Τα στεγνωτήρια νυχιών UV προκαλούν καρκίνο του δέρματος;

Μια πρόσφατη μελέτη συσχετίζει τη χρήση στεγνωτήρων βερνικιών νυχιών UV με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες.
Τα στεγνωτήρια νυχιών UV προκαλούν καρκίνο του δέρματος;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 20 Απριλίου, 2023

Οι απόψεις διίστανται όσον αφορά τα στεγνωτήρια νυχιών UV. Ενώ οργανώσεις όπως το The Skin Cancer Foundation επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος από την υπεριώδη ακτινοβολία αυτών των συσκευών είναι μέτριος -ακόμη και κατά τη χρήση των πιο έντονων- πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση σε αυτές τις συσκευές μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό κυτταρικό θάνατο και βλάβη του DNA.

Σε έρευνα στο περιοδικό Nature Communications, μια ομάδα δερματολόγων προέβη σε ευρήματα που επιβεβαιώνουν τους πιθανούς κινδύνους αυτών των εργαλείων. Ακολουθούν όλες οι λεπτομέρειες.

Τα στεγνωτήρια νυχιών με υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών, διαπίστωσε ότι το υπεριώδες (UV) φως που εκπέμπεται από τις λάμπες που χρησιμοποιούνται κατά το μανικιούρ μπορεί να βλάψει την υγεία του δέρματος.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η τακτική χρήση αυτών των εργαλείων οδηγεί σε σημαντική βλάβη του DNA των δερματικών κυττάρων, καθώς και σε κυτταρική φθορά και μεταλλάξεις που οδηγούν στη συνέχεια στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, πραγματοποιήθηκε δοκιμή με ανθρώπινα κύτταρα και κύτταρα ποντικιών, τα οποία εκτέθηκαν σε υπεριώδες φως σε συνεδρίες διάρκειας 20 λεπτών. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, παρατηρήθηκε κυτταρικός θάνατος μεταξύ 20% και 30%.

Επίσης, μετά από τρεις διαδοχικές εκθέσεις των 20 λεπτών, παρατηρήθηκε κυτταρικός θάνατος 65% έως 70%. Τα εναπομείναντα κύτταρα παρουσίασαν βλάβη στο DNA και μιτοχονδριακή φθορά, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Σε δελτίο τύπου, οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι το ηλιακό φως εκπέμπει υπεριώδεις ακτίνες Α 315 έως 400 νανομέτρων που διεισδύουν βαθιά στο δέρμα. Ένα σολάριουμ χρησιμοποιεί 280 έως 400 νανόμετρα. Από την άλλη, τα στεγνωτήρια νυχιών UV έχουν φάσμα 340 έως 395 νανομέτρων.

Αλλά ενώ οι βλαβερές συνέπειες του σολάριουμ έχουν αποδειχθεί σε αρκετές μελέτες, λίγες έχουν μελετήσει πώς τα στεγνωτήρια νυχιών UV επηρεάζουν τα ανθρώπινα κύτταρα σε μοριακό επίπεδο.

Secador de uñas en un salón de belleza.
Πρόσφατη έρευνα προειδοποιεί ότι η παρατεταμένη έκθεση σε λάμπες UV που χρησιμοποιούνται στο μανικιούρ μπορεί να επηρεάσει την υγεία του δέρματος.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Μάθετε για τα πλεονεκτήματα της χρήσης λαμπτήρων LED

Οι περιορισμοί της μελέτης

Αν και η έρευνα είναι μία από τις πρώτες που επικεντρώνονται ειδικά στις επιπτώσεις των λαμπτήρων UV που χρησιμοποιούνται στο μανικιούρ, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί. Ο πιο αξιοσημείωτος -αναμφίβολα- είναι ότι είναι διαφορετικό να δοκιμάζεις σε ανθρώπινα κύτταρα από ό,τι σε ζωντανούς ανθρώπους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητη μια μακροχρόνια επιδημιολογική μελέτη, με έμφαση στα ανθρώπινα κύτταρα, προτού δηλώσουν με βεβαιότητα ότι οι εν λόγω λάμπες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτά -εκτός από προηγούμενα στοιχεία- είναι αρκετά για να λαμβάνονται περισσότερα προληπτικά μέτρα κατά τη χρήση αυτού του τύπου συσκευών.

Αμφιλεγόμενα αποτελέσματα

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι προηγούμενες μελέτες σχετικά με αυτά τα εργαλεία έδωσαν αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Σε μια μελέτη  στο British Journal of Dermatology, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκινώματος πλακωδών κυττάρων (SCC) από τη χρήση των λαμπτήρων UV είναι χαμηλός.

Μάλιστα, είναι πιθανό να μηδενίσετε τους κινδύνους αυτούς μέσω της χρήσης γαντιών χωρίς δάχτυλα όταν εκθέτετε τα χέρια σας σε αυτά. Άλλα μέτρα όπως η εφαρμογή αντηλιακού είναι επίσης αποτελεσματικά για την προστασία του δέρματος από την έκθεση αυτή.

Εν τω μεταξύ, έρευνα στο The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, μετά από εκτεταμένη βιβλιογραφική έρευνα, το μανικιούρ με τη χρήση αυτών των συσκευών έχει μικρό ή καθόλου καρκινογόνο κίνδυνο.

Πώς να μειώσετε τους κινδύνους από τα στεγνωτήρια νυχιών UV

Οι μεσο- και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης στεγνωτήρων UV εξακολουθούν να μελετώνται. Προς το παρόν, όπως αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η τακτική χρήση τους συνδέεται με την ανάπτυξη πρόωρης ρυτίδωσης των χεριών, κηλίδων γήρανσης και πιθανώς καρκίνου του δέρματος.

Και ενώ ο κίνδυνος είναι χαμηλός όταν ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης, θα πρέπει να λαμβάνετε άλλα μέτρα για να προστατεύσετε το δέρμα από τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν οι εκπομπές UV.

Ακολουθούν ορισμένες συστάσεις:

 • Πλένετε καλά τα χέρια σας. Αφαιρέστε τυχόν ίχνη καλλυντικών ή αρωμάτων που ήρθαν σε επαφή με τα χέρια (εκτός από τα αντηλιακά). Ο λόγος; Ορισμένες χημικές ενώσεις σε αυτά τα προϊόντα είναι φωτοευαισθητοποιητικές και καθιστούν το δέρμα πιο ευαίσθητο στις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία.
 • Φορέστε αντηλιακό. Περίπου 20 λεπτά πριν εκθέσετε τα χέρια σας σε στεγνωτήρια υπεριώδους ακτινοβολίας, είναι καλή ιδέα να εφαρμόσετε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος (30 SPF ή υψηλότερο). Ιδανικά, θα πρέπει να περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου. Εάν κάνετε και πεντικιούρ, θα πρέπει να βάλετε και στα πόδια.
 • Φορέστε προστατευτικά γάντια. Αυτή τη στιγμή, πολλά ινστιτούτα χρησιμοποιούν προστατευτικά γάντια που εκθέτουν μόνο τα νύχια. Η λειτουργία τους είναι να απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες UV για να μειώνουν την επίδρασή τους στο δέρμα.
 • Καθορίστε αν καταναλώνετε φωτοευαισθητοποιητικά προϊόντα. Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής έχουν φωτοευαισθητοποιητικές παρενέργειες. Τα αντιβιοτικά, τα αντισυλληπτικά από το στόμα, τα οιστρογόνα, τα προϊόντα αγκινάρας, το βαλσαμόχορτο και τα σύκα είναι μερικά παραδείγματα.
 • Να τηρείτε τους χρόνους χρήσης που προτείνονται στη συσκευή. Σε γενικές γραμμές, αυτές οι λάμπες συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης. Όσο μικρότερη είναι η έκθεση, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος. Για κανέναν λόγο δεν πρέπει να τις χρησιμοποιείτε για περισσότερο από 10 λεπτά ανά χέρι.
 • Αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις. Τα στεγνωτήρια νυχιών είναι απαραίτητα για να σκληρύνει το βερνίκι τζελ. Εάν το δέρμα είναι ευαίσθητο ή έχει άλλους παράγοντες κινδύνου καρκίνου, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τη χρήση τους. Τα κανονικά μανικιούρ που στεγνώνουν στον αέρα ή με ανεμιστήρα χωρίς υπεριώδεις ακτινοβολίες εξακολουθούν να αποτελούν την καλύτερη επιλογή.
Protector solar para las manos
Πριν εκθέσετε τα χέρια σε λάμπες UV για το στέγνωμα του βερνικιού νυχιών, καλό είναι να εφαρμόσετε αντηλιακό. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Τι πρέπει να θυμάστε σχετικά με τα στεγνωτήρια νυχιών UV  και τον καρκίνο του δέρματος

Η ανησυχία σχετικά με την τακτική χρήση των στεγνωτηρίων UV έχει αυξηθεί. Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις τους. Ωστόσο, πρόσφατα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η παρατεταμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των κυττάρων. Επίσης, μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη του DNA και συνεπώς σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Τα ευρήματα αυτά είναι ακόμη υπό συζήτηση, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχει επαρκής λόγος για την ενίσχυση των προληπτικών μέτρων. Από την άποψη αυτή, η χρήση απορροφητικών γαντιών για την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι καθοριστικής σημασίας. Επιπλέον, το ίδιο ισχύει και για την εφαρμογή αντηλιακού ευρέος φάσματος και την επιλογή μικρών χρόνων έκθεσης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Hale,K, E. (23 de enero 2023). The Skin Cancer Foundation. Available in https://www.skincancer.org/es/blog/ask-the-expert-are-the-uv-lamps-in-the-dryers-at-the-nail-salon-safe-to-use/#:~:text=Producen%20predominantemente%20Rayos%20UVA%2C%20que,por%20Dispositivos%20de%20bronceado%20UV.
 • Zhivagui, M., Hoda, A., Valenzuela, N. et al. DNA damage and somatic mutations in mammalian cells after irradiation with a nail polish dryer. Nat Commun 14, 276 (2023). https://doi.org/10.1038/s41467-023-35876-8
 • In cells, UV-emitting nail polish dryers damage DNA and cause mutations.(17 january2023). EurekAlert! Science News Releases. Available in https://www.eurekalert.org/news-releases/976879
 • Le Clair MZ, Cockburn MG. Tanning bed use and melanoma: Establishing risk and improving prevention interventions. Prev Med Rep. 2016 Jan 14;3:139-44. doi: 10.1016/j.pmedr.2015.11.016. PMID: 27419006; PMCID: PMC4929140.
 • Ratycz MC, Lender JA, Gottwald LD. Multiple Dorsal Hand Actinic Keratoses and Squamous Cell Carcinomas: A Unique Presentation following Extensive UV Nail Lamp Use. Case Rep Dermatol. 2019 Oct 2;11(3):286-291. doi: 10.1159/000503273. PMID: 31762742; PMCID: PMC6873006.
 • Schwartz CT, Ezaldein HH, Merati M. Ultraviolet Light Gel Manicures: Is There a Risk of Skin Cancer on the Hands and Nails of Young Adults? J Clin Aesthet Dermatol. 2020 Jul;13(7):45-46. Epub 2020 Jul 1. PMID: 32983337; PMCID: PMC7492020.
 • Diffey BL. The risk of squamous cell carcinoma in women from exposure to UVA lamps used in cosmetic nail treatment. Br J Dermatol. 2012 Nov;167(5):1175-8. doi: 10.1111/j.1365-2133.2012.11107.x. Epub 2012 Oct 5. PMID: 22708984.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.