Πώς να βρείτε τους κατάλληλους φακούς επαφής για τα μάτια σας

Αν και τα γυαλιά οράσεως είναι η πιο κοινή λύση, πολλοί επιλέγουν επίσης τους φακούς επαφής λόγω των πλεονεκτημάτων τους. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για να βρείτε τους κατάλληλους φακούς επαφής.
Πώς να βρείτε τους κατάλληλους φακούς επαφής για τα μάτια σας

Τελευταία ενημέρωση: 10 Οκτωβρίου, 2023

Τα προβλήματα των ματιών γίνονται όλο και πιο συχνά λόγω της γενετικής, του τρόπου ζωής και των περιβαλλοντικών παραγόντων. Μεταξύ των πιο συχνών προβλημάτων είναι η θολή όραση, που χαρακτηρίζεται από δυσκολία εστίασης σε κοντινά αντικείμενα και διάκρισης προσώπων. Προκαλείται συνήθως από διαθλαστικά σφάλματα όπως ο αστιγματισμός και η μυωπία, απαιτώντας έτσι διορθωτική θεραπεία. Αν και τα γυαλιά οράσεως είναι η πιο κοινή λύση, πολλοί επιλέγουν επίσης τους φακούς επαφής λόγω των βασικών πλεονεκτημάτων τους, όπως η άνεση, η εμφάνιση και το πλήρες, εστιασμένο οπτικό πεδίο, ιδίως για αθλήματα και υπαίθριες δραστηριότητες. Ωστόσο, η σωστή επιλογή φακών επαφής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, γι’ αυτό δείτε πώς θα βρείτε τους κατάλληλους φακούς επαφής που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της όρασης και του τρόπου ζωής σας.

Επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο

Κάθε πρόβλημα όρασης πρέπει να αντιμετωπίζεται με μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να πραγματοποιήσει οφθαλμολογικές εξέτασεις  και θα επιβεβαιώσει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσετε φακούς επαφής.

Για παράδειγμα, το σχήμα του κερατοειδούς σας και το μέγεθος της κόρης σας είναι βασικοί παράγοντες για τον καθορισμό του κατάλληλου τύπου και της προσαρμογής των φακών για εσάς. Διαφορετικά, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε οπτικές διαταραχές και να κινδυνεύσετε ακόμη και να επιδεινώσετε την όρασή σας. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να δοκιμάσετε φακούς επαφής για να θέσετε ρεαλιστικές προσδοκίες για τη διόρθωση της όρασης.

An optometrist examining a woman's eye.
Ο οφθαλμίατρος μπορεί να πραγματοποιήσει μια σειρά από εξετάσεις.

Μάθετε τι επιλογές υπάρχουν για να βρείτε τους κατάλληλους φακούς επαφής

Αν και ο οφθαλμίατρος και ο οπτικός σας πιθανότατα θα σας καθοδηγήσουν στις διάφορες επιλογές φακών, το να κάνετε τη δική σας έρευνα είναι πάντα μια καλή ιδέα. Αν περιηγηθείτε στο διαδικτυακό κατάστημα λιανικής πώλησης οπτικών ContactsDirect, θα διαπιστώσετε ότι οι φακοί επαφής μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το υλικό, μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο εύκαμπτοι και να βοηθούν στην ξηροφθαλμία ή να είναι πιο άκαμπτοι αλλά να παρέχουν πιο ευκρινή όραση.

Όπως και με τα γυαλιά οράσεως, μπορείτε επίσης να επιλέξετε φακούς επαφής που προσαρμόζονται στον αστιγματισμό, μπορείτε να βρείτε διεστιακούς και πολυεστιακούς φακούς από μάρκες όπως η Acuvue και η Biofinity.

Εξετάστε την άνεση και τις προτιμήσεις σας

Μια άλλη βασική σκέψη είναι το επίπεδο άνεσής σας, καθώς αυτό θα καθορίσει αν χρειάζεστε φακούς καθημερινής χρήσης, φακούς προγραμματισμένης αντικατάστασης που μπορούν να αφαιρεθούν και στη συνέχεια να ξαναφορεθούν ή φακούς εκτεταμένης χρήσης για χρήση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε πόσο συχνά θέλετε να χρησιμοποιείτε φακούς επαφής: Είναι για καθημερινή χρήση, για τα Σαββατοκύριακα ή μόνο για ειδικές περιστάσεις;

Επιπλέον, μπορεί να προτιμάτε έγχρωμους φακούς επαφής για να αλλάξετε χρώμα στα μάτια σας χωρίς να επηρεάζεται η όρασή σας. Ορισμένες μάρκες, για παράδειγμα, έχουν κυκλοφορήσει ακόμη και έγχρωμους φακούς επαφής φιλικούς προς τα αθλήματα για να σας βοηθήσουν να παραμείνετε άνετοι και να επιτύχετε μια μοναδική εμφάνιση όταν έχετε έναν πιο έντονο τρόπο ζωής.

A woman doing a vision test.

Βρείτε τους σωστούς φακούς επαφής: Επιλέξτε σύμφωνα με τον προϋπολογισμό σας

Τέλος, η τιμή μπορεί επίσης να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην επιλογή των κατάλληλων φακών επαφής για εσάς. Εκτός από τη μάρκα, ο προϋπολογισμός σας θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη την τακτική αντικατάσταση των φακών και τα είδη φροντίδας, όπως ένα διάλυμα φακών επαφής και μια θήκη. Στο διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε προσιτές επιλογές και ευέλικτες μεθόδους αποστολής.

Οι φακοί επαφής λειτουργούν καλύτερα όταν εφαρμόζετε τη σωστή φροντίδα και συντήρηση. Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συμβουλεύει να καθαρίζετε και να ξεπλένετε σωστά τους φακούς σας για να αποφύγετε τις οφθαλμικές μολύνσεις και να εξασφαλίσετε οπτική διαύγεια. Αν ποτέ νιώσετε πόνο ή δυσφορία ενώ τους φοράτε, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρό σας το συντομότερο δυνατό.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.