Στυλ Wabi Sabi: Η προέλευση και πώς εφαρμόζεται

Σας αρέσουν τα απλά και φυσικά στυλ; Τότε θα πρέπει να μάθετε για τη διακόσμηση με στυλ wabi sabi. Σε αυτό το άρθρο, θα σας διδάξουμε τα πάντα γι' αυτό.
Στυλ Wabi Sabi: Η προέλευση και πώς εφαρμόζεται

Έχει γραφτεί από Maria Fernanda Ramirez Ramos

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, έχουν δημιουργηθεί διάφορα στυλ που δίνουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε κάθε εσωτερικό σχεδιασμό . Ωστόσο, δεν εκπληρώνουν όλα μια καθαρά αισθητική λειτουργία, αλλά πολλά από αυτά σχετίζονται με έναν τρόπο ζωής και μια κοσμοθεωρία. Το στυλ wabi sabi είναι ένα από αυτά.

Ανάμεσα στα στυλ που έχουν δημιουργήσει τάσεις τα τελευταία χρόνια, όπως το σκανδιναβικό, το βιομηχανικό, το μινιμαλιστικό ή το vintage, ένα από τα πιο αυθεντικά και κομψά είναι το wabi sabi. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο ιαπωνικό τρόπο να βλέπει κανείς το σύμπαν.

Λόγω της αυθεντικότητας και της προέλευσής του, ανταποκρίνεται σε κάτι περισσότερο από ένα απλό στυλ , αφού η πρόθεσή του είναι να μας καθοδηγήσει σε ένα πνευματικό μονοπάτι που μας φέρνει ειρήνη, διαύγεια και αρμονία. Έχει σχεδιαστεί για να είναι απλό και κομψό ταυτόχρονα. Έτσι, η ουσία του έγκειται σε έναν χαλαρό τρόπο ζωής, στον οποίο η φύση, οι φωτεινοί χώροι και η ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων παίζουν σημαντικό ρόλο.

Τι είναι το στυλ wabi sabi;

Σε γενικές γραμμές, η λέξη wabi sabi σχετίζεται με την κομψότητα της απλότητας και του αυθορμητισμού. Καθώς και με μια προσέγγιση της φύσης.

Όσον αφορά την ετυμολογία, υπάρχουν διάφορες συζητήσεις γύρω από την έννοια. Ωστόσο, η πιο ευρέως αποδεκτή είναι ότι wabi σημαίνει “η κομψή ομορφιά του ταπεινού” και sabiis “το πέρασμα του χρόνου και η επακόλουθη φθορά”.

Προερχόμενο από την ιαπωνική αισθητική και φιλοσοφία ζεν, το wabi sabi επιδιώκει στο να εκτιμά κανείς την ομορφιά του ατελούς και να αποδεχθεί την αξία αυτού που είναι παροδικό, καλλιεργώντας την απλότητα. Είναι ένα εργαλείο όχι μόνο για την προσωπική ανάπτυξη, αλλά και για την αναζήτηση της ειρήνης με το περιβάλλον και με τον εαυτό μας.

Το κέντρο του βρίσκεται στην εκμάθηση της αληθινής ουσίας των πραγμάτων, από την απλότητα και τη λιτότητα. Περνώντας στο επίπεδο της διακόσμησης, γίνεται αντιληπτό ως ένα στυλ που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρες που μας χαλαρώνουν και να ανταποκριθούμε με έναν αρμονικό και ισορροπημένο τρόπο.

Θεωρείται ότι, για να λύσουμε προβλήματα και να έχουμε μια ισορροπημένη ζωή, χρειαζόμαστε ένα περιβάλλον που έχει μια διακόσμηση που ενσωματώνεται με το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα μας.

Προέλευση του wabi sabi

Σύμφωνα με έρευνα της Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid, η ιαπωνική αισθητική του στυλ wabi sabi συνδέεται με την τελετή τσαγιού. Από την αρχαιότητα, η εμφάνιση της κουλτούρας του τσαγιού συμπληρώθηκε από ένα τελετουργικό και μια αισθητική.

Ομοίως, τα σπίτια τσαγιού εκμεταλλεύονταν τα στοιχεία της φύσης. Ως εκ τούτου, η μεταβλητή και μεταβαλλόμενη ουσία του.

Η ανατολίτικη καταγωγή του μπορεί να εντοπιστεί στην εποχή της ανάπτυξης του Ταοϊσμού, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Σονγκ στην Κίνα. Ωστόσο, αναμείχθηκε και εμπλουτίστηκε σε άλλες ιστορικές περιόδους. Προφανώς, το wabi sabi μεταδόθηκε στον βουδισμό ζεν, ο οποίος επικεντρώνεται στον διαλογισμό και δέχθηκε επιρροές και από εκεί.

Budismo zen y wabi sabi.
Ο βουδισμός ζεν συνεισέφερε στοιχεία της φιλοσοφίας του στο στυλ wabi sabi

Πώς εφαρμόζεται το στυλ wabi sabi στη διακόσμηση;

Όταν μιλάμε για το στυλ wabi sabi ή για το πώς να διακοσμήσουμε σύμφωνα με την ομορφιά του ατελούς, αναφερόμαστε σε μια διακόσμηση που χαρακτηρίζεται από απλότητα, αυθεντικότητα και ενατένιση της φύσης. Η τέλεια ισορροπία επιδιώκεται μέσω του συνδυασμού ουσιαστικών και λειτουργικών αντικειμένων για την επίτευξη ενός μετριοπαθούς, αλλά ταυτόχρονα εκλεπτυσμένου τόνου.

Δίνει προτεραιότητα στο φυσικό

Το wabi sabi εμπνέεται από τη φύση. Υπό αυτή την έννοια, η τελευταία γίνεται ο προμηθευτής υλικών, χρωμάτων, ινών και σχημάτων για τη διακόσμηση των σπιτιών.

Στην πραγματικότητα, μια αναλογία που χρησιμεύει για τον ορισμό αυτού του στυλ είναι να το συσχετίσουμε με τον άνθρωπο στο πέρασμα του χρόνου: ρυτίδες, γκρίζα μαλλιά, αυθεντικότητα, ασφάλεια, σοφία και απλότητα.

Κάθε υλικό που χρησιμοποιείται στο στυλ wabi sabi προέρχεται από τη φύση. Ωστόσο, μπορεί να το συνδυαστεί και με άλλους τύπους υλικών.

Τα σπίτια wabi sabi διακοσμούνται με φυσικά υφάσματα, όπως αυτά από βαμβάκι και λινά, που χαρακτηρίζονται από την απαλότητά τους. Με αυτόν τον τρόπο, συνυπάρχουν το οργανικό και το φυσικό. Ωστόσο, επιδιώκεται επίσης να είναι όσο το δυνατόν πιο απλά.

Η λιτότητα και το ρουστίκ αναδεικνύονται από ασύμμετρα και ακανόνιστα αντικείμενα που μοιάζουν με οργανικά σχήματα, αναζητώντας μια απλή και χαλαρή διακόσμηση. Τέλος, ο φυσικός φωτισμός είναι επίσης απαραίτητος.

Πιστεύουμε ότι αυτό το άρθρο μπορεί να σας φανεί ενδιαφέρον: Φυτά εσωτερικού χώρου

Επιλέξτε ουδέτερα και αρμονικά χρώματα

Καθώς το στυλ wabi sabi στοχεύει στην αρμονία και τη χαλάρωση, αναζητήστε έμπνευση στα χρώματα της φύσης που επιτυγχάνουν αυτό το αποτέλεσμα. Οι γήινοι τόνοι και τα διακριτικά πράσινα ή μπλε είναι ιδανικά. Έτσι, προτιμώνται αρμονικές χρωματικές παλέτες, με ουδέτερους τόνους , όπως το μπεζ, το λευκό ή η άμμος.

Αυτά τα χρώματα προσφέρουν επίσης μια αίσθηση διαχρονικότητας.

Από την άλλη πλευρά, στο wabi sabi είναι δυνατόν να βρεθούν ανοιχτόχρωμοι τοίχοι με ορατές ρωγμές, μας υπενθυμίζει ότι η ατέλεια είναι μέρος της ζωής, του περάσματος των χρόνων, της μακροζωίας, της ταπεινότητας και της απλότητας. Το ξύλο, με τα πρωτότυπα σχέδιά του, συμβάλλει επίσης στη διακόσμηση.

Ρουστίκ έπιπλα

Τα έπιπλα που συνοδεύουν αυτή τη διακόσμηση είναι ρουστίκ και επιτρέπεται η φθορά, η τραχύτητα, οι ρωγμές και όλα τα σημάδια που διαμορφώνει ο χρόνος. Ωστόσο, η ιδέα δεν είναι να προκρίνεται το κατεστραμμένο, αλλά το φυσικό. Γι’ αυτό τα ξύλινα, τα μπαμπού ή τα χειροποίητα έπιπλα είναι ιδανικά.

Τα χειροποίητα επιτραπέζια σκεύη είναι ιδανικά για να προσθέσετε πινελιές χρώματος και διακόσμησης σε αυτό το στυλ. Αναζητήστε κομμάτια ζωγραφισμένα στο χέρι, με σχέδια εμπνευσμένα από τον πραγματικό κόσμο. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με κάποια αντικείμενα που παραπέμπουν στη φύση.

Decoración artesanal wabi sabi.
Η χειροτεχνία και το ξύλο πρωταγωνιστούν σε αυτό το στυλ ιαπωνικής προέλευσης.

Εφαρμόστε το wabi sabi, πέρα από τη διακόσμηση

Το wabi sabi είναι ένας τρόπος ζωής που μας δείχνει τον τρόπο ή το tao των ανθρώπων στην αναζήτηση της ευτυχίας, της ειρήνης και της αρμονίας. Ως εκ τούτου, είναι μια αισθητική που οδηγεί στην αυθεντικότητα, σε αντίθεση με τη βιομηχανοποίηση και τον καπιταλισμό. Επιλέγει μια πιο βιώσιμη και συνειδητή ύπαρξη.

Για το λόγο αυτό, το wabi sabi επιδιώκει την ανάκτηση των χειροποίητων έργων και εργαστηρίων, εστιάζοντας στη ζεστασιά, την απλότητα και τα απαραίτητα. Επιλέγει μοναδικά αντικείμενα που δεν παράγονται μαζικά και δεν περιέχουν υλικά επιβλαβή για το περιβάλλον ή το σώμα.

Είναι ένα στυλ διακόσμησης που συμπληρώνει πολύ καλά όσους έχουν αποφασίσει να έχουν έναν τρόπο ζωής πιο φιλικό προς το περιβάλλον και κοντά στο διαλογισμό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Unzaga, L. (2008). Wabi-sabi. La estética de los evanescente [Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid]. http://oa.upm.es/51509/1/TFG_Unzaga_Bustos_Leireop.pdf
  • Juniper, A. (2011). Wabi sabi: The Japanese art of impermanence. Tuttle Publishing.
  • Koren, L. (2008). Wabi-sabi for artists, designers, poets & philosophers. Imperfect Publishing.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.