Πώς να σταματήσετε να αγαπάτε κάποιον που δεν σας αγαπάει

Μια από τις πιο δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να συμβεί όταν είστε ερωτευμένοι με κάποιον είναι ότι τα συναισθήματά σας δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Αυτό συχνά δημιουργεί πολλά διαφορετικά συναισθήματα, όπως σύγχυση, απογοήτευση και θυμό.
Πώς να σταματήσετε να αγαπάτε κάποιον που δεν σας αγαπάει
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Ιουνίου, 2023

Μια από τις πιο δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να συμβεί όταν είστε ερωτευμένοι με κάποιον είναι ότι τα συναισθήματά σας δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Αυτό συχνά δημιουργεί πολλά διαφορετικά συναισθήματα, όπως σύγχυση, απογοήτευση και θυμό. Για να βγείτε από αυτήν την κατάσταση, είναι σημαντικό να ξέρετε πώς να σταματήσετε να αγαπάτε κάποιον που δεν σας αγαπάει και αυτός.

Όπως εξηγεί πολύ καλά η ψυχολόγος Silvia Congost σε συνέντευξή της, όταν ένα άτομο δεν σας αγαπάει, αυτό που σας κρατάει σε αυτή την κατάσταση είναι η εξιδανίκευση της σχέσης. Ενώ όμως ονειρεύεσαι, αναπτερώνεις τις ελπίδες σου και συνεχίζεις να φαντάζεσαι πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα, ο χρόνος περνάει.

Αυτού του είδους η κατάσταση μπορεί να συμβεί όταν γνωρίζεις κάποιον ή όταν είσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα με ένα άτομο του οποίου τα συναισθήματα προς εσένα αλλάζουν. Το να σταματήσετε να αγαπάτε είναι, στην τελευταία περίπτωση, ίσως πιο δύσκολο. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι η αγάπη σας δεν είναι αμοιβαία.

Σημάδια ότι κάποιος δεν σας αγαπάει

Όταν η αγάπη δεν είναι αμοιβαία, όσο κι αν προσπαθείτε, είναι καλύτερο να βγείτε από τη σχέση για να αποφύγετε τα προβλήματα. Γι’ αυτό θα σας δώσουμε μερικά ξεκάθαρα παραδείγματα που μπορεί να παρερμηνεύσετε επειδή είστε ερωτευμένοι, αλλά που είναι ένα ξεκάθαρο “δεν σε αγαπώ”.

Σας έχει πει ξεκάθαρα: “Μου αρέσεις σαν φίλος”

Ξέρουμε ότι αυτή η φράση πονάει, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ ξεκάθαρη και πρέπει να σας βοηθήσει να κάνετε το βήμα να σταματήσετε να αγαπάτε κάποιον που δεν νιώθει το ίδιο για εσάς. Όταν ένα άτομο σας το λέει, αυτό συμβαίνει επειδή έχει εντοπίσει ότι τα συναισθήματά σας ξεπερνούν την απλή φιλία. Γι’ αυτό μη νομίζετε ότι μπορεί να σας αλλάξει γνώμη.

Αν δεν καταλάβετε ότι υπάρχει αμφίδρομη συμμετοχή στη σχέση, τότε μπορεί να χρειαστεί καταβάλλετε υπερβολική προσπάθεια για να συντηρήσετε τη σχέση.

Σταματήστε να αγαπάτε κάποιον που δεν εκτιμά ότι δίνετε το 100% στη σχέση

Κάθε άτομο στη σχέση ενός ζευγαριού πρέπει να δίνει το 50%. Αν μόνο εσείς τρέχετε για τη σχέση, είναι βέβαιο ότι θα βιώσετε κάποιες από τις παρακάτω καταστάσεις: νιώθετε απογοήτευση, δεν είστε ευτυχισμένοι, δεν ξέρετε πώς να επικοινωνήσετε στο σύντροφό σας ότι θέλετε περισσότερη επικοινωνία. Όταν ο άλλος δεν καταβάλλει καμία απολύτως προσπάθεια για τη σχέση, είναι σαφές ότι η αγάπη σας δεν είναι αμοιβαία.

Δεν υπάρχει καμία δέσμευση από μέρους του

Ίσως αυτή να είναι μια από τις φράσεις που ακούμε περισσότερο στις μέρες μας: “Δεν θέλω δέσμευση”. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι με κάποιον, που του φέρονται σαν να είναι σύντροφός τους, αλλά που δεν είναι πραγματικά δεσμευμένοι. Ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε αν η αγάπη σας είναι αμοιβαία ή αν απλά θέλετε να περάσετε καλά.

5 συμβουλές για να σταματήσετε να αγαπάτε κάποιον που δεν σας ανταποδίδει την αγάπη

Μόλις μάθατε ότι το αντικείμενο της αγάπης σας δεν σας ανταποδίδει την αγάπη; Είναι οδυνηρό. Νομίζετε ότι δεν θα βρείτε ποτέ κάποιον για σας.

Το καλύτερο όμως είναι να καταλάβεις ότι το να σταματήσεις να αγαπάς κάποιον που δεν νιώθει το ίδιο για σένα είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου αυτή τη στιγμή. Τότε θα επιτρέψεις στον εαυτό σου να συναντήσει ένα άτομο που θέλει να σε αγαπήσει και αυτό.

1. Σταματήστε να αγαπάτε κάποιον που δεν σας αγαπάει

Το να πάρετε κάποια απόσταση είναι μία από τις καλύτερες συμβουλές που θα σας δώσουμε, ώστε να σταματήσετε να αγαπάτε κάποιον που δεν σας αγαπάει. Λένε ότι η απόσταση ξεκαθαρίζει τα συναισθήματα και είναι αλήθεια. Επίσης, θα μπορέσετε να δείτε αυτό που σας συμβαίνει με προοπτική.

2. Μην υποτιμάτε τον εαυτό σας

Μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν του αρέσετε επειδή είστε άσχημη, για παράδειγμα, ανάμεσα σε άλλες σκέψεις που το μόνο που προσπαθούν να κάνουν είναι να σας μποϊκοτάρουν. Απορρίψτε τις το συντομότερο δυνατό, γιατί δεν είναι αληθινές.

Alta autoestima en una mujer.
Διατηρήστε την αυτοεκτίμησή σας σε υψηλά επίπεδα. Μην αφήνετε τις αρνητικές και λανθασμένες σκέψεις να σας μποϊκοτάρουν.

3. Φροντίστε καλά τον εαυτό σας

Θα νιώσετε πόνο, ναι, αλλά ήρθε η ώρα να απολαύσετε τους περιπάτους μόνοι σας στη φύση που τόσο σας αρέσουν, να δοκιμάσετε μια νέα δραστηριότητα στο γυμναστήριο, να περιποιηθείτε τον εαυτό σας σε μια συνεδρία σπα. Φροντίστε τον εαυτό σας γιατί το αξίζετε και γιατί το έχετε ανάγκη.

4. Επικεντρωθείτε στους στόχους σας και σταματήστε να αγαπάτε κάποιον που δεν σας αγαπάει

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι ο κόσμος τελειώνει όταν τελειώνει μια σχέση. Ωστόσο, αν δείτε τη δική σας κατάσταση με προοπτική θα συνειδητοποιήσετε ότι αυτό δεν είναι έτσι.

Επομένως, μια βασική συμβουλή για να σταματήσετε να αγαπάτε κάποιον που δεν σας ανταποδίδει την αγάπη είναι να επικεντρωθείτε στους στόχους σας. Έτσι, επικεντρωθείτε στη δουλειά σας, στα χόμπι σας, στο μέλλον σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα δύσκολα.

5. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Μετά από αυτή την εμπειρία, είναι φυσιολογικό να πληγώνεται η αυτοεκτίμησή σας. Ή να μην ξέρετε πώς να συνεχίσετε τη ζωή σας. Το να βγείτε από τη θλίψη, να αρχίσετε να κάνετε πράγματα και να δείτε πέρα από τον πόνο που νιώθετε τώρα είναι απαραίτητο.

Δεν μπορείτε πάντα να το κάνετε μόνοι σας. Γι’ αυτό αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια και ανακαλύψτε πώς να βιώσετε την προσωπική σας ανάπτυξη.

Για να σταματήσετε να αγαπάτε κάποιον που δεν σας αγαπάει, πρέπει να φροντίσετε την υγεία σας

Τώρα ξέρετε πώς να σταματήσετε να αγαπάτε κάποιον που δεν σας αγαπάει. Ελπίζουμε να βρείτε το άρθρο χρήσιμο. Αλλά αν δεν μπορείτε να τα καταφέρετε μόνοι σας, αναζητήστε πάντα βοήθεια.

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι εκεί για να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε από αυτό όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Είναι υγιές να κάνετε αυτό το βήμα που αποκαθιστά την αυτοεκτίμηση και βάζει σε τροχιά τα προσωπικά σας σχέδια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.