Μάθετε για τα πλεονεκτήματα της χρήσης λαμπτήρων LED

Υπάρχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα από τη χρήση λαμπτήρων LED σε περιοχές που πρέπει να φωτίζονται με μη φυσικό τρόπο. Αν και ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται για τη σήμανση, η χρήση τους έχει εξαπλωθεί και σήμερα είναι αγαπημένοι στα περισσότερα σπίτια.
Μάθετε για τα πλεονεκτήματα της χρήσης λαμπτήρων LED

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιανουαρίου, 2023

Υπάρχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα από τη χρήση λαμπτήρων LED σε περιοχές που πρέπει να φωτίζονται με μη φυσικό τρόπο. Αν και ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται για τη σήμανση, η χρήση τους έχει εξαπλωθεί και σήμερα τους βρίσκουμε στα περισσότερα σπίτια. Και αυτό γιατί έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην τσέπη μας!

Οι λαμπτήρες LED έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν υψηλότερη απόδοση. Από την άλλη, ξεχωρίζουν για την ευελιξία τους και μπορούμε να βρούμε στην αγορά λαμπτήρες διαφορετικών μεγεθών, σχημάτων και χρωμάτων.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των λαμπτήρων LED και των παραδοσιακών λαμπτήρων;

Μία από τις κύριες διαφορές μεταξύ των λαμπτήρων LED και των παραδοσιακών λαμπτήρων είναι η αποδοτικότητα. Οι πρώτοι είναι πολύ αποδοτικοί χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνουν επιπλέον ενέργεια, όπως συμβαίνει με τους λαμπτήρες αλογόνου.

Μια δίοδος LED μετατρέπει το 80% έως 90% της ενέργειας που καταναλώνει σε φως, ενώ μια παραδοσιακή μετατρέπει το 10% έως 15%. Η υπόλοιπη ενέργεια που καταναλώνουν μετατρέπεται σε θερμότητα.

Από την άλλη πλευρά, οι λαμπτήρες LED ανάβουν και σβήνουν αμέσως, επειδή δεν υπάρχει διαδικασία θέρμανσης πριν από τη δράση. Αυτό συμβαίνει χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα του φωτός που εκπέμπει η δίοδος ανά πάσα στιγμή. Επίσης, μειώνουν τη ρύπανση, καθώς εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τους λαμπτήρες αλογόνου.

LED celing lights.
Η χρήση των λαμπτήρων LED στο σπίτι έχει εξαπλωθεί λόγω της ευελιξίας και του οικονομικού τους αντίκτυπου.

Πλεονεκτήματα της χρήσης λαμπτήρων LED

Αν και η αλλαγή όλων των λαμπτήρων στο σπίτι, το γραφείο ή την εμπορική επιχείρηση μπορεί να δημιουργήσει αρχικά ένα σημαντικό κόστος, θα σας πούμε όλα τα πλεονεκτήματα από τη χρήση τους. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβετε ότι, αντί να αποτελεί ένα επιπλέον έξοδο, θα κάνετε μια επένδυση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα που θα σας εξοικονομήσει χρήματα.

Αποδοτικός φωτισμός και εξοικονόμηση ενέργειας από τη χρήση λαμπτήρων LED

Όπως αναλύθηκε παραπάνω, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της χρήσης λαμπτήρων LED είναι η αποδοτικότητα με την οποία μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε φωτισμό. Βελτιστοποιώντας την ενέργεια που χρειάζονται χωρίς να υπερθερμαίνονται κατά τη διαδικασία της, επιτυγχάνεται αξιοσημείωτη εξοικονόμηση ενέργειας έως και 80% ή και περισσότερο.

Από την άλλη πλευρά, οι λαμπτήρες αυτοί διανέμουν το φως στις περιοχές που το χρειάζονται περισσότερο. Θα παρατηρήσετε ότι το εύρος του φωτισμού τους είναι πολύ μεγαλύτερο και καλύπτει μεγαλύτερους χώρους από τους απλούς λαμπτήρες.

Η αποδοτικότητα μετράται επίσης από τα lumen ανά Watt. Βρίσκουμε λαμπτήρες με μεγαλύτερη απόδοση, με 150 lumens, και τους συνηθισμένους με 80. Δηλαδή, περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερη φωτιστική ικανότητα από έναν λαμπτήρα πυράκτωσης βολφραμίου.

Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Ένας λαμπτήρας LED έχει διάρκεια ζωής έως και 50.000 ώρες, ενώ ένας παραδοσιακός έχει μόνο περίπου 2.000 ώρες. Αυτές οι 50.000 ώρες ισοδυναμούν με μια κατά προσέγγιση διάρκεια ζωής 17 ετών με καθημερινή χρήση 8 ωρών.

Εδώ βρίσκουμε ένα άλλο πλεονέκτημα, το οποίο είναι ότι οι λυχνίες LED δεν καίγονται από τη μια στιγμή στην άλλη, αφήνοντάς μας στο σκοτάδι. Αυτοί οι λαμπτήρες αρχίζουν να μειώνουν σταδιακά τη φωτιστική τους ικανότητα, δίνοντάς μας χρόνο να τους αντικαταστήσουμε χωρίς σημαντικά προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες.

Για να είμαστε σίγουροι για το πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η ωφέλιμη διάρκεια ζωής του λαμπτήρα, είναι απαραίτητο να εντοπίσουμε αυτές τις ονοματολογίες στο προϊόν: L70B50 ή L70B10. Η πρώτη δηλώνει ότι το 50% του λαμπτήρα θα έχει φωτεινή ροή 70% κατά τη διάρκεια των 50.000 ωρών ζωής του. Η δεύτερη υποδηλώνει ότι η ροή αυτή θα είναι 70% στο 90% των λαμπτήρων.

Δεν εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά φωτιστικά σώματα, τα LED δεν εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία (UV) ή υπέρυθρες ακτίνες. Γνωρίζουμε ότι αυτές είναι επιβλαβείς για την υγεία, επηρεάζοντας το δέρμα και τα μάτια. Αν και οι ακριβείς επιπτώσεις στην υγεία από την ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κοινοί λαμπτήρες εξακολουθούν να μελετώνται, είναι προφανώς ευεργετικό το γεγονός ότι οι λαμπτήρες LED δεν την εκπέμπουν.

Ωστόσο, βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για να διαπιστωθεί αν το μπλε φως που εκπέμπουν οι λαμπτήρες LED θα μπορούσε να επηρεάσει τον κιρκάδιο κύκλο. Η επίδραση αυτών των σύγχρονων λαμπτήρων σε αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Ασφάλεια

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι λαμπτήρες LED δεν υπερθερμαίνονται, δεν χρειάζονται αυτή τη διαδικασία για να ανάψουν ή να παραμείνουν αναμμένοι. Εξαιτίας αυτού, δεν υπάρχουν περιστατικά που οφείλονται στην έκρηξή τους, κάτι συνηθισμένο στα παραδοσιακά φωτιστικά σώματα.

Τα τελευταία απαιτούν θέρμανση για να ανάψουν και, καθώς χρειάζονται μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για να διατηρηθούν ζεστά, μπορεί να εκραγούν αν υπάρξει υπερφόρτωση.

Ποικιλία και ευελιξία

Μπορούμε να βρούμε αυτούς τους λαμπτήρες σε όλους τους τύπους, τα μεγέθη και τα χρώματα και για διαφορετικούς χώρους και εφαρμογές. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, επειδή μπορούμε να διακοσμήσουμε το σπίτι, το γραφείο ή την επιχείρηση όπως θέλουμε και ταυτόχρονα να εξοικονομήσουμε ενέργεια.

Κυκλοφορούν σε όλους τους τύπους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Επιπλέον, είναι ασφαλείς, επειδή, ανάλογα με τη χρήση, προστατεύονται από τις εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες που θα μπορούσαν να τους βλάψουν ή να τους επηρεάσουν.

Εγκατάσταση των λαμπτήρων LED

Καθώς είναι τόσο ευέλικτοι, ορισμένοι λαμπτήρες συνοδεύονται από εργαλεία που απλοποιούν την εγκατάσταση. Αν και, φυσικά, είναι πάντα καλύτερο να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού για την αποφυγή ατυχημάτων. Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε ταινίες LED.

Ένας άλλος πρακτικός παράγοντας είναι ο έλεγχος της έντασης του εκπεμπόμενου φωτός, καθώς ορισμένοι είναι σχεδιασμένοι να το κάνουν εξ αποστάσεως, δηλαδή με τηλεχειριστήριο.

Είναι προσιτοί

Αν και όλα εξαρτώνται από το συγκεκριμένο προϊόν, με την ανάπτυξη της αγοράς αυτών των λαμπτήρων, είναι δυνατόν να βρεθούν προσιτές τιμές. Φυσικά, θα είναι λίγο πιο ακριβοί από τις παραδοσιακούς, αλλά η πραγματική εξοικονόμηση έγκειται στη μεγάλη διάρκεια ζωής τους και στη μείωση του ενεργειακού κόστους.

LED bulbs.
Η εξοικονόμηση με τους λαμπτήρες LED είναι σημαντική μεσοπρόθεσμα.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε: 8 ιδέες για ένα βιώσιμο μπάνιο

Φιλικό προς το περιβάλλον

Για να κλείσουμε αυτή την ενότητα σχετικά με τα πλεονεκτήματα της χρήσης λαμπτήρων LED, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε πόσο φιλικοί προς το περιβάλλον είναι. Όπως αναφέραμε, οι λαμπτήρες αυτοί έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των λαμπτήρων που πρέπει να πεταχτούν, συχνά άσκοπα.

Επιπλέον, οι χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι ευεργετικές για τους ανθρώπους και το περιβάλλον, καθώς μειώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που επηρεάζει τόσο πολύ τον πλανήτη.

Κατά την κατασκευή τους δεν χρησιμοποιούνται επικίνδυνες ουσίες, όπως υδράργυρος, βολφράμιο, βρώμιο ή χλώριο . Αυτές τις τοξικές ουσίες τις συναντάμε στους παραδοσιακούς λαμπτήρες. Όταν τελειώσει η ωφέλιμη ζωή τους, φροντίστε να αναζητήσετε ένα μέρος όπου μπορείτε να τους πετάξετε σωστά.

Θέλετε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε λαμπτήρες LED;

Όπως βλέπετε, η χρήση λαμπτήρων LED επηρεάζει την υγεία μας, τα οικονομικά μας και μας βοηθά να είμαστε πιο φιλικοί προς το περιβάλλον. Έτσι, αν δεν έχετε αρχίσει να χρησιμοποιείτε αυτούς τους τύπους λαμπτήρων, τώρα είναι σίγουρα η κατάλληλη στιγμή να το κάνετε.

Αν αποφασίσετε να το κάνετε, αναλύστε πολύ προσεκτικά το προϊόν που πρέπει να αγοράσετε, ζητήστε συμβουλές και ελέγξτε ότι αποκτάτε τους τύπους λαμπτήρων LED που ταιριάζουν στις ανάγκες σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.