Σκουαλένιο: Ιδιότητες και πώς να το χρησιμοποιείτε σωστά

Το σκουαλένιο είναι ένα ενυδατικό προϊόν που χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Θα σας πούμε για ποιο λόγο χρησιμοποιείται και πώς να το εκμεταλλευτείτε.
Σκουαλένιο: Ιδιότητες και πώς να το χρησιμοποιείτε σωστά
Franciele Rohor de Souza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Τελευταία ενημέρωση: 05 Ιουνίου, 2023

Το δέρμα διαθέτει έναν φυσικό ενυδατικό παράγοντα που αποτελείται κυρίως από νερό και έλαια. Αυτά σχηματίζουν ένα υδρολιπιδικό φιλμ που παρέχει προστασία από τις εξωτερικές επιθέσεις. Ωστόσο, η λειτουργία τους μπορεί να μειωθεί από πολλαπλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών επιθέσεων και της γήρανσης. Εξ ου και η σημασία της χρήσης εξωτερικών ενυδατικών προϊόντων όπως το σκουαλένιο.

Μιλάμε εδώ για μια υδρογονωμένη μορφή σκουαλένιου, το κύριο συστατικό των πολυακόρεστων λιπιδίων της επιφάνειας του δέρματος. Το τελευταίο παράγεται από τα ίδια τα κύτταρα του δέρματος, αλλά η συγκέντρωσή του μειώνεται με την πάροδο των ετών. Το αποτέλεσμα; Μια ξηρή, θαμπή και ανθυγιεινή εμφάνιση.

Ευτυχώς, δεν υπάρχει μόνο φυσικά στον άνθρωπο, αλλά βρίσκεται επίσης σε μεγάλες ποσότητες στο συκώτι του καρχαρία -την πλουσιότερη πηγή του- και σε φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, το έλαιο από φύτρα σιταριού, το έλαιο από αμάραντο και το έλαιο από πίτουρο ρυζιού. Θα σας πούμε περισσότερα για τις ιδιότητες και τις χρήσεις του.

Τι είναι το σκουαλένιο;

Πρόκειται για μια υδρογονωμένη μορφή του σκουαλένιου (C₃₀H₅₀) και χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Μιμείται τα φυσικά έλαια που προστατεύουν την επιφάνεια του δέρματος, οπότε θεωρείται μαλακτικό.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται αναλυτικά σε μια ανασκόπηση στο Molecular Nutrition & Food Research, είναι επίσης αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό. Έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, ενυδατώνει επίσης και προστατεύει από τη γήρανση.

Στη φυσική του μορφή -που εξάγεται από ζωικές και φυτικές πηγές- το σκουαλένιο είναι πολύ ασταθές για να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Όταν εκτίθεται σε οξυγόνο, αλλοιώνεται και αποκτά άσχημη οσμή. Για το λόγο αυτό, υφίσταται μια διαδικασία υδρογόνωσης που δίνει στο σκουαλένιο μια πιο σταθερή μορφή του μορίου.

Ιδιότητες

Το σκουαλένιο χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή ενυδατικών και αντιγηραντικών κρεμών. Είναι επίσης ένα κοινό συστατικό σε κραγιόν, ορούς προσώπου, αντηλιακά και άλλα προϊόντα περιποίησης του δέρματος.

Εκτιμάται ιδιαίτερα για τις μαλακτικές του ιδιότητες, δηλαδή την ικανότητά του να καταπραΰνει, να μαλακώνει και να προστατεύει το δέρμα. Επίσης, όπως τονίζεται σε δημοσίευση στο Advances in Food and Nutrition Research, έχει αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, αποτοξινωτικές και ενυδατικές δυνατότητες. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις κύριες εφαρμογές του.

Σκουαλένιο: Ιδιότητες και πώς να το χρησιμοποιείτε σωστά
Η ουσία αποτελεί μέρος διαφόρων προϊόντων που κυκλοφορούν στο εμπόριο για την περιποίηση του δέρματος.

Υγεία του δέρματος

Η τοπική εφαρμογή του σκουαλένιου συνδέεται με διάφορα οφέλη για το δέρμα. Μια μελέτη στο περιοδικό Molecules υπογραμμίζει ότι η ουσία αυτή απορροφάται γρήγορα και αποτελεσματικά μέσω του δέρματος. Αποκαθιστά την υγρασία και την ελαστικότητα χωρίς να αφήνει λιπαρό υπόλειμμα.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το συστατικό συμβάλλει στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού και ενισχύει την ενυδάτωση. Είναι ιδανικό για το δέρμα που έχει υποστεί απώλεια νερού, βλάβη από τον ήλιο ή βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες.

Η τακτική εφαρμογή συνδέεται επίσης με την αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου. Σε έρευνα στο Scientific Reports, ένας συνδυασμός βιταμίνης C με σκουαλένιο παρουσίασε θετικές επιδράσεις στην πάχυνση του δέρματος και στην παραγωγή κολλαγόνου. Τι σημαίνει αυτό; Πιο σφριγηλό, λείο και υγιές δέρμα.

Επιπλέον, συνιστάται για το δέρμα με έκζεμα, καθώς οι αντιφλεγμονώδεις και ενυδατικές του ιδιότητες συμβάλλουν στη μείωση των κρουσμάτων.

Επούλωση πληγών

Μια μελέτη στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine διαπίστωσε ότι το σκουαλένιο έχει δυνατότητες ως σύμμαχος στη διαδικασία επιδιόρθωσης και επούλωσης πληγών. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι ενισχύει την αντίδραση των μακροφάγων στη φλεγμονή, η οποία αποτελεί κλειδί για την επίλυση των πληγών.

Τα μακροφάγα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, των οποίων η λειτουργία είναι να καταστρέφουν τα αντιγόνα, να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και να ενισχύουν τη δραστηριότητα άλλων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Υγεία των μαλλιών

Οι μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες του σκουαλένιου δεν περιορίζονται μόνο στα οφέλη για το δέρμα. Συχνά, τα προϊόντα μαλλιών χρησιμοποιούν αυτή την ουσία για να αυξήσουν τη λάμψη των μαλλιών και να μειώσουν το σπάσιμο. Η εφαρμογή της αυξάνει τη μεταξένια στιλπνότητα των μαλλιών χωρίς να μεταβάλλει την παραγωγή σμήγματος.

Με τη σειρά της, μειώνει την απώλεια υγρασίας, προστατεύει από τη θερμότητα και αυξάνει την ελαστικότητα. Ενώ μπορεί να βρεθεί σε φόρμουλες σαμπουάν ή κρέμας μαλλιών, είναι επίσης διαθέσιμη σε μορφή ελαίου. Αυτό τρίβεται με μασάζ και απομακρύνεται με τακτικό ξέβγαλμα.

Άλλες πιθανές χρήσεις του σκουαλένιου

 • Λόγω της υψηλής αντιοξειδωτικής του ικανότητας και των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, το σκουαλένιο συνδέεται με αντικαρκινικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, μετριάζοντας τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και των ελεύθερων ριζών. Ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ανεπαρκή.
 • Συνιστάται για λιπαρό και επιρρεπές στην ακμή δέρμα, καθώς είναι μη κωμειογόνο, παρά το γεγονός ότι είναι μια λιπαρή ουσία. Επιπλέον, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του βοηθούν στη μείωση του οιδήματος σε περιπτώσεις ξεσπασμάτων ακμής.
 • Σε μελέτες σε ζώα, το σκουαλένιο έχει δείξει τη δυνατότητα να εξουδετερώνει το αυξημένο σωματικό λίπος, την αυξημένη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και άλλους δείκτες του μεταβολικού συνδρόμου. Εξαιτίας αυτού, του έχουν αποδοθεί καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Ακόμα κι έτσι, απαιτούνται μεγαλύτερες και πιο πειστικές μελέτες.

Πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά το σκουαλένιο

Το σκουαλένιο διατίθεται με τη μορφή ελαίου, ενυδατικών προϊόντων, αντηλιακών προϊόντων, ορών προσώπου και άλλων δερματολογικών προϊόντων. Οι ιδιότητές του χρησιμοποιούνται τοπικά.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να βρεθεί σε προϊόντα διατροφής, σε συμπληρώματα διατροφής και σε ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Το σκουαλένιο χρησιμοποιείται μερικές φορές ως μέρος ορισμένων σκευασμάτων εμβολίων.

Σκουαλένιο: Ιδιότητες και πώς να το χρησιμοποιείτε σωστά
Το σκουαλένιο υπάρχει σε πολλά φαρμακευτικά προϊόντα που μπορεί να βρεθούν στα τμήματα περιποίησης του δέρματος των καταστημάτων.

Κίνδυνοι

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σκουαλένιο είναι ασφαλές και καλά ανεκτό.

Ωστόσο, όπως και με άλλα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ερεθισμό ή αλλεργική αντίδραση μετά την εφαρμογή. Για να αποφευχθεί αυτό, συνιστάται ένα μικρό patch test πριν από την πλήρη εφαρμογή.

Απλά τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα του προϊόντος στο εσωτερικό του βραχίονα. Εάν μετά από δύο ώρες δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, η χρήση μπορεί να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα.

Τα συμπτώματα μιας πιθανής αλλεργίας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Κνησμός
 • Πρήξιμο
 • Ερυθρότητα
 • Αίσθημα καύσου

Σημείωση

Όταν αγοράζετε προϊόντα που περιέχουν σκουαλένιο, επιλέγετε αυτά που προέρχονται από 100% φυτικές πηγές. Αν και η ουσία αυτή υπάρχει σε αφθονία στο συκώτι του καρχαρία, η παραγωγή της δεν είναι ούτε βιώσιμη ούτε φιλική προς το περιβάλλον. Παρακαλούμε να είστε ενήμεροι κατά την αγορά σας.

Τι να θυμάστε για το σκουαλένιο;

Αυτή η υδρογονωμένη μορφή σκουαλένιου χρησιμοποιείται συχνά στην κατασκευή προϊόντων φροντίδας του δέρματος λόγω των μαλακτικών, ενυδατικών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της. Πρόκειται για ένα ενεργό συστατικό που συνιστάται για την πρόληψη της γήρανσης, την ανακούφιση από την ξηρότητα και τη μείωση των βλαβών από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Αυτή τη στιγμή, διατίθεται με τη μορφή καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής. Οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγετε μόνο αυτά που προέρχονται από 100% φυτικές πηγές, όπως το ελαιόλαδο, το φύτρο σιταριού, το πίτουρο ρυζιού και τις ελιές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Gref R, Deloménie C, Maksimenko A, Gouadon E, Percoco G, Lati E, Desmaële D, Zouhiri F, Couvreur P. Vitamin C-squalene bioconjugate promotes epidermal thickening and collagen production in human skin. Sci Rep. 2020 Oct 9;10(1):16883. doi: 10.1038/s41598-020-72704-1. PMID: 33037252; PMCID: PMC7547010.
 • Huang ZR, Lin YK, Fang JY. Biological and pharmacological activities of squalene and related compounds: potential uses in cosmetic dermatology. Molecules. 2009 Jan 23;14(1):540-54. doi: 10.3390/molecules14010540. PMID: 19169201; PMCID: PMC6253993.
 • Ibrahim N’, Fairus S, Zulfarina MS, Naina Mohamed I. The Efficacy of Squalene in Cardiovascular Disease Risk-A Systematic Review. Nutrients. 2020 Feb 5;12(2):414. doi: 10.3390/nu12020414. PMID: 32033387; PMCID: PMC7071298.
 • Kim SK, Karadeniz F. Biological importance and applications of squalene and squalane. Adv Food Nutr Res. 2012;65:223-33. doi: 10.1016/B978-0-12-416003-3.00014-7. PMID: 22361190.
 • Lippi G, Targher G, Franchini M. Vaccination, squalene and anti-squalene antibodies: facts or fiction? Eur J Intern Med. 2010 Apr;21(2):70-3. doi: 10.1016/j.ejim.2009.12.001. Epub 2009 Dec 29. PMID: 20206873.
 • Lou-Bonafonte JM, Martínez-Beamonte R, Sanclemente T, Surra JC, Herrera-Marcos LV, Sanchez-Marco J, Arnal C, Osada J. Current Insights into the Biological Action of Squalene. Mol Nutr Food Res. 2018 Aug;62(15):e1800136. doi: 10.1002/mnfr.201800136. Epub 2018 Jul 19. PMID: 29883523.
 • Ronco, A. L., & De Stéfani, E. (2013). Squalene: a multi-task link in the crossroads of cancer and aging. In Functional Foods in Health and Disease (Vol. 3, Issue 12, p. 462). Functional Food Center. https://doi.org/10.31989/ffhd.v3i12.30
 • Sánchez-Quesada C, López-Biedma A, Toledo E, Gaforio JJ. Squalene Stimulates a Key Innate Immune Cell to Foster Wound Healing and Tissue Repair. Evid Based Complement Alternat Med. 2018 Sep 30;2018:9473094. doi: 10.1155/2018/9473094. PMID: 30363968; PMCID: PMC6186384.
 • van Zuuren EJ, Fedorowicz Z, Christensen R, Lavrijsen A, Arents BWM. Emollients and moisturisers for eczema. Cochrane Database Syst Rev. 2017 Feb 6;2(2):CD012119. doi: 10.1002/14651858.CD012119.pub2. PMID: 28166390; PMCID: PMC6464068.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.