Στάση ύπνου: Τι μπορεί να αποκαλύψει για τη σχέση σας

Θέλετε να μάθετε τι ακριβώς λέει η στάση ύπνου σας για τη σχέση σας; Διαβάστε το παρακάτω άρθρο.
Στάση ύπνου: Τι μπορεί να αποκαλύψει για τη σχέση σας
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Τι μπορεί να πει η στάση ύπνου σας για τη σχέση σας; Εάν το καλοσκεφτείτε, σίγουρα θα μπορέσετε να θυμηθείτε κάποια φορά που μαλώσατε με τον σύντροφό σας και μετά, όταν πέσατε για ύπνο, του γυρίσατε την πλάτη ή ακόμα και μετακινηθήκατε σε άλλη θέση για να αποφύγετε να τον αγγίξετε. Απεναντίας, όταν η σχέση σας βαίνει καλώς ή το βράδυ μετά από μια ιδιαίτερα ρομαντική μέρα, κοιμηθήκατε ο ένας όσο πιο κοντά στον άλλον γινόταν.

Σύμφωνα με ψυχολόγους και ειδικούς της γνωστικής επιστήμης και της γλώσσας του σώματος, η στάση στην οποία κοιμάται ένα ζευγάρι αποκαλύπτει πολλά για τη σχέση τους. Ναι, η γλώσσα του σώματος μπορεί να αλλάζει, η στάση του ύπνου σας όμως μπορεί να αποτελέσει ένα παράθυρο στα συναισθήματά σας σε κάθε δεδομένη στιγμή. Θέλετε να μάθετε τι ακριβώς λέει η στάση ύπνου σας για τη σχέση σας; Διαβάστε το παρακάτω άρθρο.

Στάση ύπνου: Πλάτη με πλάτη

στάση ύπνου

Τα ζευγάρια που κοιμούνται σε αυτή τη στάση ύπνου συχνά σέβονται τον προσωπικό χώρο του άλλου, όμως δεν θέλουν να παραλείψουν να αγγίζονται. Είναι δυναμικοί, διαφορετικοί μεταξύ τους χαρακτήρες και ο κάθε ένας έχει ανεξάρτητη ζωή αλλά η σχέση τους είναι υγιής και σταθερή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θέση αυτή δείχνει εμπιστοσύνη στη σχέση, χωρίς να χρειάζεται ο ένας συνεχώς την παρουσία του άλλου.

Πλάτη με πλάτη και χωριστά

στάση ύπνου- πλατη πλατη

Αυτή η στάση ύπνου είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση. Είναι σημαντικό και για τους δύο να κρατήσουν απόσταση και την ελευθερία τους. Γενικά, η έλλειψη σωματικής επαφής σε αυτήν τη στάση μπορεί να μαρτυρά έναν σοβαρό καυγά ή ότι και οι δύο θέλουν απόλυτη ανεξαρτησία.

Σε τέτοια περίπτωση, εξετάστε πιο προσεκτικά τη στάση. Για παράδειγμα, εάν τα χέρια είναι κλειστά και το σώμα σε ένταση, είναι σημάδι ότι το ζευγάρι δεν θέλει να επικοινωνεί και ο ένας μπορεί να καταλήξει να βρίσκει τον άλλον αφόρητο. Εάν το σώμα είναι χαλαρό και άνετο και δεν υπάρχει σωματική ένταση, δεν υπάρχει ένταση ούτε στη σχέση και μάλλον υπάρχει σεβασμός και εμπιστοσύνη ανάμεσα στους δυο σας.

Πρόσωπο με πρόσωπο, χωρίς σωματική επαφή

στάση ύπνου

Ο ύπνος σε αυτήν τη θέση δείχνει ότι θέλετε τη συντροφιά του άλλου και έχετε την ανάγκη να τον βλέπετε. Το κάθε μέλος αυτής της σχέσης γνωρίζει πώς να σέβεται την ιδιωτικότητα του άλλου, αλλά υπάρχει μια σχέση ανάμεσά τους τέτοια που δεν δημιουργείται απόσταση. Σε γενικές γραμμές, τέτοια ζευγάρια αντιμετωπίζουν και λύνουν τα προβλήματα που προκύπτουν από την καθημερινότητα με μεγάλη ευκολία.

Σφιχτή αγκαλιά

στάση ύπνου- αγκαλια

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτή η θέση αποκαλύπτει έντονο πάθος και πόθο. Είναι πολύ συχνή στην αρχή μιας σχέσης και γενικά, μετά το σεξΟ ύπνος σε μια σφιχτή, κοντινή αγκαλιά μπορεί να δείχνει σεξουαλική επιθυμία, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα ζευγάρι που κοιμάται μονίμως σε αυτήν τη στάση πολύ πιθανόν να αντιμετωπίζει προβλήματα ζήλειας. 

Αγκαλιά από πίσω, σε σχήμα ς

στάση ύπνου - σεξ

Οι αγγλομαθείς την αποκαλούν και spooning. Σύμφωνα με τους ειδικούς το άτομο που αγκαλιάζει το άλλο από πίσω έχει μια έμφυτη καθοδηγητική και προστατευτική τάση προς τον/την σύντροφο. Το ζευγάρι νιώθει οικειότητα και ασφάλεια και ίσως το άτομο που δέχεται την αγκαλιά να νιώθει ανασφάλεια χωρίς αυτήν. Η στάση αυτή αντικατοπτρίζει ιδανική αρμονία στη σχέση. Μπορεί, όμως, να μαρτυρά και μια κάποια ανασφάλεια σε ένα ή και τα δύο μέλη.

Αγκαλιά

στάση ύπνου- αγκαλια

Σύμφωνα με τους ειδικούς στην γλώσσα του σώματος, η θέση αυτή σημαίνει αφοσίωση, αγάπη και τρυφερότητα. Σε γενικές γραμμές δείχνει ένα ζευγάρι με καλή σχέση και εξαιρετική σεξουαλική ζωή. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, εάν κοιμάστε με το κεφάλι σας στους ώμους του συντρόφου σας, νιώθετε ασφάλεια και ηρεμία μέσα στη σχέση.

Άνιση κατανομή του κρεβατιού

στάση ύπνου

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν αποτελεί καλή θέση για ένα ζευγάρι, καθώς το άτομο που καταλαμβάνει την μεγαλύτερη επιφάνεια στο κρεβάτι δεν νοιάζεται για τον/την σύντροφό του. Επίσης, η θέση αυτή μαρτυρά ότι η σχέση δεν είναι και στα καλύτερά της, αφού το άτομο που έχει τον λιγότερο χώρο έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και πολλές ανασφάλειες, ενώ το άλλο πιστεύει λανθασμένα ότι η σχέση τους είναι καλή.

Ο κάθε ένας στην πλευρά του αλλά με τα πόδια να ακουμπάνε

στάση ύπνου

Η θέση αυτή μαρτυρά ότι και οι δύο τρέφουν έντονη αγάπη για τον άλλον, αλλά η σχέση χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σχέση είναι ένα μείγμα αγάπης, πάθους και διαφορών. Όταν τα πόδια σας και μόνο αγγίζουν τον ή την σύντροφό σας δείχνουν αφοσίωση σε αυτόν και στη σχέση.

Ελπίζουμε να ευχαριστηθήκατε αυτό το άρθρο για το τι μπορεί να σημαίνει η στάση σας στον ύπνο για τη σχέση σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rebel, G. (2002). El lenguaje corporal: lo que expresan las actitudes, las posturas, los gestos y su interpretación. Edaf.
  • Sassenfeld, A. (2008). Lenguaje corporal e intencionalidad relacional. Gaceta de Psiquiatría Universitaria, 4(1), 83-92.
  • Wood, Patti. (2005). Success Signals: A Guide to Reading Body Language. Communication Dynamics.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.