της, του αριθμού των οργάνων που επηρεάζει, και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το σώμα στα φάρμακα που χορηγούνται. Αυτοί είναι οι τύποι σηψαιμίας:

 • Απλή σηψαιμία. Όταν η ασθένεια δεν έχει προκαλέσει ζημιά σε κάποιο όργανο.
 • Σοβαρή σηψαιμία. Όταν έχει αποτύχει τουλάχιστον ένα όργανο ή υπάρχει σημαντική πτώση της πίεσης την οποία μπορεί να επιδιορθώσει η θεραπεία.
 • Σηπτικό σοκ. Αν υπάρχει υπερβολική πτώση της πίεσης θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί άμεσα με τα κατάλληλα φάρμακα.

Στις περιπτώσεις σηψαιμίας σε βρέφη και παιδιά, αυτή η πάθηση χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες:

 • Νεογνική σηψαιμία. Αυτή επηρεάζει τα μωρά αμέσως μετά τη γέννα. Εμφανίζεται έως και 90 ημέρες μετά τη γέννα. Αν εμφανιστεί τις πρώτες ημέρες, πρόκειται για σηψαιμία πρώιμης έναρξης.
 • Σηψαιμία σε μεγαλύτερα παιδιά. Συμβαίνει σε παιδιά άνω των τριών μηνών.

Σηψαιμία σε βρέφη και παιδιά – Προειδοποιητικά σημάδια

Η σηψαιμία σε βρέφη και παιδιά είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί. Το σημαντικό είναι να πάτε στον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Η έγκαιρη ανίχνευση της πάθησης πολλές φορές κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, της σηψαιμία προηγείται μια λοίμωξη η οποία μπορεί να είναι τοπική στο ουροποιητικό σύστημα, το δέρμα, τα οστά, ή τους πνεύμονες. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στα μωρά που γεννιούνται πρόωρα και σε μωρά με χαμηλό βάρος στη γέννα οι πιθανότητες σηψαιμίας είναι μεγαλύτερες. Η ηλικία είναι παράγοντας κινδύνου.

Τα κύρια συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Πυρετός ή αφύσικα χαμηλή θερμοκρασία
 • Ταχυκαρδία
 • Ταχεία αναπνοή
 • Κρύα άκρα
 • Υγρό δέρμα
 • Γενική κατάσταση σύγχυσης, ζαλάδας, και αποπροσανατολισμού
 • Δύσπνοια
 • Ναυτία και εμετός

Ομοίως, θα πρέπει να προσέχετε για μια σειρά από προειδοποιητικά σημάδια. Όλα τους δείχνουν μια σοβαρή κατάσταση την οποία θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει γιατρός το συντομότερο δυνατό.

Αν συμβούν ταυτόχρονα περισσότερα από ένα από αυτά τα σημάδια και συμπτώματα, θα πρέπει ν’ αναζητήσετε ιατρική βοήθεια άμεσα. Όταν το παιδί είναι αδύναμο, βρίσκεται σε δυσφορία, ή δείχνει άρρωστο, η διάγνωση και η προσέγγιση θα πρέπει να επιταχυνθούν.

Οι στεγνές πάνες για πάνω από 12 ώρες στα μωρά είναι ένα ακόμη σοβαρό σημάδι, καθώς δείχνει αφυδάτωση και κατακράτηση υγρών στο μωρό. Αυτό σχετίζεται με μια πτώση στην πίεση και μειωμένη παροχή αίματος στα νεφρά.

Μητέρα με μωρό μιλά σε γιατρό
Η επείγουσα διαβούλευση θα πρέπει να γίνει βάσει των συμπτωμάτων. Η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση μειώνει τον κίνδυνο.

Σηψαιμία σε βρέφη και παιδιά – Πρόληψη

Υπάρχουν δύο τρόποι για ν’ αποτρέψετε τη σηψαιμία σε βρέφη και παιδιά:

 • Αρχικός. Ανοσοποίηση με χρήση εμβολίων.
 • Δευτερεύων. Με μακροχρόνια αντιμικροβιακή προφύλαξη και χορήγηση αντιβιοτικών, αντιιικών, και αντιμυκητιασικών, ειδικά σε ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκδώσει μια σειρά συστάσεων για να βοηθήσει κάθε οικογένεια ν’ αποτρέψει τη σηψαιμία, ειδικά σε βρέφη και παιδιά. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτή η πάθηση επηρεάζει τρία εκατομμύρια νεογέννητα και 1,2 εκατομμύρια παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας κάθε χρόνο.

Τα κύρια προληπτικά μέτρα είναι τα εξής:

 • Καλές συνήθειες υγιεινής
 • Χρήση πόσιμου νερού
 • Ασφαλής προετοιμασία φαγητού
 • Συμμόρφωση με το πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού
 • Διατήρηση μέσων υγιεινής σε καλή κατάσταση

Για το ιατρικό προσωπικό, ο ΠΟΥ συμβουλεύει να συμμορφώνεται με τις πέντε στιγμές που καλούν για χρήση υγιεινής χεριών. Ομοίως, θα πρέπει να διατηρούν αποστειρωμένο το περιβάλλον εργασίας, να ζητούν περιοδικά εξοπλισμό ελέγχου λοιμώξεων, και να κάνουν χρήση πρωτοκόλλων πρόληψης κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωποι με έναν ασθενή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Alejandro, B. C., Ronald, P. M., & Glenn, H. P. (2011). Manejo del paciente en shock séptico. Revista Médica Clínica Las Condes, 22(3), 293-301.
 • Coronell, W., Pérez, C., Guerrero, C., & Bustamante, H. (2009). Sepsis neonatal. Revista de enfermedades infecciosas en pediatría, 22(90), 57-68.
 • Baique-Sánchez, P. M. (2017, July). Sepsis en pediatría: nuevos conceptos. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 78, No. 3, pp. 333-342). UNMSM. Facultad de Medicina.
 • Zea-Vera, Alonso, Christie G. Turin, and Theresa J. Ochoa. “Unificar los criterios de sepsis neonatal tardía: propuesta de un algoritmo de vigilancia diagnóstica.” Revista peruana de medicina experimental y salud publica 31 (2014): 358-363.
 • Shimabuku, Roberto, et al. “Etiología y susceptibilidad antimicrobiana de las infecciones neonatales.” Anales de la Facultad de Medicina. Vol. 65. No. 1. UNMSM. Facultad de Medicina, 2004.
 • Rios Valdéz, Claudia Verónica, et al. “Factores de riesgo asociados a sepsis neonatal.” Revista de la Sociedad Boliviana de Pediatría 44.2 (2005): 87-92.
 • Tijerina-Torres, Cinthya Yanet, et al. “Sepsis neonatal intrahospitalaria. Incidencia y factores de riesgo.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 49.6 (2011): 643-648.
 • Tapia, José Luis, et al. “Sepsis neonatal en la era de profilaxis antimicrobiana prenatal.” Revista chilena de infectología 24.2 (2007): 111-116.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.