Αλλαγές στο στήθος και τις θηλές: Πότε είναι ανησυχητικές;

Οι αλλαγές στους μαστούς και τις θηλές είναι φυσιολογικές κατά τη διάρκεια της ζωής. Μερικές φορές η ηλικία επηρεάζει, άλλες φορές οι ορμονικές αλλαγές. Θα ρίξουμε μια ματιά σε όλες τις πιθανές αιτίες εδώ.
Αλλαγές στο στήθος και τις θηλές: Πότε είναι ανησυχητικές;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Οι αλλαγές στο στήθος και τις θηλές αποτελούν συχνά αιτία ανησυχίας για πολλές γυναίκες. Ένα μικρό εξόγκωμα ή μια αλλαγή στην εμφάνιση συνδέεται αμέσως με καρκίνο, παρόλο που μπορεί να μην σχετίζεται πάντα.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι δεν οφείλονται όλες οι αλλαγές σε κακοήθη νόσο. Υπάρχουν πολλές καλοήθεις καταστάσεις και περιστάσεις που προκαλούν αυτές τις αλλαγές: γήρανση, ορμονικές αλλαγές και περιβάλλον.

Εξίσου σημαντικό είναι να πούμε ότι αλλαγές στο στήθος και τις θηλές δεν πρέπει να αγνοούνται. Πότε λοιπόν αποτελούν λόγο ανησυχίας; Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας; Θα σας πούμε παρακάτω.

Οι αλλαγές στους μαστούς και τις θηλές συμβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής

Οι αλλαγές στους μαστούς και τις θηλές συμβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Είναι μέρος της φυσικής αναπτυξιακής διαδικασίας ενός ανθρώπου.

Οι γαλακτοφόροι πόροι υπάρχουν από τη γέννηση. Θα ολοκληρώσουν την ωρίμανσή τους μερικά χρόνια αργότερα.

Η εφηβεία φέρνει μαζί της μια σειρά ορμονικών αλλαγών. Σε αυτό το στάδιο, οι μαστοί μεγαλώνουν και οι μαστικοί αδένες αναπτύσσονται για να μπορούν να παράγουν γάλα. Οι θηλές και οι θηλαίες άλω αναπτύσσονται επίσης.

Γενικά, οι μαστοί αναπτύσσονται μεταξύ 8 και 13 ετών στις γυναίκες. Στη συνέχεια, θα συνεχίσουν να υφίστανται σταδιακές αλλαγές μέχρι την ηλικία των 17 ή 18 ετών. Σε ορισμένα άτομα, συνεχίζουν να αναπτύσσονται μέχρι τα 20.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν επίσης αλλαγές στους μαστούς και τις θηλές. Και τα δύο γίνονται μεγαλύτερα και οι θηλές σκουραίνουν.

Οι αλλαγές στο βάρος, καθώς και οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι, προκαλούν επίσης αλλαγές στους μαστούς. Η έναρξη της εμμηνόπαυσης σηματοδοτεί ένα νέο ορόσημο, όταν και πάλι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην εμφάνιση των μαστών και των θηλών.

Αλλαγές στο στήθος και τις θηλές

Αλλαγές στο στήθος και τις θηλές συμβαίνουν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Στην περίπτωση των μαστών, μπορεί να διαφέρουν σε σχήμα, μέγεθος και υφή. Μερικοί από τους συνήθεις λόγους είναι οι εξής.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος

Είναι πολύ συνηθισμένο να αλλάζουν οι μαστοί πριν ή μετά την έμμηνο ρύση. Είναι επίσης σύνηθες να φαίνονται πρησμένοι. Αυτό οφείλεται στη συσσώρευση υγρών στην περιοχή αυτή και είναι φυσιολογικό.

Αλλαγές στο στήθος και τις θηλές: Πότε είναι ανησυχητικές;
Μερικές φορές, ο πόνος του εμμηνορροϊκού κύκλου συνδέεται ταυτόχρονα με ενοχλήσεις στο στήθος.

Εγκυμοσύνη

Η διόγκωση των μαστικών αδένων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγεί συχνά σε εξογκώματα στο στήθος. Ωστόσο, αυτό είναι φυσιολογικό.

Μια κατάσταση που ονομάζεται μαστίτιδα μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Σε αυτή την περίπτωση γίνονται επίσης αισθητά τα εξογκώματα του μαστού.

Η έναρξη της εμμηνόπαυσης

Κατά την έναρξη της εμμηνόπαυσης, υπάρχουν σημαντικές ορμονικές αλλαγές που προκαλούν αλλαγές στους μαστούς και τις θηλές. Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε περισσότερα εξογκώματα από πριν και να έχετε πόνο, παρόλο που δεν υπάρχει περίοδος.

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Η χρήση ορμονών κατά την εμμηνόπαυση, είτε μέσω χαπιών είτε μέσω ενέσεων, οδηγεί στο να γίνονται οι μαστοί πιο πυκνοί. Μερικές φορές αυτό αλλοιώνει την ερμηνεία μιας μαστογραφίας και μπορεί να οδηγήσει σε υποψίες, ακόμη και αν όλα είναι φυσιολογικά.

Μετά την εμμηνόπαυση

Μετά την εμμηνόπαυση, υπάρχει μεγάλη πτώση των επιπέδων των ορμονών. Αυτό οδηγεί σε απώλεια του όγκου, του σχήματος και της σφριγηλότητας των μαστών.

Η υφή είναι πιο μαλακή και συνήθως φαίνονται πιο χαλαροί. Τα εξογκώματα μπορεί να εμφανιστούν ως ακίνδυνες κύστεις στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τις αλλαγές στους μαστούς

Όπως υπάρχουν αλλαγές στους μαστούς που είναι φυσιολογικές, υπάρχουν και άλλες που αποτελούν σημάδια προβλημάτων υγείας. Να είστε σε επιφυλακή για ξαφνικές αλλαγές.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε; Τα παρακάτω είναι σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά:

 • Μια συμπαγής μάζα στο στήθος ή στη μασχάλη. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με στρογγυλά, λεία ογκίδια ή με αυτά που είναι πολύ μεγάλα και μετακινούνται εύκολα κάτω από το δέρμα. Αυτού του είδους η ανάπτυξη δικαιολογεί πάντα ιατρική συμβουλή.
 • Κοκκινισμένο ή φολιδωτό δέρμα του μαστού.
 • Πάχυνση του δέρματος του μαστού.
 • Δέρμα με λακκούβες ή βαθουλώματα, σαν πορτοκάλι.
 • Επαναλαμβανόμενος πόνος χωρίς προφανή λόγο.

Αλλαγές στις θηλές

Οι θηλές υφίστανται επίσης αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού και με την ηλικία. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, πρόκειται για φυσιολογικές μεταβολές.

Ομοίως, οι χειρουργικές επεμβάσεις ή οι αλλαγές στο βάρος προκαλούν διαφορετική εμφάνιση των θηλών. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος παίζει επίσης ρόλο.

Μερικές από τις φυσικές αλλαγές είναι οι εξής:

 • Αλλαγές στο χρώμα : Είναι φυσιολογικό να σκουραίνουν λίγο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της εμμηνόπαυσης. Επιστρέφουν στο αρχικό τους χρώμα όταν τελειώσουν αυτές οι διαδικασίες.
 • Μεταβλητό μέγεθος: Οι θηλές αλλάζουν σε μέγεθος λόγω παραγόντων όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός ή ο εμμηνορροϊκός κύκλος.

Το έκζεμα μπορεί να αλλάξει την υφή της θηλαίας άλω. Πρόκειται για ένα εξάνθημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς σημαντικά προβλήματα.

Οι εκκρίσεις δεν είναι συχνές, αλλά δεν αποτελούν από μόνες τους προειδοποιητικό σημάδι. Συνήθως είναι καλοήθεις, αν ρέουν και από τις δύο θηλές όταν πιέζονται, καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε ορισμένα στάδια του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τις αλλαγές στις θηλές;

Οι αλλαγές στο στήθος και στις θηλές πρέπει πάντα να παρακολουθούνται στενά. Μερικές φορές η διαφορά μεταξύ μιας φυσιολογικής και μιας παθολογικής αλλαγής δεν είναι πολύ εμφανής. Όταν έχετε αμφιβολίες, είναι καλύτερο να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή όταν συμβαίνουν τα ακόλουθα:

 • Υπάρχουν τρίχες στην περιοχή της θηλαίας άλω.
 • Εμφανίζονται έλκη.
 • Παχαίνει το δέρμα της θηλής.
 • Η θηλή γίνεται κόκκινη ή μοβ.
 • Υπάρχουν χρωματικές αλλαγές με κνησμό ή εκκρίσεις.
 • Η υφή του δέρματος της θηλής μοιάζει με πορτοκάλι.
 • Υπάρχει ερυθρότητα στη θηλαία άλω ή αίσθηση θερμότητας στην περιοχή.
 • Οι θηλές που προεξείχαν ξαφνικά επιπεδώνονται.
 • Η θηλή εκκρίνει αυθόρμητα υγρά.
 • Επαναλαμβανόμενος κνησμός της θηλής ή της θηλαίας άλω.
 • Υπάρχει επίμονη ευαισθησία στη θηλή.
 • Η θηλή είναι ανεστραμμένη στη μία μόνο πλευρά.
Αλλαγές στο στήθος και τις θηλές: Πότε είναι ανησυχητικές;
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για μια ιατρική συμβουλή. Όταν έχετε αμφιβολίες, είναι πάντα καλύτερο να κλείνετε ένα ραντεβού με έναν επαγγελματία υγείας.

Ο ρόλος των μαστογραφιών

Σήμερα, διατίθενται διάφορες θεραπείες για τα προβλήματα του μαστού, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του καρκίνου. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική. Ως εκ τούτου, εάν υπάρχουν αλλαγές στο στήθος και τις θηλές που είναι σημαντικές, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Συνιστάται στις γυναίκες να κάνουν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια από την ηλικία των 45 έως 55 ετών. Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρχουν αλλαγές που δημιουργούν αμφιβολίες, είναι πιθανό η εξέταση αυτή να πρέπει να γίνεται συχνότερα ή πριν από την ηλικία των 45 ετών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Fernández, J. G., & Ovares, C. E. U. (2012). La glándula mamaria, embriología, histología, anatomía y una de sus principales patologías, el cáncer de mama. Revista médica de Costa Rica y Centroamérica, 69(602), 317-320.
 • Galván Espinoza, H. A. (2012). La necesidad e importancia del control de calidad en mamografía. Gaceta mexicana de oncología, 11(4), 246-250.
 • Sánchez Portela, J. R., & Verga Tirado, B. (2011). Cáncer de mama: ¿Es posible prevenirlo? Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río, 15(1), 14-28.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.